14.11.2023: Luottopedaali astetta parempana - Ground...

Kirjoittanut argh – 14.11.2023

Full Blast osat:

125B kokoinen kotelo
GORVA Mechano 3PDT jalkakytkin
Neutrik jakit
Lumberg virtaliitin
Alpha potentiometri
Texas Instruments TL061CP op amp
Säädettävä led
9v paristokäyttö mahdollisuus

hankintahinta näillä spekseillä 110 e.


Olin käyttänyt jo vuosia kitarapedaalilaudassani volumeboosterina MXR Micro Ampia, joka oli käytännössä täydellinen tarkoitukseensa, nostamaan volumetasoa sooloihin ym. vastaaviin kohtiin, muuttamatta ainakaan omiin korviini perussaundia ollenkaan. Lisäksi Micro Amp oli yksipotikkaisena mukavan yksinkertainen käyttää. Hyvässä pedaalissa oli kuitenkin yksi häiritsevä ominaisuus, varsin herkästi pyörivä potikka oli luonnollisesti pedaalin päällä, joten polkiessa kengänkärki osui siihen helposti ja haluttu potikan asetus muuttui. Näin ollen kokonaisvolume saattoi muuttua kohdassa jossa sitä ei halunnut. Tämä johti siihen, että pedaalia polkiessa alkoi ikään kuin varoa osumasta väärään kohtaan. Varominen ei ole soiton tiimellyksessä mukavaa, joten ratkaisuksi löytyi jossain vaiheessa perinteinen teippausmenetelmä, eli teippiä klöntti potikan päälle. Tässä huonona puolena oli se, ettei sekään ollut sataprosenttinen varmistus, kuljetuksen aikana keississä johtoviuhka saattoi osua potikkaan. Toisaalta jos potikkaa halusikin säätää, niin oli revittävä teippiä irti ja sitten taas takaisin. Eihän sekään kovin kätevää suoraan sanoen ollut. Ainakin Keeley Katana clean boosterissa olisi ollut potikka kätevästi kotelon sivulla, mutta olin jättänyt sen aikoinaan ostamatta mielestäni kalliin hankintahinnan vuoksi.

Alkuvuodesta 2023 avautui mahdollisuus teetättää custom-pedaali kotimaisella pedaalirakentajalla. Lappeenrantalainen Ground King FX oli tehnyt Instagram-sivujensa perusteella Micro Ampiin perustuvia pedaaleita. Tiedustelin mahdollisuutta Micro Ampiin perustuvaan boost-pedaaliin, jossa potikka olisi kotelon sivulla kuten Katana Boostissa, mutta muuten pedaali olisi niin pitkälle kuin mahdollista alkuperäisen Micro Ampin kaltainen saundinsa puolesta. Vastaus oli että näillä spekseillä onnistuu tehdä pedaali. Kevään 2023 aikana sain lopulta käyttööni kuvissa näkyvän pedaalin. Pedaaliin asennettiin käsittääkseni sama tai ainakin samankaltainen op amp, jota käytetään myös Micro Ampissa, erilainenkin olisi ollut mahdollista paikalleen laittaa mutta halusin samanlaisen kuin alkuperäisessä. Kyseinen op amp on mahdollista vaihtaa halutessaan erilaiseen ihan kotikonstein, koska lastu vain painetaan paikalleen vastakappaleeseensa piirilevyssä. Halusin kirkkaan punaisen ledin, että se näkyisi vaivatta myös kirkkaissa olosuhteissa, esim auringonpaisteessa. Lisäksi halusin ledin nimenomaan tiettyyn kohtaan koteloa, että näkisin sen vaivatta, vaikka lepuuttaisinkin jalkaa pedaalin alareunaa vasten soiton aikana. Valmistaja laittoi vielä ekstrana pedaaliin kotelon sisältä käsin säädettävän ledin, joka on tietenkin säädetty kaikkein kirkkaimmalle! Halusin jakit ja virtaliittimen kotelon yläosaan käytännön syistä, ja sekin oli toteutettavissa.

Pedaalin graafiseen toteutukseen oli mahdollisuus vaikuttaa varsin pitkälle, niissä rajoissa että kaikki grafiikat tulivat valmistajan käyttämällä laserkaiverrus menetelmällä. Halusin kuitenkin yksinkertaista, joten kanteen tuli vain firman logo ja pedaalille nimeksi haluamani Full Blast, MXR:n käyttämää fonttia mukailevalla tyylillä.

Olen nyt käyttänyt pedaalia laudassani vajaan vuoden ajan. Se on kytketty putkivahvistimeni efektilooppiin, jossa se siis nostaa hetkittäin kokonaisvolumea sooloihin. Tässä tarkoituksessa se toimii erinomaisesti, volumeboostin määrä tuntuu olevan kaiken lisäksi melkoinen, koska potikka on pääosin 3-4 välillä, ja silloin volumeboostin määrä kuulostaa olevan sopiva. Mikä parasta, en ole Full Blastinkaan huomannut muuttavan alkuperäistä saundia ollenkaan. Pedaalia on todella vaivatonta käyttää, käytännössä potikkaa ei saa potkaisua kesken soiton väärään asentoon vaikka yrittäisikin. Käyttömukavuutta lisää huomattavasti kotelon sivulla olevan speedknob-tyylisen potikannupin numerointi, jonka avulla on erittäin helppo varmistaa, että potikka on kuljetuksen jäljiltä oikeassa asennossa. Jalkakytkin on varsin herkkätoiminen joten siltäkin osin käyttö on vaivatonta.

Suunnittelussa oli käytännössä mahdollisuus vaikuttaa esim. jakkien, ledin, potikan ja jalkakytkimen sijaintiin, käytettävään op ampiin, potentiometrin nupin tyyliin, ledin väriin sekä valita kotelon kokoa, väriä ja laserkaiverrettu grafiikka kokonaisuudessaan sekä kotelon kanteen että pohjaan. Olen erittäin tyytyväinen suunnitteluun ja toteutukseen, valmistajan kanssa asiointi oli alusta alkaen todella miellyttävää. Maailma on pedaaleja pullollaan mutta mikäli näin pienillä muutoksilla omasta suosikkipedaalista saa vielä astetta paremman on se mielestäni mainitsemisen arvoista. Vuosia käytössä ollut alkuperäinen Micro Amp jatkaa edelleen mukana varalaitteena, mutta näillä näkymin sillä ei ole lautaan enää asiaa!

Arvostelu


(6 arvostelijaa)
    Kirjaudu sisään arvostellaksesi.

Kommentit

apostle:Ou jee!!! Mulla on tän firman Detonator-boosteri. On kyllä laatupeli kyseessä. Eikä oikeasti maksa miljoonia.

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti.

2954×2722  -  1596 kt.

2348×3131  -  1917 kt.

2147×2501  -  1325 kt.