Muusikoiden.net
17.01.2019
Akustiset Furch-kitarat | Kohtuuhintaista eurooppalaista huippulaatua jo vuodesta 1981! 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

28.12.2017: Callaham Vintage T Telecaster-talla


Yhdysvaltojen Etelässä sijaitseva Virginia on tuottanut kaksi kiistattomasti kärkikastia edustavaa kitara -ja basso-osaputiikkia, Lindy Fralinin ja Callahamin. Tämä artikkeli koskee jälkimmäistä. Testissä on Callaham Guitarsin Telecaster-talla, mallinimeltään Vintage T Bridge. Kyseessä on siis vintage-speksinen Tele-talla kolmella (kompensoidulla) messinkisellä tallapalalla. Callaham valmistaa vastaavia talloja myös American Standardiin sekä Bigsby-kammelle leikattua versiota, mutta tämä arvio käsittelee ensimmäistä. Palat saisi halutessaan myös rosterisena.

Callahamin tuotteilla ei ole Suomessa maahantuojaa, joten osat pitää tilata joko Callahamilta suoraan tai Euroopassa operoivilta osakauppiailta. Tullimuodollisuudet välttääkseni valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon. Tässä kohtaa kiitokset Jeremy Toshille Englantiin. Hänen putiikkinsa Charles Guitars toimitti tallan kirjattuna kirjeenä muutamassa päivässä.

Huolellisesti pakatun kirjeen avaamisen yhteydessä jo paljastuu, että Callaham on todellinen "no-nonsense"-putiikki. Itse talla, mukana tulleet kuusi ruuvia sekä kuusiokoloavain palojen korkeuden säätöön ovat pakattu läpinäkyvään muovipussiin, joka on suljettu paperisella etiketillä. Paperinen etiketti ilmoittaa lakonisesti, että kyseessä on Tele-talla joka on valmistettu Virginiassa. Ei värikästä pahvilaatikkoa eikä siirtotarroja.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy tallan painoon. Kylmävalssatusta teräksestä valmistettu satiinipintainen talla on hieman painavampi kuin Fender Baja Telecasterin (MIM) alkuperäistalla. Leveyttä on muutama milli enemmän, jolloin tallamikin routtaus peittyy kokonaan. Tallan oikealla puolella on viiste, joka mahdollistaa esimerkiksi helpot banjorullaukset tallamikin viereltä. Kuulemma country-soittajilla on ollut tapana viistää Teletalloja juurikin potikoiden puolelta. Huomio kiinnittyy myös viimeistelyn laatuun; teräviä reunoja ei ole ja talla on 100% suora asettuen täydellisesti runkoa vasten. Asennus ei vaadi mitään muutoksia kitaraan, mutta tallan etupuolella on kaksi reikää pienille ruuveille joiden poraus on soittajan oman harkinnan mukaan. Itse päätin nuo pikkuruuvit myös porata, sillä mainostekstin mukaan sillä saadaan viimeinen silaus sustainiin ja keskiäänten toistoon.

Mikä sitten muuttui? Kompensoidut tallapalat intonoituvat tarkasti, asia minkä ensimmäisenä huomaa verrattuna vakiotallaan. Callaham on tallapalojen suunnittelussa huomioinut myös erään kolmipalaisten tallojen riesan, nimittäin korkeudensäätöruuvien kanssa kosketuksiin joutuvat kielet. Callahamin paloissa ruuveja on siirretty mahdollisimman lähelle reunaa, joten kielet lepäävät tukevasti paikoillaan irti ruuveista. Soundikokemus on aina jonkin verran riippuvainen soittajan omista mieltymyksistä, mutta ensikuulemalta voi sanoa Callahamin tallan vievän soundia keskiäänipainotteisempaan suuntaan. Murea twangi on kuitenkin tallella ja entistä erottelevampana ilman yläpään kirskuntaa.

Yhteenveto tuotteesta:

+++ Työnjälki ja viimeistely
++ Uskottava ulkonäkö, vasta lähempi tarkastelu paljastaa aftermarket-osaksi
+ Tallapalat

- Hinta! (£ 134 Jeremy Toshin kautta, $127 Callahamilta) You get what you pay for, sanovat maailmalla

Miksi sitten panostaa näinkin paljon yksittäiseen osaan? Sähkökitara on nykyisin varsin pienellä katteella myytävä volyymituote, mitä halvempiin kitaroihin mennään sitä yhdentekevämpää hardware on. Ja mikäli asiakas hyväksyy keskihintaisissakin kitaroissa ihan ok-laadun, sitä todellakin tehdään. RI-Telecasterien tallat on edelleen mitoitettu vanhojen speksien mukaan ns. tuhkakupille, Callahamin tallassa asia on unohdettu soundin ehdoilla.

Ainoa negatiivinen asia, mitä osaan Callahamin tallasta sanoa on hinta. Tietyt perusasiat kitarassa kannattaa olla kunnossa ennen hardwaren päivitystä. Sanomattakin on selvää että hot rod-projektiin sijoittamaansa rahaa ei tule ikinä saamaan täysimääräisenä takaisin.

Kirjoittanut Presidentti 28.12.2017

            3264×2448  -  1619 kt.

3264×2448  -  1953 kt.

3264×2448  -  1908 kt.


Arvostelu

4,94,94,94,94,9    (9 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

rosberg: Tykkäsin. Miksi valitsit Callahamin etkä esim. Hipshotin Jerry Donahuen?
Presidentti: Paikallinen soitinkorjaaja suositteli Callahamia
tele09: kompensoidut messinkiset tallapalat löytyvät myös halvemmista wilkinson talloista
Presidentti: Kompensoituja paloja on monella merkillä. Mutta onko Wilkinson kylmävalssattua terästä kuten Callaham tai Glendale?

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti