Muusikoiden.net
11.07.2020
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

26.06.2019: Harley Benton PA-100 keinokuorma


Taisin luvata jossakin foorumin ketjussa kirjoittaa käyttäjäkokemuksia kyseenomaisesta laitteesta, kun tuli moinen "joululahjaksi" itselleni ostettua- En ole mikään elektroniikka-alan asiantuntija ja termistöni saattaa aiheuttaa ammattilaisen silmissä hilpeyttä, mutta toivottavasti tästä on jollekulle apua. :)

Kyseessä on siis tämä T-kaupan matalan budjetin keinokuorma:

https://www.thomann.de/fi/harley_benton_pa_100_power_attenuator.htm

Ajatus hankkia budjetti-keinokuorma tuli lähinnä tarpeesta pudottaa kaapista tuleva äänenpaine infernaalisesta sellaiseksi että ämyrit heräävät vielä henkiin, mutta korvat kestävät soittaa ilman tulppia omakotitalossa ja/tai autotallissa. Edellämainitussa käytössä laite on mielestäni hintaisekseen oivallinen. Vahvistimeni on JCM 800 2203 ja tuuttaan sen 2x12 komeron läpi. Nupille ominaisesti masterin saa pyöräyttää ainakin neloselle, jotta rokettirolli taittuu uskottavasti.

Itse keinokuorman pitäisi kestää 100 watin vahvistin ja hyväksyy impedanssilta 4, 8 ja 16 ohmin liitännän. Kaiutinlähtö on toteutettu niin, että periaatteessa minkä vain edellmämainitun impedanssin omaavan kaapin läpi saa ajettua ohmeiltaan mätsäämättömän nupin. Dummy load-ominaisuus, xlr- ja plugi-line out löytyy. Näitä en itse käytä, joten en kommentoi mitenkä esim. studiokäytössä pelaa (youtubessa oli ainakin edellisen sukupolven mallista ihan kattavia demovideoita). Vaimennuspotikka on tehty portaattomalle säädölle. Kuulostaa siis siltä, että satasen tuotteeksi HB tarjoilee paljon keinokuormaa pieneen rahaan. Saako siitä sitten rahoilleen vastinetta? -kyllä ja ei.

Käytännössä HB on T-kaupalle tehty näkemys Jet Cityn Jettenuatorista, joka on myös budjettiluokan keinokuorma. Molemmat ovat made in China. Kotelo on siisti ja jämerän oloinen kevytmetalliboksi, sisukset siistit, eikä muutenkaan mitään ulkoista kakkoslaatuun viittaavaa omassa yksilössäni ole. Komponentit olivat yllättävän laadukkaat tuuletinta lukuunottamatta, sillä se suhisee pyöriessään aika kuuluvasti.

Keinokuorma marsun ja kaapin väliin ja rokki soimaan ---> Soitan tyypillisillä asetuksillani pre amp gain klo 12 ja master volume klo 11 tai 12. Keinokuorma vaimentaa äänenpainetta erinomaisesti raiskaamatta soundia aina vaimennustason puoleen väliin saakka, jolloin volumetaso on luokkaa "omakotitalosoittelijalle sopiva". 2203 on sen verran tehokas laitos, että yrittäessäni vaimentaa nuppia ns. makkaritasolle, alkaa vihreä ledi palamaan eli keinokuorma käsittääkseni "klippaa". Kuulostelin kuitenkin pari kertaa minkälaista soundia hiljaisemmilla asetuksilla saa ulos. ---> Kuten satasen tuotteesta voimme olettaakin, soundi puuroutuu, kompressoituu ja yläpäätä katoaa merkittävästi. Käytännössä ennen kuin keinokuorma klippaa, ei vaimentaminen vaikuta juuri ollenkaan vahvistimeni perussoundiin. Pientä yläpään syömistä on havaittavissa ja mitä enemmän vahvistinta vaimennetaan, sen enemmän trebleä katoaa, muttei kuitenkaan sen enempää kuin muissakaan aiemmin käyttämissäni keinokuormissa. Dynamiikka säilyy tähän saakka myös hyvin. Uskoisin HB:n keinokuorman toimivan paremmin myös isommalla vaimennuksella, jos käytettävissä oleva vahvistin olisi tehoiltaan hiukka maltillisempi,

Eli: Minä sain mitä tarvitsin. Koska asun ilman naapureita, voin vääntää volat vahvistimesta huoletta niin kovalle, että putkinuppi murisee kunnolla ja saan vaimennettua volan omiin tarkoituksiini riittävän alas. En suosittele benttonia niille, joilla on tarkoitus kyykyttää 100wattinen putkinuppi volat kaakossa makuuhuonetasolle (Lukeudun toki niihin soittajiin, joidenka mielestä 100wattinen putkivahvistin on muutenkin kummallinen valinta kerrostaloon). Siihen käyttöön ainakaan tästä halpiksesta tuskin on. Huomionarvoista on toki sekin, että ainakin itselleni on tärkeää saada soittaa sen verran kovalla, että kaiutinelementti myös "elää" mukana, koska makkarivolumella kaapistakaan ei saa kaikkea soundia irti. Omakotitaloon, autotallikäyttöön ja bändeille tämä edullinen keinokuorma taasen on aivan verraton laitos ja jos em. tarkoitukseen keinokuormaa hakee, ei minusta kalliimpaan sijoittaminen ole välttämättä kannattavaa.

Verrokkina kokemusta löytyy THD:n hot platesta sekä Ural tonen hot mamasta. Tiedän, että foorumilla on varmasti Hot platen kannattajia, mutta mielestäni HB ei ole välttämättä ollenkaan huonomman kuuloinen, jos vahvistinta ei tarvi ajaa aivan kyykkyyn. Trebleä HB ei syö paljon sen enempää ja hintakin on valtavasti kukkaroystävällisempi. Hot mama jonka omistin, oli sitä vanhempaa sukupolvea ja mielestäni harlikka on sitä parempi: käy joka nupille ja kaappilähdölle tehty ratkaisu on aivan verraton.

Thomannilta löytyy samassa hintaluokassa myös Bugeran versio Jettenuatorista, joka oli vielä benttoniakin halvempi, mutta vaikutti ulkoisesti muovisemmalle.

Tässä alla lontooksi kertomani sepostus ja auttavalla äänenlaadulla kuvattu videoni youtubessa. Sepä Oukitellin mikki veti aika diskanttiseksi äänenlaadun, mutta saapahan tuon vaimennuskapasiteetista idean päästä kiinni Äänittelen paremman ajan kanssa sm57:lla paremman pätkän:

https://www.youtube.com/watch?v=w9b2Q4ng8nA

E: Yksi keino saada pikkurahalla parannuksia tähän keinokuormaan on tuulettimen vaihto. Mistä tahansa tietokonetuulettimia myyvästä kaupasta joku kympin äänetön tuuletin tilalle ---> hiljenee hurinat saman tien.

Asensin omaani muistaakseni tämän:
https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/tietokonekomponentit/tuulettimet-ja-jaahdytys/NFP14S900/noctua-nf-p14s-redux-900-tuuletin-140-mm

Asennusohje niksipirkkaa, jos joku innostuu:

Ei muutako piuhat poikki, sininen ja musta yhdistetään, punaiset yhdistetään ja keltainen jätetään pois (tietokoneessa nopeudensäätöä varten, turha tässä yhteydessä). Alkuperäisellä liittimellä kiinni vielä, niin keinokuorma on täysin äänetön. Helpottaa huomattavasti makkarivolalla soittamista, kun tuuletin ei häiritsevästi surraa taustalla.

+hinta
+ylläoleva huomioiden verraten soundi
+monipuolisuus

-100 wattisen nupin kanssa mennään hiljaa soitettaessa aikalailla äärirajoilla kränkättyjen vehkeiden kanssa
-alkuperäinen tuuletin on äänekäs

Kirjoittanut Icy-Sun 27.02.2019

            1096×2048  -  174 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (9 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti