Muusikoiden.net
02.12.2020
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

25.10.2020: Telen modailua mieleiseksi


Kas, tervehdys!

Erittäin mukavaa, että olet eksynyt lukemaan tätä artikkelia! Todennäköisesti kaikki henkeen ja vereen elitistiset kamarunkkailijat eivät kostu artikkelista yhtään mitään muuta kuin partoihinsa hörähtelyitä, joten voitte aivan hyvin siirtyä artikkelin loppuun, sieltä löytyy *tl;dr-yhteenveto!

Muille mahdollisesti kiinnostuneille voin aloittaa sitten satuilun. Artikkelin kohteena on siis tuollainen Squier palapeli, tai sellaisena mie sen ainankin ostin. Affinity tuo voisi hyvinkin olla. Kuitenkin headstock ja runko mätsäsi Telecasteriin niin se riitti miulle, sekä toki halpa hinta.

Kitara tullessaan näytti tuolta.

Mukavahan tuolla oli ränkytellä menemään, mutta funtsin sitten, että miksei mokomaa voisi käyttää mainiona kokeilupohjana, kun kuitenkaan hinta ei nyt ihan pirstonut taloutta ruvelle.

Idea tämmöselle "telemodille" oli jo pitempää ollut mielessä, siis Tele jossa on kolme mikkiä, ja kaksi niistä on "perus" Telen tallamikkejä, ja keskimikki on vastakkaisesti vinossa kuin tallamikki. Mie oon huono ilmeisesti Googlen käytössä kun montaakaan moista ratkaisua (itseasiassa en yhtään) en löytänyt. Jos joku on parempi googlettelija niin pistäkää linkkiä hitoissa!

Halusin, että kitarassa on kielet rungon läpi, messinkisatula, lukkovirittimet ja, että keskimikki hummailee tallamikin kanssa kivasti, sekä niin, että tarvittaessa mikin voi puottaa pois pelistä näpsäkästi. Siinähän sitä pikkutuhmaa puuhailua iltojen ratoksi töiden jälkeen jokuseksi illaksi.

Warmanilta olin jo aikasemmin tilannut pari mikkiä, ja diggailin kyllä saundeista sekä hinnasta. Jätin aatoksistani pois toki sen, että minkälaisessa hikipajassa mikkejä on käämitty jossain Kiinan käppätehtaassa, mutta sopivasti varmaankin tuskan tuottamaa hikeä on myöskin lorahtanut käämilangan väliin, kun mikit kerran kuulostavat hintaansa nähden erinomaisilta ja toimitus kyseiseltä brittipuljulta hoituu tänne peräpohjolaan alle viikossa! Warman Guitars

Tuolta mikeiksi Warman Vintage 5/2 -mikit kaulaan ja keskelle, telessä mukana tulleen tallamikin halusin jättää tallapaikalle kokeiltuani tuota Warmania ekana siinä.

Thomannilta tilasin sitten läjän rojua kitaraa varten, joku voisi varmaan ajatella, että on typerää iskeä joku screenshot ostoslistasta tähän, mie taas ajattelen, että sen on vain käytännöllistä! Eli tuosta

Minikytkin muutes taisi olla edellsien ostoaktin jämiä UralTonelta. Sekä johdot ja lukkotapit hihnalle SP-Elektroniikalta!

2616 merkkiä myöhemmin (tää laskee näköjään enteritkin merkeiksi) pääsemme itse modaamiseen!

Tele oli siis moinen peli, että siihen ei oltu viitsitty porata rungon läpite reikiä, eikä siinä "topload" kuulostaa ihan hyvältä, mutta mie nyt vaan halusin, että tähän tulee kielet läpi rungon. Aloin sitten riittailemaan reikiä ja rapsuttelin kaljua, että pitäisikö sitä lähteä töissä vielä käymään kaikkine telen bodyineen ja poraamaan reikiä, kun kerran pylväsporakonetta ei ole sattunut talouteen siunaantumaan. Päätin, että ehei, kyllä tämä homma hoidetaan ihan omassa porukassa, ja niin se tuli hoidettua. Ammattimaisesti apuvälineinä postilaatikon taustalätkä, eristysnauha ja kupariputki. Näillä tempuilla sai hyvät reijät aikaseksi! Kuva

Seuraavana "haasteena" oli sitten saada mukava ja sopiva mikkipotero aikaseksi keskimikille. Poteron riittailu itsessään ei ollut kaksinen homma, koska mahdolliset räveltämisethän jää piiloon pleksin alle. Mutta kyllä nyt miun mielestä suht siistiä joutaa jälki pleksinkin alla olla, kitarakin tykkää enempi ku sitä ei ihan halvimpana lumppuna pidetä! Montun tekeminen kitaraan oli simppeli juttu, mutta enempi sitten aiheutti kaljun rapsuttelua se, että miten pleksiin saa justiinsa hienosti vinoon mikin joka on vielä kolmella ruuvilla kiinni. Onneksi mie tästäkin selvisin ilman kyynelehtimistä. Tuossa kuvaa keskimikin sovittelusta, paikan piirroksesta, puolivillasesta tuloksesta ja sitten lopputuloksesta: Kuva

Näitten sankaritekojen jälkeenhän ei oikeastaan ole muuta ihmeellistä kuin niputtaa sähköt kasaan, eiks je? Ja niissähän ei nyt sinänsä ollut mitään kummallista, perus telekytkentä kolmeasentoisella kytkimellä muuten, mutta keskimikki on minikytkimen kautta kytketty tallamikin kaveriksi. Eli talla ja keskiasennossa saat minikytmillä joko keskimikin mukaan juhliin, tai sitten sen pois häiritsemästä. Minikytkimen paikkaa myös mietin. Joko sen paikka olisi ollut kontrollipaneelissa, tai sitten näpsäkästi saatavilla. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Kuva

Nyt puuttui sitten enää kitarasta kaula, ja sen modaukset! Harley Bentonin lukkovirittimet vaihdoin alkuperäisten tilalle, ja virittimethän hoitavat homman esimerkillisesti hintaansa nähden! Myös Fenderin tekemän messinkisen Ynkkä-satulan asensin suurta tarkkuutta käyttäen kitaraan, koska mokoma meni täysin heittämällä paikoilleen, ja loppusilauksena hienon Harley Bentonin string treen ruuvasin mitä hennoimmin ottein paikoilleen.

Lopputuloksena: laitoin erihalpaan kitaraan noin 240 euroa rahaa kiinne, ja mitä mie sain? No, sain sellaisen Telecasterin kun olen halunnutkin. Pelihän soi muuten kuin normaali Tele, mutta kun napsauttaa kytkimestä tallamikin kaveriksi keskimmäisen mikin, niin saa Telen twängin moninkertaisena ja tukevana.

Lisäilen saundinäytteitä kohan saan niitä nauhoteltua. Ei teije pidä nyt liian hyvään tottua, että oikein näin pitkän lätinän jälkeen ois viel ääninäytteitäkin.

Niin ja hän on muuten sitten nimeltään Fräulein.

*tl;dr modasin teleä, se oli kivaa ja kitara kuulostaa hyvältä miun korvaan.

Kirjoittanut BVR 25.11.2019

            4237×3000  -  2825 kt.

4000×3000  -  4440 kt.


Arvostelu

3,63,63,63,63,6    (19 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

JuissiEV: Kuinka duunasit pleksiin siistin lisäreiän keskimikille?
BVR: JuissiEV: Vanhalla "roskakolvilla" polttamalla, tai no sulattelemalla. Räyskät sitten pois viiloilla ja loppuhinkkailut santapaperilla.
noon: Hieno artikkeli, tuo kivaa vaihtelua "jouskarilistoihin" :)
tomugorba: Just tämmösiä kaipaan ja arwostan! Ite tekis mieli pervoilla jotain sd:n minikaulahumppairilla ja lipstick-keskimikillä..kaikki osaset alkiais olla kasassa vaan niin vitun laiska alottaan
BVR: tattista noon & tomugorba kommenteista!
mattim: Kivasti kirjoitettu kiinnostavasta aiheesta. Uutta kehiin.
BVR: mattim, kyl tässä pitäisi jotain pikkusievää uutta projektia pistää tulille!
elwood66: Tässä on vähän samaa ideaa... kolme tallamikkiä - mutta samansuuntaisina...
elwood66: https://www.musicradar.com/reviews/ … r-classic-player-triple-tele-611635
elwood66: Telet on tehty juurikin modattaviksi!

Yhteensä 10 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti