Muusikoiden.net
20.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

28.02.2006: Engl Screamer-combo


Tämä on Horstejen ja kumppanien rakentama saksalainen vahvistin jolla seuraavat speksit:

50 wattia tehoa
2 kanavaa, joissa molemmissa buustit (puhdas --> crunch ja lo-gain --> hi-gain)
Etuasteessa 4 x 12ax7
Päätteessä 2 x 5881
3-alueinen EQ joka on sama kaikille neljälle saundille
Reverb-kaiku
VLS-säätö eli käytännössä sooloja varten volumebuusti jonka määrä on säädettävissä takapaneelista
Vanhemmissa comboissa kait Celestion V60-elementti ja uudemmissa V30
Hintaan ei sisälly footswitchiä!

Melko pieni ja sievä Screamer on yksinkertainen käyttää. Ei muuta kun piuha kiinni input-jakkiin ja soitto voi alkaa.

Liikkeelle lähdetään puhtaalla kanavalla. Saundi on melko yläpäävoittoinen ja combon kanssa sen saa helposti särkemään humpparikitaralla, isomman kaapin kanssa tätä ongelmaa ei niin helposti esiinny. Saundi ei yksinään ole mikään maailman paras ja luonteikkain, mutta kyllä sillä pärjäilee. Jos looppiin törkkää efektejä niin avot!

Sitten painetaan buustinappulaa ja meillä on crunch-kanava. Saundi ei rosoile sen ihmeemmin, jos yhtään kun käytössä on yksikelainen mikki. Humpparin kanssa tuosta löytyy pientä räminää mutta ei mitään mullistavaa, vaan hyvin hillittyä mutta kireää ääntä.

Seuraavaksi päästään asiaan. Tämä vahvistin on takuuvarmasti vahvimmillaan säröosastolla. Tässä kannattaa ottaa huomioon se, että laitteessa on vain yksi EQ joka säätää niin särö- kuin puhtaan kanavan taajuuksia. Koska laite on luotu säröihin, kannattaa EQ:kin säätää säröjen mukaan ja nauttia niistä täysin rinnoin. Ns. lo-gain särökanava tarjoilee jo suht muhkean määrän gainia, mutta homman idea ei suinkaan piile särön määrässä vaan siinä miltä se kuulostaa. Tätä voisi verrata dieselmoottorina bensiinimoottoriin. Tässä ei gainia/säröä tarvitse juurikaan edes olla, mutta vääntöä piisaa alakierroksilta asti. Suomeksi sanottuna saundi on mahdottoman munakas vaikka säröä ei ole kuin rokkenrolliin. Hevimies kuitenkin tykkää käyttää gainia reippaasti ja gainin ollessa maksimin läheisyydessä ellei täysillä, on saundi mahtava, muttei säröä ole läheskään liikaa eikä edes mitenkään hirmu paljoa. Tästä päästään vahvistimen parhaaseen puoleen: kun säröä ei tarvitse olla paljoa, pysyy saundi todella erottelevana ja selkeänä. Lo-gain kanavan särö on oma suosikkini ja olikin aina käytössä itselläni.

Nyt painetaan hi-gain-kanava päälle. Särö on samankuuloista kuin edellisessäkin kanavassa oli tarjolla, mutta gainia irtoaa enemmän. Tästä päästään vahvistimen heikkouksien pariin kun pidetään mielessä että lo-gain ja hi-gain kanavilla on yhteinen gain-potikka. Jos tykkää kompata lo-gain säröllä gainit tapin tuntumassa, on hi-gain särö todella hi-gain. Säröä on liikaa ja saundi menee mössöksi. Jos taas gainia vähentää jotta hi-gain kanavan särö on toimiva, jää lo-gain kanavan särö semmoiseksi jolla ei heviä enää vedellä.

Lohdutuksena voidaan sanoa että särön laatu on sen verran loistava, että lo-gain kanavan säröllä jossa on gainit avattu kunnolla pystyy soittamaan rankemmatkin komppaukset ja leadit + soolot oikein mallikkaasti.

Combosta voi yleisesti sanoa että sisällä oleva 12" Celestion V30 tai V60 elementti on hyvä, mutta takaa avoin rakenne tekee yleissaundista hiukan nasaalin. Combo on mukavampi roudata keikoille kuin nuppi + 4x12" kaappi jos edessä on mikitys, mutta lisäkaappi on ehkä hyvä olla muissa tilanteissa.

Yhteenveto:
Laitteesta irtoaa ihan ok puhtaat joita ei missään tarvi häpeillä. Parempiakin on olemassa mutta tällä varmasti pärjää. Säröosasto hipoo täydellisyyttä, mutta hi-gain kanavalle vaihdettaessa muutoksen ei tarvitsisi olla ihan niin suuri.

+ päällikkö särösaundit
+ hyvä kokonaisuus
+ hinta/laatu-suhde

- särökanavien yhteinen gain-potikka
- combossa hiukan nasaali saundi yksinään

Kirjoittanut Eemil 21.10.2005

            257×217  -  17 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (21 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Vainhaalee: Kommentoin: Crunch-kanavalla soitettaessa irtoaa mielestäni aika rouheaa ääntä, kun soitetaan normaaleilla treeni-voluumeilla... Ei niinkään "pientä räminää..."
Eemil: Meikäläisen kone ei oikein tahtonut ruvelle mennä kyseisellä saundilla. Vain hieman.
Muuki: Kaipaisin ääninäytteitä kun en oo netistäkään löytäny kuin ehkä yhden jostain nevadasta :(
Eemil: Ääninäytteitä on paha antaa kun en enää omista moista laitetta, mutta nimimerkillä Askomiko lienee ääninäytteitä jossakin jotka muistaakseni ovat hyvälaatuisia.
gregla: Nasaali eli nenä-äänne on äänne, jota lausuttaessa suussa on sulkeuma ja ilmavirta kulkee nenän kautta.(wikipedia):D
Sambuttrue: Mitenkähän sais tähän vähän enemmän MUNAA alakertaan eli voimakkaampaa Bassoa kuviin?!?
Faceless: Lisäkaapilla luulis onnistuvan..
Eddie: Lisäkaappia vaan alle, hyvin toimii. Tykkään päivältä enemmän.
hannibal: Lisää Vassoa ja mesamaista jyrää tulee kun vaihtaa esiasennusputkien tilalle TUND-SOL etu-ja pääteasteputket.Käykääpäs kattomassa URALTONELLA,mitä em.putkista sanotaan;ne on hifiä!!
hannibal: Tarkoitin siis TUNG-SOL putkia,tuli painovirheholopainen.
hannibal: Heh,ja lisää tietysti Bassoa.
Cave: Mitä Tungsol-putkia (tyyppejä) tarkoitit Hannibal. Katsoin nettisivuilta ja ne tekee myös noita 12ax7-putkia jotka jos tossa combossa on defaultisti.
Snapo: Joo-o hyvä arvostelu. Itteäni vaan vähän nyppii kun jossain määrin aika replevoittonen ja tiukka. Jotain pehmeempää täytettä aattelin laitella tässä joskus..
mokoma12345: huippu vahvistin! säröt loistavat ja moni puoliset
äzzä: hyvä kone. saundit parhaat nupin ja kaapin (v30) kanssa!!
mokoma12345: Sanokaas ny et saako sillai et mökää tulee combon omasta v30 ja myös 4x12 kaapista?
mokoma12345: niin ku samaan aikaan
Finhast3: Tässä olis yks n. puoltoista vuotta käytetty priimakunnossa oleva ENGL screamer 50wattinen myynnissä! Ilmotelkaa jos kiinnostaa.
Sarguer: Tästä saa tosiaan todella jyrät saundit vaikkapa Mesa recto 2x12 kaapilla. Itse ajelen 2x12 Engl kaapin läpi (myös v30), edessä Ibanez TS9, uskomattoman hyvät metallisäröt.
Sarguer: Joo ja tosiaan mulla tulee sekä combon omasta v30:stä että kaapin molemmista elementeistä. Pitää kytkeä vaan oikein, mutta sellaset kytkennät löytyy kyllä combosta.

Yhteensä 20 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti