Muusikoiden.net
22.02.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

24.09.2005: Taylor T5 Thinline Custom Koa-kannella


Minulla oli taannoin mahdollisuus testata Taylorin uutta Thinline-mallistoa. Kyseessä on Taylorin kehittämä malli, joka näyttää päältäpäin akustiselta, mutta joka on todellisuudessa ohutrunkoinen puoliakustinen. Kitara on mielenkiintoinen sekoitus sähkökitaran ja akustisen kitaran parhaita puolia. Se on PA-kamojen kautta oikeastaan täydellinen akustinen kitara, mutta sen sähköiset soundit ovat täysin vertailukelpoisia sähköisten, hyväsoundisten kitaroiden kanssa, verrokkeina esim. Gibson 335, Stratocaster tai PRS.

Kitara on erittäin kevyt ja ohut, mutta rungon leveys on akustisen luokkaa. Otelauta on myös hieman leveämpi kuin Les Paulissa tai Stratossa (se on samanlevyinen kuin Gibson 175:n kaula), mutta kitara on hyvin helppo ja tarkka soittaa. Kielinä testattavissa kitaroissa oli 0.11 setti, jonka myötä myös venyttely oli vaivatonta.

Kaikkien kokeilemieni kitaroiden viimeistely oli moitteetonta ja materiaalit ensiluokkaisia. Custom-malleissa on sävykkäämpi kansimateriaali, kullatut metalliosat ja otelautamerkinnät hieman hienommat. Standard-mallien kannet ovat joko kuusta, vaahteraa tai sapele-mahonkia (trooppinen ns. hardwood, Entandrophragma cylindricum), custom-sarjassa myös havaijilainen koa on vaihtoehtona.

Sain testata rauhassa parin tunnin ajan näitä kitaroita eräässä hyvin varustetussa soitinliikkeessä. Vahvistimina käytin Craten CA15 Cimarron Acoustic vahvistinta ja Bosen PAS-järjestelmää (molemmat olivat muuten lajissaan mainioita vahvistimia).

T5 on mikitetty kolmella mikillä, tämä perustuu Taylorin Expression Systeemiin, jota on käytetty Taylorin muissa akustisissa jo jonkin aikaa. T5:ssa mikeistä yksi on sijoitettu kaulan juureen, yksi on rungossa kiinni (sensor mic) ja kolmas on humbucker mikrofoni tallan lähellä.

Viisivalintainen vaihdin valitsee kitaran soundikombinaatiot: ensimmäinen asento aktivoi kaulamikin ja rungon mikin ja antaa hyvin selkeän ja kirkkaan akustisen soundin. Toinen asento jättää päälle vain kaulamikin, soundi on pöyöreämpi ja pehmeämpi. Kolmas mikki aktivoi tallamikin, joka perussoundiltaan on stratoa muistuttava, mutta hieman pyöreämpi. Aktiivielektroniikkaan perustuvia high- ja low-sävysäätimiä säätämällä soundiin saa joko telecastermaista kirkkautta tai Les Paulia muistuttavaa murinaa lisää. Valitsimen neljäs asento kytkee kaula- ja tallamikin rinnakkain ja tuottaa ehkä T5:n omaperäisimmän soundin: paksu ja muhkea hollow-body -soundi, mutta johon saa säätimillä jälleen paljon sävyjä lisää. Viides asento kytkee kaula- ja tallamikit sarjaan, soundi on hieman kirkkaampi kuin edellisessä asennossa.

Kitaran soundit ovat kukin omassa lajissaan erittäin hyviä ja niillä kullakin on selkeä oma luonteensa. Vahvistetut akustiset soundit toimivat T5:ssa aidommin kuin esim. kokeilemani täysakustisen Taylorin Espression Systeemillä varustetun kitaran soundi: vahvistimesta tuli soundi, joka oli täyteläisempi ja aidompi kuin Taylorin akustinen, jonka ajoin samojen vahvistimien läpi ja johon oli jäänyt enemmän mukaan piezomaista kovuutta. Akustisuudesta kitara saa täydet pisteet -- siis tarkoittaa vahvistimen kautta saatua akustista soundia.

Kuten jo aiemmin mainitsin, kitaran muut soundit ovat selvästi sähkökitaran soundeja. On aika erikoista soittaa akustisen oloisella kitaralla ulos PA-kamoista hyvin muhkeita sähkökitaran soundeja. Tämä vielä ilman efektejä tai vempaimia.

Vertailin myös paria T5 standardia tuohon Custom-koaan. Elektroniikka ja runkohan noissa on sama, vain kansi on erilaista puuta. Ylin yllättynyt soundin eroista sekä akustisesti että sähköisesti vahvistettuna. Koa-malli oli selvästi yläpäästään hieman kirkkaampi ja erottelevampi sekä soundiltaan kokonaisuudessaan samettisempi.

Kitaran huonoimpana puolena pidän sitä, että sen talla ei ole säädettävissä. Tämän takia kitaran intonaatiota ei saa niin tarkaksi kuin säädettävillä talloilla varustettuja kitaroita. Testaamissani yksilöissä intonaation epätarkkuus alkoi hieman häiritä noin 10. nauhan kohdalla. Intonaatio ei ole huono -- suunnilleen samanlainen kuin monessa muussa akustisessa -- mutta olen myös soittanut akustisilla kitaroilla, joissa intonaatio on ollut vielä paremmin säädetty. Tässä voisi Buzz Feitenin järjestelmää harkita.

Kitaran toinen huono puoli on se, että se ei ole kovin rokkaavan näköinen -- nuori hevibändin rock-kitaristi voi menettää katu-uskottavuuttaan, jos hänet nähdään lavalla näin kesyn näköisen kitaran kanssa ;-)

T5 on oikeastaan uudenlainen kitara. Sen ulkonäkö pettää, sillä sen akustisen julkisivun takana on täysiverinen sähkökitara, jossa on persoonalliset ja täyteläiset soundit.

Loppukaneettina on todettava, että tämä arvostelu ei ole aivan puolueeton. Päädyin ostamaan tuon T5 Koan ja senhän tietää, että omaksi ostettua kitaraa ei voi enää puolueettomasti arvostella ;-)
Toisaalta, en olisi rahoja lyönyt tiskiin ellen olisi ollut sitä mieltä että kitara on hintansa väärti.

Lisäkommentti parin kuukauden soiton jälkeen, 9.11.2005:

Olen nyt soitellut kitaralla pidempään ja valmistellut erästä "unplugged" keikkaa varten, jossa vedetään sekä akustista, poppia että rokkaavampaa materiaalia. Treeneissä käytin T5:n lisäksi sekä Martinin akustista ja Line6 Variaxia. Variaxhan mallintaa hyvin vaikka mitä ja Martinin soundi on hyvä ja touch hieno, mutta huomasin aina palaavani T5:een: sen perussoundeista saa hyvän kuhunkin efektityyliin.

Toisaalta, T5:n puutteena on tiettyjen biisien kohdalla "tatsi": pidän T5:ssa (muistaakseni, sorry) .10 -kielisettiä ja se toimii hyvin rokkaavammassa materiaalissa, mutta jos on tarkoitus soittaa alustisella soundilla, soittoa hämää aika paljon se, että kielet ovat paljon ohuemmat kuin "oikeassa" akustisessa: vasemman käden ronskimpi ote helposti johtaa kielten pienoiseen venyttämiseen ja vireen nostoon. Aika jännä ilmiö, selkäytimessä on selvästi erilainen soittotekniikka akustisen ja sähkön kanssa ja se ei muutu T5:n switchiä liikuttamalla.

Kirjoittanut Dr.Groove 24.09.2005

            800×600  -  76 kt.


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (6 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

wildcat: Erinomainen kooste erikoisesta kitarasta. Tämän tason juttuja lisää !
Turder: T5 on mukava piristysruiske kitaramarkkinoilla. Suomessa ei ole vielä oikein päästy jyvälle tästä kitarasta, liekö hinta liian paha? Jenkeissähän T5 on menestynyt hyvin.

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti