Muusikoiden.net
22.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

21.10.2005: Laney VH100R


Kyseessähän on Brittein saarten 100-wattinen jytänuppi jonka speksit näyttävät tältä:

27,5 kg
100 wattia tehoa
2 kanavaa joissa molemmissa buustit (puhdas --> crunch ja lo-gain --> hi-gain)
Etuasteessa 6 x 12ax7
Pääteessä 4 x EL34 (toimii myös 5881-putkilla)
Kaappiliitännät: 1 x 16 ohm, 2 x 16 ohm, 1 x 8 ohm, 2 x 8 ohm
Efektilooppeja ainakin tarpeeksi (molemmille kanaville omat, sekä molempien kanavien yhteinen ja pari muuta joita ei tullut kokeiltua.)
Hintaan sisältyy 4-nappulainen footswitch

Minä poika paukuttelin tätä Laneyn oman 4x12 kaapin lävitse.

Lähdetään liikkeelle siitä että kyseessä on suuri vahvistin jollaisen roudaaminen ei koskaan ole herkkua. Laney on ottanut asian huomioon ja laittanut laitteen kanteen molemmille käsille erittäin jykevät nahkaiset kantokahvat joilla ketutus ei kasva niin suureksi kuin sillä yhdellä perinteisellä lötköllä remmillä.

Laitteen perusidea on seuraava: 2 buustattavaa kanavaa, joilla molemmilla erilliset EQ:t, reverbit ja efektiloopit. (myös yhteinen efektilooppi löytyy ja pari joista en edes tiedä mitä varten ovat) Jokaisella neljällä saundilla on oma gain ja kaikilla paitsi buustatulla särökanavalla on oma volume. Buustattu särökanava soi samalla volumella kuin buustaamaton. Lisäksi löytyy kaikille kanaville yhteinen presence-potikka.

Footswithissä on neljä kytkintä. Yksi vaihtaa kanavaa, molempien kanavien buusteille on omat kytkimet ja viimeinen kytkee kaiun päälle ja pois. Footswitch näyttää lujatekoiselta ja onkin, mutta itse kytkimet ovat kovin heikkoja ja hajoavat suht helposti.

Vermeksessä on kaksi input-jakkia, hi-gain ja lo-gain joista voi valita mieleisensä. Lo-gain leikkaa nimensä mukaisesti signaalista heti kättelyssä -6db.

Sitten soittopuuhiin! Ensimmäisestä kanavasta saa pihalle puhdasta ääntä. Laitteesta löytyy bright-kytkin jolla puhtaan kanavan yläpäätä saa korostettua halutessaan. EQ on perinteinen kolmialueinen, eikä toimivuudesta voi valittaa. Jos olet soittanut Laneyn putkivahvistinta niin sinulla on jo hyvä kuva siitä millainen puhdas saundi on tyrkyllä tässä laitteessa. Laneyn puhtaat ovat tumman botnekkaat ja hyvin pehmeät. Mielestäni paras sana kuvaamaan niitä on "miellyttävä." Headroomiahan 100-wattisessa loorassa piisaapi.

Lyödäänpäs puhtaaseen kanavaan buusti päälle ja kuunnellaan mitä tulee pihalle. Buustin gainille ja volumelle on tosiaan omat potikkansa. Tämä kanava on omiaan blues- ja rokkijätkille. Kuiva ja napakka roso ei ole pitkäkantoinen saundiltaan eikä säröä irtoa kovinkaan paljoa mutta siinä on silti samaa miellyttävyyttä kuin puhtaassakin. Omasta volumepotikastaan voisi päätellä että tässä on laitteen soolosärökanava mutta oma särö ei piisaa kyllä lähellekään heviosaston soolosaundeja. Ikävä kyllä.

Seuraavaksi särökanavan kimppuun. Särökanavan perussaundi on lähestulkoon sama kuin puhtaan kanavan buustattu versio. Gainia on hiukan enemmän ja särö on hiukan munakkaampaa, mutta hevimiehelle tästäkään kanavasta irtoava gainin määrä ei välttämättä riitä. Ns. asiaan pääsee kun painaa buustatun version kanavasta päälle. Nyt gainia irtoaa häkellyttävä määrä! Volumebuustia tälle kanavalle ei ole, mutta oma gaininsa on. Tämä on mielestäni varsin hyvä esimerkki hyvästä särökanavasta: Gainia piisaa, saundi on laulavainen ja sitä saa muokattua monelta osin mieleisekseen.

Okei, tuossa on kanavien saundien luonteet valotettu. Paketti on toimiva, mutta pari asiaa voisi olla toisin. Perus hevimies jolle tämän tyyppinen vahvistin on pääosin suunnattu kaipaa yleensä komppisäröä, ehkä toista vähän tiukempaa komppisäröä, lead/soolosäröä ja puhdasta. Tässähän on nuo neljä eri saundia ja kolme niistä on vielä säröjä, mutta miksi niistä ainoastaan yhdestä irtoaa hevimiehelle riittävä gain? Ja miksi laitteessa ei periaatteessa ole soolokanavaa/volumebuustia soolosaundille? Tässä piilee laitteen pahin heikkous.

Yhteenveto:
+ roudattavuus
+ todella hyvät ääripääsaundit, eli puhdas ja jytäsärö
+ efektiloopit
+ erilliset reverbit molemmille kanaville
+ bias-säätökytkin
+ monipuolinen

- soolokanavan tai volumebuustin puute
- kahden särökanavan gain riittämätön heviin ja särö hiukan munaton
- footswitchin kytkimet hauraita
- häiriöaltis

Kirjoittanut Eemil 21.10.2005

            600×311  -  28 kt.


Arvostelu

2,92,92,92,92,9    (8 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

wildcat: Pääteputket tietenkin EL34, ei EL84 !
Eemil: Manuaalin mukaan EL84, mutta en mä itse muista.
viltsu-79: Joo jos neljällä el84:lla lähtee sata wattia ni johan on. Ihan asiallinen arvostelu.
kimurantti1: Sori Eemil, mutta oli pakko antaa miinus. Hyvä arvostelu, mutta 1. kanavan boost ja 2. kanavan norm. tilassa on mielestäni aivan erilaiset soundit. Ylipäätään 2. kanavassa on pieni kuoppa tehty keskitaajuuksille. Tuosta olisi voinut kirjoittaa myös vähän..
kimurantti1: ..objektiivisemmin. Mielestäni se, että vain 2. kanavan boost-modista löytyy tarpeeksi säröä ei ole vika vaan ominaisuus, joka johtuu varmasti siitä, että vahvistinta ei ole yksinomaan hevareille tarkoitettu. Väittäisin jopa, että se tuo monipuolisuutta.
kimurantti1: Vahvistimessa on myös resonance-switch jolla voi vaikuttaa soundin tiukkuuten ja jonka toiminta riippuu hyvin paljon kaiuttumesta. Olet myös laitteen negatiivisissa ominaisuuksissa maininnut, että vempain on häiriöaltis, muttet selittänyt tätä yhtään.
kimurantti1: Efektiloopeista ja siitä, minkälaisia kaiuttimia laite sellaisenaan syö voisit myös mainita. Eli hieman tarkennu artikkeliin kiitos niin vaihdan miinukseni plussaksi :)
kimurantti1: Terv. VH100R:n omistaja :)
Eemil: Lisäsin kaapinsyöntitiedot ja sen verran tarkennusta efektiluuppejen esittelyyn kun tiesin. Tuolla häiriöalttiudella tarkoitan että vahvistin tuntui ottavan "normaalia" herkemmin kohinaa pohjasaundiinsa jos lähellä oli esim. loisteputkia tai muuta roinaa
Eemil: joka häiriötä saattaa aiheuttaa.
tommi_899: Juu, samaa mieltä kimurantin kanssa, eli puhtaan buusti ja särökanavan buustaamaton soundi ei ole kovinkaan sama.
mikki73: Saatanan kova nuppi, kytkee digitechin metal masterin kiinni ja antaa palaa. Tätä pedaalia vh100 rakastaa.

Yhteensä 12 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti