Muusikoiden.net
10.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

29.10.2004: Boss DD-20 Giga Delay


Ostin tässä uuden lelulaatikon vähän aika sitten. Laite on Boss DD-20 Giga Delay. Pitkään pohdiskelin sitä millaisen delayn hommaisin. Ennestään minulla oli Ibanezin De7, mutta jotenkin alkoi tuntua, että pedaali ei oikein riitä minulle. Olin myynyt jo muutaman pedaalin pois ennestään ja päätin sijoittaa rahat kunnon delay pedaaliin. Vaihtoehdoiksi päätyivät:
Boss DD-5, Boss DD-3, Digitech Digidelay, Line 6 DL4, Tc electronic D-Two ja tämä DD-20.

Kun rupesin tutkimaan asiaa jäivät DD3, DD-5 ja Digidelay pois, koska eivät mielestäni olleen tarpeeksi monipuolisia (ei presettejä).

Jäljelle jäivät DD-20, DL4 ja D-Two. DD-20 ja DL4 ovat pedaalimallin Delaytä ja D two räkki. D Two:ta en testannut, mutta ominaisuuksiltaan ei se hirveästi DL4sta tai DD-20stä eroa. D two on kuitenkin paljon hintavampi ja vaatisi lisäksi oman midi controllerin, jotta voisin laitetta lattialta ohjata.

Jäljelle jäi siis kujan juoksu DD-20n ja DL4n välillä. Soundeja en edes ala vertailemaan näiden kahden välillä. Molemmat kuulostavat hyvältä ja molemmissa on useita eri mallinnuksia, mallinnuksien aitoudesta en voi sanoa. DL4ssa on enemmän tunnettujen delay pedaalien mallinnuksia kun taas DD-20ssä vain Bossin ja Rolandin omia.

Mutta miksi Boss on mielestäni parempi kuin DL4?
DD-20 on mielestäni helpompi käyttää tap tempoa kuin DL4. DL4ssa taas presettien käyttö on helpompaa kuin DD-20ssä, mutta DD-20ssä lisäswitchin käyttö tasoittaa näitäkin ominaisuuksia. Yksi Plus mitä DD-20 ei pysty tasoittamaan on expression pedaalin käyttö mahdollisuus.
Mutta se suurin syy miksi valitsin DD-20sen oli hinta. Pedaaleilla ei ole niin suurta eroa että DL4sta kannattaisi maksaa 50€ enempää. Toinen oli koko, DD20 on pienempi.

Mutta sitten asiaan. DD-20 on tätä Bossin twin pedal sarjaa, jossa on kaksi poljinta. Toinen kontrolloi efektiä päälle pois ja toinen on tap tempo/preset ohjain. Jakkeja löytyy kuusi: 2 inputtia, 2 outputtia, lisäswitch ja headphones. Siis headphones. Kaikissa twinsarjan pedaaleissa on mielestäni jonkin näköinen preamp. Uteliaisuudesta testailin tätä preamppia omiin stereoihini ja yllätyin kokemuksesta.
Preamp oli kohtuullisen hyvä. Säätövaraa ei ollut, mutta ainakin stereoissani äänet tulivat selkeästi. Tämä idea on loistava varsinkin delay spedussa, sillä jos joskus haluat säätää soundeja kotona tai jossain muualla, missä ääntä ei saa kuulua voit laittaa delayn viimeiseksi lautaan ja säätää kaikkia spedujasi tällä preampilla.
Säätimiäkin on tarpeeksi. On Level (delay volume), Feedback (toistokerta säädin), Tone (yläpään säädin), Mode (delayn tyyppi), delay time, joka määrittää millisekunnin tarkuudella kuinka pitkä delay on (1millisek. – 23sek.), tap ja tempo, joka määrittää nuotin keston. Lisäksi laitteessa on 4 muistipaikkaa ja manuaali tila.

Kun luin ohjekirjaa huomasin, että ainut mitä laitteessa ei voi säätää on laitteen väri ja koko. En vieläkään tajunnut kaikkia. DL4ssa ei ole läheskään näin paljon säätövaraa, ainakaan käyttö puolella. Esim. stereo modessa voi valita neljästä eri output modesta ja jne...

Entäs ne moodit ja soundit.

1. SOS eli sound on sound. Tämä moodi on se niin sanottu looppaus. Looppi kestää 23 sekuntia, joka muuten on delayn maksimi pituus. Moodi kuitenkin kusee hieman, sillä poljinta on vaikea polkea sillain, että alkuun ja loppuun ei muodostuisi niin sanottua ”hyppyä”.

Paskan jutun huomasin. jos aikoo loopata pitää pedaali olla efekti loopissa. Säröllä tuntuu etuaste menevän oudosti tukkoon eikä soita alla olevaa looppia, kun soitat itse sen päälle.

2. Twist on normaali delay, mutta kun on/off kytkimen painaa pohjaan alkaa omituinen delayn nopeutus joka kuulostaa aivan helikopterilta. Mielestäni vähän mauton delay muoto, varsinkin, kun käytän paljon flangerilla jet soundia. Eikä olisi kiva kuulla mitään lentokenttä kommentteja yleisöstä…

3. Warp on taas loistava delay. Samalla lailla kuin Twist toimiva Warp alkaa painaessa nostamaan feedback volumea. Mielestäni erittäin käyttökelpoinen kun haluaa hieman omituisuutta sooloihin tai murhaavan feedback kierron.

4. Tape. Kuulemma Rolandin Re-201stä kopioiva delay. Soundin oikeellisuudesta en voi sanoa, mutta tämä delay on mahtava cleanillä. Valittavana tässä moodissa on kaksi Headia, joista 1 tuottaa normaalimman delayn ja 2 multitap delayn. Ehkä oma suosikki. DL-4 Headeja on 4.

5. Analog on taas Bossin Dm-2 kopio. Kovin analogiselta ei kuulosteta mielestäni, mutta Dm-2 testi sessiota en ole tehnyt, joten en osaa kovin hyvin sanoa. Line 6 Dm-2 kopioon verrattuna kuitenkin hyvinkin saman kuuloinen.

6. Standard on kuin bossin muut digital delayt. Periaatteessa kyseessä on dd-3,5,6 samassa paketissa. niin soundillisesti, kuin toiminnallisestikin. Toimii.

7-8. Dual. Standard delayn multitab versio. Mielestäni hieman hyödytön, mutta voi toimia joillekkin.
Pan. Standard delayn panner versio, missä delay hyppää kajarista kajariin. Täysin hyödytön, ellet omista kahta vahvaria tai stereo pääte vahvaria.

9. Smooth. Ns. pehmeä delay, jonka feedbackissa ei ole niin paljoa attackia. Muuten kuin Standard.

10. Modulate on toinen clean puolen delay suosikki. EHXn Deluxe Memory Mania selvästi jäljittelevä delay, jonka feedbackissa on chorus efekti. Choruksen speediä ja depthiä pystyy säätämään mielensä mukaan. Ihan kuin esikuvassaan. Soundi on laitteen parhaimpia.

11. Reverse. Jotenkin tämä oi oikein sytyttänyt. Huomasin jopa, että Bossin ME-50 reverse delay on parempi. Huonoin efekti koko sakissa. Harmittaa sinänsä, sillä halusin tätä efektiä käyttää.

Kaiken kaikkiaan soundit ovat mahtavat ja olen vakaasti sitä mieltä, että tämä on yksi parhaimmista pedaaleistani Ibanezin LF7 ja Bossin Tu-2sen lisäksi. Preseteiksi ajattelin laittaa standardin särölle, Tapen ja modulaten cleanille ja Warpin häröefekteihin. En voi muuta sanoa kuin suosittelen lämpimästi, jos ajattelet sijoittaa monipuoliseen delay speduun.

+ soundit
+ monipuolisuus
+ hinta (238e)
+ helppokäyttöisyys

- muutama täyte soundiasetus
- patterien kulutus (vain 2h)

Onko kysyttävää?

muokkasin hieman.

Kirjoittanut Kapane 29.10.2004

            474×400  -  75 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (9 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Juutas: Hyvä arvostelu ja hyvä laite! Tämän kokoisessa laitteessa patterien käyttö on itsemurha, joten suosittelen lämpimästi adapteria... =) Ei vika vaan ominaisuus!
Kapane: Tuo patteri juttu on todella kakspiippunen. Jos patteri ikää pidentäisi täytyisi virran kulutusta vähentää, jolloin todella tärkeä näyttö pitäisi poistaa, koska se vie varmaan tajuttomasti pattereita.
lvis: Delay syö patteria. Niin se vaan on.

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti