Muusikoiden.net
17.10.2021
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

30.09.2021: Kit Guitar Flying-V


Rocktile FV kit

Pitkään on ollut hinkua rakennella taas uusi kitara, ja nimen omaan enemmän tai vähemmän Gibsonin '58 mallia mukaileva tekele.

'67 tuli jo joskus tehtyä, ja osoittautui liian isoksi minulle, mutta '58 on käteen sopiva.

Ongelma on vain, että EU:n alueelta ei oikein löydy juuri mitään, edes 67 mallisia rakennussarjoja kovin hyvin, ja kauempaa tilatessa tulisi kustannukset aika huikeiksi. Australiassa Pitbull olisi vaihtoehto, mutta sinnekin tullilt ja kaikki päälle, ja kitara myös bolt on, kun nyt halusin tehdä liimakaulan.

Onneksi saksasta löytyi yllättäen Musikhaus Kirsteiniltä V-kittejä ja erittäin hyvään hintaan vielä, joten sellainen lähti tilaukseen.

Yleinen laatu

Puuosien laatu yllätti positiivisesti. Palat olivat oikein nättiä mahonkia, ei lainkaan epämääräistä väriä tai hassua kuviointia, body 4:stä palasta. Myös kaulan istuvuus oli aivan tavattoman tiukka.

Nauhat olivat hyvin laitettu, vaativat vain kevyen tasaushionnan 12" radiuksella, sekä crownauksen ja kiillotuksen laikalla. Otelautakin varsin mukavan tummaa puuta, jota vielä tummensin aseöljyllä.

Ainoa erikoinen mikä heti pisti silmään oli että otelauta on hieman vino, bassopuolen ollessa hieman alempana kuin ohuilla kielillä. Kokeilin virittellä kieliä paikalleen ja kaikki tuntui silti natsaavan - bassopäähän pitääkin olla hieman korkeammalla.

Jäin ihmettelemään olisiko tehty tahallaan näin, jotta talla tulisi suoraan silloin kun paksummille kielille on jätetty hieman tilaa? Varsin erikoista.

Muutaman reiän joutui poraamaan, jakilta ei mennyt aukkoa potikoille. Kaikki potikat jne oli sijoitettu ihmeellisen läjään ja reunaan bodyssä, ja routtaus oli hyvin pieni. Päätin loppujen lopuksi aukaista myös yläpuolelle routtauksen ja laittaa pleksin, että saan potikat haluamaani paikkaan.

Kaulan olisi äkkinäinen ehkä liimannut heti niin kuin se kitissä luonnostaan pohjaan asti asettui, mutta oikea paikka löytyi mittailemalla ja asettui niin, että kaulan 'kieli' jää n.7mm irti mikkikolon takaseinästä. Tokihan tuollainen pitää mitata, mutta joku olisi voinut luulla että skaala on mitattu sen avulla oikeaksi ja liimata paikalleen päätyen täysin väärään skaalapituuteen.

Hardware

Mukana tulleista osista suurin osa vaikutti aivan käyttökelpoiselta. Koska kuitenkin asennan aina saman Gibson-setin kaikkiin kitaroihin, mikit jäivät asentamatta ja kokeilematta. Olisivat olleet ehkä ihan OK, ainakin KOhmit olivat ihan asialliset.

Virittimet päätin myös vaihtaa saman tien Schallereiksi, joskin mukana tulleet vaikuttivat sinänsä toimivilta nekin, eivät ne kovinkaan laadukkuutta henkineet. Satula oli erittäin hyvin kohdallaan ja oikea 43mm leveys, joten sille riitti pieni välien viilaus OK.

Valmistus

Valmistus sinänsä oli helppo ja mukava projekti. Hioin ja muotoilin bodya hieman ja sitten värjäsin sen ja maalailin siihen mustaa burstia. Eniten aikaa tuhrauitui kirkkaan tasoitteen ja Tru-Oilin kanssa läträämiseen. Kaduin suuresti että käytin mustaa spraymaalia - seuraavalla kerralla mennään pelkästään nesteväreillä. Käytän itseasiassa väriä permanettitusseista, liuotan niitä masinoliin ja saan siitä varsin pätevää puupetsiä. Tru-oilin kanssa läträsin viikon, ja vieläkään ei ole valmista vaan pitänee ottaa parin viikon päästä kitara atomeiksi ja kiillottaa pinta kunnolla, tai käsitellä vielä uudelleen Tru-Oililla.

Kaulan käsittelin vain kiinanpuuöljyllä eli Tung-Oililla, paitsi lavan maalasin ja siihen käsin pensselillä logoni - öljy toi upeasti esille mahongin oranssinpunaiseen vivahtavan ominaisvärin. Kaula sinänsä muuten on suurin piirtein samaa paksuutta kuin Epiphoneissa, eli ei mikään slim taper, mutta ei myöskään mikään 50s rounded. Hieman tukevan suuntaan, mutta minulle sopii käteen todella hyvin. Varsin helppoahan tuota olisi vaikka vieläkin muotoilla jos haluaisi.

Kasaamisen jälkeen muutamana iltana säätelin vielä kaularautaa ja intonaatiota ja kielten sekä mikkien korkeuksia - Gibson 498t tuli tähänkin - ja testailin että kaikki pelaa. Tasapaino on hyvä ja kitara istuu käsissä vallan mainiosti eikä soitettavuudessa tai soundissa ole mitään valittamista, ei häpeä yhtään 5-600 euron OVH hintaisille muille soittimilleni. Väittäisin että puut ovat jopa paremmat kuin keskiverto alle tonnin hintaluokan kitaroissa, joissa monesti hioessa paljastuu kaikenlaisia värivirheitä tai laminaatteja.

Otelaudan jännä kallistus tosiaan asettui niin, että kielet ja talla ovat nyt täysin suorassa hyvissä säädöissä, kun yleensä joudun bassopäästä tallaa hitusen korkeammalle säätämään, eli siinäkään ei sitten ongelmaa.

Loppuarvio

Ostos oli erittäin kannattava. Hieman päälle 200e sijoituksella ja viikon mukavilla iltapuuhilla sain kitaran, jota voi kyllä verrata oikeastaan ihan mihin tahansa soittimeen häpeämättä kummemmin.

Kitaran muoto on loppujen lopuksi jännästi 58 ja 67 mallien välistä; body yltää hieman pidemmälle kaulan päälle kuin varsinaisessa 58 mallissa, ja koska siinä on myös stopbar eikä V-platea, se muutenkin näyttää hieman 67:lta. Mutta koko on selvästi sama kuin 58:ssa, eli olen sikälikin tyytyväinen.

Kirjoittanut deeaa 30.09.2021

            2640×1980  -  1347 kt.

4000×3000  -  2303 kt.

4000×3000  -  3045 kt.


Arvostelu

5,05,05,05,05,0    (13 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Oulosvie: Hyvä artikkeli.
Zambe88: Erittäin kiintoisa ja hyvin kirjoitettu artikkeli. Olen pitkään harkinnut hommata joku erikoisempi basso kitti.

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti