14.07.2024: Zvex Fuzz Factory laite-esittely

Kirjoittanut Kurjistaja – 14.07.2024

ZVEX FUZZ FACTORY on yksi kaikkien aikojen oudoimmista fuzz-pedaaleista. Löydät pedaalista niin perinteisiä fuzzsoundeja kuin industrial-surinoitakin. Ja se on tarkoituskin. Olet fuzz soundin tehtaalla ja väännät taajuudet kohdilleen itse.

Tämä innovatiivinen ja monipuolinen fuzz-pedaali on saavuttanut lähes kulttimaineen kitaristien keskuudessa. Sen ainutlaatuisen äänen ja säädettävyyden ansiosta Fuzz Factory on ollut monien muusikoiden suosikki jo vuosikymmenten ajan.


HISTORIA

Zachary Vex, äänisuunnittelija, sai päähänpiston tehdä efektejä grunge-aikakaudella. Ensimmäinen pedaali oli Octane-niminen oktaavifuzz, joka myi hyvin Minneapolisissa Willie's American Guitars -nimisessä kitarakaupassa. Myymälän omistaja Nate Westgor osti Zacharyn ensimmäisen erän Octane-polkimia sokkona, luottaen hänen äänitekniikan taustaansa, ja ne myytiin loppuun lähes välittömästi. Nate tilasi lisää kunnes Octanen paikallinen kysyntä loppui kuitenkin pian, ja Nate kertoi Zacharylle, ettei hän tarvitsisi enempää. Tämä kysynnän nopea loppuminen sai Vexin suunnittelemaan uuden pedaalin "yhdessä yössä".

Fuzz Factoryn juuret ovat klassisessa 60-luvun germanium-transistoreilla varustetussa fuzz-pedaalissa, mutta Zach Vex vei konseptin askeleen pidemmälle. Pedaalin ytimenä ovat kaksi NOS (New Old Stock) germanium-transistoria, jotka tuottavat rikkaan ja harmonisesti monipuolisen fuzz-soundin. Hän keksi idean laittaa boosteri fuzz-piirin eteen ja silloin syntyi legenda. Johdot alkoivat piippaa ja viheltää villisti vastauksena nupin kääntämiseen. Lisäksi Vex lisäsi useita säätimiä, jotka mahdollistavat käyttäjän muokata ääntä laajasti, aina perinteisestä fuzz-soundista täysin outoihin ja ainutlaatuisiin äänimaisemiin. Aluksi säätimiä oli useita, mutta lopulta volumen lisäksi säätimiä jäi neljä. Pedaalit olivat käsin maalattuja joka teki niistä uniikkeja.


SÄÄDÖT JA OMINAISUUDET

Volume: Määrittää äänenvoimakkuuden tason. Headroomia on valtavasti. Myös kitaran volume-potikan säätämistä kannattaa kokeilla erilaisten soundien löytämiseksi.

Gate: Määrittää sustainin pituuden ja suitsee pedaalin joissakin asetuksissa tuottamia feedback-ääniä.

Comp: Vaikuttaa atakkiin ja kompressioon. Sweet spot löydettävissä.

Drive: Nostaa särön määrää kun Fuzz Factoryä käytetään 'normaalina' fuzzina. Feedback-asetuksissa säätää feedbackin nuottikorkeutta ja paksuutta.

Stab: Kontrolloi feedbackin nuottikorkeutta säätöjen ollessa feedbackiä aiheuttavissa asetuksissa. Mikäli haluat eliminoida ylimääräiset ulinat, käännä ja pidä tämä säätö klo 5:ssä.


SUOSIO

ZVex Fuzz Factory lanseerattiin vuonna 1995 ja se erottui heti joukosta epätavallisilla säätimillään ja monipuolisilla äänimaailmoillaan, joista jokainen soittaja saattoi löytää oman tonttinsa.
Aluksi pedaaleja ei tahtonut mennä kaupaksi. PJ Harveyn yhtyeessä silloin soittanut kitaristi Joe Gore kirjoitti artikkelin ZVex Fuzz Factorystä Guitar Player -lehden syyskuun 1997 numeroon. Tämä artikkeli lisäsi merkittävästi tietoisuutta polkimen olemassaolosta, mikä johti sen laajaan suosioon muusikoiden keskuudessa.


Tunnettuja Fuzz Factoryn käyttäjiä ovat muiden muassa:

- Matt Bellamy (Muse)
- Trent Reznor (Nine Inch Nails)
- Robert Fripp (King Crimson)
- John Frusciante (Red Hot Chili Peppers)
- Jack White (The White Stripes, The Raconteurs)
- Steven Drozd ja Wayne Coyne (The Flaming Lips)
- Scott Holiday (Rival Sons)
- Billy Gibbons (ZZ Top)
- Scott Henderson
- J. Mascis (Dinosaur Jr.)


TEKNISET TIEDOT

- Virrantarve: 9 VDC miinus keskellä, 4 mA
- Toimii myös 9V paristolla kauan
- True Bypass
- Vertex sarja tehty Taiwanissa

Käsinmaalattujen ja Vexter-sarjan polkimien välillä ei ole eroa rakennuslaadussa. Piiri on käsinjohdotettu molemmissa tapauksissa ja se olisi helppo korjata tarvittaessa.


VIDEOT & ÄÄNET

Soundinäytteitä:
https://www.youtube.com/watch?v=KrDeIpSlvKU

Soundin löytäminen:
https://www.youtube.com/watch?v=gYOjzE1vwNw

In the mix:
https://www.youtube.com/watch?v=upB9WO9uykM

Arvostelu


(13 arvostelijaa)
    Kirjaudu sisään arvostellaksesi.

Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti.

2004×2335  -  3446 kt.

2048×1137  -  442 kt.

3382×2643  -  1894 kt.