Muusikoiden.net
17.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

09.02.2018: Harley Benton PB-50 / päivitetty


Lähes 300 asiakasarvion perusteella tämä basso saa Thomannin sivuilla melkein 5/5 tähteä. Sama suitsutus jatkuu internetin seuraavillakin sivuilla. Yli vuoden ajan olin itsekin palannut verkkokauppaan selailemaan tämän 50 -luvun Fender Precision kopion kuvia miettien samaa kuin nuo ostoksensa jo arvioineet - paljonko bassoa voi saada 111 eurolla? Tässä lyhyessä tekstissä ei oteta kantaa soittimen rakentajan mahdollisesti heikkoon palkkaukseen, puumateriaalien eettisyyteen, Kiina-ilmiöön tai edes arvioida hinta-laatu suhdetta. Pyrin vain kylmästi totetamaan mitä saksalaisen lähettämässä laatikossa oli ja miltä kokonaisuus vaikuttaa, sillä en voinut enää vastustaa kiusausta. Halusin nähdä mitä arvioiden takana todellisuudessa on ja tilasin yhden itsellenikin. Eihän tällä hinnalla voi korkealta pudota?


Puuosat

Kaula otelautoineen on Kanadan vaahteraa. Pintakäsittelystä on hankala sanoa mitään, koska kaula vaikuttaa käsittelemättömälle, mutta varmaksi en uskalla sanoa. Edes logon päällä ei tunnu olevan lakkaa. Sama koskee otelautaa. Tuntuma kaulan takaosassa on miellyttävä ja kämmen luistaa mukavasti. Valmistaja ilmoittaa profiiliksi C, mikä taitaa olla aika lähellä totuutta. Kaulan leveys 1. nauhalta 42mm ja 12. nauhalta 59 mm. Paksuus pysyy alle 25 mm. Leveähkö, keskipaksu, sopusuhtainen kaula. Body on lehmusta ja näyttää liimatun kahdesta eri levyisestä palasta, kapemman ollessa n. 1/3 bodyn ylälaidasta ja toisen muodostaessa loput kitarasta. Kuvio sopii yhteen ihan nätisti. Kokonaispaino on tasan 4,0 kg.


Muut osat

Virittimet ja talla näyttävät olevan edullista(-sinta)perusmateriaalia. Talla on paksuhkoa levyä ja ajaa asiansa. 50 -luvun Presarin tallahan ei ole alunperinkään ollut sieltä monimutkaisimmasta päästä. Bodyn läpi kieliä ei kuitekaan ole mahdollista kiinnittää poraamatta kitaran lisäksi uusia reikiä tallaankin. Intonaation sekä tallapalojen säätö onnistuu ongelmitta. Tiivistän hieman vaihtelevalla toleranssilla tehdyt tallapalojen korkeusruuvien kierteet vaseliinilla. Virittimistä kaksi on hieman äänekkäämpiä kuin toiset, mutta toimivat jämäkästi. Vaseliinia tännekin. Vire säilyy kieliä repiessäkin.

Mikrofoni tässä mallissa on aikasemmin ollut Wilkinsonin, mutta nykyään sen toimittaa Roswell. Tarkemmat tiedot isoilla Alnico 5 magneeteilla ja 37 euron hintalapulla varustetusta käämistä löytyvät täältä http://roswellpickups.com/pickup/pro_view.php?idx=M67633. Kotivahvistimella testatessa Roswellissa on ihan ok saundi. Kuten Presarissa yleensä. Yläpäätä löytyy Tonella reilusti pois leikattavaksi, jos tunkkaisempaa saundia haluaa. Ei erityisempiä häiriöitä. Kohtuullisen hurinaton 9,0 kilon yksikelainen ja 3-4 mm päähän kielistä säädettynä ulostulotehoa on ihan mukavasti.

Sähkötöiden taso ok ja juotokset sekä tallan maadoitus ehjiä. Potikat epäilemättä halvimmat minikokoiset, mutta säätöväli yllättävän tasainen koko kierron matkalta. Paljon epäsiistimpiäkin kontrollikoteloita on nähty. Instrumenttikaapelin liitin on samaa laatua kuin muutkin metalliosat, mutta toimii ok. Plektrasuoja hoitaa tehtävänsä, mutta on aika rujoa tekoa ja osaa sivuista ei ole viistetty ihan sen muotoiseksi kuin pitäisi. Nopealla vilkaisulla virheitä ei tosin edes huomaa. Reunoja voisi hieman pyöristellä jossain vaiheessa, mutta muuten jätän muovin rauhaan. Ensiasennuskielet ovat jotain D`addarion 45-100 sarjaa.

Viimeistely ja soitettavuus

Pintakäsittely on moitteetonta. Lakkaus jopa yllättävän siisti. Kaikki osat ovat tukevasti paikallaan, kaulatasku tiukka ja kielten/kaulan linja oikein. Kaulaan on säädetty erittäin mieto relief ja action on hyvin matala. Intonaatio kohdallaan heti laatikosta otettaessa. Säädin kaulaa tosin vielä suoremmaksi, kun vaihdoin tähän heti Thomastikin hiotut kielet. Satulan urat ovat valmiiksi niin syvät, kuin tällä kielikoolla on mahdollista. Seuraava vaihe olisi jo särinä 1. nauhalla. Yläsatulan asettelu on ollut aika huoletonta eikä osaa ole hiottu lainkaan kaulaan sopivaksi. Satula ajaa asiansa, mutta pitää tuo siistiä itse myöhemmin. nauhat ovat tasaisen korkuiset koko kaulan matkalta. Yhtään särisevää tai kuollutta väliä ei ole, joten siltä osin nauhatöiltä vältytään. Nauhojen kiillotus kuitenkin olisi paikallaan, koska sitä ei ole tehty ilmeisesti lainkaan. Nauhan harja on melko karkea.

Yleisarvio.

Koska jo alussa niin lupasin, en sano mitään hinta-laatusuhteesta, mutta myönnän, että olen positiivisesti yllättynyt saundista, ulkonäöstä ja erityisesti soitettavuudesta enkä enää ihmettele Thomannin sivulta löytyviä arvioita. Ainoa itselleni merkittävä puute on nauhojen kiillotuksen puuttuminen. Muut huomautettavat kohdat ovat lähinnä kosmeettisia. Yläsatulan osalta melko näkyvästikin, mutta soittoon se ei tunnu vaikuttavan.


PÄIVITYSTÄ 14.2.2018

Varmistelin Thomannilta vielä tuota pintakäsittelyasiaa ja kaulan vaaahteraosissa tosiaan on vain filleri. Ei mitään muuta pintakäsittelyä. Tämähän tietysti sopii meille, jotka haluamme muokata soitinta itse esimerkiksi öljyllä tai vahalla, mutta täysin valmiiksi Suomen sääoloihin tehtyä soitinta etsivän on hyvä huomioida tämä seikka. Pintakäsittelyn tekeminen omatoimisesti purkaa välittömästi myyjän vastuun kolmen vuoden takuun osalta. Mielessä pidettävä asia myöskin.

Tämän hintaluokan soittimissa viimeistely epäilemättä vaihtelee yksilöittäin enemmän kuin ehkä 2000 euron paremmalla puolella ja kuten jo mainittiin, minun bassossani nauhat olivat muuten ok, mutta kiillotusta ei ilmeisesti ole tehty lainkaan. Mikäli tähän hommaan lähtee omatoimisesti tai teettää sen jollain toisella, on myös huomioitava takuun raukeaminen nauhoihin myöhemmin ilmestyvien ongelmien osalta.

Näiden tietojen jälkeen pidän edelleen soitinta hankkimisen arvoisena. Sellaisenaan käyttökelpoinen peli, jos ei odota saavansa Nissan Cherryn hinnalla Cadillacia. Viimeistelyn aion hoitaa itse ja epäilemättä sen jälkeen ollaan jo siirrytty Nissanista hyvin pidetyn, mutta paljon ajetun, Volvo 240 hintaluokkaan.

Kirjoittanut heinovi1 09.02.2018

            1080×1080  -  124 kt.

1080×1080  -  76 kt.

1080×1080  -  134 kt.


Arvostelu

4,54,54,54,54,5    (15 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

A-L: Ihanan asiallinen ja perinpohjainen arvio. Tästähän heräsi himo! Jostain syystä jäin vielä kaipaamaan jotain ääninäytettä.
sheerblues: Tässäpä se juuri ettei merkistä kannata maksaa .Itselläni unelmien kitara löytyi palatelestä, joka soi taivaallisesti ja hintaa tuli alle 500 e, josta voi laadukkalile mikeille laskea jo 250 e.Kun ostaa soitinta, kannattaa uskoa korviaan eikä muuta.
Presidentti: Jos käytännössä nauhojen kiillotuksella pääsee alkuun, niin varsin toimiva soittopeli
ekvirtanen: Mulla on ollut akustinen ja sähköinen. Omasta mielestäni ihan käypiä pelejä noinniinkuin kotipompotteluun hintansa puolesta. Eihän ne kalliille pärjää, mutta ymmärrän HB:n hankinnan täysin

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti