Muusikoiden.net
07.12.2022
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

19.11.2022: Marshall Origin 20h Headfirst mod


Tulipa tässä tehtyä varsin mukava modi Marshall Origin 20 -nupille. Eli Headfirst mod. Pahoittelen että artikkeli on tässä aika tynkä, mutta se on sitä siksi että tuolla linkissä on sitten koko juttu kuvineen jne eikä ne mahdu tähän kunnolla kuitenkaan.

Modi ottaa siitä loopin putken etuasteen käyttöön ja tekee etusesta hyvinkin pitkälti Marshall 2204 mallisen. Eli mennään hyvin lähelle SC20H:ta mutta paljon halvemmalla. Origin on minusta ollut jo valmiiksi oikein mainio pedaalialusta puhtaalle säädettynä, mutta yksinään siitä ei oikein ole saanut kuin puhtaan/lähes puhtaan todella hyvän, ja sen omalla säröllä sitä isommalle ruuvatessa soundi on varsin pirisevän kipakka ripinä, aika paska suorastaan.

No ei ole enää. Nyt tämä tosiaan soundaa hyvinkin tutulta, voisi sanoa että melko puhdasta ACDC soundia lähtee heti. Ohessa pikainen ensidemo kun laite valmistui; kajarina tässä on kaikkea muuta kuin paras rock-skobe eli Celestion 120B omatekoisessa avoimessa kotelossa. Ei toki huono kaiutin, mutta ei lämpimimmästä päästä.

Stygarista siis lähtee nyt varsin selvästi JCM800-soundi ihan itsessään; puhtaat ovat tiukemmat ja myös esikuvansa mukaiset siis, mutta varsinkin kovemmalla pääteasteen tullessa mukaan edelleen oikein messevät. Ei ihan sellaisen pehmeän 1978X tyylisen orgaaniset kuin vakio-Originissa, mutta hieno crunch. Vaikka särö nyt riittää ja on hurjasti paremman kuuloinen, niin kyllä tästä eniten näköjään saa irti kun säätää stygarin aikalailla puhtaaksi, ainakin ilman boostia siis, ja sitten lyö eteen vaikka perinteisen Bossin OD-1. On nimittäin niin loistava ja tutun tuttu 80-luvun soundi ettei tosikaan. Lähtee kyllä kaikki Van Halenista ja Whitesnakesta jne Back In Blackiin justiinsa. Niinhän se silloin muinoinkin oli, joka jannulla oli kasisatasen edessä joko OD1 tai RAT tai TS, maun mukaan.

Jalkakytkimellä voi sitten käyttää input boostia vaikka sooloboostina - aika varovainen saa kyllä olla näiden välisen säädön kanssa, sillä input boost päällä soundi menee herkästi liiankin rajuksi. Se boostaa liikaa ylä-ja alapäätä. Ja tosiaan se toimii nyt 'väärin päin' eli jos kytkimessä on valo, se palaakin kun boost ei ole päällä. Tämä voi osoittautua kyllä mainioksi ominaisuudeksi jos sen soundia saa vielä rukattua vähemmän hurjaksi.

Kirjoittelin myös koko ohjeen puhtaaksi suomeksi ja selventäen (toivottavasti) useampien kuvien kanssa miten se tehdään. Käytin pohjana alkuperäistä ohjetta tietenkin.

Tässä suomenkielinen ohje, osalista jne PDF-tiedostona:

https://www.dropbox.com/s/s21sb1undx0suu6/Origin%20headfirst%20modaus.pdf?dl=0

Melko jännittävä tämä oli tehdä, eikä nyt ihan mahdottoman helppokaan sanoisin, mutta ihan tehtävissä jos on ennenkin jotain kolvaillut. En tosiaan itsekään mikään taitaja ole, mutta onnistui hyvin.

Kohinaa tietysti tulee myös hieman modin lisääntyneen myötä, mutta aivan siedettävissä määrin, varsinkin jos gainia ei vedä kaakkoon vaan boostaa overdrivella edessä, niin suorastaan vähän metelöi silloin.

Täytyy katsella josko tekisi vielä lisämodin jolla saa efektilenkin taas käyttöön, kunhan tästä ehtii; juuri muuta käyttöä en loopille keksi kuin ehkä noisegaten sinne, mutta olisihan se hyvä ottaa ne liitännät käyttöön jos se helposti käy.

Osat tuohon maksoi 26,80 USA:sta tilattuna posteineen plus alvit, koska halusin juuri tarkalleen ne mitä piti ja suomesta ei ihan prikulleen samoja löytynyt kaikkea. Muutenhan ne olisi jotain kympin vaan.

Jos kiinnostaa mulla on ylimääräinen setti tarvittavia osia (kuva pussista), kaikki paitsi 1K 1% metallikalvovastus puuttuu, ja voin ne myydä sopuhintaan.

Tuossa vielä demoa Bossin OD:illa apuna:


https://youtu.be/OQO_E9ytjkE

Kirjoittanut deeaa 19.11.2022

            4000×2992  -  3766 kt.

2992×4000  -  2923 kt.


Arvostelu

5,05,05,05,05,0    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti