Muusikoiden.net
02.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

01.12.2015: Yamaha RGX320FZ ja RGX520FZ sähkökitarat


RGX520FZ ja RGX320FZ ovat Yamahan ensimmäiset double-cutaway set neck sähkökitaroita, eli mahongista valmistettuja liimakaulaisia kitaroita joissa on vaivaton pääsy korkeimmillekin otenauhoille. RGX520FZ kitarassa on mahonki rungon lisäksi loimuvaahterasta kuvioitu läpikuultava kansi (top) ja custom otelautakuvio 12 otenauhan kohdalla. Myös Grover merkkiset virityskoneiston nupit ovat erilaiset, uratut putket. Viimeistely on laadukasta ja tyylikästä yksityiskohtia myöten.

Kitaroissa on todella jämäkkä ja luotettava rakenne, johon miellyin heti soitinliikkeessä kitaran syliin nostettuani. Kokeilin ensin mustaa 320 sähkökitaraa, mutta löysin kuitenkin nopeammin 520 sähkökitaran käytettynä. Soitettuani kitaraa muutaman vuoden, myin sen arvonsa säilyttäneenä eteenpäin saadakseni takuuvuokraan rahaa. Nyt noin kolmen vuoden jälkeen löysin edullisen 320 sarjan kokomustan kitaran itselleni joululahjaksi.

Runko ja kaula ovat mahonkia, joka tekee kitarasta melko painavan. Kitara on kuitenkin miellyttävästi muotoiltu ja sitä on mukava soittaa niin istualtaan kuin seisaaltaan. Vertaisin ulkonäöltään rakenteeltaan ja tuntumaltaan PRS ja Schecter sähkökitaroiden sekoitukseen. Ibanezilla on myös samannäköinen malli nimeltä SZ320EX. Tämä Yamahan kitaramalli sopii mielestäni raskaamman musiikin, paksumpien kielisettien ja matalempien vireiden ystäville.

Kaula on Yamahassa paksu ja hieman hidas soittaa koska siinä on nihkeähkö lakkakerros. Olen jopa harkinnut sen pois hiomista hienolla hiekkapaperilla. Skaalan pituus on 25 1/2 tuumaa, joka on hieman Gibsonin skaalaa pitempi. Kitarassa ei ole tremolo-tallaa. Kellertävät reunalistat kiertävät sekä rungon että kaulan otelaudan reunoja. Ruusupuinen otelauta on jopa erikoisen vaaleanruskea. Hienompi olisi jos olisi vähän tummempi.

Mikrofonit ovat häiriöttömän hiljaiset mutta hieman tukkoiset soundiltaan. Yhteinen sävyn (tone) ja äänenvoimakkuuden säätö sopii niille jotka eivät niitä kaipaa, sillä varsinkin tonen säätövara on olematon. Jotkut kokeneet käyttäjät ovat suositelleet EMG 81/85 mikrofoneja alkuperäisten korvaajaksi.

Ominaisuudet

- Kaula: mahonkia (liimakaula eli set neck)
- Otelauta: ruusupuu
- 22 otenauhaa
- Skaalan pituus on 25 1/2 tuumaa
- Kaularaudan säätö otelaudan ja rungon yhtymäkohdassa
- Runko: mahonkia
- Yamaha humbucker mikrofonit (2 kpl)
- Volume ja sävynsäädin
- Kolmiasentoinen mikrofonin valitsin
- T-O-M / Tune-O-Matic talla (-Kielet läpi rungon)
- AES-sarjan kromiset osat
- 3D-muotoiltu lapa
- Kromiset Die-cast virittimet / uratut suorat Grover nupit
- Värivaihtoehdot: RGX320FZ musta tai hopea. RGX520FZ loimukuvioitu/läpikuultava viherharmaa satin kansi tai tummanpunainen. Tummanpunainen kääntöpuoli.
- Valmistusmaa: Indonesia

Plussat ja miinukset

+ Jämäkkä rakenne (double-cutaway set neck)
+ Laadukkaat ja kestävät osat
+ Muotoilu, viimeistely ja ulkonäkö
- Kaularaudan sijainti (otelaudan ja kaulamikrofonin kehyksen välissä)
- Kerää helposti pölyä, työläs puhdistaa ja hienosäätää
- Kapea-alainen mikrofonien sävynsäätö (tone)

Hinta

Uutena n. 230-320 euroa.
Käytettynä 120-230 euroa.

Valokuvavideo: https://youtu.be/38myajY7mS4

Kirjoittanut Kurjistaja 01.12.2015

            1200×900  -  179 kt.

1200×828  -  341 kt.

1200×828  -  306 kt.


Arvostelu

2,22,22,22,22,2    (12 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle