Muusikoiden.net
20.01.2019
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

17.06.2017: Mesa Electra-Dyne nuppi


Tämän kertaisena tarinan kohteena on Mesan "normikontekstista" poikkeava vahvistin. Kontekstilla tarkoitan "liikaa-kaikkea" ja "hevein-ikinä" konteksteja joihin Mesa aina assosioidaan.

Editoitu 15.2. Lisätty ääninäytteet jutun loppuun.
Editoitu 17.6. Lisätty 'Soundi' -osioon vähän jatkojuttua

Speksit:
- 90W/45W pääte (simul-class/4x6L6)
- 7x 12ax7 -etunen
- jousikaiku
- fx-loop
- 3 moodia (clean/vintage lo/vintage hi)
- Gain,Treble,Middle,Bass,Presence,Master
- Clean mode gain trim

Koko vahvistimessa on siis saman verran nappuloita kuin Mesan Roadsterin yhdessä kanavassa joten mikään ylikompleksinen hirviö ei ole kyseessä. Mesan oman markkinointimateriaalin mukaan soundissa liikutaan vahvasti Briteissä ja katsotaan sitä kohta lisää.

Hankintaprosessi
Muutaman vuoden päristelin Mesan Roadsterilla ja kaikkine säätöineenkään siitä ei irronnut hyvin näppien kohkaukseen reagoivaa crunchia. (mutta eipä se taidakaan olla Roadsterin juttu - tai noo löytyi sieltä hyvä sit myöhemmin). Näissä mietteissä sitten pähkäilin vaihtoehtoja rahan jo poltellessa taskussa.
Kokeilin Marshallilta JVMää ja sit sitä 1W miniplexiä. Parempi näistä kahdesta ois ollut tuo miniplexi. Kokeilin myös Class 5:sta mutta se ei oikein ollut samoissa bileissä noiden kahden kanssa. Sitten tietenkin oli nuo VOXit, mutta se ei oo oikein mun pala kakkua. Mesalta katselin vähän näitä MiniRectoa ja Mark v:25:sta, mutta Recto jo löytyy ja Mark oli ennen Roadsteria nii ne maailmat oli tuttuja ja tuntui että ei ny ehkä kuitenkaa. Jostain syystä featureissa ja ideana vetosi Mesan Stiletto Ace tai Deuce. Niitä sitten jo pitkään kuolailin netissä ja meinasin jo lähteä johonkin diiliin mukaan mut loihe sitten löytymähän briteistä jotain varaston viimeisiä Electra-Dynejä kovassa halvennuksessa niin tsekkailin sit speksit ja vähän kattelin tietoa nii alkoi polttelemaan kovasti jotta olisikohan tässä nyt semmonen vekotin jota ei tartteis säätää nii paljon

Pointtina oli hankkia joku pienempi vahvistin kotisoitteluun ja pienemmille keikoille. ja no nyt ei kyllä päästy ihan siihen maaliin - tai onhan ED 10W pienempi ku Roadster mutta.

Kaappi ja sen merkitys
Kaappina käytin alkuun Mesan 4x12 skobea (V30:llä) ja tykkään sen soundista ja tuntumasta tiettyihin juttuihin. Rokkihommat lähtee hianosti ja auktoriteetilla. Miinuspuolena on ehkä se että roudaukseen pitää asennoitua omana projektinaan.

Myöhemmin kokeilin sitten Marshallin 1922 2x12 kaappia (G12-T75) ja siinä oli ihan toimiva yläkerta mutta botne oli varsin laimea EDin vahvasti botnekkaasta luonteesta huolimatta. Se meni sitten kiertoon...

Ajattelin sitten kokeilla open back -maailmaa Mesan 2x12 tuotoksella (C90) ja alkuun oli pari päivää aika fiilikset korkealla mutta pikkuhiljaa alkoi huomaamaan pieniä puutteita soundissa. Eli liikaa kihinää ja massiivinen mäyrätorvi -tyyppinen botne -ei siis munakas. Tätä on nyt sitten väännetty ja kiristelty hampaita ja kas vain - V30n ylämiddlekylvetyksen jälkeen on kovin vaikeaa soittaa selkeällä ja erottelevalla soundilla. Juurikin sellaisella mikä oli hakusessa... oppiminen on joskus (lue: aina) vaikea prosessi jossa pitää hakata päätä seinään kunnes viisaampi väistää (eli seinä..)

Tästä voisi yhteenvetona vetää sen että kaappi + kaiuttimet vaikuttaa todella paljon Soundin spektriin (taajuuskomponentti) sekä soittotuntumaan (aikakomponentti).

Hyvä kaappi on nyt - ei siinä.

Soundi
Sitten se pihvi. Eli kuinka ED saa vielä asua täällä...

Ekana kun sain paketin auki (oli vaikeahkoa olla töissä kun kuuli että paketti on kotona :D) ja nuuhki uuden vahvistimen ilmaa niin sitä hetken fiilistelleenä tuli kahlattua manuaali läpi ynnä tarkasteltua onko mitään skraiduja tai muuta epämääräistä näkyvillä. Eipä ollut joten ei muuta kun piuhat kiinni ja virta tulille. Mukana tuli displaykuponki jossa oli joku esimerkkisoundi - sitten vaan nappulat kohdilleen ja standby pois. Masteri näytti klo 9:ään ja meinasi tulla kakki housuun kun "on liian kovalla"... etenkin rivariin. No vähänhän se oli yllätys että Master toimii vanhojen mesojen tyyliin: klo 7 = pois päältä, klo 7:30 = liian kova, klo 8:30 tippuu amalgaamit naapurin mummolta. Soundi sinänsä on kyllä kuulemisen arvoinen.

Sittemmin käytön myötä on tullut tehtyä efekilooppiin ylimääräinen ulkoinen volanappi helpottamaan kotikäyttöä ja muutenkin selkeämmin on alkanut löytyä laitteen rajoja.

Ainiin se soundi. Soundi on hyvinkin tukeva ja heleä säröpuolella. Vintage Lo on nimensä mukaisesti matalampigaininen särömode ja Vintage Hi sitten hitusen karvaisempi ja rapsun verran äkäisempi. Brittisoundista en kyllä tiedä kun en muista kertaakaan päässeeni mitään legendaarisia jyrsijöitä päässyt tyypitttämään - hyvältä tää kuitenkin kuulostaa ja tuntuu soittaa.
Edit -> Tuossa tuli vaihdettua kielet stratoon ja pudotettua leuka lattialle siitä heleyden määrästä mitä tästä vekottimesta irtoaa. Singlecoilit straton tallassa ja keskellä kutsuu soittelemaan juurihoidollisempaa musiikkia gain trim hi/lo asennossa ja sitten Gain trimmit normiasennossa voisi hyvinkin kuvitella vetävänsä melko monenlaista pärinää... sitten hi moodi gainit klo 15 pintaan alkaa olemaan hyvän oloinen ja dynaaminen leadrutistus. Recton tyyppistä äkäistä runttausta ei tästä löydy vaan liikutaan enemmän sivistyneillä vesillä.

Kaiku on hyvän kuuloinen ja pitkähäntäinen, sekä kaiussa on myös pari pientä jippoa jotka helpottaa käyttöä: kaiun saa kokonaan pois nappulasta (joka ilmeisesti poistaa koko kaiun pois signaalitieltä), tai kaiun saa pois joko hi tai lo -moodista nappulalla. Footswitchil saa sitten ajettua kauempaakin tuota kaiku päälle/pois -juttua. Ainoa mikä vähän herätti mielenkiintoa oli kaiun kireä soundi Vintage HI moodissa hiljaisella soitellessa. Kovemmalla ei eroa olekaan niin paljon.

Efektilooppi on hyvä jos tykkää näistä. Loopin taso säätyy masterista ja pääte on loopin jälkeen aina täysillä joten looppiin ei kannata työntää mitä tahansa paukkulankoja ja kohinalaatikkoa. Kuuluu aika kivasta kohhh ja POKS :D

Clean mode trimmi siis tarkoittaa vaan sitä että moodeja vaihdellessa voi clean moden gainimäärää rajoittaa että se asettuisi voimakkuudeltaan samalle tasolle kuin särökanavat. Tsekkaa manuaalista Mesan sivuilta enempi.

Käytön mukana tarttunutta kokemusta
Bassonappulan kanssa saa olla tarkkana ettei mene tukkoiseksi ja middle ynnä treble elävät melkolailla omaa elämäänsä eivätkä tee ollenkaan samoja asioita kuin Rectifierissä. Soundin reagointi kitaran vola&tonenappuloihin on myös hieno ominaisuus joka ei aina ole ihan itsestäänselvyys.

Nykyään musta on tullut vanha ja tulee soiteltua lähinnä suoraan kitarasta vahvariin kotosalla ja siinä tämä on kyllä oikein mukava peli. Säröt on rapsakat ja atakki napsuu mukavasti, kliinit tietty myös toimii kohtalaisen hyvin hyvillä särösäädöillä jos kitarasta pistää tonepotikkaa 5-6 kohdille - muuten on aika kirkasta.

Edit 17.6.2017

Soundiosaston päivitystä: Tuli vaihdettua toi Open back 2x12 kaappi Recto 2x12 kaappiin ja siitä alkoi taas uusi suunta soundilöytämisestä. Huomasin että omaan korvaan se V30 vaan on "se oikea" - eihän se kaikille käy silti.
Sit tuo Stiletto 4x12 (nykyinen 4x12 recto traditional) toimii paremmin ED:lle ku 2x12 koska siinä on enemmän middleä.

Loppujorinat
Lopulta kävi niin että olin jo melkein luovuttamassa tän vahvistimen suhteen ja heivaamassa torille kun ei vaan soundit asetu kohdilleen. Kuitenkin sitten maltoin mieleni ja käytin välillä 4x12lla ja välillä 2x12lla ja lopulta alkoi löytymään sitä korvaa miellyttävää lopputuotetta. Kestävyydestä ei vielä tiedä mutta toivomus olisi että kestää vielä pitkään.

Hyvä kampe. Osta pois jos tulee vastaan ja jos tarviit vintagehenkistä vahvaria joka pistää puntit tutisemaan tästä ei kannata kovin modernia eavyä haeskellä :)


Ääninäytteet:
Clean: http://maihinnousu.net/s/27008
Vintage Lo: http://maihinnousu.net/s/27009
Vintage Hi: http://maihinnousu.net/s/27010

Soitettu Gibsonin LP -> ED -> Mesan 4x12 trad.recto -> iphonen mikki kartion edessä. Ei parhautta mut kuulee ääniä. Cleanissa kaiku messissä. Säätimet oli toisen kuvan mukaisessa järjestyksessä. Vain kanava vaihtui (ja kaiku cleaniin).

Kirjoittanut Guitarfreak 27.01.2017

            1536×2048  -  568 kt.

4032×3024  -  2631 kt.


Arvostelu

3,83,83,83,83,8    (12 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

V-R: Passelisti kirjoitettu arvostelu. Tuosta kaappi ja kaijutin asiasta omakohtaista kokemusta: Vetelen itse juuri 212 kaapilla jossa V30:set. Koittanut vaikka mitä yhdistelmiä ja aina palaan V30een. Siitä kuitenkin puuttuu jotakin. Itse löysin sen sillä
V-R: Että laitoin tuon 212 seuraksi 112 refleksikaapin, jossa Celestion G12M 65 Creamback. Se toi yhdistelmään juuri sen mitä tarvittiin. Middleen tuli vähän lisää paksuutta. Yksin liian puumainen kaijutin itselle, mutta yhdistelmä toimii huikeasti.
V-R: Toki eri vahvistimen kanssa tätä yhdistelmää käytän, mutta kuitenkin
Guitarfreak: Tiedän tunteen... Olin pitkään siinä uskossa että EVM-12L on mun juttu mutta sitten Roadster/4x12 testatessa tuli se valaistuminen että "tässähän se on..."
Guitarfreak: Siis juurikin tuo Mesan traditional 4x12/V30

Yhteensä 5 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti