Muusikoiden.net
10.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

03.05.2005: Halpismusarit Eko MM305 & Stagg MB300/5.


5 vuotta hifibassottelua herätti räyhähengen jota ei ilman Stingray-tyyppistä bassosoundia saa lepytettyä. Pitkän tähtäimen rakennussuunnitelma on jo olemassa, mutta ensiapuun, testailuaihioksi, ja varabassoksi päätin hankkia halpiksen nyt heti. Sain Ekon lainaan, jonka kanssa kiertelin liikkeissä vertailemassa muihin saman tyylilajin soittimiin.


Eko MM305, noin 350€.

Ruusupuuotelauta, humbuckerin keloille omat volumet, yhteinen tone. Muilta osin MM Stingray-tyylinen.

Jo nelikielisistä hehkui hämmästyttävä herkkyys ja soivuus, ja vahvistimeen kytkettynä riemulla ei ollut rajaa kummankaan kielimäärän parissa. Tämä on juuri se soundi mitä haen! Hieman kuitenkin kritiikkiä: Tämä viiskielinen on painava soitin. Tallassa on kielten välit vain 16mm, joten totuttautumista saattaa olla. Säädin itse tallapalat vinoon, jolla sain hieman lisätilaa kielten väliin. Kaula on paksu.

Pääsin hieman rustaamaan elektroniikkaa, ja rinnan/sarjaan/yksikela-kytkennällä saa todella mainion sfäärin eri soundeja. Soittokäden tatsi ja sijainti tekevät paljon. Mutta mikä tärkeintä, musarityylinen mikki on sijoitettu juuri oikeaan kohtaan, joten nuottien hyökkäys (attack) on joka tilanteessa kuin tykki. Pehmeitä soundeja saa toki tonea käyttämällä, mutta nuotin syttyminen on aina räväkkää. Ja siitä minä pidän! Ensimmäisellä keikalla meinasi kaverit pelästyä kun en neck-thru aktiivibasson käyttäjänä ollut tottunut tämmöiseen dynamiikkaan. Välillä tuntui kuin oma auto olisi salaa varustettu Cosworthin moottorilla.

Vertailua MusicMan ja SUB Stingrayhin.
SUB on käsittämättömän kirpeäsoundinen basso, eikä tonellakaan meinannut saada sopivaa tasapainoa. Kuitenkin, SUBista hehkuu hintaluokka (1260€) aivan selvästi, lähinnä mittojen luontevuutena sekä yleisenä jämäkkyytenä. Silti Ekon mikissä on jollain tavalla orgaanisempi ja Vintagempi soundi, hyvällä tavalla. Eko on vahvistimen kautta lähempänä jopa aitoa alnicomikkistä MusicMan Stingrayta. Stingrayssa ovat Ekossa hieman piiloon jäävät keskialueet luonnollisemmin esillä, mutta ero ei ole traagisen suuri.

Tässä Eko-yksilössä on nauhat osuneet tasaiselle korkeudelle, mutta epätasaisuudet ovat todennäköisempiä kuin hintasoittimissa.


Stagg MB300/5, 335€.

Vaahteraotelauta, volume ja tone. Mikki selvästi normaalia kapeampi.

Ensivaikutelmaa luo otelaudan kyljissä näkyvät vaaleat lakkaviat, sekä rungon takaosassa paikattu oksanjälki. Soitin on hieman ohuempi ja roimasti kevyempi kuin Eko. Tallassa on normaali leveähkö lähes 19mm välys, kaula vaikuttaa mitoiltaan samalta kuin Eko.

Osin varmasti vaahteraotelaudan ansiota, mutta soitin tuntuu resonoivan enemmän, ja olevan jotenkin enemmän hereillä. Akustisesti soitettuna annan tälle usean pisteen Ekoa enemmän, osin miellyttävän painonsa takia. Tähän syytä kuitenkin suhtautua varauksella sillä Ekossa oli jo ehtoopuolen kielet, eikä kummankaan kielistä tiedä mistä ne on kotoisin, jos mistään.

Tilanne kuitenkin muuttuu täysin kun soittimen kytkee vahvistimeen. Mikki on aivan avuton. Soundia kuvaa parhaiten termit "kuollut", "tukossa" ja "hengetön". Diskanttia ei ole nimeksikään, eikä soittimen aggressiivisuus välity laisinkaan. Todella lannistava kokemus.


Yhteenvetona, Eko on ehdottomasti valmiimpi soitin. Osin ehkä vaahteraotelaudan sopivuudesta johtuen Staggista saattaisi tulla parempi soitin Ekon mikrofonilla, mutta normaali Musarimikki tarttisi jyrsintää ainakin pleksin, luultavasti myös rungon osalta.


Jäin kovasti harmittelemaan että OLP MM3 oli juuri myyty, vaikka olin samana päivänä puhelimella varmistanut että se on testattavissa. OLP maksaa 400€, joten se saattaisi olla oiva kilpailija. Maahantuojan varastosta loppunutta tuotetta ei kuulemma tule Suomeen ennen syksyä. Mitä maahantuontia se sellainen on, kysyn vaan?!

http://www.stagg.be/

Ekolla surkeat sivut, italiankielinen katalogi löytyy tästä linkistä:
http://www.eko.it/eko/risorse/file.php?id=7


-Aki.

Kirjoittanut Aki 03.05.2005


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (3 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Gronfelt: Tosi hyvä paneutuminen halppis bassojen eroihin!

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti