Muusikoiden.net
10.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

12.08.2017: Niebyn bassokamat ja muut härpäkkeet


Noniin, painetaanpa tälläinen kama-artikkeli tulille. Tässä artikkelissa luettelen kaikki tärkeimmät bassovehkeeni pienien tarinoiden, arvostelujen ja speksien säestämänä. Kamaa on tässä vuosien varrella kertynyt aika suureellinen määrä, eikä määrän kasvulle näy loppua. Musiikkiharrastuksessa hienointahan on se, että tilin saldon saa sinne nollan tuntumaan hyvinkin helposti. Ja minä olen siinä onnistunut toistuvasti hyvällä menestyksellä. Ja kyllä, olen kamarunkkari, sitähän sä kysyit.

Nopeasti kerrottakoon, että minä olen siis basisti, tällä hetkellä vaikutan pop/rock-yhtyeessä nimeltä Sway. Vuosien varrella on tietenkin ollut kourallinen muita bändejä, pääosin raskaampaa musiikkia, mutta ne ovat sitten kariutuneet kaikki syystä tai toisesta, kuten bändimaailmassa on monesti tapana. Olen harrastanut basson soittoa vuodesta 2005 ja tuskin lopetan koskaan.

BASSOT;

-Sandberg California VM4 Special Custom

Tässä lyömätön ykkösnyrkkini. Tilasin basson vuoden 2015 lopulla Sandbergin konfiguraattorin kautta. En halunnut mitään ihan jokapojan bassoa, vaan tällä kertaa mielessä oli jotain varsinkin ulkoisesti erilaista. Tämä toive oli helppo toteuttaa Sandbergin kanssa. Toki, kun customina jotain tilaa niin se on selvää, että rahaa tulee palamaan. Tätä ostosta en ole katunut sekuntiakaan vaikka siihen menikin helposti koko kuukauden palkka. Tilauksesta kotiutumiseen meni noin 7 kuukautta, aikataulussa pysyttiin erittäin hyvin. Oli kyllä jäätävän jännittävää odottaa tuo 7kk, milloin basso tulee ja tuleeko ollenkaan. Sinä päivänä kun postilta tuli viesti, että basso on saapunut, olin mökillä n. 100km kotoa. Pakkohan se oli mökkiloma keskeyttää ja ajaa bassoa hakemaan välittömästi. Heti kun avasin laatikon ja otin beissin ensimmäistä kertaa käteen, tiesin että tämä tulee olemaan ykkösbassoni. Tämän basson bongaat Swayn keikoilla.

Speksejä:

-saarnirunko
-vaahterakaula- ja otelauta
-22 nauhaa
-Sandberg style P- ja Powerbucker mikit
-aktiivi/passiivi
-Zebra Nature

Saundinäyte: Sway - Viha sua vie https://youtu.be/jCoY_IZB0g8

Sire Marcus Miller V7 Vintage

Viime kesänä aloin seuraamaan somessa kovaa kuhinaa kyseisen valmistajan bassoista, joita itse mestari Marcus Miller on ollut mukana suunnittelemassa. Luin useita arvosteluita ja katselin youtubesta videoita. En voinut muuta kuin pistää tilaukseen. Tähän mennessä en ollut vielä omistanutkaan nelikielistä Jazz-bassoa ja yllätys käteensopivuudesta oli suuri, kun basso saapui. Kapea J-kaula sopii loistavasti omaan tassuun. Tällä hetkellä tämä on kakkosbassoni, kulkee mukana reeneissä ja keikoilla. Koska kyseessä on edullisempi basso, tämän voi huoletta ottaa mukaan vähän kosteampiinkiin reeneihin ;) Jos jotain moitittavaa täytyy löytää niin virittimet ja talla on mainittava, ne voisivat olla jykevämpääkin tekoa. Myös nauhanpäät käytin viimeisteltävänä Kouvolassa Harri Mäistillä. Monet haukkuvat bassoa painavaksi, itse en huomaa eroa leveän hihnan kanssa.

Speksejä:

-suosaarnirunko
-vaahterakaula- ja otelauta
-20 nauhaa
-2x Marcus Vintage Jazz- mikki
-aktiivi/passiivi
-White Blonde (läpikuultava valkoinen)

-Fender Precision Bass American Standard

Tämä onkin sitten luottobassoni vuosien kokemuksella. Vuonna 2006 olin 16-vuotias pojankloppi, reilu vuosi harrastusta takana. Kova oli halu saada uusi basso, tietenkin sen piti olla samaa mallia kuin sen aikaisella idolillani Steve Harrisilla. Ei muuta kuin kesätöitä etsimään ja niitä löytyikin paikallisesta S-Marketista. Töiden osalta kävi köpelösti ensimmäisen kuukauden jälkeen ja sairastuin vesirokkoon enkä päässyt enää palaamaan töihin. Rahat eivät sitten riittäneet Fenderiin. Onneksi isäukko oli hövelillä päällä ja suostui lainaamaan loput rahat loppukesän nurmikon leikkuuta vastaan. Sitten ajeltiin nurmikkoa. Sain haluamani basson ja vielä tänäkin päivänä poimin sen telineestä käteen lähes päivittäin. Se on nähnyt paljon keikkoja ja tuhansia tunteja reeniä. Ja ajanhammas on mukavasti jättänyt jälkensä basson pintaan dingeinä ja vyönsolki-ihottumana. Bassossa oli alunperin S1-kytkin, jolla mikin sai puolitettua. Eräällä keikalla piuha jäi yleisön jalkoihin ja koko sähkökoneisto tuli pleksin läpi pihalle. Kytkin siinä rytäkässä hajosi ja vaihdoin tilalle normaalin tone-potikan. Pleksin olen vaihtanut mustaan peiliin.

Speksejä:

-leppärunko
-vaahterakaula- ja otelauta
-20 nauhaa
-DiMarzio Will Power
-passiivi
-Candy Apple Red

Saundinäyte: Beyond Other Dimensions - Ultimatum https://www.youtube.com/watch?v=A-Qda40eTkY
HUOM näyte orkkismikeillä

Ibanez GSR180

Ensimmäinen bassoni. Ritsa. Todella epämiellyttävä soitettavuus, eihän tälläisiä pitäisi edes myydä aloittelijoille. Reilun vuoden tällä tuli soitettua tuhottoman paljon ja opittua varmaan suurin osa nykyisistä taidoista. Tuohon aikaan oppi nopeasti ja soitettiin todella paljon. Tunnearvoa tällä on tietenkin enkä aio tätä kuitenkaan hävittää.

Menneet:

Sterling By MusicMan Ray 34
Saundinäyte: Detonator - Empty Quarter https://www.youtube.com/watch?v=wAtP1rp98a0

Squier Jazz Bass V Vintage Modified
Saundinäyte: Dimensio - Heinäsirkkojen kuningas https://youtu.be/YeKP34Ig1Cw
Tästä bassosta löytyy myös erillinen artikkeli sivultani, joka käsittelee kyseisen soittimen modaamista.

Warvick Rockbass Streamer V
Ensimmäinen hairahdukseni 5-kielisten maailmaan.

Harley Benton JB-40
Piti ostaa ihan testimielessä, olisiko nauhaton itselle sopiva juttu. Kyllähän sillä hetken leikki ja sitten sai lähteä kiertoon.

KITARAT;

Ibanez AEL10

Ihan ok soitettava akkari. Edesmennyt isäukkoni osti tämän minulle 18-vuotislahjaksi. Kyllä tällä sen verran kitaroi mitä basistin tarvitsee.

Squier Strat

Tällainenkin hirvitys piti ostaa. Ei tosiaan mikään erikoinen sähkis, mutta ostin kun halvalla sain. Virettä ei oikein pidä ja soitettavuuskaan ei mitään huippuluokkaa. Halpa on halpa. Ei kyllä pahemmin tule kitaraa soiteltua. mutta tämä tulee sävellyshommissa tarpeeseen kun kehittelee kitarariffejä biiseihin. Tämän mukana tuli kauheaakin kauheampi vahvistin Ferder 15G.

Eko akkari

Tämä on mysteerikitara. Ollut suvussa kymmeniä vuosia. Hirveessä kunnossa, ei juurikaan soittokunnossa. Kävi kertaalleen säädeltävänä paikallisella sepällä, mutta ei se siitä juuri parantunut.


VAHVISTINOSASTO;

Gallien Krueger MB500

Trankkunuppi. Ollut käytössä noin 1,5 vuotta ja vaikuttaa todella luotettavalta peliltä. Ei koskaan ole ollut mitään vikaa tai ylimääräisiä rahinoita. Tehoa piisaa peittämään viimeisetkin rippeet kitaristin vingutteluista. Pieni ja kevyt. nämä kaksi ominaisuutta tosin tuhosin laittamalla nupin räkkiin, jotta se kestää paremmin roudausta.

Gallien Krueger Backline600

Varanuppini. Legenda. Oli kovassa käytössä ehkä noin 8 vuotta ja palvelee vielä tänä päivänäkin tarvittaessa. Pitäisikin joku päivä huvikseen pitkästä aikaa testata miltä tämä kuulostaa.

Hartke HD50

Kotivahvarini. Kokoisekseen comboksi todella hyvä vehje. Kotisoitossa menee ihan täysillä. Hyvät saundit ihan ilman mitään efektejä. Ja tehoa riittää omakotitaloalueella sen verran että rakas eläköitynyt poliisinaapurini siitä on käynyt huomauttamassa. Ostakoon korvatulpat.

Hartke 4,5XL ja 115XL

Keikka- ja reenikaappini. Ei paljon pahaa sanottavaa. Toistaa hyvin niin ylä- kuin alapäätäkin. Hyvännäköisetkin vielä ovat kaiken hyvän lisäksi. Joskus tosin tekee aina välillä mieli palata takaisin Gallien Kruegerin kaappeihin, mutta mennään nyt vielä näillä toistaiseksi.


EFEKTIT JA MUUT HÄRPÄKKEET

Korg Pitchblack, Pitchblack Poly ja Pitchblack Pro

Erittäin luotettavia ja tarkkoja virittimiä jokainen. Pro on räkissä nupin alla ja tuo vähän näyttävyyttä lavalle. Polkimet sitten laudoissa.

TrueTone Pure Tone Buffer

Kyllä vain. Ero on todella huomattava jos verrataan ilman bufferia tai sen kanssa. Erittäin loistava ostos. Ja on niin maan perusteellisen helppo vehje, ei muuta kuin virta kiinni ja menoksi.

TC Electronic Spektra Comp

Helppokäyttöinen kompura yhdellä säätimellä. Olen tykännyt. TC:n minipedaalit ovat kaikki kyllä yksinkertaisuudessaan hyviä vehkeitä. Kaikki voi kuitenkin olla parempaakin, siksi hankintalistalla on joku hieman edistyneempi kompura.

Boss GEB-7 Bass EQ

Tästä mielipiteet myöhemmin. En ole vielä ehtinyt testata. Ostin buustatakseni mid-taajuuksia. Toivotaan että tämä on etsimäni ratkaisu.

Boss LS-2 Line Selector

Linjavalitsin. Itse käytän tätä kuitenkin kahden efektiketjun mikserinä. Miksaan efektiä ja puhdasta signaalia keskenään. Todella kätevä vehje.

TC Electronic Sub'n'Up

Oktaaveri. Tässä oktaaverissa riittääkin sitten säätämistä. On oktaavi ylos, alas ja kaksi alas vaihtoehdot ja kaikkia niitä saa samaan aikaan haluamansa määrän päällekäin. Toimii loistavasti myös särön ja fuzzin kanssa.

MXR El Grande Bass Fuzz

Pöristin. Harvemmin nykyään käyttöä kun ei enää ole mitään hevi eikä stonerhommia. Ihan ok fuzz, hieman ehkä häiriöherkkä.

Digitech Bass Whammy

Lelujen lelu. Eikai tällä mitään oikeasti järkevää käyttöä ole. On monenlaista efektiä, oktaavia jne. Kaipaisin tähän vielä wah-mahdollisuutta. Yhden järkevän käyttötarkoituksen tälle olen keksinyt : bass dropit onnistuu aika nätisti joko Dive Bombilla tai oktaavin alas laittamalla.

EBS Billy Sheehan Signature Drive

Särösaundini peruskivi. Näin Sheehan-fanina on hienoa saada pieni murunen mestarin saundia ujutettua omaani. Tarkoitus ei kuitenkaan ole täysin kopioida häntä, mutta hitusen saa lainata. Monipuolinen särö, lähtee pikkumuroa ja sitten ihan mörkösäröä. Tässä on myös sisäänrakennettu kompura.

TC Electronic Spark Boost

Erinomaiselta vaikuttava boost-pedaali. Saundi on niin hyvä että tekisi mieli pitää koko ajan päällä. Lähinnä tätä käytän tapping-osuuksissa, jotta saan niihin pikkaisen lisää potkua ja eivät sitä myötä jää muun bändin jalkoihin. Toimii myös pienenä särönä gainia avaamalla. Todella hiljainen pedaali kohinoiden suhteen, vaikka gainia avaakin.

Boss CEB-3 Bass Chorus

Ihan ok chorus. Säätimien kanssa pelaillessa meni hetki ja toinenkin, ennen kuin juuri omaan tarkoitukseeni sopiva saundi löytyi. Toista kertaa ei ole tarvinnut säätää.

TC Electronic Hall Of Fame Mini

Kompuran tavoin maailman yksinkertaisin reverb. Yksi säädin säätää reverbin määrää ja se riittää minulle.

ISP Technologies Decimator Pedal V-II

Aivan taivaallinen laite. On nimittäin niin hiljainen setuppi tämän saapumisen jälkeen että ihmetellä sopii. Ennen tätä särö ja etuaste aiheuttivat pienehköä kohinaa ja sehän ei passaa. Silloin kun ollaan hiljaa niin ollaan hiljaa.

Two Notes Le Bass

Putkietuaste. Tällä saan trankkunuppiini kaipaamani putkimaisen saundin. Kaksi kanavaa. Toivomisen varaa tosin jättää se, että molemmat kanavat eivät ole keskenään tasavertaisia, toisessa laajempi EQ. Omaan käyttöön sopisi paremmin ehkä etuaste, jossa olisi kaksi samanlaista kanavaa. Näin saisin aktiivi- ja passiivibassoille omat kanavat ja keskenäiset saundit mahdollisimman samankaltaisiksi.

Digitech Bass Driver

Ihan jees särö, kotikäyttöön ostin kun halvalla sain. Halpis on halpis. Vähän turhan fuzzimainen omaan makuun kylläkin. Mutta kyllä tällä kotona kikkailee, yksin soitellessa ei välttämättä ihan ultimaattisia soundeja tarvitsekaan olla.

Digitech JamMan Stereo

Todella maukas luupperi. Kotikäytössä. Tällä saan sävellettyä mitä ihmeellisimpiä bassosinfonioita. Äänen laatu ei heikkene, vaikka soittaisi kuinka monta raitaa päällekäin. Joissain muissa luuppereissa olen havainnut sellaista ongelmaa. 99 talletuspaikkaa. Miinuksena sanottakoon kytkimet. Kotona ilman kenkiä soitettaessa tuntuvat jalkaan aika teräviltä.

Singular Sound BeatBuddy

Luottorumpalini. Tämä kaveri se ei pudottele kapuloita tai valita krapuloita. Erittäin monipuolinen rumpukone hyvillä (aidoilla) rumpusaundeilla. Tämän kylkeen ostin vielä erillisen footswitchin, jolla saa esim. lyötyä symbaaleja biitin päälle. Ehkä jokseenkin turha ominaisuus, kun ei ole kovin montaa polkaisua kyllä saanut osakseen.

Strymon Zuma

Virtalähde. Erittäin laadukas sellainen. Tehoa riittää ainakin omiin tarpeisiini.

Voodoo Lab Pedal Power 2 Plus

Toinen laadukas virtalähde. Pedaaleita piisaan niin pitää olla pari kappaletta virtalähteitäkin.

Harley Benton Power Plant

Ei niin laadukas virtalähde. Kotikäytössä menee kuitenkin ihan jees.

Menneet efektit

Digitech Bass Synth Wah
EBS MultiComp
MXR Bass Octave Deluxe


Siinäpä ne tärkeimmät. Lisäksi on tietenkin iso kasa erinäistä roinaa, laukkuja, piuhoja yms yms. En näe tässä vaiheessa syytä lähteä niistä jaarittelemaan sen enempää!

Jos jollakulla on jotain kysyttävää jostakin laitteestani, vastailen parhaani mukaan ihan mielelläni. Kysy rohkeasti. Myös arvosteluja artikkelista otan vastaan. Tässähän kävi niin hienosti, että kirjoitin tämän jo eilen kertaalleen suoraan m.nettiin. Meni reilut kaksi tuntia ja kun painoin lähetä-nappia, olikin m.net päättänyt että istuntoni on ollut riittoisan pitkä ja koko paska katosi bittiavaruuteen. Voi olla, että eilinen versioni oli parempi, ainakin siltä nyt tietysti tuntuu :D

Kiitos.

Edit: juttua päivitetty 30.5.2017, 11.6.2017, 1.8.2017

Kirjoittanut Nieby 27.04.2017

            3264×1836  -  1626 kt.

3264×1836  -  1828 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Omat soittokamat

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti