Muusikoiden.net
19.02.2019
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

17.09.2006: Cascade -kondensaattorimikrofonit.


Hankin huuto.netistä mikit joista en ollut koskaan aiemmin kuullutkaan, merkkiä "Cascade". Testasin vasta lyhkäisesti rajatuilla äänilähteillä, mutta annan palaa pienimuotoisten arvostelujen kanssa.

Cascade on jenkkifirma joka teettää mikkinsä Kiinassa. Ulkonäössä ei tälläkään kertaa ole mitään omaperäistä, mutta soundissa tuntuu vähän olevan.


Cascade M20u, isokalvoinen konkka, $119.
Referenssinä SP B1 (polystyreeni), TSM MT87 (mod), AT2020. Äänilähteenä oma laulu.

Ero muihin mikkeihin on aika suuri. AT:n ja modatun B1:sen yläkerta on hyvin samantyylinen, eikä TSM:kään paljoa poikkea. Cascade on vähän eri kaliiberia. Läheisyyttä on pykälää enemmän, osin koska diskantti on luonnollisempi, ja keskialue alimpaan botneen asti on hyvin herkkä. Yleissoundi on selkeästi tummempi kuin referenssimikeissä, mutta vihdoinkin olematta tunkkainen. Soundi on erittäin rauhallinen, ja referensseistä varmasti kaikista yleiskäyttöisin. Uskaltaisin väittää että porukasta ehdottomasti neutraalein mikki, ja etäisyyden muuttaminen ei vaikuttanut mikin luonteeseen yhtä paljon kuin muissa. Kaunis soundi, kertakaikkiaan.

B1:sessä pohjakohina on vain matalilla taajuuksilla, TSM:ssä voimakas sihinä korkeammilla, AT on porukan hiljaisin. Cascade:ssa on sekä sihinää että suhinaa, mutta häiritsevyys on pienempi kuin TSM:ssä. Mikin soundista johtuen tuulettimien huminat tulevat Cascadella paremmin esiin kuin muilla verrokeilla. Kaukana seinällä olevaa kelloa äänittäisin kuitenkin mieluiten modatulla B1:sellä, siinä on ylemmillä taajuuksilla suhinaa vähemmän kuin AT2020:ssa.

Huomionarvoista lienee se, että Cascade-mikki on sisuskaluiltaan vallan TSM:n tyylinen, ja TSM:n soundi ja kohinataso parani merkittävästi vain muutaman kondensaattorin vaihdolla. Aion kokeilla operaatiota myös Cascade:en.

Mikissä on kytkiminä lo-cut ja 10dB pad. Mikki toimitetaan pahvilaatikossa, jossa mikki on omassa vinyylipussissaan, ja TSM:n kehtoa kovasti laadukkaamman tuntuinen musta kehto.


Cascade M37, pienikalvoinen konkka, $99 / pari.
Referenssinä Neumann KM84i, AT Pro-37, Goldenage FC-4 pari. Äänilähteenä metallikielinen akustinen Furch D40-CM.

Tämä on mielenkiintoista! Mikki on rakennettu samaan runkoon kuin FC-4. M37:sta puuttuu lo-cut ja pad, ja runko on muutaman sentin lyhyempi, mutta aivan selvästi samalta pajalta. Yhtäläisyydet eivät tosin lopu tähän. Soundi on jos ei nyt samasta puusta, niin hyvin läheistä sukua. FC-4:sissa olen kovasti tykästynyt tietynlaiseen analogisoundiin, rumpuovareina kuulostaa kuin tavara olisi äänitetty nauhalle! Akustisesta FC-4:set tuovat esille paljon puun omaa luonnetta, mutta helinääkin on paikalla juuri sopivassa balanssissa. Mainio sekoitus todenmukaisuutta ja hemmottelua.

No, sitten tuo M37. Soundi todellakin vaikutti nopeasti olevan jopa täysin sama kuin FC-4:ssa. Tarkempi kuuntelu erilaisia soittotyylejä paljasti että pieniä eroja on. M37 on hieman puhtaampi, keskialueella on vähemmän sitä hauskaa nauharouheutta, ja diskantti on pienen pykälän verran laboratoriomaisempi. Koska pohjakohinaa näissä M37:issa on kaikista verrokkimikeistä vähiten (!), uskon näiden olevan erinomaiset ambienssimikit minkä tahansa äänittämiseen kaukaa. Toki läheltäkin, esim referenssinä ollut KM84i on joissain tapauksissa vähän laatikkomaisen kuuloinen, joten uskon että M37 tulee otettua käyttöön useammin. Lisäksi pohjakohina on M37:ssa niin paljon hiljaisempi.

Siinä missä FC-4 oli mainio rock-overi rummuille, ja KM84i silkkisen pehmeä jazz-rummuille, veikkaan että M37 olisi mainio hevissä ja humpassa, jossa soundin puhtaus on tärkeässä roolissa.

AT:tä ei ole juuri ollut syytä mainita. Tämä Pro-37 on varmaan ihan hyvä haitsu- tai snaran alamikki, se on itselläni lähinnä varamikkinä. Soundista puuttuu keskialueen pyöreys, ja diskanttia - joskin tervesoundista - on senkin edestä.

Kummankaan Cascade-mikrofonin mukana ei tullut kierreadapteria, joten niitä holkkeja pitää taas käydä ostamassa kourallinen.


Yhteenveto

Jenkeistä tilaamiseen liittyy aina suurehkot postituskulut ja mojova vero. Jos näitä ei olisi rasitteena, M20u olisi aivan verraton isokalvoinen, ja siirtyisi halpissuosituksissani ehdottomasti kärkeen. M37-pari on erittäin oiva, mutta kun Ruotsista saa helposti tilattua GA-mikkejä, on jenkkilästä tilaaminen melkeinpä turhaa.

GA:lla on toki myös isokalvoisia, joista FC-3 (119¤) on kovasti tämän M20u:n näköinen. Uskallan veikata että FC-3:sella päästään lähelle M20u:n tuomia soundeja.

http://www.cascademicrophones.com/
http://www.goldenagemusic.se/goldenageproject/uk/index.htm

Kirjoittanut Aki 17.09.2006

            200×571  -  18 kt.


Arvostelu

2,82,82,82,82,8    (4 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

ESPER: kuva on vähän levittynyt

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti