Muusikoiden.net
17.05.2021
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

18.04.2021: "Rickenbacker" 4005 NOT made in USA


Nyt on hieman erilaisempi soitin käsittelyssä. Olen aina pitänyt Rickenbacker 360 kitaran ulkonäöstä ja soitettavuudesta. Kyseinen kitara (Mapleglo) roikkuu seinälläni.

Mutta koska olen basisti, olen aina halunnut 4005 basson, joka on 360 mallin - ei enää aikoihin valmistettu - isompi sisarus. Ja vaikka jostain löytyisikin käytettynä, hinnat pyörivät 10.000 euron kieppeillä.
Niinpä jäi kaksi vaihtoehtoa - rakenna itse tai osta halpa kopio. Päädyin jälkimmäiseen.

Kiinasta löytyy kaikkea. Tilasin AliExpressin kautta tuntemattomalta myyjältä "Mapleglo" -tyylisen 4005 basson. Laitoin kysymyksen myyjälle soittimen mensuurista, mutta sain vastaukseksi: 'Please pay'. Okei, ei tältä myyjältä. Kokeilin toista myyjää, koska sama - tai melkein sama basso oli myynnissä ainakin kolmella eri myyjällä. Originaali 4005 on lyhytskaalinen, mutta tämä kopio on normi 34 long scale.

Lopulta sain vastauksia kysymyksiini ja päätin tilata soittimen. AliExpressin kautta tilatessa kannattaa olla varovainen, sieltä voi tulla ihan jotain muuta, mitä oli tilattu. Tästä on paljon varoittavia esimerkkejä internetissä.

Basso saapui n. 6 viikon odottelun jälkeen. Ensi vaikutelma oli positiivinen. Basso on mielestäni hienon näköinen ja muistuttaa riittävästi alkuperäistä. Säädöt olivat ihan pielessä, mutta kaikki säätöihin liittyvät osat (intonaatio, sillan korkeus, kaularauta) toimivat moitteettomasti, joten säätäminen hyvään soittotuntumaan oli helppoa. Jostain syystä kaularauta oli kiristetty niin, että kaulassa oli reilu overbow.

Ja sitten itse asiaan:

Speksit:
- Body lehmusta
- Takakansi lehmusta
- Väri Mapleglo :) (oikeesti Lehmusglo)
- Kaula kolmen palan laminoitu vaahtera. Keskipala tummennettu jollain.
- Otelauta on kaunis, mutta ei hajuakaan, mitä puuta. Hieman punaisempi kuin rikujen bubinga-otelauta, mutta ero on aika pieni.
- Nauhat medium
- Mikit kiinalaiset retro toasterit
- Silta on itse asiassa kitaran silta (tiesin tämä tilatessa yhdestä arvostelusta), joka on aika näppärästi modifiuoitu neljälle kielelle. 3 ja 4 kielten kannattimiin on viilattu slotit A ja D kielille kannattimien reunoihin ja tämä toimii yllättävä hyvin. Intonaatiota säädetään 1,3,4 ja 6 ruuveilla.

Miinukset:
- Pintakäsittelyssä on lakkavalumia lavan juuressa sekä kaulaliitoksen vieressä.
- Kaulan sahaus ei ole mennyt ihan suoraan ja tummempi puu keskellä ei kulje suoraan kaulan lavasta bodyyn, vaan menee hieman vinoon
- Kaula keulii jonkun verran, joten silta on aika alhaalla. Säärövaraa on kuitenkin vielä alaspäin, mutta jos kaula ajan saatossa alkaa keulia lisää, tulee ongelmia.
- Otelauta tekee alamäkeä n. 15 nauhan jälkeen, mutta vain E ja A kielen kohdalta. D ja G kielten kohdalta menee suoraan. Tällä ei sinänsä ole hirveän paljon merkitystä, koska lasku on lievä ja kuitenkin vielä 15 nauhan jälkeen myös E ja A kielin on soitettavissa. Mutta yhtä kaikki, en keksi tuolle mitään teknistä tarkoituksellista syytä, joten oletan, että otelaudan hionta on lähtenyt lapasesta.
- Volumepotikat on kytketty jotenkin hassusti niin, että jos mikkivalitsin on keskellä (kumpikin mikki päällä) kumpi tahansa volume kontrolloi molempia mikkejä. Vain yhtä mikkiä käytettäessä volumet toimii oikein.
- Pieni mysteerinappi, joka 360 kitarassa on tarkoitettu kaulamikin volumen hienosäätöön stereona soitettaessa, toimii tässä bassossa myös kokonaisvolumena. Eli käytännössä sillä ei tee mitään.
- Selkäpuolella oleva chekerbox binding on itse asiassa bindingin viereen laitettu ruututeippi.

Plussat:
- Omasta mielestäni hieno
- Soundi yllättävän hyvä. Erityisesti tallamikki antaa kireän, mutta pehmeän soundin. Akustisesti resonoi todella voimakkaasti
- Elektroniikka ja mikit eivät suhise, kohise tai muutenkaan pidä ylimääräistä ääntä
- pintakäsittelyvirheistä huolimatta yleisilme ok.
- Halpa
- Nauhahionta ja nauhojen päät viimeistely hyvin.
- kaula ei liian ohut, eikä paksu. Hyvä ja mukava soittotuntuma.
- Kaksitoiminen kaularauta toimii hyvin ja kaulan relief säätö oli pala kakkua.

Yhteenveto:
Soittimessa on sellaisia ongelmia, joiden takia en ostaisi tätä, jos olisin päässyt kokeilemaan tätä yksilöä ennen ostopäätöstä. Tähän vaikuttaa otelaudan hiontavirhe sekä kaulan keuliminen. Muut ongelmat ovat merkityksettömiä, eikä niillä sinänsä ole vaikutusta soitettavuuteen - ja ne ovat helposti korjattavissa. Kuitenkin, soitin on kelvollisen näköinen, yllättävän hyväsoundinen ja mukava soittaa. Huoli lähinnä liittyy tuohon kaulan keulimiseen ja siihen, paheneeko se ajan saatossa.
En aiemmin ole tilannut AliExpressin kautta soittimia (auton osia kyllä), enkä usko, että tilaan toiste. Sen verran riskipeliä tuo tuntuu olevan. Mutta olen kuitenkin kohtalaisen tyytyväinen tähän soittimeen ja suurimmaksi osaksi tämä oli visuaalinen ostopäätös - ja toive, että soitin olisi myös kelvollinen. Tulen kyllä soittamaan tällä keikkoja, koska soundi ja soittotuntuma ovat hyvät.

EDIT: Tutustuttuani kaulaliitokseen tarkemmin, huomasin, että kaulan liimaus on tehty vain kaulan alaosaan ja sivuihin - ja liimapinnat eivät ole kovin isot. Sivusaumoihin pääsee käsiksi helposti, kun ottaa kaulamikin pois paikaltaan. Eli kaulakulma on suhteellisen helppo korjata. Liimasaumat lämmöllä auki, hieman puuta pois kaulan alaosasta ja uudelleen liimaus. Eli kyllä tästä soitin vielä tulee.

Kirjoittanut trackson 18.04.2021

            2268×4032  -  856 kt.

2268×4032  -  956 kt.

2268×4032  -  921 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (6 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti