Muusikoiden.net
19.01.2019
Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

22.07.2016: Locking stopbar posts - Lukitsevat TOM-k...


Ihanat kaksi Squier Espritiäni ovat olleet hieman oikukkaita kitaroita. Vaikka niillä on erittäin hyvä soittaa, en ole löytänyt mikkejä jotka sopisivat näihin erityisen hyvin. Irtomikkejä löytyy muutama tusina, ja muihin kitaroihin on kyllä löytynyt hyvät kelat. Lisäksi G-kielen soundi on kauttaaltaan tökköinen ja nopeasti kuoleva, tallan uran tarkasta viilausprofiilista huolimatta.

Uusi talla oli ollut mietinnässä jo pitkään, mutta olen aina jäänyt jumiin messinki vs alumiini ja ABR-1 vs Nashville -vertailuihin. Sain vihdoin tilattua uuden tallan (messinkinen ABM 2504n Thomannilta), mutta samalla tilasin myös lukitsevat tolpat kielipidikkeelle. Tolpat saapuivat ensin, joten ehdin testailla pelkästään niiden vaihtoa.

Jotkut sanoivat lukitsevien tolppien muuttavan Les Paulin soundia epä-LesPaulmaisemmaksi. Nyt ymmärrän mitä he tarkoittavat. Huomasin kuitenkin että näillä lukkotolpilla on saatavilla vähän eri soundeja. Testit on pääasiassa tehty vain akustista soundia vertailemalla.
________________________________

1: Tolpat voimakkaasti kiristettynä kitaran soundi ja luonne todellakin muuttui aika paljon. Soundi on kireä siinä mielessä, että soundin lämpimät alakeskitaajuudet tukehtuu, ja esiin jää hyvä sustain mutta vähän karski diskantti. Kirkassoundisellakin kaulamikillä ilmennyt mutaisuus on toki tipotiessään!

2: Löysättynä 1/8 kierrosta tolpat pitävät kuitenkin stop barin aloillaan, mutta soundi vapautuu huomattavasti. Valitettavasti aiemmin mainitut G-kielen ongelmat palasivat: Vaikka sustainia G-kelellä olikin alkuperäistä enemmän, soundi oli taas honottava ja irrallaan muiden kielten soundista.

3: Löysättynä kireimmästä vain meisseliuran leveyden verran (tolpan reuna kulkee n. 3mm matkan) löytyikin sitten mainio asennus Espritiin! G-kieli soi todella paljon paremmin; sustainia piisaa siinä missä muillakin kielillä, ja soundikin on samaa perhettä. Kahdelle ohuimmalle kielelle tuli samankaltainen muutos kuin olisi vaihtanut kielet pykälän paksumpiin; äänen aluke on selvästi kiinteämpi, huojunta on poissa, ja soundi on isompi ja vakaampi. Samankaltainen muutos siis kuin jos kelluvan vibratallan lukitsee kiinteäksi runkoon. Punotuilla kielillä muutos on lähinnä sustainin määrässä ja soundin kiinteydessä ylemmillä nauhoilla.

Huomasin myös että ylä- ja alakielet reagoivat tolppien kireyteen melko itsenäisesti. Eli alemmalla tolpalla vaikutetaan pääosin ohuempiin kieliin, ylemmällä paksumpiin. Keskimmäiset kielet reagoivat yhtälailla molempiin.

Kaulamikin mutaisuuskin on nyt hyvin hallinnassa, ja soundissa on selvästi enemmän juuri sitä mitä LP-tyylisen kitaran kaulamikiltä odotan ja toivon. Kauttaaltaan kitara soi nyt homogenisemmin, eli soundin vaihtelut eri kohdista soitettuna on rajusti pienemmät. Soundiin tuli lisää hintaa, lisää laatukitaran tuntua. Veikkaisin että normia matalammissa vireissä näistä olisi hyötyä vieläkin enemmän.

Miinusta tulee ainoastaan siitä että vaikka tolpat ovat metrisille kierteille, itse tolpan korkeutta säädetään tuumaisella 1/8" kuusiokoloavaimella. 3mm avaimella saisi kuusiokolon pilalle jotakuinkin välittömästi.
________________________________

Suosittelen varauksetta kokeilemaan näitä lukitsevia tolppia. Jos soundimuutos ei miellytä, lukitusta löysemmälle niin soundimuutosta saa vähennettyä portaattomasti.
________________________________

Tilasin tolpat Philadelphia Luthier Toolsilta. Yksi pari posteineen maksaa 16¤, kaksi paria 26¤. Väreinä nikkeli, kromi, ja kulta (+3¤):
http://www.ebay.co.uk/itm/122004245495
http://www.philadelphialuthiertools.com/search.php?search_query=locking+posts

En tiedä miksei Black Dog Music Supplies tullut aiemmin Ebayn hakutuloksissa vastaan, heiltä saa vastaavat näemmä 5¤ halvemmalla:
http://www.ebay.co.uk/itm/390395205209

Kirjoittanut Aki 22.07.2016

            1406×1055  -  486 kt.


Arvostelu

Artikkelia ei ole vielä arvostellut kukaan.Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

deeaa: Kovasti epäilyttää että tuolla voisi olla oikeasti juuri merkitystä mutta toki jos alkuperäinen talla on ihan scheisseä kaikki parannukset on asiaa. Gibsonin tällä kun vaihtaa melkein mihin vaan kyllä siinä soundi paranee.
deeaa: Itse en kyllä kuule mitään eroa äänitetyssä kamassa olipa talla muovia vai messinkiä mutta akustisestihan sitä kuulee isot erot vaikka pelkästään kiskaisemalla kieli hieman eri asentoon. Lasken samaan sarjaan kuin 1000e kaiutinpiuhat, plaseboa.
Aki: Parempi sulle, säästät vähän rahaa.

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti