Muusikoiden.net
13.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

25.09.2004: Line 6 Edit


Mikä se on?

Line 6 Edit on tietokoneella toimiva graafinen editori, jolla voi visuaalisesti työstää ja valita efektit Line 6:n Vetta-vahvistimeen tai PODiin. Softan juju on siinä, että tietokoneen ruudulla on helposti nähtävissä ja valittavissa koko signaaliketju ja vaihtoehtoja on helpompi muuttaa ja kokeilla kuin vahvistimen rajoittuneiden valikkojen kautta. Tehdyt soundit voi tallentaa sekä tietokoneelle että myös itse mallinnuslaitteen muistiin.

Line 6 Editin merkittävä lisäetu on Line:n ylläpitämä soundien vaihtoserveri (http://customtone.com/): siellä on tuhansia soundeja jotka joko Line 6:n väki tai joku käyttäjistä on sinne uploadannut.

Line 6 Edit pystyy ohjaamaan myös Variax-kitaran asetuksia, eli tietokoneella voi valita vahvistimien ja efektien lisäksi minkä kitaran haluaa käyttöön (Variaxin 25 eri vaihtoehdosta). Kun kyseinen soundi on tallennettu Vetta II:n muistiin, valitsemalla kyseisen presetin Vettasta myös Variaxista vaihtuu ko. soundiin valittu kitara käyttöön.

Asennus ja aloitus

Line 6 Edit asennetaan valmistajan verkkosivulta (http://customtone.com/) ja toimii sekä Windows-laitteissa että Mac OS X:ssä. Asennus sujui osaltani ilman ongelmia, mutta kesti parin boottauksen verran, koska ladattavat Java-komponentit asennettiin erikseen.
Softan ohjeistus help-osiossa ja customtone.com –sivuilla on hyvin minimaalista, joten käyttäjä joutuu käyttämään ”intuitiotaan” jotta pääsee tilanteen tasalle. Hetken ihmeteltyä basistikin tajuaa mistä on kyse ja homma alkaa toimia. Asiaa nimittäin monimutkaistaa mm. se, että soundeja voi tallentaa ja noutaa kolmesta paikasta: mallinnuslaitteesta (Vetta tai POD), tietokoneen kovalevyltä ja Customtone.com –kirjastosta.

Alkuasetusten osalta jouduin myös käsin muuttamaan muutaman perusasetuksen, mutta nekin selvisivät pienen ihmettelyn ja FAQ:in selailun jälkeen.
Huomasin myös sen, että jos käynnistän ensin editointisoftani (Emagicin Logic Gold 5.5.1), Line 6 Edit ei löydä Vettaa. Jos käynnistän Line 6 Editin ensin, molempia voi käyttää ongelmitta.

Editointi ja käyttö

Kun Line 6 on käynnistetty ja sopiva soundi valittu (tai luotu), kuvassa näkyvä editori aukeaa näyttöön. Siinä voi hiirellä siirrellä, aktivoida ja editoida kaikkia ko. mallinnuslaitteen parametreja. Jos kitara on sylissä ja hiiri kourassa, ruudulla tehdyt muutokset voi heti kuunnella soittamalla. Todella näppärää ja nopeaa. Mielestäni tämä tehostaa soundien kokeilua noin kymmenkertaisesti ja lisäksi koko mallinnusketjusta saa kokonaiskuvan.

Pienoinen snafu tulee siitä, että useassa laitteessa oletusasetukset ovat surkeat, eli jos valitset uuden efektin, esim. särön, kaikki säätönupit ovat aluksi kaakossa (=täysillä). No, näinpä ne tulee itse editoitua järkeviin kohtiin.

Soundit soitetaan mallinnuslaitteella ja niistä on tarjolla lukuisia arviointeja, joten en niitä tässä kommentoi tämän enempää.

Customtone.com

Line 6:n ylläpitämä soundikirjasto on erittäin hyvä lisämauste tälle laitteelle. Siellä on tuhansia valmiita soundeja, jotka innokkaat käyttäjät ovat hieroneet mieleisikseen ja halunneet anta muiden käyttöön. Esim. Jimmy Pagen nimen haulla löytyy 35 eri soundia, joista useimmissa on kerruttu mikä Pagen biisi on ollut mallinnuksen kohteena. Vastaavasti Claptinilta löytyy 32 mallinnusta ja Steve Vailta 71. On siis mistä valita.

Koska kyseiseen kirjastoon voi kuka tahansa uploadata tiedostoja, osa mallinnuksista on huonoja eivätkä aina vastaa kuvaustaan. Koska kukin soundi on kooltaan vain muutaman kilon, niitä on helppo ja nopea ladata ja kokeilla. Itse olen havainnut että en ole koskaan vielä löytänyt valmista soundia itselleni, vaan olen aina hieronut imuroimaani soundia itselleni (ja kitaralle ja biisille) sopivaksi.

Hinta/laatusuhde on erinomainen

Line 6 Edit on helppokäyttöinen ja uskomattoman tehokas työväline soundeistaan tarkalle soittajalle.
Kaiken huipuksi softa on ilmainen: sen voi imuroida ja asentaa korvauksetta ja alkaa käyttää. Ainoa investointi on pari tuntia asennusta ja opettelua, sen jälkeen soundien editointi kummarruksissa vahvistimen nuppejä väännellen on historiaa.

Itse hankkisin pelkästään tämän softan takia PODin. Jos sinulla on jo Vetta tai POD, hanki ihmeessä tämä editori, ilman sitä olet kuin kitaristi ilman piuhaa ja asennetta ;-)

Kirjoittanut Dr.Groove 25.09.2004

            730×595  -  59 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (1 arvostelija)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Solex: PODin käyttäjät, käykää ihmeessä hakemassa tuo ohjelma. Kummasti tuli omaan värkkiin lisää monipuolisuutta tuon avulla
wiggy: Monipuolisuutta todella tulee lisää ja POD 2.0:n piiloasetuksiinkin pääsee käsiksi. Mutta juuri tästä johtuen oma editin käyttöni on vähentynyt, koska yhtä hyvät ja käyttökelpoiset soundit löytyy nopeammin ihan vaan podin nuppeja vääntelemällä.
Afroman: Toimiiko ohjelma myös floorpodin kans?

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti