31.08.2024: Finger Drumming eli sormirummutus kontro...

Kirjoittanut niviman – 31.08.2024

Tässä tarinaa siitä, miten löysin sormirummutuksen. Tavoitteenani on ollut soittaa 16 padin midi-kontrolleria niin, että kuulostaisin mahdollisimman paljon perinteisiä akustisia rumpuja soittavalta rumpalilta.

Kaikki alkoi turhautumisesta. Minulla oli käytössä DAW, ja olin aiemmin hankkinut siihen Addictive Drums 2 -ohjelman, jotta voisin käyttää hyväsoundisia rumpuluuppeja omien äänitysteni taustalla. Sopivien rytmien etsimisessä meni kuitenkin tuhottomasti aikaa - ja silti niitä piti muokata. Varsinkin rumpufillit vaativat lukemattomia hiiren klikkauksia.

Olin jo kokeillut soittaa rumpuja kiipparin midikoskettimistolla, mutta se oli kömpelöä. Kesällä 2021 näin Youtubessa videon, jossa Robert Mathijs soitti kontrollerilla rummut Green Day'n Basket Case -biisiin. Se oli vaikuttavaa. Tällä tavalla olisi siis mahdollista soittaa "rumpuja" uskottavasti. Kirjauduin välittömästi Robertin Quest for Groove -sivustolle oppiakseni perusteet sormirummutuksesta.

Peruskurssi oli ilmainen, mutta huomatessani aineiston laajuuden ja hyödyllisyyden ostin Premium-jäsenyyden. Soittamisen opettelu eteni samalla tavalla kuin se olisi edennyt minkä tahansa muunkin soittimen kanssa. Yksinkertaisista asioista siirryttiin vähitellen vaativimpiin kuvioihin. Oppituntien lisäksi improvisointi on ollut tärkeää. Soittamisessa on aina kyse myös hauskanpidosta. Kokemukseni mukaan lyhyet usein toistuvat soittotuokiot kehittävät nopeammin kuin pitkät soittomaratonit.

Valintani kontrolleriksi oli suhteellisen edullinen Maschine Mikro MK3. Helpottaakseni padien muistamista olen muokannut niiden värejä. Esimerkiksi kaikki symbaalien padit ovat valkoisia. Värit tekevät soittimesta paremman näköisen, ja auttavathan ne suunnistamaan näppäimistöllä. Tässä suhteessa niitä voisi verrata kitaran otelautamerkintöihin.

Minulla oli nyt kontrolleri ja tarvittavat ohjelmistot sormirummutukseen. Tein myös pieniä säätöjä softa-puolelle. Esimerkiksi padien herkkyyksiä viilasin parantaakseni soittotuntumaa ja dynamiikka. Padien pitää reagoida painalluksen voimaan, mutta ilman tahattomia tuplaääniä.

Jossakin vaiheessa aloin tehdä pieniä muutoksia rumpujen asetteluun eli siihen mikä padi toistaisi tietyn rummun. Suurin muutos oli se, että vaihdoin tomien järjestystä. Toista bassorumpua siirsin, jotta sain sen virvelin viereen. Täten pystyin soittamaan kick/snare -yhdistelmää vasemmalla kädellä keskisormea ja etusormea käyttäen. Koin, että sivuttainen liike oli helpompi kuin pystysuuntainen.

Paras mahdollinen rumpujen sijoittelu on yksilöllistä. Useimmilla toinen käsistä on selkeästi hallitsevampi, mutta itse käytän tarvittaessa molempien käsien sormia. Aiemmasta musiikkitaustasta on hyötyä ja kitaran parissa vietetyt vuodet ovat parantaneet motoriikkaa.

Soittamisessa on parasta se, että siinä saa olla luova. Yksittäisen rytmikuvion voi soittaa usealla eri tavalla: joko oikealla tai vasemmalla kädellä tai jakamalla iskut molemmille käsille. Samalla kehittyy oma persoonallinen tyyli.

Inspiraatiota ja oppia soittamiseen olen hankkinut edellä mainitun Quest for Groove -sivuston lisäksi lukuisista Youtube-videoista, ja varsinkin niistä, joissa oikeat rumpalit soittavat rummuttomien taustojen päälle. Nuotinlukua olen harjoitellut Juha Tannisen Komppisaurus-kirjasta.

Kontrolleri yhdessä rumpusoftan kanssa on oma soittimensa. Perinteisempiin rumpuihin verrattuna sillä on vahvuutensa ja rajoitteensa. Vaikka kontrolleri tuottaa perinteisten lyömäsoittimien kaltaisia ääniä, niin soittaminen on melko erilaista. Yhteistä on oikeastaan vain rytmi. Rudimenttien tuntemisestakin on hyötyä. Niistä saa rytmillisiä ideoita, vaikka niitä joutuukin soittamaan hitaasti. Ymmärrettävästi sormi ei kimpoa padista niin kuin kapula kalvosta.

Rumpujen soitto kontrollerilla on laajentanut käsitystäni rytmistä ja musiikista, ja vaikuttanut myös siihen miten kuulen rummut musiikissa. Ymmärrän myös jotain siitä, miksi toisilla rumpaleilla on parempi groove kuin toisilla. On mahtavaa, että vielä kymmenien vuosien musiikin harrastamisen jälkeenkin voi saada uusia näkökulmia musiikkiin ja oppii täysin uusia taitoja.

Versioni The Policen kappaleesta "Can't stand losing you" on katsottavissa osoitteessa
https://odysee.com/Losing-you-Niviman:1

Arvostelu


(16 arvostelijaa)
    Kirjaudu sisään arvostellaksesi.

Kommentit

Thuneberg:Varsin hyvä tarkkuus sulla ja yhtä matkaa koko biisi. Tuliko monta ottoa?
niviman:Aloin harjoitella kappaletta jo huhtikuussa. Kuvauspäivänä meni kaksi tuntia. Tämä oli ehkä viidestoista otto.
Aamuhaamu:Tuohon omaan layouttiin kannattaa kyllä panostaa ja kokeilla erilaisia variaatioita päivä tai pari. Itselläni toimi parhaiten BD, BD, SD, RIM/FL.TOM, TOM, SD+RIM, HIHAT 100% auki/HIHAT 100% kiinni, CLHH, PD, OH/CR, RIDE, BELL, CR2 :)
soundmodel:Graalin malja on mielestäni optinen tunnistus pinnalta. Melkein kaikissa padeissa on liikaa latenssia.

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti.

2016×1512  -  589 kt.

1024×768  -  376 kt.