Muusikoiden.net
10.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

10.12.2008: Digitech Vocal 300-lauluefekti


Päätin hommata lauluefektin tarkoituksena hieman maustaa bändimme kappaleita ja hämmentääkseni yleisöä. Thomannilla Digitechin vehjakkeella oli hintaa 169 euroa, muttaäkillisen mielijohteen seurauksena tilasin netistä löytämäni ilmoituksen perusteella sen käytettynä yksityiseltä. Vielä en ole lavalle asti vehkeen kanssa päässyt, mutta tähänastisen kokemuksen perusteella voinen jo aiheesta hieman avautua.

Basics:
Kyseessä on siis Digitechin valmistama vocal 300-lauluefekti yhdellä linjatulolla. Laitteeseen saa myös kytkettyä halutessaan CD-soittimen. Mikrofonin voi sisään tökätä XLR-piuhalla tai normaalilla plugipiuhalla. Ulostulo on samaten toteutettu molemmilla liitännöillä, jonka lisäksi laitteesta löytyy 3,5mm kuulokeulostulo. Virtaa laite syö 1,3 ampeeria AC:nä.

Säätöpuolella namiskat on LOW-, MIDRANGE-, ja HIGH-taajuuksille, joille kaverina on input gainin ja master volumen säätö. Gainia säätämällä voi säätää luonnollisesti sisäänmenevän signaalin voimakkuutta, ja tässä tuleekin olla tarkkana, sillä äänijänteitä kovemmin kuritettaessa laite "clippaa" signaalin melko herkästi. Tästä ilmoittaa laudalla punainen ledi, eli ensimmäinen nippelien säätäminen tulee aina vastaan heti alkuun inputin voimakkuutta säätäessä. Kattavan käyttöohjeen laitteeseen saa Digitechin kotisivuilta. Käyttöohjeessa mm. neuvotaan proseduurit juuri inputin ja master volumen välisen tasapainon etsimiseksi.

Itse lankulta löytyvät Whammysta tutunomainen "ilmaisu"pedaali (expression pedal ;), muistipaikan vaihtajat ylös ja alas, bypass-poljin, sekä "select" ja "store" -nappulat.
Säädettävän polkimen toiminnan pystyy määrittämään jokaiselle muistipaikalle erikseen (esim. efektin voimakkuus, volume jne..).

Runko on jämäkkää metalliseosta, jonka väriksi on jostain kumman syystä valittu erittäin luotaantyöntävä violetti. Värillä ei kuitenkaan ole väliä, eihän sitä siellä lattialla kukaan katso.

Toiminnot:
Efektejä laitteesta löytyy 40 erilaista. Muistipaikkoja on 80, joista paikoille 1-40 on mahdollista tallettaa omia presettejä itse muokatuilla nimillä. Efektit 1-40 ja 40-80 ovat samat, eli tehdaspresetit jäävät joka tapauksessa laitteen muistiin, vaikka 40 omaa venkslausta siihen tallettaisikin. Itse efektejä laitteessa on enemmän kuin olisi tarpeen, omasta mielestäni kaikille niistä olisi mahdotonta keksiä käyttöä. Paitsi jos settilistaan sattuisi kuulumaan pikkuoravat-tyylistä laulantaa maustettuna Darth Vader -tulkinnalla sekä "Oh yeah" -tyyppisellä eroottisella radioäänellä. Toisaalta, miksipä ei? Kaikki tuntuu olevan digitaalisuuden myötä mahdollista. Itse olen ainakin halunnut aina tietää, miltä puheeni kuulostaisi jos olisin marsilainen tai vuohi. Nyt sen tiedän.

Peruskaikujen ja delayiden lisäksi löytyy mm. vibratoa, tremoloa, noise gate sekä kompura. Kaikkia efektejä voi säätää, mahdollisuuksia on siis maasta taivaaseen, sillä efektejä voi olla päällekkäin 7 kerrallaan, ja jokainen on erikseen säädettävissä. Delay aina 2 sekuntiin asti, ja gainin taso 1-99.

Laite vaatii siis tutustumista ja paneutumista, jotta siitä jotain hyödyllistä saa irti.

Peruskaiun säätäminenkin tuottaa aluksi harmaita hiuksia, sillä digitaalisuus paistaa soundeista läpi kuin kahvitahra kauluspaidasta. Jonkinlaisen peruskaiun löytäminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, mutta seuraavaksi alkaa taistelu volumetasojen kanssa.
Tehdasasetukset ovat nimittäin tehty niin, että kanavien väliset voimakkuudet vaihtelevat melko lailla, ja viimeistään "compressed"-kanavan käyttäminen pistää käyntiin hulvattoman ihanan kiertoefektin pa:n kautta. Tosin testitilakin oli melko pieni ja kiertoherkkä. Tämän lisäksi kanavan vaihtaminen aiheuttaa ajoittain pienen poksahduksen, joka ei tosin pääse kehittymään haitaksi asti.

Digitechin sound communitystä löytää muutamia hyviä presettejä, jos oma aika tai kärsivällisyys ei riitä ruuvailuun.

Yhteenveto:
Kuten multiefekteissä yleensä, myös Digitechin vocalissa on paljon turhaa ja käyttökelvotonta. Kavereiden hauskuuttamiseen laite on oiva, mutta ei heliumia kurkussa puhuminen montaa kertaa jaksa naurattaa. Suosittelen vehjettä siis heille, jotka haluat omaperäisiä ja epänormaaleja laulukikkoja musiikkiinsa. Peruskaiut ja -delayt kannattaa kuitenkin hankkia jotain muuta kautta. Hupia irtoaa kyllä koko rahan edestä, mutta se, saako hupia liitettyä mitenkään oikeaan musiikkiin, on jokaisen henkilökohtaisen mieltymyksen varassa.

Hyvää:
+monipuolinen, paljon säädettävää
+kestävä runko
+hauskat erikoisefektit

Huonoa:
-monipuolinen, paljon säädettävää
-digitaalisuus paistaa läpi
-polkimet pieniä ja lähekkäin sijoitettuja, iso kenkä potkii ohi
-tasojen säätämisen tuskallinen vaikeus
-säätönappuloiden toiminta hieman halvasti toteutettu

Hinta: Thomann (www.thomann.fi): 169 euroa

Kirjoittanut myrtonen 25.02.2006

            500×440  -  30 kt.


Arvostelu

3,93,93,93,93,9    (7 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Budy: Hyvä juttu, mut saadaanko ääninäytteitä.? :D
myrtonen: Siitähän sitä hupia syntyisi, harmi ettei itsellä ole nauhoitusvermeitä. Mutta katselen tässä, jospa kavereilta tulisi apuja sen suhteen. Pysykää siis linjoilla.
Joel Harald: Tuu ihmeessä nauhottelemaan.
Fide: Saako tosta mitenkään stemmoja ulos laulajalle?
myrtonen: Ei ole nauhoitustoimintoa ikävä kyllä, sehän olisikin hirmuisen kätevä vempele. Varmaan maksaisi toiset 200 euroa lisää.
myrtonen: Tyrnävän nuorisoseura suostui hövelisti lainaamaan latostudiotaan, ja saimme efektejä nauhalle! Jospa siitä nyt jonkinlaista kuvaa saisi.
Joel Harald: TyrMäävän hyvä ääninäyte. Propsit bändille.
Karhuherra: Sample on kyllä listahittiainesta
Kapane: Tuo ääninäyte aiheutti huutonaurua.
Suu: ahhaha. hyvä artikkeli! plussaa.
Bald Anus: EI HELVETTI, nuo efektit on niin helvetin hupaisia, että tuolla vehkeellä ei itse tulisi kuin leikittyä!
Adramelech: Jostain luin, että Ill Ninon laulajalla olisi tämä vempele. =D
Adramelech: En tosin varma ole.
L.Ruoska: Muovia vai metallia? Itse haluaisin juuri just jotain tollasta lauluun mutten tartte kuin muutaman efektin, särö, delay ja pari muljutusta. En kyllä usko että Il Ninon tai minkään muunkaan "ison" bändin laulaja vetää tuollaisella purtilolla.. ;-)
SudenUni: En tiedä onko käyttäjästä kiinni mutta mielestäni erittäin helppokäyttöinen laite, eikä gain ja master volumen keskinäinen balanssikaan ole vaikea löytää. Ainut todellinen miinus on tuo konemaisuus, varsinkin kaiussa. Mutta esim rääkymiseen ok vehje

Yhteensä 15 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti