Muusikoiden.net
10.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

07.03.2017: Rautian uudet Splitbucker mikit


Asennutin viime vuoden lopulla kitaraani siinä määrin innovatiiviset ja loistosoundiset mikit, että on pakko kirjoittaa niistä artikkeli muiden kitarakama-intoilijoiden iloksi. Kyse on joensuulaisen, Flaxwoodinkin taustalla vaikuttaneen Veijo Rautian viimeisimmästä mikkimallista, nimeltään Splitbucker.

Mikkien rakenne

Rautian tavoitteena on ollut toteuttaa monen kitaristin toive mikistä, josta saa sekä kunnolliset humppari- että yksikelaisen soundit. Tällä hetkellähän suurimmassa osassa humppareista puolitettava soundi jää heikkotehoiseksi ja ohkaiseksi.

Rautia on ratkaissut ongelman tekemällä toisesta kelarungosta (ruuvit) leveämmän kuin toisesta (lieriöt). Tällöin leveämpään kelaan mahtuu muutama tuhat kierrosta ylimääräistä käämilankaa (AWG 43, muuten mikissä vintage-uskollisesti plain enamel AWG 42). Näin leveämmästä kelasta saadaan vakuuttava single coil-soundi aikaiseksi, samalla kun humbuckerina toimiessaan mikki voi olla joko perushumppari (ilman leveämmän kelan ylimääräistä lankaa) tai kuumahko humppari (leveämmän kelan ylimääräinen lanka sarjaankytkettynä perushumpparin kanssa). Mun mikit antoi seuraavia DC-arvoja: kaulamikki: perushumppari 7.4 Kohm, yksikelainen 7.8 Kohm, kuuma humppari 11.4 Kohm; tallamikki: perushumppari 8.2 Kohm, yksikelainen 8.6 Kohm, kuuma humppari 12.8 Kohm.

Mikit tulivat Anders Liljeströmiltä pari vuotta sitten tilaamaani Visio Electric kitaraan. Laitatin mikit Guitarworxin Larreksella (asiallinen kaveri, muuten). Kitara on hieman kirkassoundinen (pähkinäpuukansi, ziricote otelauta ja runko kevyttä mahonkia), joten Veijo laittoi näihin mikkeihin keskustelujen jälkeen unoriented Alnico V magneetit, jotka oli vielä heikennetty yläpään tasoittamiseksi ja enemmän vintage-soundeihin nojaaviksi. Tämä osoittautui erittäin toimivaksi ratkaisuksi. Tallamikki vahattiin, mutta vintage&roots-mojon maksimoimiseksi kaulamikki jätettiin vahaamatta, mitä ei tosin juurikaan käytössä huomaa. Eri moodit (perushumppari, single coil ja kuuma humppari) valitaan kiertokytkimillä, jotka asennutin toisen volapotikan ja toisen tonepotikan tilalle. Saman homman pystyy hoitamaan myös minikytkimillä.


Soundit

Olen nyt reilut pari kuukautta soitellut näillä mikeillä, ja täytyy sanoa, että soundipuolella mikit ovat ylittäneet kaikki odotukseni. Eri moodit (humbucker, single coil, hot humbucker) ovat hyödyllisiä jo yksittäinkin. Single coil-soundit ovat tyypillisiin yksikelaisiin verrattuna tasapainoisempia, niissä on keskitaajuuksia tavanomaista enemmän ja ne ovat voimakkuudeltaan aika lähellä mikin perushumppari-moodia. Samalla ne ovat kuitenkin molempia humbucker-moodeja kirkkaampia, ja esimerkiksi puhdistuvat säröllä soitettaessa varsin hyvin. Single coil-soundeissa on myös aimo ripaus P-90:stä, mistä itse pidän erittäin paljon. Single coil - asennossa mikit luonnollisestikin hurisevat jonkin verran, joskin kahden single coilin väliasennon saa halutessaan hurinattomaksi.

Perushumppari-soundi on, no, aika perus-PAF-henkinen, mutta todella hyvä ja tasapainoinen sellainen, kenties paras niistä joilla olen soitellut (itse pidän enemmän kuin vaikkapa SD:n Pearly Gatesista). Kuuma humbucker taas on tummasoundisempi, yläpäätä on vähemmän ja botnea vastaavasti enemmän, ja potkua selvästi keskivertohumpparia enemmän, muttei kuitenkaan mitenkään överisti. Voisin kuvitella, että joku saattaisi kaulamikillä soittaa sillä jazziakin

Erot kolmen eri moodin välillä ovat vähemmän jyrkkiä kuin odotin; soundit ovat edellä sanotusta huolimatta yllättävän lähellä toisiaan. Erot tulevat paremmin esille puhtailla soitettuna sekä pikkurosoilla, ei niinkään suuremmilla säröillä soitettuna. Silti reilummallakin säröllä siirryttäessä perushumpparista kuumempaan humppariin saa juuri sen himpun verran lisää pörröä soundiin, että voi luontevasti siirtyä classic rockista stoner-riffittelyyn.

Ja ennen kuin joku ehtii kysyä: ei, nämä soundit eivät täysin vastaa jotain 59 PAF:ia tai Straton yksikelaisia, eikä se varmasti ole ollut tarkoituskaan. Näissä mikeissä on aivan oma, todella mehevä soundimaailmansa, jossa kuitenkin on aivan riittävästi perinteisistä mikeistä tuttuja elementtejä. Voi olla, että tuo mikin hieman poikkeuksellinen kelarakenne vaikuttaa himpun verran mikin ominaissoundiin, antaen sille osaltaan hieman P90-maustetta leveämmän toisen kelansa ansiosta.

Laitoin Maihinnousuun muutamia soundinäytteitä (sound samples or it didn't happen :) Näytteet on yhdellä vedolla otettuja, ilman mitään efektejä tai jälkikäsittelyjä, seuraavasti:

- 1) kaulamikki, puhtaat soundit (järjestyksessä perushumppari, yksikelainen, kuuma humppari)
- 2) kaula- ja tallamikki yhdessä, puhtaat soundit (sama järjestys kuin edellä)
- 3) tallamikki, särösoundeilla (sama järjestys):

http://maihinnousu.net/a/3778

Loppuarvio

Kyseessä on suomalainen innovaatio, mikä on huikea juttu jo itsessään. Tällaisia mikkejä ei muiden mikinkäämijöiden valikoimasta löydy. Ja mun kamoilla ja mun korvin kuultuna mikit on soundien osalta jokseenkin täydelliset. Joku toinen voi omilla kamoillaan ja korvillaan tietysti päätyä toiseen lopputulemaan. Mutta omalta osaltani voin todeta, että näiden mikkien ostaminen on tähänastisen kitarakamarulettini ylivoimaisesti paras hankinta. Ja sitä rulettia on tullut pelattua jo parikymmentä vuotta...

Lisätietoa:
http://www.rautiaguitars.net/splitbucker.html

https://www.guitarworx.fi/uncategorized/special-pickups-special-guitar-finland-2/

Kirjoittanut El doctor 07.03.2017

            335×238  -  5 kt.


Arvostelu

4,94,94,94,94,9    (10 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

petteri m: Hyvät soundit todellakin, sanoisin että fiilistä löytyy
petteri m: Rautia on muutenkin huippu-ukko. Maalautin hänellä yhden Warmothin stratobodyn joskus 1997 tai jotain ja tuli aika sika hieno. Se on soitossa vieläkin.
El doctor: Jep, Rautian kanssa oli poikkeuksellisen helppo asioida, ja hinnatkin ainakin mikeissä kohdillaan.

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti