Muusikoiden.net
24.04.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

24.02.2004: Line 6 Variax mallintava kitara


Olen nyt jonkin aikaa soittanut tuotreella Variax 500 kitaralla. Kyseessä on siis kitara, jonka sisällä on prosessorivoimaa jonka avulla kitaran soundeja voi muuttaa vastaamaan toisia kitaroita. Siihen on mallinnettu 25 erilaista kitaraa, lähtein 50-luvun klassikoista (Les Paul, Strato, Tele) puoliakustisiin (ES-175, ES-335) ja dobroon, akustisiin ja sitariin.

Olen nyt ehtinyt jonkin verran soitella sillä ja kaupassa (DLX) vertailin sitä muutamaan muuhun kitaraan huolella. Kotonani on vetailukohtana mm. Fender Strato, johon kytketty Rolandin GR-33, eli kitarasyna.
Tässä hieman komentteja kitarasta kokeilujeni perusteella.
Styrkkarina minulla on Line 6 Vetta.

Suurin osa kitarasoundeista on hyviä ja käyttökelpoisia. DLX:ssä vertasin esim. jazz-kitaroiden soundia Epiphonen 175 kopioon, ja Variax oli sen kanssa aivan vertailukelpoinen kitara. Itse asiassa, koska soundikirjoa Variaxissa on enemmän, se on jo sinällään etu.
Olin taannoin tehnyt erääsään jazzahtavaan biisiin taustat ja olin väännellyt Vettasta nuppeja joka suuntaan saadakseni Stratostani jazz-soundit. Nyt kun sain Variaxin käsiini ja otin sieltä Gibsonin ES-175 (1957) soundin käyttöön, koko biisin ilme muuttui oikeaksi. Ero oli merkittävä. En epäile etteikö oikealla Gibsonilla soundi olisi vieläkin parempi, mutta mallinnus toimi ratkaisevasti paremmin kuin Straton ja Vetan kanssa parhaimmillakaan säädöillä.

Vertailin myös muutamaa Gibson Les Paulia, mutta niissä soundi Variaxissa ei oikein pärjännyt, lämpö ja tukevuus puuttui, myös soittotuntuma oli huonompi. Toisaalta, kotona kokeiltuna olin yllättynyt Variaxin erittäin hyvästä sustainista Les Paul-mallinnuksilla.

Soittotuntuma laitteessa on ihan OK, ei siis erinomainen tai loistava, mutta aivan riittävän hyvä. Kitara on hyvin tehty ja laadukas.

Akustisia mallinnuksia en oikein kunnolla ole vertaillut, luulen että niiden osalta käytän jatkossakin aitoa akustista kunnolla mikitettynä: tuskin mallinnus hyvää akustista korvaa. Toisaalta, nyt on banjokin käytettävissä tarvittaessa ja 12-kielistä kokeilen joihinkin taustoihin. Sitar mallinnus laitteessa on hauska ja mielenkiintoinen, mutta sen aitoudesta en osaa sanoa mitään, lienee mukana lähinnä myyntikikkana. Kun tapaan intialaista ystävääni Nashakumbaar Tandoori Tikkaa, pyydän häneltä kommenttia ;-)

Tuohon Strato/GR-33:een verrattuna kitarasoundint ovat Variaxissa parempia, by a long shot. Tosin kitarasynaa olenkin käyttänyt mm. huilun, fonien etc. tuottamiseen. Variaxin ehdoton etu on myös se, että viivettä ei ole lainkaan (ainakaan havaittavissa) ja skitta soittaa kaiken mitä näppäilen: GR-33:n kanssa joskus skitta ei osaa epäselvää soundia tulkita midi-koodiksi ja osa tilutuksista jää vajaaksi -- joskin useimmiten tällöin on kyseessä oma soittovirhe.

Kokonaisuudessaan skitta on erittäin suositeltava peli jos haluaa saada erilaisten kitarasoundien kirjon saataville. Itse haen eri biiseihin hyvin erilaisia soundeja ja ilman Variaxia joutuisin hankkimaan noin puoli tusinaa yli 2 Keuron kitaraa jotta saisin saman arsenaalin käyttööni.
Kokemusteni perusteella Variax kyllä pesee ns. kopiokitarat soundeillaan ihan hyvin.

Siis hemmetin hyvä peli, mutta parhammillaan kuitenkin kakkoskitarana.
Oman kokemukseni mukaan kyseessä siis ei ole "lelu", vaan käyttökelpoinen peli jolla saa soundimaailmaa laajennettua merkittävästi pienin kustannuksin.

Terv...JKo

Kirjoittanut Dr.Groove 24.02.2004


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (1 arvostelija)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti