Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

13.08.2006: Line6 FBV shortboard pedaali


Tässä tulee hieman jatkoa/päivitystä edelliseen juttuuni liittyen Line6 Flextone III XL:ään, koska laitteet kulkevat niin \"käsi kädessä\".


Line6 FBV Shortboard on lisävaruste Line6:n useisiin vahvistinmalleihin. FBV ohjaa vahvistimessa olevia ominaisuuksia eli sen toiminta perustuu midiin. Line6 vahvistimien kanssa voi tietääkseni käyttää myös muiden valmistajien pedaaleja esim. Behringer, mutta täysi toimivuus ja kaikki ominaisuudet saa parhaiten irti oman valmistajan laitteella. FBV sb maksaa tällä hetkellä n. 350-400e, mutta periaatteessa sen hankinta on kannattavaa, koska pedaalin avulla ko. vahvistimeen saa enemmän ominaisuuksia.
FBV sb:a voi käyttää esim. Line6 Spider II ja Flextonen kanssa. Line6:n omat sivut aiheesta ovat enemmän kuin sekavat, niin yritän nivoa tämän artikkelin tuohon edelliseen ja yritän kuvata ominaisuuksia mahdollisimman järkevästi! Siis valmistajan sivuilla on hieman kahdenlaista tietoa, mutta tämä kaavio selittänee oleellisen yhteensopivuuksista :
http://www.line6.com/footcontrollers/compatibility.html


FBV sb:n ulkoasu ja ominaisuudet :


FBV sb on erittäin vahvarakenteinen ja jämäkän oloinen. Heti ei luulisi sen rikkoutuvan! Etupuolella on vain jotain yhtiön omia kirjainhärveleitä ja 1 oleellinen liitäntä RJ-45 -tyyliselle verkkopiuhan johdolle. Sen vieressä on lisäpolkimen liitin, jos haluaa erikseen säätää esim. wahia tai volumea. Sanon jo heti tässä alussa, että \"to amp\" liitin on allerginen johdoille ja voi aiheuttaa vääntymiä tai murtumia johdoille joten liitintä kannattaa suojella ja vahvistaa siihen tuleva liitin esim. roudausteipillä tai ostaa kiinteä/metallivahvikkeinen verkkojohto. Pedaalin mukana tuleva musta johto on pitkä kuin nälkävuosi ja jos korvaat sitä jollakin lyhyemmällä, niin huomioi johtimien määrä eli \"täysi versio\". Vajailla tietokoneverkkopiuhoilla lauta ei välttämättä täysin toimi :-/
Painikkeet vasemmalta oikealle ylös alas :
- bank ylös ja alas
- fx loop
- comp (kuvassa stomp, mukana tulee comp teippi)
- modulation
- delay
- reverb
- volume/wah -pedaali off/on, oletuksena volume=vihreä ja wah=punainen
(näiden alla to amp vahvistinliitäntä)
(volume/wah-pedaalin alla erillinen plugiliitäntä \"expressiopedaalille\" eli joko wah tai volume oman lisäksi)
- alarivi channel A-D ja tap/hold for tuner
FBV sb ei vaadi erillistä virtalähdettä eli se saa joidenkin USB-laitteiden tapaan virtansa suoraan kaapelin kautta!
FBV pedaali on suoraan verrannollinen Line6 vahvistimeesi eli esim. bank ylös alas käyttäytyy suoraan sen mukaan, kuinka monta pankkia/kanavaa vahvistimessa on tarjolla :-)


FBV sb säädöistä


Kun käynnistät Line6 vahvistimesi, FBV sb tunnistaa tai tunnistuu systeemiin automaagisesti eli mitään erityisiä alkuviritelmiä ei tarvitse tehdä. Kaikki presetit ovat ensin heti valmiina käytössä. Kyse onkin vain ensimmäisen kerran jälkeen presettien muuttamisesta ja miten haluaa jatkossa vahvarin käyttäytyvän. Oman kokemukseni mukaan myös Spider II 212 combon omistaneena on se, että n. 70-80% preseteistä on ok. Jos et ole tehnyt mitään editointeja, lauta selaa vahvistimen presettejä tehdasasetusten perusteella. Kokeile bank ylös - alas. Jos teet jotain muutoksia, niin paina vahvistimesi channel select-nappia, niin saat uuden tallennuksen tehtyä.
FX-loop toiminnosta ei ole tarkempaa tietoa, koska tällä hetkellä kaikki efektit ovat linjassa kitaran ja vahvistimen välissä. Tämä kai on yleisin tapa kytkeä pedaalit?
Comp-nappulalla saa lisää sustainia ja \"tehoa\" esim. soolon aikana. Riippuu vahvistimesta.
Modulation kytkee jonkin efektikanavan käyttöön (yleensä vain 1 kerrallaan paitsi Vetta II). Delay määrittää ohjelmoidun kaiun tyypin.
Reverb on päälle/pois sen mukaan, mitä olet eri kanaville määritellyt kaikua(reverb) käyttöön.
Wah-volume polkimen käytössä on tiettyjä tapoja eli poljin ei ole herkkä joten sitä todella pitää polkea jopa runtata pohjaan ennen kuin efekti menee päälle. Normaalikäytössä tämä ei haitanne, mutta itselläni pedaalilaudan päällä pientä notkumista tapahtuu, sen verran jäykkä päällemeno on. Tasoa määritellään polkimen jyrkkyyden mukaan. Tap-kytkintä voi kätevästi käyttää esim. kesken soolon pidentämään esiasennetun kaiun määrää. Pohjassa pitämällä tap käynnistää vahvistimen sisäänrakennetun virittimen, joka on aika selkeä käyttää. Lopullinen vire yleensä pitää kuitenkin viimeistellä korvakuulolta... Line6 Edit ohjelman kanssa pedaali käyttäytyy mainiosti elikä muokattavia soundeja voi vaihtaa sekä pedaalista tai tietokoneelta lennosta. Itse käytän enemmän suoraan PC:n kautta. Tallennus tai soundin tietokoneeseen "kirjoittaminen" on kätevä, kun kaikki muutokset kuuluvat ja näkyvät heti.



Esiasennusten ja omien presettien tallentaminen/muokkaaminen


Kun olet muuttanut tai editoinut jotain kanavaa ja olet valmis tallettamaan sen, kannattaa tallentaa se heti ensin painamalla pohjassa kunkin pankin osoitamaa omaa kanavanappulaa (eli jos olet painellut FBV:stä pankin 4 ja sitten channel 3 ja haluat editoida sekä tallentaa, niin paina vaan pohjassa channel 3:n osoitinta vahvistimen puolelta! Laudalla paineleminen tallennusvaiheessa sekoittaa liikaa ainakin omaa ajattelua. Tallennusta vaille oleva säätö yleensä välkkyy tai alkaa välkkyä, kun pidät tallennusnäppäintä tarpeeksi kauan pohjassa. Tai parhaiten selviää, kun valitsee valmiiksi editoitavan kanavan ja pankin ja editoi sen ja sen jälkeen vain painaa channel selectiä pohjassa niin kauan että tulee \"saved\".
Efektien ja kanavien nimiä voi muuttaa/vaihtaa painamalla pohjassa fx loop painiketta. Sen kanssa kannattaa olla aika varovainen... Kannattaa käyttää Line6 Edit-ohjelmaa kunhan siihen ensin vain perehtyy ja testailee tarpeeksi. Delay ja reverb vaihtavat välkkyvää kursoria ja comp modulation vaihtavat vilkkuvan kursorin paikkaa, muistaakseni...! Lopullinen tallennus jälleen channel select napista oikean kirjaimen A-D kohdalta! Testaa tallennuksia ja \"hakuja\" sammuttamalla vahvistin välillä. Saman pankin eri kanavien välisiä äänenvoimakkuuseroja kannattaa testata ja vertailla ennen lopullisia tallennuksia, koska mallinnusten välillä on eroja kanavan volumen suhteen (toisissa pitää laittaa 10:lle ja toisissa riittää joku 5-6 samaan tasoon). Eli perustaso kannattaa tehdä siten, että editoi tehottomimman volumen mukaan n. 7-8 ja pitää masterin kohtuullisena ja muokkaa pankit ja kanavatasot sen perusteella. Siinä kai ne tärkeimmät :-)


Plussat ja miinukset
+ välttämätön must-hankinta esim. Spider II ja Flextone III
+ pomminkestävä
+ kevyt
+ selkeä ja melko helppo käyttää
+ keskihintainen ominaisuuksiin nähden
+ volume/wah samassa aika kätevä
+ vain 2 liitäntää ja yleensä vain toista tarvitsee käyttääkään
+ ei vaadi erillistä virtalähdettä
+ hyvät pidikkeet eli pysyy lattiassa
+ iso selkeä led-näyttö
+ loppupeleissä toimiva editointi-idea =
+ midin kautta editoitointi (Line6 Edit) kätevää ja muutos esim. nimi näkyy tallennuksen ja vahvistimeen lähettämisen jälkeen laudassakin välittömästi :-)


- kankea?
- esim. vol/wah polkimeen pitää todella \"astua\" että menee päälle
- joku voisi haluta erikseen vol/wah
- potikat naksuu käytettäessä melkoisesti ja tämä voi kuulua esim. mikillä äänittettäessä studiossa, läheltä videokuvatessa tms.?
- pedaalilaukussa dominoiva eli voisi olla pienikokoisempi...
- fx loop toiminta hieman epäselvä (miksi pitäisi kytkeä erikseen ja mitä merkitystä)
- nimien ja kanavien tallennus epälooginen tai joskus tulee kämmennettyä, paikkaus kannattaa tehdä midin kautta eli kaikkia hienouksia ei saa heti takaisin vahvistimen nappuloista...
- tap viritin näyttää välillä mitä sattuu tai vire voi olla korvakuulolta erilainen...
- liitinosat pedaaliin ja vahvistimeen vaativat tukemista



Musiikkiterveisin,
Andy
palautetta, kommenttia ja tiedusteluja tarkemmin antti@ope.ouka.fi

Kirjoittanut anttileinonen 12.03.2006

            640×480  -  98 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (3 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle