Muusikoiden.net
15.08.2022
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

17.07.2022: Quad Cortex vs Kemper (Rack + Remote)


Jaan tässä omat kokemukseni, jospa jollekin tästä olisi hyötyä. Asiaa olis paljonkin tai siis ihan hurjasti, mutta koitan tiivistää napakasti ja tämä ei todellakaan kata kuin osan siitä mitä nämä vehkeet on syöneet. Omistan molemmat, Kemperillä olen tehnyt useita vuosia keikkaa, QC:n olen omistanut vasta pari viikkoa, mutta alan olla senkin kanssa sinut. Taustana sen verran, että bilebändissä soittaessa tarttee soundeja humpasta heviin. Myös akustista skittaa. En itse profiloi vahvareita, eikä sillä mahdollisuudella ole mulle merkitystä, mutta maksan mielelläni jonkun tekemistä hyvistä profiileista/captureista.

Kemperin rig = QC:n preset ja Kemperin profile = QC:n capture.

SOUNDIT JA EKOSYSTEEMI:

Molemmilla saa aikaan erinomaista soundia ja molemmat vaativat samalla lailla perehtymistä kamppeen syvimpään olemukseen. Sama juttu oli härveli sitten mikä tahansa Helix, Headrush, Boss
Kumpi on parempi? Katsotaan... Parin viikon QC opiskelulla olen saamassa siitä omasta mielestäni suunnilleen jo Kemper tason soundia, mutta en vielä ole kokenut sellasta wow:ta, että QC olisi selkeästi parempi soundeiltaan.

Signaaliketjussa Kemper muistuttaa toteutukseltaan enemmän normi kitaravahvistinta ja sen routtausmahdollisuudet ovat myös hyvin perinteiset. Toisille tämä on rajoite, mutta toisaalta tämä tuo tiettyä helppoutta ja kurinalaisuutta hommaan. Itse olen pääsääntöisesti vain tykännyt tästä, enkä ole omissa tarpeissani kohdannut rajoitteita tämän takia. Kemperin vahvistimet ovat aina profiileja oikeista vahvistimista. Profiilissa on yleensä mukana myös kaappi, eli ns studio profilli tai sitten merged eli vahvari ja kaappi on otettu ominaan ja mergetty, jolloin teoriassa ainakin kaapin korvaaminen omalla IR:llä olis autenttisempaa. Soundi on periaatteessa niin hyvä kuin se profiili on. Ekosysteemissä on tarjolla paljon huikean hyviä profiileja, mutta sitten tietty myös ei niin hyviä. Oma suosikkini on M Britt ja käytän oikeastaan vain studio profiileja, eli niissä on kaappi ja sen mikitys mukana. Vahvarin profiilin muokkaus on rajoitetumpaa verrattuna mallinnetun vahvarin muokkaukseen, mutta Kemperin EQ on todella hyvä ja musikaalinen ja kyllä gainia voi myös tiettyyn rajaan asti säädellä. Järkevämpää on kyllä valita jo lähtökohtaisesti sellanen profiili, jossa on tarpeeseen sopiva gain. Efektit Kemperissä ovat pääsääntöisesti oikein hyviä ja niitä on vähintäänkin riittävästi. Prossuteho ei ole minun käytössä loppunut, mutta olen kyllä kokeillut setuppia, jossa se saa loppumaankin. Kun teho on loppu, uusia tai prossunälkäisiä asioita ei voi enää lisätä. Periaatteellisesti vahvarin ja kaapin profiili vie vähemmän prossutehoa kuin vahvarin ja kaapin mallinnus.

QC:n signaaliketjussa ei ole periaatteessa mitään rajaa, voit taatusti tehdä mitä ja miten haluat. Toki ne blokit saa ehkä joku loppumaankin. Syytä huomata, että systeemin arkkitehturissa kuorma on jaettu prossujen välillä niin, että 2 ylintä linjaa hoitaa toinen prossu ja 2 alinta toinen. Jos siis käytät vain 2:ta ylintä linjaa, niin käytät vain toista prossua. Sattumoisin Line6 Helix arkkitehtuuri on samanlainen ja QC käyttöliittymässä on paljon Helixmäisyyttä muutenkin. Tapana mulla oli jo Helix aikana jakaa soundi käyttämään molempia prossuja ja samaa linjaa olen jatkanut QC:llakin. Periaatteessa laitan 2:lle ylemälle kaiken ennen vahvaria, vahvarin ja kajarin ja sitten 3 ja 4 riveille kaiken mikä on yleensä vahvarin jälkeen.
QC:ssa soundien luonti on periaatteessa erittäin simppeliä. Otat haluamasi amp ja cab blockit ja höystät ympärille efektit. Nopeaa ja helppoa ja tuloskin nopeasti ihan hyvä, mutta jos/kun alat hakemaan sitä holy grail soundia, niin universumi iskee. Tarjolla on vahvareiden mallinnuksia ja captureja. Captureja on raw, eli ilman kaappia ja cab eli kaapin kera ja capturen nimi ei tätä aina selvästi kerro. Sitten on mallinnettuja gain pedaaleja ja myös niiden captureja. Eikä tässä vielä kaikki, on mallinetut kaapit ja mikit ja sitten mahdollisuus käyttää IR:iä, eli Impulse Responseja (joissa on toistaiseksi vain suht vaatimaton 1024 samplea resoluutio tuettu). Siis periaatteessa äärimmäisen helppoa, mutta äkkiä myös äärimmäisen haastavaa, koska mahdollisuuksia on niin paljon. QC:ssa kaiken määrällinen laajuus on sinällään vielä pieni, mutta on varmasti jo riittävällä tasolla liki kaikille ja luultavasti kasvaa räjähdysmäisesti. Sellanen huomio, että itse ainakin koen saavani parempaa soundia käyttäen kaappien IR filejä vs. QC:ssa olevat mallit kaapeista ja mikeistä. Samaan päädyin aikanaan käyttäessäni Axea, Helixiä ja Headrushia. Tavallaan IR on myös helpompi käytettävä, jos sen tekijä on ollut pätevä ja miettinyt mikityksen yms. hyvin. QC:n efektit soundaa hyvältä. Efektien laadun ja määrän kuningas lienee Axe-fx III, mutta kyllä QC:lla pärjää jo nytkin ja lisää varmaan tulee tällekin tontille.

Noh, kumpi parempi? Soundillisesti voisin soittaa ihan kummalla vain. Tykkään Kemperin hieman rajoittuneemmasta maailmasta, mutta joku toinen voi tykätä QC:n kaiken mahdollisuudesta, joka tulee varmaan vain kasvamaan. Kemperiin on toistaiseksi vähintäänkin 10x profiili ekosysteemi verrattuna QC:n capture ekosysteemiin. Minä henk.koht tän osion kääntäisin vielä tässä kohtaa Kemperille.


KÄYTTÖ JA KEIKKASETUPIN TEKEMINEN:

Lähtökohtaisesti Kemperin käyttö itse laitteesta on lievää painajaista ja QC taas on erittäin helppo. Kemperin käyttöliittymä on jostain -90 luvulta ja QC on ison näytön ja touchin kanssa tätä päivää. Tosin täytyy sanoa, että touchin vaste ei ole ihan parasta vielä. Kemperillä on apit laitteen ohjaamisen ja QC:lla ei. Kemperin Rig Manager on ihan toimiva, joskaan ei nyt bugiton tai täydellinen sekään. QC:lla presettien ja captureiden yms. jakaminen pilven kautta on todella kömpelöä ja hidasta, tosin appia on lupailussa sieltäkin.

Kemperin käyttäjän on syytä lukea manuaali kun taas QC:n käyttö onnistuu ilmankin, mutta jotain juttuja voit haluta manuaalista tsekata.

Kemperillä rigin luonti on kuitenkin suhteellisen helppoa. Monet myydyistä profiileista ovat itseasiassa kokonaisia rigejä efektien kera. Nostan tässä taas esille herran M Britt, joka siis tuottaa kokonaisia rigejä, ei vaan profiileja vahvareista. Rig managerin kanssa soundien kokeilu ja tuunaus on nopeaa ja helppoa koska saat saman tien muutokset itse laitteeseen ja voit todentaa miltä kuulostaa. Tälläinen kokeilu ei QC:lla vielä ole näin helppoa. Toki niillä mitä laitteessa jo on, on suht helppo pelailla, mutta jos haluat vaikka kokeilla nipun IR:ä, niin ne on ensin ladattava pilveen, sieltä laitteeseen ja sitten vasta kokeiluun.

Switcien ja exp pedaalien käyttöönotto on QC:ssa erittäin helppoa, joskin toivoisin QC:hen enemmän exp portteja kuin nykyiset 2. Homma ei Kemperissäkään ole vaikeaa, mutta manuaalia joutunee selamaan.

Kemperissä laitteen soundipankki on periaatteessa browser osion takana ja sinne voi kasata läjäpäin potentiaalista tavaraa. Keikkaa kannattaa sitten ehkä tehdä sen performance osion kautta, joka on siihen käyttöön suunniteltu. QC:ssa kaikki on presettejä, jotka on jaettu bankeihin, 8 presettiä per bank. On factory ja user bankit. Kyllä tämäkin toimii ja on suht tyypillinen ratkaisu.

Omassa setupissani suosin portaatonta siirtymistä rytmi/soolo maailmojen välillä. Niinpä Kemperissä yhdellä exp pedaalilla säätelen efektien märkyyttä rytmi/soolo välillä ja yhdellä volumea, gainia. Pedaalit on silleen vierekkäin, että yhdellä monolla voin painaa vaikka molempia, eli lisää märkää ja volaa yhtä aikaa. 3.s exp on sitten Wah käyttöön. Tyypillisesti yhdellä pedaalilla säätyy saman aikaisesti monta asiaa. Kemper on tässä loistava morph toiminnon myötä. Voit siis säätää morphauseen molemmat ääripäät ja siirtyä niiden välillä joko suoraan painamalla nappia tai sitten portaattomasti exp. pedaalin avulla.

QC:ssa kun on vain 2 exp pedaalia, niin lähdin ensin tekemään kaikki soundit scene:den avulla. Tarkoittaa sitä, että rytmistä siirrytään märempään tms. soolosundiin portaallisesti nappia painamalla. Tämä oli helppo tehdä ja periaatteessa hyvin toimivaa. Soittelin sitten keikkasetin biisejä läpi ja totesin, että siellä täällä tarttis pikkasen jotain välimuotoa asiasta. Tein lisää scenejä ja suht äkkiä monessa presetissä olikin sitten ne 8 sceneä täynnä. Ei mitään, ihan käyttökelpoista näinkin. Kemper maailmassa onnistus sama, mutta hieman eri lailla. Joka rigille sais siis napin taakse toisen scenen, eli morphin.
Päädyin QC:ssakin lopulta siihen, että toinen exp pedaali ohjaa valittujen efektien märkyyttä ja toinen gainia/volumea. Wahia varten (onneksi käytän vähän) tein sitten omat presetit, joissa tingitään tuosta märkä/vola jutusta hieman. Muutin sitten kaikki jo tekemäni scene presetit käyttämään exp pedaaleja ja Scene näytön sijaan päädyin käyttämään Stomp näyttöä ja sitä kautta valittuja efektejä päälle/pois. Homma oli helppo ja tuloksena sama monipuolisuus kun mulla on Kemperin kanssa.

Kumpi parempi? Kyllä QC:n käytön helppous on lopulta niin omaa luokkaansa, että minusta QC vetää edun tässä, vaikka sitä appia ei vielä ole.

MUITA HUOMIOITA:

Kemper on ollut keikoilla luotettava. Ledit vetää joskus Remotessa omaa hetkellistä jumppaa, en tiedä miksi, mutta toiminut vehje on aina. Mulla on siis Rack ja Remote kombinaatio ja tykkään myös siitä, että lattialla on vaan 1 Remotelle tuleva johto ja kaikki muu johdotus on takana siellä Rackissä. Remote on suht edullinen vaihdettava, jos joku kataa sen päälle ämpärillisen kaljaa.

QC:ssa lattialle tulee sitten enemmän johtoa ja se poweri johtoineen on melko heppoinen. Ämpäri kaljaa päälle tulee kalliimaksi kuin Kemper tapauksessa. Roudatava keikkasetti on kompakti verrattuna Kemperiin. Toki Kemperillä on myös se Stage versio, jolloin ollaan aika lailla samassa. Uskoisin, että QC on keikalla myös luotettava. Jahka rahaa keräävät, niin luonnollinen seuraaja on ehkä QC rack versio ja jonkunlainen ohjain sille.


KUMMAN OSTAISIN?


Kempereitä saa käytettynä edullisesti (varmaan siirtymää juurikin QC:hen) ja tällä hetkellä minusta soundeissa ei häviä millekään muulle laitteelle. Toki rauta alkaa olla vanhaa, mutta tavallaan hyvällä tavalla ja liekö mikään digipurkki kestänyt aikaa niin hyvin kuin tämä. Jos olet pikkasen "insinööri", etkä pelkää laitteen karseahkoa näköä ja käyttöliittymää, niin onhan tämä hyvä vaihtoehto. Keikkasetupin kun saa jumpattua kuntoon, niin kyllähän tämä pelaa. Varsinkin keikoille, ei ehkä niinkään kotisoittajalle. Tai kotisoittajalle se Stage versio.

Osta QC jos haluat helppoa käyttöä ja uusinta uutta. Ekosysteemi vaan laajenee ja kampe on vasta uransa alussa. Toimii varmasti keikoilla kans, mutta erityisesti kotona soittelevalle ennemmin tämä kuin Kemper. Integraatio tietsikkaan ja kotiäänityksiin on parempi ja kyllä se tietsikkaeditori varmasti aikanaan tulee. QC on hauska peli kun taas Kemperissä on se saksalainen vakavuus mukana :)

Lisäys: Joku kysy, että entäs Fractalin vehkeet No, jonkun vuoden Axe-FX II käytön kokemuksella hyvä kampe. Pelkästään mallinnusta, jos unohdetaan tone matching blockki. Ei siis profilointia tms. Axella tekee kaiken sen minkä näillä kahdella kilpailijallakin. Itse aikanaan luovuin tästä, koska säädettäviä asioita on tarjolla aivan tolkuton määrä ja ennen kaikkea siksi, että firmispäivitykset muuttivat sun presettien soundeja. FW päivityksen jälkeen kaikki piti käydä tsekkaamassa ja säätämässä. Toisaalta päivitykset ja algoritmi muutokset veivät laitetta parempaan suuntaan, mutta se jatkuva säätäminen! Kemper päivitykset tuo uusia toimintoja, mutta profiloidut soundit ei muutu. QC jää nähtäväksi, jos algoritmeja kehitetään, niin hyvinkin vaikutus mallinnettuihin asioihin, eli tsekkausta/säätöä ehkä sun presetteihin.

Loput kilpailijat Line6, Boss, Headrush jne ovat ihan käyttökelpoisia, mutta paras kolmikko on minusta nää Fractalin tuotteet, Kemper ja QC.

Kirjoittanut aia 17.07.2022


Arvostelu

4,94,94,94,94,9    (16 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

jarkei: Perusteellinen ja asiantunteva vertailu!
mize7: Erittäin hyvä vertailu ja olen samoilla linjoilla. QC on mun mielestä Kemper ja Axe FX yhdistettynä parhaaseen pedaalilautaformaattiin, mitä tällä hetkellä on.
absqua: Hyvä artikkeli, kiitokset.

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti