Muusikoiden.net
03.12.2023
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

21.03.2023: Marshall Origin 20h Headfirst mod+loop m...


Tulipa tässä tehtyä varsin mukava modi Marshall Origin 20 -nupille. Eli "Headfirst mod". Pahoittelen että artikkeli on tässä aika tynkä, mutta se on sitä siksi että tuolla linkissä on sitten koko juttu kuvineen jne eikä ne mahdu tähän kunnolla kuitenkaan.

Kyseessä on aussifirma joka tekee vahvistimia ja modeja erilaisiin stygareihin; https://headfirstamplification.com/

Tämä kyseinen modi ottaa Originin alkuperäisen loopin putken etuasteen käyttöön, mikä tekee etusesta hyvinkin pitkälti Marshall 2204 mallisen. Eli mennään hyvin lähelle SC20H:ta soundimaailmassa mutta paljon halvemmalla. Siis kytketään putket sarjaan kuten liki kaikissa JCM-sarjan etusissa.

Soundi

Origin on minusta ollut jo valmiiksi oikein mainio pedaalialusta puhtaalle säädettynä, mutta yksinään siitä ei oikein ole saanut kuin puhtaan/lähes puhtaan todella hyvän, ja sen omalla säröllä sitä isommalle ruuvatessa soundi on varsin pirisevän kipakka ripinä, aika paska suoraan sanottuna, ellei tykkää tosi kipakasta yhden putken surinasta.

No ei ole enää. Nyt tämä tosiaan soundaa hyvinkin tutulta, voisi sanoa että melko puhdasta ACDC soundia lähtee heti. Ohessa pikainen ensidemo kun laite valmistui; kajarina tässä on kaikkea muuta kuin paras rock-skobe eli Celestion 120B omatekoisessa avoimessa kotelossa. Ei toki huono kaiutin, mutta ei lämpimimmästä päästä.

Stygarista siis lähtee nyt modattuna varsin selvästi JCM800-tyylinen soundi ihan itsessään; puhtaat ovat tiukemmat ja myös esikuvansa mukaiset siis, mutta varsinkin kovemmalla pääteasteen tullessa mukaan edelleen oikein messevät. Ei ihan sellaisen pehmeän 1978X tyylisen orgaaniset kuin vakio-Originissa, mutta hieno crunch. Vaikka särö nyt riittää ja on hurjasti paremman kuuloinen, niin kyllä tästä eniten näköjään saa irti kun säätää stygarin aikalailla puhtaaksi, ainakin ilman boostia siis, ja sitten lyö eteen vaikka perinteisen Bossin OD-1. On nimittäin niin loistava ja tutun tuttu 80-luvun soundi ettei tosikaan. Irtoaakyllä kaikki Van Halenista ja Whitesnakesta jne Back In Blackiin justiinsa. Niinhän se silloin muinoinkin oli, joka jannulla oli kasisatasen edessä joko OD1 tai RAT tai TS, maun mukaan.

Jalkakytkimellä voi sitten käyttää input boostia vaikka sooloboostina. Ja tosiaan se toimii nyt 'väärin päin' eli jos kytkimessä on valo, se palaakin kun boost ei ole päällä.

Ohjeet

Kirjoittelin koko ohjeen puhtaaksi suomeksi ja selventäen (toivottavasti) useampien kuvien kanssa miten se tehdään. Käytin pohjana alkuperäistä ohjetta tietenkin. HUOM! alkuperäinen HF mod on melko kuuma, mutta tein siitä itse hieman normaalimman säätämällä vastusarvoa cathode followerille. Myös boostin tyyliä ja voimaa voi säätää erilaisilla vastuksilla mieleisekseen; kannattaa tutustua esim. aiheen facebook-sivuilla.

Jason tekee myös YouTube videoita modeista ja muustakin, jotka ovat ehdottomasti katsomisen arvoisia; tässä Originin modista juttua: https://www.youtube.com/watch?v=q1R2_edwwh4&t=974s

Vastaavia löytyy mm. Origin 50:lle

HUOM! En vastaa mitenkään omien ohjeitteni oikeellisuudesta, enkä muutenkaan siitä jos menet stygariasi ronkkimaan - MUISTA että siellä on tappavia virtoja vielä virrattomanakin tallessa konkissa!

Kuitenkin noista videoista ei ole alun perinkään tehty mitään askel askeleelta etenevää ohjevideota, ja niissä on jopa ristiriitaisuuksia välillä ja melko vaikeita seurata, joten tässä väsäämäni selkokielinen, suomenkielinen ohje, osalista jne PDF-tiedostona:

https://www.dropbox.com/s/s21sb1undx0suu6/Origin%20headfirst%20modaus.pdf?dl=0

Melko jännittävä tämä oli tehdä, eikä nyt ihan mahdottoman helppokaan sanoisin, mutta ihan tehtävissä jos on ennenkin jotain kolvaillut. En tosiaan itsekään mikään taitaja ole, mutta onnistui hyvin.

Kohinaa tietysti tulee myös hieman modin lisääntyneen myötä, mutta aivan siedettävissä määrin, varsinkin jos gainia ei vedä kaakkoon vaan boostaa overdrivella edessä, niin suorastaan vähän metelöi silloin.

Osat tuohon maksoi 26,80 USA:sta tilattuna posteineen plus alvit, koska halusin juuri tarkalleen ne mitä piti ja suomesta ei ihan prikulleen samoja löytynyt kaikkea. Muutenhan ne olisi jotain kympin vaan.

Tuossa vielä demoa Bossin OD:illa apuna:

https://youtu.be/OQO_E9ytjkE

Ja hieman jatkoa; tilasin ausseista myös valmiiksi kolvatun Zero Loss loop -piirilevyn, jolla stygarin loopin saa takaisin. Maksoi n.50¤ tulleineen, mutta kannatti.

Tein myös siitä selkokielisen ohjeen, sen voi ladata tuolta; tässäkin sai tapella parikin illtaa yrittäen selvitellä useammasta videosta miten ihmeessä ne piuhat kytketään, vaikka periaatteessa se on varsin yksinkertainen homma. Videoissa ei vaan oikein missään vaiheessa käytetä selkeitä numeroita tms osille...vasta Origin 50:n ohjeesta sai selville oikeastaan varmaksi kytkennät. Ja myöskin kaapelit sisään ja ulos meni jostain syystä minun laitteessani peilikuvana!

No mutta tämä ohje on toivottavasti selkeä:

https://www.dropbox.com/s/v0s76cdbdtgf3wt/zfloop%20install.pdf?dl=0

Loppukaneetti

Täytyy kyllä edelleen hehkuttaa, että tämän kätevämpää ACDC tyylin stygaria on vaikea kuvitella. Tosiaan menee siihen SV ja SC20 välille, MUTTA tässä on myös lead boost ja lisäksi 3 eri tehotilaa. Varsinkin loopin kanssa, kun sinne saa gaten, mahdollisuudet ovat melkoiset. Tehoa riittää bändille, mutta kotonakin hyvä soittaa, ja lisäksi sitä voi nyt käyttää 20 wattisena putkipäätteenä vaikka mallintavalle. Ja hinta jää varsin siedettävälle tasolle.

Ainoa mikä tässä mietityttää on tietysti oma kolvaustaito ja sitten se, uskaltaako luottaa niihin kolvauksiin ajan kanssa ja vaikka keikoilla, mutta toisaalta näitä rakentelee vaikka parikin yhden SC20:n hinnalla.

Kirjoittanut deeaa 19.11.2022

            4000×2992  -  3766 kt.

2992×4000  -  2923 kt.


Arvostelu

3,93,93,93,93,9    (8 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

tueskeli: Hyvät ohjeet Antilta. Kumpikin modaus tuli tehtyä myös omaan laitteeseen, ja varsinkin FXLoopin osalta valmistajan ohjeet ja videot on kyllä olemattomat. Näillä ohjeilla onnistuu hyvin.
tueskeli: Hyvät ohjeet Antilta. Kumpikin modaus tuli tehtyä myös omaan laitteeseen, ja varsinkin FXLoopin osalta valmistajan ohjeet ja videot on kyllä olemattomat. Näillä ohjeilla onnistuu hyvin. Itse tein sen tuon luupin kiinnityksen valmiisiin kiinnityspisteisiin.

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2023, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti