Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

10.02.2004: Marshall JCM2000 DSL50


Marshall JCM2000 DSL50 on 50-wattinen, kaksikanavainen putkinuppi. Etuasteessa on neljä ECC83-putkea ja pääteasteessa kaksi EL34:sta. Painoa vahvistimella on n. 20 kg ja kotelo vaikuttaa erittäin tukevalta, joskin voisi olla hieman kapeampi, jolloin se istuisi paremmin esim. 1x12 kaapin päälle. Takana on jakit kanavanvaihto- ja kaiku on/off- pedaaleille, sarjaankytketylle efektiluupille sekä kolme jakkia (2x 4/8 ohm ja 1x16 ohm) kaiutinkaappien liittämiseen. Efektiluupin ulostulotason voi säätää pedaaleille tai räkkivermeille vahvistimen takana olevalla napilla.

Laitteen mukana tulee suppea ohjekirja (edes teknisiä tietoja ei löydy, käytännössä pelkästään vahvistimen liittimet, kytkimet ja potikat käydään läpi), kaiutinkaapeli ja kanavanvaihtopedaali. Kaksinappinen pedaali tai kaksi yksinappista olisi ollut kuluttajan kannalta parempi ratkaisu, nyt vahvistimen ostaja joutuu hommaamaan erikseen yhden pedaalin lisää jos mielii kanavia surffailla ja reverbiakin polkea päälle tai pois. Fiksusti vahvistimen lepo- eli bias-jännitteen säätäminen on tehty helpoksi. Ei tarvitse kuin avata takaritilä ja kytkeä virta/jännitemittari kiinni kolmipinniseen liittimeen ja pyöritellä kahta potikkaa pienellä ruuvimeisselillä, kunnes sopiva arvo löytyy.

Soundien säätelyyn on tarjolla perinteiset presence, treble, middle ja bass kontrollit, mutta myöskin Deep ja Tone Shift napit. Tone Shift nappaa keskialuetta pois rankalla kädellä, mielestäni se on aika turha kontrolli, sillä pelkästään middlen nollille kääntämällä saa mielestäni ihan hyvin hevin soittajien suosiman mid-scoop-efektin. Deep namiskasta taasen onkin sitten enemmän iloa, sillä se antaa bassotoistoon potkua ja muuttaa myös vahvistimen yleissoundia hieman. Se toimii mielestäni hyvin varsinkin 7-kielisen kitaran kanssa. Molemmille kanaville on oma jousikaiku, joita voi säätää etupaneelin kahdella potikalla. Kaiku kuulostaa mielestäni aika hyvältä säröillä ja puhtailla soundeilla. Potikoissa on hyvä tuntuma, eivät ole liian herkkiä tai liian jäykkiä. Miinuksena kuitenkin eri potikoiden ja kytkinten nimikylttejä on vaikea nähdä, jos vahvistin ei ole vähintään 4x12 kaapin päällä.

Kanavia on (kuten aiemmin mainitsin) kaksi: Classic Gain ja Ultra Gain, kummassakin kaksi moodia (Clean/Crunch, Lead1/Lead2). Valitettavasti moodeja ei voi jalkakytkimellä vaihtaa..vaan toisaalta moodeja vaihdellessa tarvitsee yleensä vähän viilata gain- ja volume-säätöjä, joten moodien vaihto jalkakytkimellä ei olisi ehkä edes käytännöllistä. Kanavien välillä on jonkin verran eroa bassossa. Classic Gain-kanavalla sitä on tarjolla enemmän, kuin Ultra Gain kanavalla, mutta kun volumea kääntää enemmän kaakkoon erot tuntuvat tasoittuvan. Ohjekirjan mukaan Classic Gain kanavan Clean-moodi on tehty kuuluisan 1959 Super Leadin eli pleksi-Marsun pohjalta, kun taas saman kanavan Crunch-moodin pitäisi olla JCM800-tyylinen. Ultra Gainin Lead1-moodia taasen valmistaja väittää samantapaiseksi, kuin viritelty JCM800. Lead2-moodi taasen on ilmeisesti uusi soundi. Eli toisin sanoen valmistajalla on ilmeisesti ollut tarkoituksena yhdistää useiden klassisien Marsujen soundeja yhteen purkkiin. Mielestäni tässä on onnistuttu aika hyvin, vaikka varmasti erojakin löytyy. Joka tapauksessa eri moodeissa on yhtäläisyyksiä esikuviensa soundiin.

Classic Gain -kanavan Clean moodi on nimensä mukaisesti varattu puhtaille soundeille, jopa aktiivimikeillä varustetulla Les Paulilla soundi pysyy puhtaana kovillakin volumeilla gainin ollessa puolessa välissä. Kun gainia vääntää jonkin verran yli puolen välin saa kevyttä säröä peliin mukaan. Puhdas soundi ei ole paras kuulemani, mutta ei siitä myöskään mitään valitettavaa löydy.

Crunch-moodi taasen rokkaakin jo oikein huolella. Les Paulilla soundia voisi kuvailla vaikkapa AC/DC-tyyppiseksi, mukavasti potkivaksi rokkisäröksi, kun taas stratolla saadaan aikaan makea bluessärö tai Hendrix-meininkiä.

Ultra Gain -kanavan Lead1-moodi on henkilökohtainen suosikkini. Kanavasta irtoaa aika laaja kirjo särösoundeja Guns N' Roses tai Gary Moore henkisistä soundeista aina wanhempaan metalliin (Sabbath, Ozzy, Iron Maiden ym.) asti.

Lead2-moodi onkin sitten boostatulla keskialueella varustettu high gain soundi, joka on varmasti hevimiesten mieleen. Gainia ei kuitenkaan löydy ihan niin paljon, kuin vaikkapa Mesan ja ENGLin vahvistimista, mutta kuitenkin enemmän, kuin mitä on järkevää käyttää. Mielestäni tämä kanava on parhaimmillaan, kun gain on jossain 2-4 paikkeilla. Puolivälin jälkeen soundi alkaa olla suriseva ja puuroutuu.

Kaiken kaikkiaan DSL50 on mielestäni hyvä valinta yleisvahvistimeksi. Soundikirjosta luulisi löytyvän jotain jokaiseen makuun, kaiku on hyvä, vahvistin helppokäyttöinen ja vielä näyttääkin tyylikkäältä.

HYVÄÄ:
+ Vino pino klassisia ja moderneja Marshall-soundeja.
+ Helppo käyttää, ei massiivista potikka- ja nappiviidakkoa sekoittamassa soittajan päätä.
+ Hyvä jousikaiku.
+ Kuulostaa hyvältä pienillä volumeilla ja jumalaiselta isoilla.

HUONOA:
- Mukana vain yksi jalkakytkin.
- Kotelo voisi olla kapeampikin.
- Kanavilla yhteinen EQ (tosin jos haluaa erilliset EQ:t joka kanavalle, on vaihtoehtona Marshall TSL-nupit).
- Moodeja ei voi vaihtaa polkimella.

Kirjoittanut LaXu 10.02.2004

            524×275  -  27 kt.


Arvostelu

3,93,93,93,93,9    (12 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

hjukke: Jep jep, tällainen peli tämä. Asiallinen teksti.
Cort87: Hinta ?
myrtonen: Hinta nykyään hieman päälle tuhannen euron paikkeilla... Hyvä ja kattava arvostelu!
Mebrick: saako vempeleestä raskaampaakin säröä irti? toistaako kaappiin liitettäessä hyvinki alapäätä? (tietysti riippuu kaapista..)
kallehn: Kauniit puhtaat ja kiva crunch, mutta metalliin ei kannata tähä vahvistinta harkita.
Artist: Hyvä arvio! Olenkin harkinnut tätä vahvistinta, ja tässä tuli hyvin esille erinäisiä huomioonotettavia asioita.
Luiro: Itsellänikin sama nuppi mutta DSL 100 mielessä kielenpäällä aika takuu varmasti. Eihän DSL - 50 ja DSL - 100 ole muuta eroa ku 50w ja 100w ?
Luiro: Niin ja hyvä teksti!
peugeot: Hyvä arvostelu, lisää tällaisia!

Yhteensä 9 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle