Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

22.12.2004: Boss TU-2


Luin tuossa näitä arvosteluja ja huomasin, että asiat olivat pahasti epätasapainossa. Nimittäin Korg Dt-10:stä oli kaksi arvostelua, mutta Boss Tu-2:sta ei yhtään. Vannoutuneena Boss mallin kannattajana koen velvollisuudekseni korjata vähän asioita syväluotaavan arvostelun merkeissä.

Boss Tu-2 on pedaalimallinen viritin, joka on noussut yhdeksi firman suosituimmista yhä tuotetuista pedaaleista. Monelle kitaristille siitä on tullut verraton apu, kun enää ei tarvitse tähystää mitä lattialla oleva normaali viritin sanoo, eikä virittää korvakuulolla ennen keikkaa korva kiinni kitarassa tai mikä pahinta keikan aikana. Lisäksi yleisöllä on miellyttävämpää, kun jo lähes jokainen aloittelija bändikin soittaa vireessä.

Bossin suurin etu normaalimallisiin virittimiin on sen suuri näyttö. Ledit näkyvät niin pimeässä kuin valoisassakin, eikä lavalla oleva savukoneen savukaan haittaa laitteen käyttöä. Tu-2 on kaksi viritys moodia, cent ja ctream. Cent moodissa kitaran ollessa vireessä Tu-2 ilmoittaa sen siirtämällä ledin keskelle vilkkuvassa ledi ”jonossa” (katso kuva) ja sytyttämällä molemmat nuolet. stream moodissa ledit vilkkuvat sarjana jompaankumpaan suuntaan riippuen siitä onko kitara ylä- vai alaepävireessä. ”Virran” nopeus hidastuu mitä lähempänä oikeaa virettä ollaan ja lopulta pysähtyy oikean vireen kohdalla. Cent moodi toimii mielestäni parhaimmin pimeässä ja stream siinä vaiheessa, kun keikalla on niin paljon savua, ettei yleisö näe bändiä. Kirkkaassa auringon valossa on Tu-2 käyttäminen hieman hankalaa, koska ledit eivät tahdo näkyä, jos niihin osuu valoa.
Ledien alla on myös näyttö, joka ilmaisee mitä nuottia viritetään. # nuotit se ilmaisee pisteenä nuotin kirjaimen vieressä. Eli C on C ja C# on C. . Tosin nuotit näytetään tällaisena vain kromaattisessa viritysmoodissa. 6 muussa moodissa ne ilmaistaan numeroina. Moodit ovat Guitar/Bass (normal, b ja bb).
Laitteesta löytyy myös toimiva pitch säätö, niin kuin useimmista muista nykypäivän virittimistä.
Lisäksi laitteesta löytyy kaksi ulostuloa. Output tarjoaa äänettömän virityksen ja bypass äänellisen. Itse tykkään outputista enemmän, koska pedaalia polkaisemalla voin helposti vaihtaa kitaraa ilman häiriö ääniä sammumatta vahvistinta.

Yksi Tu-2 lisäominaisuus on se, että sillä pystyy antamaan virtaa muille pedaaleille. Todellisuudessa Tu-2 ei anna virtaa yhdellekään muulle pedaalille ilman muuntajaa, joten tämä ominaisuus ei ole todellisuudessa tavallista Daisy Chainin muuntajaan kytkemispäätä kummempi. Vaikka Boss antaa ymmärtää, että pedaali todella toimisi muuntajan tavoin.

Mielestäni Boss ei ole huipputarkka viritin, mutta live tilanteessa sillä pärjää. Tunerin tarkkuus on +/- 3 cent, joten hienovirettä en tällä välttämättä alkaisi säätämään. Live tilanteessa Boss on kuitenkin tarpeeksi nopea ja tarkka.

Kiistely siitä värjääkö Tu-2 soundia vai ei jatkuu yhä ja aina tone puritaanien keskuudessa, mutta minä sanon että minusta pedaali ei muuta soundia niin, että sen joku kuulisi.

+ Verraton apu livenä
+ Nopea
+ Kaikkea voi säätää
+++ Storefront demo display

- Auringon paisteessa hankala käyttää
- Bossin hämäävä mainostus virrankäytölle.
- Ei tarpeeksi tarkka hienoviritykseen
- Hinta (ovh. 115e)

Arvostelut kilpailevaan Korg DT-10 löytyvät täältä:
http://muusikoiden.net/artikkelit/juttu.php?cat=laitearviot&id=318
http://muusikoiden.net/artikkelit/juttu.php?cat=laitearviot&id=205

Kirjoittanut Kapane 22.12.2004

            196×350  -  12 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (17 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Jake.e: Muuten hyvä juttu ja plussaa sulle, mutta tuo bybass toiminto on itellä jääny ihan auki. Mikä se on? Tekeekö sillä mitään?
Jake.e: eiku oho nyt luin uuestaan vähän tarkemmin niin oot maininnutkin sen :D. plussaa sulle.
L.Ruoska: Jees, ihan hyvä tuneri ja ihan hyvä arvostelukin =) Eka spedu jonka ikinä ostin ja on mulla edelleenkin. Sillä stream modella voi säätää tarkemmin sen vireen, viisarimoodi on pikaviritykseen. Se streami on kyllä hidas käyttää ja aika turha.
Prostator: Juu toimii kuin unelma, mutta ulkona pitää laittaa kenkä varjostamaan, et näkee näytön. Stoboviritys on hyvä!
Prostator: Nii ja paristo loppuu yleensä yllättäen. Ei pahemmin varoita. Joku varoitus olisi aika jees?
Kapane: Muuntaja on myös aika jees.
Marzi: Mittasin Smaart livellä(audioanalysaattori) ton TU-2:n ajamalla kohinaa sekä sen läpi, että suoraan piuhalla analysaattoriin ja käppyröiden vertaustulos oli identtinen. Ei muuta soundia.
kaapeli5: mikä on mielestänne paras livekäyttöön? boss vai korg

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle