Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

06.06.2017: Tokai ES-162


Yleistä

ES-162 on valmistajan näkemys vuosien 62-64 Gibson ES-335 mallista, keskikoisin "Block Marker" otelautakoristein. Kaula on valmistettu yhdestä palasta Hondurasmahonkia, otelauta ruusupuusta ja koko body loimuvaahterasta. Nauhat ovat medium kokoa, ylätalla luuta, virittimet Gotoh, kieltenpidin sekä alatalla Gotohin HLS sarjasta (alumiinia ja messinkiä). Mikrofonit ovat perinnehenkiset Seymour Duncanin 59 humbuckerit. Soitin on lakattu nitroselluloosalakalla ja sävytetty Tea Burst -tyyliin. Kokonaispaino on isoksi soittimeksi maltillinen 3,2 kiloa.

Yleisarvio

Soitettuani tätä kitaraa nyt tasan vuoden, voidaan sanoa, että kuherruskuukausi on jo varmasti ohi. Pystyn siis kirjoittamaan arvion ilman alkuinnostuksen tuomia turhia ylistyssanoja ja soittimen ominaispiirteetkin ovat tulleet jo melko hyvin tutuiksi niin kotisoitossa kuin keikoilla. Lyhyesti sanottuna Tokai ES-162 on todellinen soitinrakentamisen taidonnäyte! Työn laatu on ilmiömäistä, jokainen yksityiskohta on virheetön ja soitettavuus jykevästä kaulasta huolimatta erinomaisen helppo ja kevyt. Kitaraa on säädetty matkan varrella oman käteen sopivammaksi kielten ja actionin osalta ja se on nähnyt jo kohtuullisen määrän soittoa sekä auton peräkonttia, mutta mitään ei ole tarvinnut korjata tai miltään osin parantaa.

Kaula

Kun soittimen nostaa syliin, ensimmäisenä huomio kiinnittyy kaulaan. Se on silmiinpistävän tukeva (1. nauha 23 mm, 12. nauha 26,5 mm) ja profiililtaan kämmenen täyttävä C, mutta epäsymmetrinen. Peukalo lepää bassokielten puolella selvästi alareunaa leveämmällä hartialla. Kaulan paksuun kasvaa ylänauhoja kohti liikuttaessa juuri sopivassa suhteessa. Käden asentoa ei tarvitse missään vaiheessa kesken soiton korjailla, vaan kaulan profiili myötäilee ranteen asentoa juuri oikein. Pienikätisenä ja melko lyhyin sormin varustettuna kaulan yläosa vaati hetken totuttelua modernien kaulojen jälkeen, mutta 12" radius helpotti osaltaan tätä työtä. Lopulta totuin siihen niin hyvin, että tein Telecasteriini kaulan samalla profiililla. Kaula ja body ovat hyvin tasapainossa ja soittimen kannattelu pidempiäkin aikoja on miellyttävää. Ainoa muutos jonka itse kitaraan toivoisin olisivat hieman korkeammat nauhat.

Body

Kansi, pohja ja sivut ovat loimuvaahteraa. Kuvio on todella kaunis ja "elävä". Body on kevyt ja sointi moniulotteinen. Kitarablogin arvio taisi mainita Tokain ES malleja vertaillessaan tästä samasta asiasta. ES-162 erottui akustisella soinnillaan sekä vahvistimen läpi kuultuna hyvin selkeästi joukosta kolmiulotteisen ja voimakkaan äänensä ansiosta. Tämän piirteen allekirjoitan täysin. Tasapainoinen ja voimakas sointi korostuu entisestään käyttäessäni alumiinista kieltenpidintä "väärin" - ruuvaamalla pidikkeen tiukasti kanteen asti kiinni ja sitten kiinnittämällä kielet "wrap-around" tyyliin pidikkeen ympäri. Varsinkin kovaa soittaessa, kun ollaan aivan kierron rajalla, koko body herää kuin eloon.

Sähköt

Mikrofonit ovat hyvin perinnehenkiset. Kirkkaat ja tasapainoiset, mutta modernien humbuckereiden joukossa resistanssiltaan melko vaatimattomat. Kaula 7,6k ja talla 8,2k. Kirkkautensa vuoksi hyvä pari Tweed vahvistimelle ja rytmikitarointiin. Mikään äänialue ei korostu liikaa. En näe mitään syytä vaihtaa näitä koskaan toiseen malliin. Sähkökytkentää ei voi 100% todentaa ilman hammaslääkärin peiliä, mutta Volume/Tone käyttäytymisen perusteella moderni Gibson kytkentä, ei 50 -luvun johdotus. Switcraftin kytkin ja Orange Drop kondensaattorit, joiden tarkka arvo jää myös mysteeriksi ilman purkamista. Olettaisin kuitenkin, että pienehkö komponentti on kyseessä, sillä jopa kaulamikrofonin Tone on käyttökelpoinen koko potikan säätöalueella. Tämä olikin suuri yllätys. Potentiometrit toimivat tasaisesti koko kiertonsa ajan ja säätöväli on mieto. Käyttökelvottomia, liian tunkkaisia alueita ei ole lainkaan ja bändisoitossa saundin hakeminen kesken biisinkin on vaivatonta ja helppoa.

Loppuarvio

Tokai ES-162 on hieno työkalu, jossa yhdistyy laadukas käsityö, tinkimättä valitut puumateriaalit sekä pröystäilemätön, mutta tarkoituksenmukainen osavalinta. Lopputulosena on vuodesta toiseen toimiva ja luotettava työkalu, joka lunastaa soittajan odotukset. En ole koskaan soittanut kitaran alkuperäistä esikuvaa tai edes saman valmistajan vastaavaa kitaraa, mutta en hyvällä tahdollakaan keksi (jälleenmyyntiarvon lisäksi) ainoatakaan syytä etsiä sellaista tämän japanilaisen soittimen tilalle. Sijoitin tähän soittimeen useamman musiikkilaitteen myynnistä saadut rahat ja tiedän löytäneeni kitaran, josta en halua luopua. Ostopäätöstä soittimen hinnan vuoksi seuranneet epävarmuuden äänet päässä ovat vuoden aikana kadonneet täysin. Laatu ja käytettävyys ovat todistaneet olevansa joka euron arvoiset jopa kaltaiselleni harrastelijalle.

Kirjoittanut heinovi1 15.01.2017

            1080×1080  -  182 kt.

1080×1080  -  222 kt.

1080×1080  -  154 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (18 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Flashlight: Erinomaisesti kirjoitettu artikkeli! Minkä vuoden malli tämä kitarasi on, ja vieläkö näitä saa jostakin?
heinovi1: Kiitos. Ostin kitaran alkuvuodesta 2016 ja oleta, että se on rakennettu edellisenä vuonna. Musamaailmassa näyttää olevan taas vastaava malli myynnissä. Suosittelen tutustumaan.
Master Of The Universe: Itseltä löytyy ES-162 ja ES-188. Todella hyviä kitaroita. Enemmän tykkäsin kuin esikuvastaan. Tosin kalat noissa on mielestäni jopa suht siroja. Mutta riippuu mihin tottunut. Mikit vaihdoin molemmista Seth Lovereihin. Hyvä artikkeli.
Master Of The Universe: Korjaus edelliseen: kaulat siis. :) Ompa tökeröä ettei noita kommentteja voi editoida.

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle