Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

13.12.2006: Yamaha LL16


Mitä saat kun ostat kokopuisen, käsintehdyn teräskielisen akustisen alle 700¤:lla? Otetaan selvää.

Ominaisuudet:

- Kansi Engelmann -kuusta, sivut ja takakansi ruusupuuta; kokopuinen, dreadnought -tyylinen.
- Kaula 3-kerroksinen mahonki-ruusupuu-mahonki \"voileipä\".
- Otelauta eebenpuuta, jossa pyöreät helmiäissävyiset nauhamerkit; 20 nauhaa, joista 14 vapaana; skaala 25 9/16\" (650mm); muovinen satula, leveys 1 ¾” (44mm).
- Talla eebenpuuta; tallaluu muovia, jossa G- ja B-kielien kohdalla intonaatioon auttava lovi.
- Virittimet kullatut grover-tyyliset.
- Väri: luonnollinen kiiltävällä lakkakäsittelyllä, musta pleksi, kopan aukon ympärillä helmiäiskoristeet.
- Kitaran mukana tuli puolikova Yamaha L-Series -laukku, laukun kantohihnat, kitarahihna, käyttöohje ja kaulansäätöavain.
- Kopan pohjalla nahkainen aitoustodistus, jossa sarjanumero, malli (LL16), Yamahan logot, Made In Taiwan ja Handcrafted.
- Ei elektroniikkaa.

Taustaa:

Kokopuista, dreadnought -akkaria himoitsin vanhan tilalle koko kesän -05. Testasin kuumeisesti n. 1000¤ alle ja yli olevia kitaroita (Taylor, Martin, Larrivée, Takamine, Guild, Yamaha jne.) Tässä hintaluokassa oli tyytyminen monen em. valmistajan \"karvalakkimalleihin\". Törmäsin LL16 malliin alkukesästä Helsingin F-Musiikissa. Koesoittelu oli lupaava. Kokopuisen ääni pesee ja linkoaa laminoidut ym. huonolaatuisemmat konstruktiot mennen tullen. GAS iski, vaivasi ja vaivasi, kunnes Kuopion Musiikissa sain testiin samanlaisen yksilön. Vaihdossa vanha akkari + välirahaa ja Yamaha vaihtoi omistajaa.

Soittelua...

Ääni oli se mikä iski ensimmäisenä. Soundissa on koko äänialue tasaisesti edustettuna. Bassot värisevät kopasta hauskasti lantiolle, yläpäässä on kirkkautta ja keskiäänet kuuluvat yamahamaisesti vallitsevana äänialana. Soundissa on perusyamahan lisäksi ainakin omaan korvaan paljon martinmaista sävyä. Kovalla käsittelyllä ääntä saa yllättävän paljon ja vastaavasti pienellä hiplauksella saa pehmeää, selkeää soundia. Parhaiten soundin perusteella sopii kantriin ja akustiseen rockiin. Pelimies voisi myös vääntää tunteellista bluesia. Soundillisesti ei yllä perus-Martiniin tai Larrivée:hen mutta näissä kitaroissa onkin jo vähintään tuplasti suolaisempi hinta ja eri puulajit.

Soittotuntuma oli positiivinen yllätys. Kieltenkorkeus on normaali 12. Nauhalla n. 3mm, kuitenkaan kielet ei värise nauhoihin. Virittimet ovat toimivat; vire pysyy hyvin, bendejä kärsii vääntää ja viritys on tarkkaa kiitos lyhyiden välitysten. Virittimien jäykkyys on helposti säädettävissä pienellä ristipäällä. Hienovire kohdallaan, 12. nauhan huiluäänet vastaavat 12. nauhavälin normaaleihin ääniin (ainakin allekirjoittaneen mittarilla). Kaulansäädöt olivat tehdasasetuksissa ja ihan hyvät minun makuun. Kaulalla ei ole ns. kuolleita kohtia ja barré-soinnut soivat tyylikkäästi. Avosoinnut ovat kylläkin paremman kuuloiset ja muutenkin LL16 on elementissään avoimessa asemasta soitettaessa. Itse soitan yleensä ilman plektraa, mutta plekulla saa hieman enemmän irti ko. kitaran perussoundia.

Kaulan profiili on perus-c. Sopii jokaisen käteen, gorillakourille ehkä aavistuksen kukkakeppi. Nauhanpäät eivät hankaa kämmeneen ja käsi liikkuu sulavasti pitkin kaulaa. Lakkapinta on luistava olematta kumminkaan liian liukas. Käden hiet ja rasvat irtoavat siististi puuvillakankaalla. Nauhamerkit ovat selkeästi kaulan sivulla ja alkavat 3. nauhaväliltä. Tuplapallot löytyvät 7. ja 12. nauhoilta.

Muuta:

Työnjälki ja viimeistely ovat erinomaiset. Ei rosoja, vikoja eikä puutteita. Kitara on painoltaan aika raskas mutta tasapainoinen. Syy on havaittavissa ääniaukosta sisään katsottaessa: tukeva kaulapala ja muutenkin jämäkän oloinen rakenne. Parin ensimmäisen kuukauden aikana kitara reagoi ilman kosteuteen ja lämpötilaan melko herkästi (tyypillistä uusille akustisille). Siitä se sitten asettui ja ongelmitta selvittiin mm. talven pakkaset. Laukku on tyylikäs kangaspäällysteinen \"puolikova\". Sisältä kovat sisukset on vuorattu pehmeällä kankaalla. Laukussa on kaulapaikan alla säilytyslokero ja laukun kannessa tasku A4-kokoisille papereille. Jämäkät vetoketjut ja kumipalat pohjassa.

Yhteenveto:

+ Hinta/laatu –suhde
+ Työnjälki
+ Materiaalit
+ Soitettavuus
+ Perussoundit moneen menoon

-/+ Kultaisen keskitien kitara

Yamahan tarjoama kitara näillä spekseillä tällaiseen hintaan on kova suoritus. Pistää kampoihin kovemmillekin merkeille/malleille jopa kalliimmassa hintaluokassa. Kitarassa perusarvot ovat kohdallaan, moitteita ei löydy. Kaikilta puoliltaan hyvä perusakustinen suoraan paketista, jolla soittelee mielellään pitkään vaivattomasti. Suosittelen tutustumaan vaikka kiikarissa olisi kalliimpikin kitara!

Kirjoittanut Turder 10.09.2005

            800×600  -  123 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (7 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

wildcat: Asiallista tekstiä ! Tämän tyylisiä laitearvosteluja tänne kaivataan lisää !
Turder: Kiitos! Kunhan tässä lämpimikseni kirjoittelin...
Keke Urlaub: Onko kannessa lakka vai matta/satiinipinta?
Turder: Lakkapinta.
Turder: starsailor: Kummallista kyllä olen päässyt hyvin eroon noista ongelmista. Vaihdoin kitaran säilytyspaikkaa ja syyssäät ovat ilmeisesti olleet tasaisempi kuin kesän "kuivasta kosteaan" -ralli.
goose: Erinomainen arvostelu! Kiitos! Täytyy ihan lähteä kauppaan kokeilemaan.
pliksu: Hyvä arvostelu. Luultavasti tiedät mistä puhut :) Olisiko sulla suositella esim. Yamahalta mitään mallia ~300e hintaluokassa. Itse en osaa enää valita kun on päivässä ränkännyt 15:sta yksilöä.
Albert Järvinen: millanen se laukku on? suojaako se muulta kun pölyltä?
Turder: Suojaa. Kaatumiset, putoilut ja pikkukolhut eivät haittaa. En kuitenkaan minnekään lentorahdin sekaan heittäisi.
juikka111: Todella hyvä laitearvostelu. Yamahan ll mallit himottaa muutenkin ja nyt vielä tällainen arvostelu. :) Voi olla että kohta mulla on tuo tai sitten ll6. Oletko muuten koittanut sitä mallia?
Turder: Korjailin vähän noita merkkejä, jotka eivät näköjään tulleet kuntoon sittenkään. Myös muuta pikku hiomista. Nykyään kitara on jo uudella omistajalla.
Muuki: Selkeä ja helppolukuinen.
P-Nut: Eilen lähti kaupasta mukaan uusi LL16 ja onhan tuo mahtava kitara :) Tästä artikkelista oli
P-Nut: iso apu valintoja tehdessä, joten kiitoksia kirjoittajalle :)
Turder: Mukava kuulla, että artikkelista oli jollekin hyötyä. Onnea uudelle kitaralle!
markusnen: Miksi vaihtoi omistajaa? Kysyn vain, koska olen itse mahdollisesti hankkimassa.
Turder: Ostin Gibsonin akustisen ja Yammu jäi erittäin vähälle käytölle.
hesmann: Pari kuukautta soiteltu LL16, tuntuu vain paremmalta

Yhteensä 18 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle