Muusikoiden.net
19.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

19.10.2006: RCF ART 310A -aktiiviset PA-kaapit


Motiivina uusien PA-kamojen hankinnalle oli se, että halusimme vähentää roudattavaa kamaa, parantaa äänenlaatua ja lisätä samalla hiukan myös mökän määrää. Vaihtoehdoksi tuli myös aktiivisetti juuri roudattavuuden takia.

Saimme paikalliseen musiikkiliikkeeseen A/B/C -testiin RCF ART -sarjan pienimmät eli 10\" elementillä varustetun 350w kaapin mallinimeltä 310A. Teho jakautuu suhteessa 300w kartiolle ja 50w yläpäätä ajavalle kompressiodraiverille. Vertailukohteena olivat Turbosoundin TDX -sarjan 12\" passiivikaapit ja Yamahan uudet 12\" aktiivikaapit.

Ulkomitoiltaan RCF:t ovat todella miellyttävät: painoa vain 12,4kg, päällä kunnollinen kantokahva ja koko käytännössä niin pieni kuin kartio sallii. Jos kaiuttimien ulkonäöllä on ylipäänsä merkitystä, RCF kuuluu mielestäni sarjaan \"mitäänsanomattomat\". Aivan perusjuttu kaikin puolin: ei ruma, ei tyylikäs. Liitinpuolella tarjonta on varsin köyhä: yksi input(XLR) ja yksi link out (XLR). Säätöjä on tasan yksi, volume. Kaappiin voi kytkeä suoraan dynaamisen mikrofonin kunhan napsauttaa ensin valintanamiskan mic -asentoon.

Testissä kuuntelimme ensin kaiuttimia ilman subbaria ja toisessa vaiheessa Yamahan 800w aktiivisubilla höystettynä. Aivan suorituskyvyn ylärajoilla emme voineet käydä, sillä liikkeessä oli myös muita asiakkaita. Musiikkina käytettiin kolmea erityyppistä musiikkityyliä, motiiveina oma tyylimme, bassotoisto ja toiston tarkkuus.

Heti alkuun kävi selväksi, että RCF:n tarkkuus on erinomainen. Pienetkin yksityiskohdat toistuvat varsin \"hifisti\" ja läsnäolon tunne on ilmeinen. Ilman subbaria alapää oli yllättävän tukeva, ainoastaan alemmassa keskialueessa tuntui Turbosoundiin verrattuna olevan pientä puutetta. Yamahan 12\" kaappi jäi selvästi heikommaksi kaikessa muussa, paitsi juuri tässä ominaisuudessa. Subbarin kanssa alapää oli ymmärrettävästi eri luokkaa, mutta alemman keskialueen tilanne ei juuri muuttunut. Ongelma ei ole todellakaan suuri, mutta havaittava.

Treeniksellä RCF:n ero vanhoihn Dynacordin Acuslineihin oli selkeä. Myös kiertokynnys parani huomattavasti. Suuntaavuus on riittävän tarkka ja varsin kovaakin soivan kaapin sivulla pystyy pitämään laulumikkiä aika kovalla.

Keikkaolosuhteissa kaapit joutuivat ensimmäistä kertaa tosipaikan eteen ja selvisivät loistavasti. Soundcheckissä testasimme todella lujalla volumella ja oli käsittämätöntä miten niin pienestä voi tulla niin kovaa! Ilman subbaria pärjää, mutta toki jotain jää vaille. Jos bändi ajaa PA:n kautta vain laulun ja synat, pelkillä yläpäillä pärjää pitkälle.

Myös monitorikäytössä 310A toimii moitteetta. Takakulmat on viistottu 45 asteen kulmaan molemmilta sivuiltaan. Äänenpainetta piisaa aika isoonkin tarpeeseen ja pieni koko on mukava juttu lavan ulkonäön kannalta.

Tällä hetkellä käytämme PA:na kahta 310A:ta ja yhtä RCF ART 705 -aktiivisubbaria. 705:ssa on stereojakosuodin sisäänrakennettuna, joten erillistä ei tarvita. Pienissä ja keskisuurissa paikoissa soittavan tanssimusiikkibändin tarpeisiin kaapit ovat mielestäni täysosuma. Hintaa on alle 600 euroa/ kpl, joten alle 2500euron sijoituksella saimme varsin hyväsoundisen ja kovaäänisen PA:n. Samaan syssyyn hankimme yhden extra-310A:n monitoriksi/ varakaapiksi.

Suosittelen ehdottomasti! Toki vertailu on aina fiksua, mutta valitettavasti aina ei ole siihen aikaa tai mahdollisuutta. Useampi sarjaa käyttänyt tai testannut sanoi ennen omaa testaustamme pienimmän ART -mallin riittävän ja niin todellakin riitti.

Kirjoittanut Teemu Tee 24.01.2006


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

maza: Meillä on rokkikäytössä samanlaiset kaapit. Kokemukset parin keikan perusteella ovat todella positiivisia.
MTihi: Noilla aktiivipöniköillä ja RCF ART 702 subbarilla saatiin erään keikkapaikan katon rappaukset tippumaan. :)
BTass: Kolmet treenit vedetty noilla. Hyvältä saundaa!!
Teemu Tee: Nyt on käyttökokemusta aika paljon jo ja suuria puutteita ei ole esiintynyt. Se alamiddle on kyllä edelleenkin hiukan vaisu ;-) Oli tila iso tai pieni, noilla on selvitty komiasti ja kierrotkin on pysyneet kurissa vaikka laulumikki on auki ihan vieressä!
badcat: Loistava soundiset roudaaja ystävälliset, todelliset työkalut.
badcat: Lisäys ed. Diskantti hajosi toisesta kaapista toisessa akstissa (normaali kuormilla) maantai kpl. Katsotaan mitä myyjä/maahantuoja sanoo? Soundi on silti pistämätön kokoluokassaan
badcat: ST Pauls Soundissa oli todella reilu meininki, pienen testin jälkeen sain uuden kaapin. Nyt kämpille resuamaan.
Henri93: Postista on tulossa pari kipaletta noita. Pistänpä sitten kommenttia ku saapuvat...
tony.wirtanen: Nyt lähtee ilmeisesti meilläkin tilaukseen.

Yhteensä 9 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti