Muusikoiden.net
19.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

20.10.2017: Pispalan Radio ja Viikon Promopaketti - ...


Pispalan Radio

Tulipa tuossa eräänä päivänä Inter-verkon ihmeellisessä maailmassa vastaan tällainen, varsinkin omatoimimuusikon / studioharrastelijan näkökulmasta erittäin mielenkiintoinen toimijataho Tampereelta. Nimittäin radio, joka viittaa kintaalla soittolistoille ja kaupalliselle musiikille ja oikeasti soittaa vaikkapa juuri sinun tai minun tekemää musiikkia.

No tästähän täytyy sitten ehdottomasti ottaa selvää ja levittää asiasta ilosanomaa hieman laajemmallekin, kaupallisten radioasemien monopolin näivettämälle(?) soittokansalle Muusikoiden.netissä nyt ainakin. Ja muutenkin luodata millaista tekniikkaa ja järjestelyä radio-ohjelmien valmistelu tänä päivänä vaatii.

Haastattelu

Haastatellaanpa siis Lauri Niemistä, Viikon Promopaketin vetäjää. Siis Lauri, Pispalan Radio on tämän studiosi nimi, mitäs se oikeastaan tarkoittaa, täälläkö tehdään ihan oikeita radiolähetyksiä?

- Ei ihan, mutta melkein. Pispalan Radio on itse asiassa välityskanava, jonne tältä studiolta tuotetaan radio-ohjelmaa. Varsinainen radiolähetys pyörii myöskin Pirkanmaalta, mutta ei kuitenkaan Tampereelta. Radiolähetin sijaitsee Pispalassa, studiot toimivat hajautetusti ympäri Pirkanmaata, ja minun studioni sijaitsee Sastamalassa.

- Ahaa, siis tavallaan alinhankintana lähetysasemalle. No miten tällainen toiminta sitten pyörii, saatteko mainosrahoitusta tai vastaavaa? Tai ihan tärkeimpänä, millaiset tilat käytössäsi sitten on?

- Mainoksia on toistaiseksi lähetetty todella vähän. Avaan tuota Tampereen alueen radioasematarjontaa vaikka kohta lisää ja kerron tässä ensin studiostani.

Oma toimitilani sijaitsee kaksion olohuoneessa. Studio osa olohuonetta, joka on jaettu kahteen osaan tilanjakajalla, joka toimii samalla yhdistettynä kirja- ja levyhyllynä. Olen harrastanut radiota noin kymmenen vuotta, enkä ole tähän päivään mennessä maksanut eurokaan tilavuokria. Studio on niin tekniikan kuin kalusteidenkin osalta kulkeutunut muuttojen mukana asunnosta toiseen. Eräs sukulaiseni askarteli osaavana rakentajana studiopöydän kahdesta isosta puulevystä.

- Eli puhutaan todellisesta kotistudiosta! Itse asiassa laitetaan vielä loppuun vaikka erikseen tarkemmin laitteista. Eli teet siis valmiiksi radio-ohjelmia jossa soitat artistien musiikkia aivan näiden kaupallisten radioiden soittolistojen ulkopuolelta tai niitä kumartamatta. Milä periaattella valitset radiossa esitettävän materiaalin? Saako teille laittaa kuka tahansa materiaalia soitettavaksi? Onko painetta laittaa nimenomaan tietynlaista musiikkia soimaan?

- Viikon Promopaketti ohjelmassa valintaperiaatteita ei ole. Kuka tahansa saa lähettää soitettavaksi musiikkia, ohjelman konseptin mukaisesti kaikki soi, mitä Posti tuo.

- Ihan oikeasti?

- Kyllä! Olen sikäli onnellisessa asemassa, että radion muilta tekijöiltä ei ole koskaan tullut moitetta siitä, että miksi jokin tietty soi, tämän ohjelman osalta minulla toimittajana on täysin vapaat kädet, kuten oli tätä edeltäneen Finndietaivas-ohjelmankin osalta.

- No, ei voi muuta kuin nostaa hattua. Hienoa että tällaista tehdään! Mutta, millaista sitten on ollut toimia näiden isojen kanavien puristuksissa, tuntuuko löytyvän yleisöä ja tällaiselle toiminnalle on selvästi kysyntää?

- Pispalan Radion vahvuus on se, että kanavamme erottuu muista alueen radioista todella poikkeavalla musiikillisella linjauksellaan. Kanava tarjoaa vaihtoehdon heille, jotka ovat kyllästyneet isojen mediatalojen kapeisiin soittolistoihin, joiden välissä toimittajat naureskelevat ja tasatunnein kuullaan pintaraapaisu päivän tapahtumiin. Kuuntelijoita on kertynyt todella hyvin ja kanavan tunnettavuus on Viikon Promopaketti -ohjelman ansiosta ollut pitkään nousujohteinen.

- En ihmettele. Ja enemmänkin soisi leviävän. Onko kyseessä yhden miehen työpaja vai onko radiossa useampia tekemässä töitä?

- No, minä olen tällä hetkellä radion ainoa säännöllinen ohjelmantekijä, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole yhden miehen työpaja. Radio aloitti Pasi Komsin ja Jari Niemelän yhteistyöprojektina minun ja Pasin aiemmin tuottaman Radio Gramoxin jatkajana.

Jari Niemelän siirryttyä ajasta ikuisuuteen Pasi on huolehtinut lähetyksistä, minun toimiessani teknisenä avustajana ja Viikon Promopaketti -ohjelman sekä epäsäännöllisesti keskiviikkoisin kuultavien Estradilla -ohjelman toimittajana. Jälkimäisen tuotanto on epäsäännöllistä, sillä se on riippuvainen radiomme levystön toimittajan, Salix Ay:n Timo Leppäsen, kiireistä. Hän on Estradilla -ohjelman sisältövastaava, joka valikoi suurelta osin soitettavat musiikit ja huolehtii taustatiedoista.

- Kuinka paljon aikaa päivä- tai viikkotasolla studion pyörittäminen sinulta sitten vie?

- Tuo varsinainen studion pyörittäminen ei vie aikaa juurikaan. Laitteet hankitaan, kytketään käyttöön ja sitten niitä käytetään. Viikon Promopaketin toimittaminen kestää yleensä noin kaksi tuntia.

- Sehän kuulostaa suorastaan siltä että helpollahan tuosta pääsee?

- Kuulostaa ehkä, mutta asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Musiikin kyselemiseen kuluu todella paljon aikaa, haastatteluiden aikataulutuksesta ja sopimisesta puhumattakaan. Ohjelman edeltäjä, Finndietaivas, kaatui osittain juurikin ajan puutteeseen, mutta myös siihen tosiseikkaan, että kävin läpi ihan joka ikisen minulle lähetetyn promon. Voin paljastaa, että tuolloin valtaosa päätyi en soita laatikkoon. Lisäksi valikoin levyjä levykannen perusteella, esimerkiksi jos esiintyjä oli keski-ikää lähestyvä tai sen ylittänyt nainen ja esiintyi omalla nimellään, sisältö oli varmasti iskelmää.

- Haha, tuota en epäile hetkeäkään.

- Niinpä. Ja iskelmää ei tuossa edeltäjässä soitettu yhden ainoaa kappaletta, kuten ei myöskään suomiräppiä. Nimellisesti Linjaton ohjelma oli kuitenkin ikään kuin vahingossa vahvasti pop- ja rock-painotteinen. Nykyisessä konseptissa olen keventänyt tuotantoa huomattavasti, sillä Viikon Promopaketti -ohjelman keskeisin tekijä on täysi tietämättömyys siitä, mitä on tulossa.

Toki, jos saan vaikkapa Sakaralta promopaketin, jossa on Mokoman levy, ei sisältöä tarvitse arvailla. Menemättä sen tarkemmin tuotantometodeihin, yksi koko konseptin pääperiaatteita on, että minulle toimittajana musiikillinen anti pysyy mahdollisimman pitkään mysteerinä.

- Ainakin se takaa että touhu pysyy tuoreena. Missä kaikkialla Pispalan Radion lähetyksiä voi sitten kuunnella?

- Pispalan Radio kuuluu Tampereella ja ympäristössä taajuudella 99,5 Mhz sekä keskipitkillä aalloilla, (eli radion AM-puolella), taajuudella 729 kilohertsiä. Internet-lähetys kuuluu kotisivujemme kautta ympäri maailman. (http://pispalanradio.fi)

- Mitä toiveita sinulla on Pispalan Radion tuleviasuuden suhteen?

- Toivon, että kanavamme kasvattaa edelleen tunnettavuuttaan ja saa uusia kuuntelijoita. Teen Viikon Promopaketti -ohjelmani puitteissa tämän osalta hyvää työtä, sillä ohjelma tavoittaa viikottain tuhansia uudesta musiikista kiinnostuneita ihmisiä. Iso kiitos tästä kuuluu kaikille artisteille, jotka lähettävät musiikkia, sillä tavoittavuus Facebookissa on täysin riippuvainen ohjelmassa soivien artistien aktiivisudesta.

- Eli laitetaanko tähän terveiset artisteille?

- Ehdottomasti! Jos juuri Sinä, joka luet tätä tekstiä, haluat ohjelmaan mukaan, pistä ihmeessä postia. Sähköpostitse ohjelman tavoittaa osoitteesta promopaketti@gmail.com, lisäksi Facebookissa on Viikon Promopaketti -sivu, josta saa tykätä.

- Kelpaako sähköinen formaatti?

- Periaatesyistä digitaaliset promot jäävät kyllä valtaosin soittamatta, sillä elektroninen postilaatikko on niistä jatkuvasti tukossa. Pidetään Posti jatkossakin pystyssä, ja laittamalla fyysisen kappaleen varmistat että materiaalisi kyllä soi jossain vaiheessa!

- Laitetaan sitten fyysistä. Mihin osoitteeseen?

- Fyysiset promopaketit voi toimittaa osoitteeseen

Lauri Nieminen
Rautavedenkatu 3 B 12
38200 Sastamala


- Kiitos Lauri tästä ja toivotaan loistavaa jatkoa Promopaketille!


LAITTEISTOSTA

Laitepuolesta studiolta löytyy Mac Mini
, jolla hoidetaan äänitykset ja editoinnit. Lisäksi käytössä on PC-tietokone, jola hoidetaan valmiin ohjelman siirto studion lähetyskoneelle.

Studion sydän on hollantilaisen D&R:n
valmistama Airmate-radiomikseri, CD:t pyörivät American Audion kaksipesäisellä DJ-soittimella, juonnot äänitetään Rode Procasterilla, monitorointi hoituu Genelec 8020
-parilla ja AKG K 240-studiokuulokkeilla. Lisäksi käytössä on kenttä-äänittimiä haastatteluiden tuottamiseksi.

Studioon on palanut vuosien saatossa useita tuhansia, aikanaan aloitusbudjetti oli huikeat 150 euroa. Sillä sai pikkumikserin, mikrofonin ja mikrofonitelineen.

Kuulokkeet ja silloin käytössä olleen kuulokevahvistimen sain lahjaksi. CD-soitin oli pitkään suurin murheiden aiheuttaja, mutta tekniikka uudistui kertaheitolla, kun hankin paremman mikserin ja DJ-käyttöön tehdyn CD-soittimen, joista molemmat ovat käytössä tänäkin päivänä, mikseri tosin tuli myytyä uudelle omistajalle, kun sain tilaisuuden ostaa oikean radioon tehdyn äänipöydän.

Hauskana yksityiskohtana studiolta löytyy myös lankapuhelin, joka toimii ja on käytössä satunnaisesti haastatteluissa, joita tuotetaan myös Skypen välityksellä.

Kirjoittanut deeaa 20.10.2017

            320×320  -  22 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (8 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Harjoitustilat ja kotistudiot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti