Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

04.04.2019: Green Matamp Series 3000 (30W)


Laitearviota niille, jotka kuolaavat Suomessa kaiketi aika harvinaisten Matampien perään!

Meikäläisen versio on periaatteessa prototyyppi tästä nykyisin vakiomallisesta morkoonista.

Lo ja Hi input, kuusiasentoinen Voice, etuastesäröä ohjaava Drive, Bass ja Treble -säädöt, Boost ja Master volume - siinäpä kaikessa yksinkertaisuudessaan vahvistimen säätönuppulat.

Jätin omastani pois efektilenkin, sillä tykkään puljata niin säröt kuin modulaatioefektit vahvistimen eteen. Vahvistimestani jatkokehitetystä vakiomallista looppi toki löytyy.

Toinenkin ero löytyy vakiomalliin verrattuna: tasasuuntaus on omassani toteutettu ilman putkea. Hayden Minnetin (Matampin pääsuunnittelija) mukaan näin vahvistimen alakertaan saadaan tiukkuutta. Vakiomallissa tasasuuntauksen hoitaa 5U4GB-putki.

Seuraavaksi hyvin subjektiiviset selitykset siitä, miten kukin säätö vaikuttaa saundiin. Laitteen mukana ei nimittäin tullut manuaali, enkä sellaista koskaan jälkeenpäinkään saanut, vaikka pyysin.

Lo ja Hi -inputit: käsittääkseni Lo inputtiin on tarkoitettu tökättäväksi humppareilla varustettu kitara, Hi inputtiin vuorostaan yksikelainen kitara.

Voice: kuusiasentoinen porrastettu potikka, joka leikkaa myötäpäivään käännettäessä alataajuuksista.

Drive: ohjaa etuasteen säröä ja jossain määrin myös äänenvoimakkuutta.

Bass ja Treble: tekevät juurikin sitä mitä nimet kertovat.

Boost: tämä on käsittääkseni hieman kuin presence-säädin. Mitä enemmän potikkaa kääntää myötäpäivään, syttyvät nuotit herkemmin ja kitaran soundi on kaiken kaikkiaan enemmän "esillä".

Master: jep jep.

Säätämisen jälkeen itse saundiin, JOKA ON KAIKEN SEN OSTOSTA AIHEUTUNEEN JÄRKYTTÄVÄN KÖYHTYMISEN, HERMOJA RASSAAVAN SÄHKÖPOSTIRUMBAN JA LIKI PUOLI VUOTTA KESTÄNEEN TOIMITUKSEN VÄÄRTI.

Soundi on juureva, multainen, retro ja menneitä aikoja henkivä. Etu- ja pääteastesäröt ovat hyvällä tavalla muinaisen kuuloisia. Äänensävyltään vahvistin nojaa ehdottomasti alakertaan sekä alempiin keskiääniin.

Matalilla vireillä soittaessa alakerta toden totta pörisee. Pörinä ei kuitenkaan ole särömäistä, vaan kehossa resonoivaa murinaa. Mikäli haluaa stoner doom -pörinää, pitää ehdottomasti signaaliketjussa olla jokin fuzz-pedaali.

30 W putkivahvistimeksi tämä on helkkarin äänekäs. En ole jäänyt treeneissä tai keikoilla jalkoihin, vaikka
toisen kitaristin Bluesbreaker tuuttaa niin, että Greenbackit röplöttää, basistin Ampeg-nuppi kääntää maata ja rumpali takoo olan takaa. Kaappina minulla siis Orangen 2x12 Eminencen Private Jack -elementeillä.

Lisäksi vahvistin ei anna mielestäni yhtään anteeksi huonoa soittotatsia, vaan se toistaa soittajan virheet selittelemättä. Pidän tästä, sillä se on pakottanut minut panostamaan soittoni tekniseen puoleen.

Löytyy vahvistimesta moitittavaakin. Vahvistin nimittäin hurisee. Drive-potikkaa kääntämällä hurina voimistuu ja lähentelee sietokyvyn rajoja. Bändisoitossa hurinat eivät haittaa, mutta etenkin äänityksiä tehdessä olen kokenut asian ongelmaksi.

Toinen moitittava asia on Middle-säädön puute. Tätä on hieman turha mussuttaa näin jälkeenpäin, sillä tiedostin säätimen puuttumisen jo tilausvaiheessa.

Reilun vuoden soittamisen jälkeen asia kuitenkin kaivelee, sillä kitaralle tuiki tärkeiden keskiäänien kontrollointi olisi auttanut monessa tilanteessa. Etenkin bändisoitossa olen kokenut joskus uppoavani mixiiin. Näissä tilanteissa Middle-potikka olisi ollut poikaa.

Kolmas mutristelun paikka on siinä, kuinka vahvistin huolii säröpedaaleita. Tuntuu olevan hieman kranttu! Nyt tutkin asiaa trebleboosterin kanssa, toivottavasti vahvistin huolii sen paremmin. Pitäisi jotenkin löytää sellainen asetus, jossa vahvistimen oma muro tulisi juuri ja juuri esille kovemmin soittaessa, täydentäisi säröpedaalia tehden lopputuloksesta erottelevan ja kermaisen.

Mutta kaiken kaikkiaan paras vahvistin, jonka olen omistanut. Tästä en luovu ikinä...ehkä :D

EDIT: Tajusin kautta rantain jotain uutta vahvistimesta.

Aikaisemmin surkuttelin middle-säädön puutetta. Tämän videon myötä minulle valkeni, että vahvistimeni äänenvärin säätö on niin kutsuttu Baxandall-EQ. Eli kun käännän bass ja treble -säätöjä vastapäivään, korostan middleä. Myötäpäivään käännettäessä saan aikaiseksi scoopattua soundia.

Kirjoittanut Ape Escape88 13.10.2018

            640×480  -  128 kt.


Arvostelu

3,23,23,23,23,2    (13 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

rockverb: aaaa että, miksi myin aikoinaan oman matampin pois, MIKSI!!! hieno kirjoitus hienosta laitteesta
jaskaryt: Middlen saa todennäköisesti jälkikäteen. Esim. Lasse Ukkonen Triodipajalta asensi sellaisen mun Deluxe Reverviin (RI).
Ape Escape88: Niin, eihän nämä varmaan mitään rakettitiedettä ole taivalle kolvaajalle! Löytyisipä Oulun seudulta joku, jolta middlen lisääminen onnistuisi...
Ape Escape88: rockverb, millaisen Matampin omistit?

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle