Muusikoiden.net
02.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

06.09.2020: DigiTech JamMan Stereo Looper käyttöopas


DigiTech JML2 JamMan Stereo Looper and Phrase Sampler

DigiTech on jo kauan valmistanut looper pedaaleita ja niiden laatu on parantunut jatkuvasti. JamMan stereo loopperissa on monipuolisia lisäyksiä tavalliseen pedaaliloopperiin verattuna. Laitteessa on neljä voimakkuuden säätönuppia sekä kuusi nappia jotka sisältävät myös toisen ominaisuuden jonka saa käyttöön painamalla SHIFT nappiin valon palamaan. SHIFT nappia siis ei tarvitse pitää pohjassa.

Ominaisuudet

- Vankka, kestävä ja selkeä teräsrakenteinen runko
- 4 teräskytkintä loopin äänittämiseen, pysäyttämiseen ja vaihtamiseen
- 4 äänenvoimakkuuden säätönuppia (loop, rytmi, mikki, instrumentti)
- 35 minuuttia tallennustilaa stereona (muistikortin kanssa jopa 16 tuntia)
- 99 tallennuspaikkaa (laajennettavissa muistikortilla 198)
- SDHD-muistikorttipaikka
- Mikrofonin (XLR) liitäntä mahdollisuus
- USB-liitäntä (ilmainen JamManager PC & MAC ohjelmisto)
- AUX sisäänmeno
- 3,5 mm kuulokeulostulo
- Metronomi yhdeksällä erilaisella soundilla
- Erillinen ulostulo mahdollisuus rytmiraidalle
. Käänteinen toisto (reverse playback)
- Loopin säädettävä nopeus joka ei vaikuta sävelkorkeuteen
- kolme pysäytys tilaa (Stop, viimeistely ja Fade)

Aux tuloliitännän avulla voit tuoda musiikkia CD ja MP3-soittimesta ja sitten vaikka hidastaa sitä opetellaksesi sen sävelkorkeuden muuttumatta. Balansoidulla XLR-liitänällä voit kytkeä laitteeseen myös mikrofonin esim. laulun, DJ-juontamista tai beatboxausta varten.

Käyttökokemukset & opastus

Kytkettyä looperin kiinni vahvistimeen ja kitaraan säädetään instrumentin sisääntulovoimakkuus laitteesta. Jos ääntä ei kuulu täytyy valita REC MODE nappia painamalla INST./MIC kohtaan valo. INST LEVEL säätimen vieressä on PEAK valo, joka palaa vihreällä silloin kun signaalia havaitaan vähän, keltaisena silloin kun lähestytään liian lujaa voimakkuutta ja punaisena silloin kuin signaalin taso on liian voimakas. Tämä oli aluksi hämäävä kun luulin signaalin olevan liian luja heti kun vihreä valo alkoi vilkkua.

1.) Uuden loopin äänittämisen esivalmistelut
Vapaan muistipaikan tekeminen, tempon & metronomin säätäminen

HUOM! Yhden loopin maksimipituus on 10 minuuttia. Yhteensä laitteeseen voi äänittää 35 minuuttia stereona.

Seuraavaksi valitaan tyhjä muistipaikka isolla SELECT nupilla tai LOOP UP / DOWN kytkimellä. Jos muistipaikka ei ole tyhjä, sen voi tyhjentää painamalla ensin EXIT/SHIFT nappia niin että siihen syttyy punainen valo ja sitten viereistä STORE/DELETE nappia. Näyttöön tulee lukemaan lukee EL (Erase Loop) ja nappi alkaa vilkkua. Paina DELETE nappia jolloin näytössä lukee E? (Erase Loop?) jonka jälkeen looppi poistetaan jos painat DELETE nappia pohjassa kaksi sekuntia. Tässä erikoista oli että SHIFT nappia ei siis tarvitse pitää pohjassa, kuten esim. BOSS RC-malleissa.

Halutessasi voit nyt polkea halutun tempon oikean puoleisella kytkimellä ja valita metronomin ja säätää RHYTHM LEVEL voimakkuuden nupista. Jos haluat vaihtaa toisen metronomin äänen voit tehdä sen painamalla SHIFT nappiin valon ja sitten painamalla REVERSE/RHYTHM TYPE nappia, jonka jälkeen voit valita SELECT napilla yhdeksästä erilaisesta äänestä mieluisesi. Rytmiavustuksen voi säätää myös off asentoon.

Sitten voit valita AUTO REC napista alkaako pedaali äänittämään automaattisesti soiton alettua. Jos napissa ei pala valo, alkaa pedaali tallentamaan looppia heti kun painat REC/PLAY/OVERDUB jalkakytkintä.

2.) Loopin äänittäminen ja päälleäänitys (overdub)
Looppaaminen, tallentaminen ja kopioiminen

Paina REC/PLAY/OVERDUB jalkakytkintä niin äänitys alkaa. Jos olet säätänyt tempon ennen äänityksen aloittamista on sisäänlasku. Kun äänitys on käynnissä REC/PLAY/OVERDUB kytkimen valo palaa punaisena. Kun olet soittanut ja valmis asettamaan loopin, paina REC/PLAY/OVERDUB kytkintä, jolloin kuulet äänittämäsi loopin. Kytkimen valo muuttuu vihreäksi. Voit pysäyttää loopin painamalla TEMPO/STOP kytkintä tai perua (undo) loopin painamalla TEMPO/STOP kytkintä pohjassa muutaman sekuntin.

Jos olet tyytyväinen looppiin, pysäytä se painamalla TEMPO/STOP jalkakytkintä. Voit tallentaa sen painamalla STORE nappia, jolloin näyttö alkaa vilkkua (tällöin voit valita halutun muistipaikan loopille) ja painaessasi STORE nappia uudestaan looppi tallentuu.

Nyt voit aloittaa päällekkäisäänityksen (overdubbauksen) painamalla REC/PLAY/OVERDUB jalkakytkintä kerran aloittaaksesi tallennetun loopin soittamisen. Tässä vaiheessa voit kokeilla ja treenailla. Toisen kerran painaessasi alkaa päällekkäisäänityksen tallentaminen. Overdubbauksen soitettuasi paina REC/PLAY/OVERDUB jalkakytkintä niin sekin alkaa looppaantua. Voit tallentaa myös overdubbauksen (painamalla STORE nappia kahdesti) tai voit perua (undo) sen painamalla TEMPO/STOP jalkakytkintä pohjassa muutaman sekuntin, jolloin tallentamasi loop ei tyhjene, ainoastaan tallentamaton overdubbaus.

Voit kopioida tallennetun loopin painamalla STORE nappia niin että näyttö alkaa vilkkua. SELECT nupilla voit valita mihin muistipaikkaan haluat loopin kopioida. Paina STORE nappia toisen kerran niin looppi kopioituu ja näyttö lopettaa vilkkumisen.

3.) Time Signature ja Time Stretcing
Tahtilajin valinta ja loopin hidastaminen/nopeuttaminen

Näitä ominaisuuksia en ole itse vielä käyttänyt, mutta JamMan stereo kykenee äänittämään looppeja myös eri tahtilajeissa. Tahtilaji täytyy valita ennen loopin äänittämistä. Valitse siis ensin tyhjä muistipaikka SELECT valintakiekolla. Paina SHIFT nappiin valo ja sitten paina DRY DEFEAT/TIME SIGNATURE nappia. Näytöstä näet että perustahtilaji on 4/4. Voit valita toisen tahtilajin SELECT valintakiekolla. Voit valita kahdesta viiteentoista iskuun tahdissa (beats per measure). Kun olet valinnut paina EXIT. STORE napin valo alkaa palaa kun tahtilajia on muutettu, mutta voit halutessasi alkaa soittamaan tallentamatta tahtilajia.

Time Stretching ominaisuudella voit hidastaa tai nopeuttaa tallennettua looppia esim. opetellessasi soittamaan kappaletta tai harjoitellaksesi soittonopeutta. Voit tehdä tämän ainoastaan kun looppi on tallennettu ja pysäytetty. (Soivan loopin nopeuden muuttaminen onnistuu ainoastaan erillisellä FS3X pedaalilla.) Kun olet valinnut loopin jonka haluat nopeuttaa tai hidastaa, paina TEMPO/STOP jalkakytkintä haluamassasi tahdissa kahdesti tai useammin niin loopin nopeus muuttuu. Valitaksesi alkuperäisen tempon paina TEMPO/STOP jalkakytkintä pari sekuntia.

JamManager looppikirjasto

Ilmaiseksi PC:lle ja MAC-tietokoneille ladattavan JamManager ohjelman kautta voit siirrellä ja muokata laitteeseen tallennettuja ja muistikortilla olevia looppeja. Ohjelmassa looppeja voi myös jatkaa pitemmäksi, hidastaa, nopeuttaa ja kääntää. Metronomina toimivia Rhythm ääniä ei voi muuttaa / korvata.

Pakkauksen sisältö

Laite toimii ainoastaan virtalähteellä, ei siis paristoilla. Ohjekirja on myös erittäin selkeä ja siinä on neuvottu looperin käyttö sekä sanoin että kuvituskuvin joissa tehtävät toiminnot on merkattu numeroilla.

Valmistajan kotisivu laitteelle >>

Muita DigiTechin valmistamia looper pedaaleja ovat JamMan Solo, JamMan Vocal XT, JamMan Express XT ja JamMan Delay jossa siis mukana delay ja kolme lisäjalkakytkintä.

Kirjoittanut Kurjistaja 06.07.2017

            467×480  -  80 kt.

792×611  -  158 kt.

900×384  -  113 kt.


Arvostelu

2,92,92,92,92,9    (31 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Kurjistaja: Edes te jotka käytätte tätä myynti-ilmoituksessanne, voisitte antaa artikkelille enemmän kuin kaksi (2) tähteä. Yksikään laite kun ei ole jäänyt myymättä. Vähän arvostusta edes, kiitos. Se ei maksa mitään.
Nivel: Varsin perusteellinen ja hyvä kirjoitus!
PeLu: Kiitokset syvällisestä artikkelista!

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle