Muusikoiden.net
20.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

01.07.2016: Palajatsari-projekti


Toteutin tuossa hetki sitten jo pidempään mielessä muhineen idean kasata basso osista ja ajattelin sen tiimoilta kirjoitella ihka ensimmäisen artikkelini. Katsotaan mitä tästä tulee;

ALKUTILANNE
Ensimmäinen "alku" projektille tapahtui jo n. vuosi sitten, kun sain sovittua vaihtokaupat jatsarin raadosta, johon kuului runko, talla, kaula ja virittimet. Kaupat jäivät kuitenkin valitettavasti toteutumatta ja projekti jäi harmittavasti muhimaan takaraivoon.
Ajatuksena oli saada kasattua joko jatsari tai presari torin tarjonnasta riippuen ja saada siitä soittokuntoinen ja omaan käteen sopiva soitin.
Itselläni ei ollut aikaisemmin kokemusta soittimien alusta asti kasaamisesta, joten kokemusta oli tarkoitus kartuttaa ja samalla oppia mahdollisista virheistä.
Mikään kiire projektin kanssa ei olisi ja ajattelin hankkia osia sitä mukaa, kun kukkaro antaa periksi ja aikaa riittää.

RUNKO
Olin jo työntänyt idean basson kasaamisesta taka-alalle, kunnes projekti sai lentävän lähdön; Eräänä iltana bongasin Torilta naturel värisen jatsarin bodyn mustalla pleksillä. Siitähän puhkesi samantien jumalaton GAS päälle ja idea basson kasaamisesta ponnahti takaisin mieleen. No laitoin viestiä myyjälle ja kohta kaupat ja nouto olivat sovittuna.
Myyjä sanoi edellisen omistajan kertoneen rungon olevan Fender-merkkinen, mutta ei osannut sanoa pitikö tarina paikkaansa. Itselleni kuitenkin merkkiä tärkeämpää oli että runko on hyvässä kunnossa ja kunnon puuta, jonka puunsyiden perusteella arvelin lepäksi. Runko on tehty kahdesta palasta ja mikkien kolot ovat Fenkun American Standard pituiset.
Rungon kaulataskussa on leima OCT 08 ja tussilla merkittynä muistaakseni numero 15.
Jos joku lukija osaa sanoa jotain mahdollisesta merkistä, niin olen todella kiitollinen.
Päättelin, että rungosta saattaa olla aikojen saatossa maalipinta poistettu, sillä rungossa näkyy pari oksan kohtaa, jotka luulisi tehtaalla peitettävän maalipinnalla. Itseäni nämä oksan kohdat tosin eivät haittaa.
Tarkemmin tiirailtuani mikkien routtausten reunoilla ja yhdessä kohdassa pleksin alla on huomattavissa vähän punaista sävyä, eli runko on saattanut olla alunperin punainen.

KAULA
Seuraavaksi sitten aloitin kaulan metsästämisen.
Olen mieltynyt 70-luvun jatsarien tyyliin ja muistin eräällä jäsenellä olleen jokunen aika sitten myynnissä 70's henkinen jatsarin kaula ruusupuu otelaudalla, reunalistoilla, helmiäisblokeilla ja vielä sokerina pohjalla vintage keltaiseksi lakattuna.
No eipä ollut enää ilmoitusta näkyvissä, mutta pikaviesti kysely paljasti, että kaula oli edelleen tallella ja myytävänä. Solmittiin siitä sitten kaupat.
Kaula oli täysin käyttämätön Sonor music merkkinen hieman normi jatsarin kaulaa tuhdimpi tarvikekaula. Kaula on todella hyvin viimeistelty ja näyttävä. Kaulassa on mattapintainen lakkaus ja näin ollen se on nopea soittoinen, eikä tahmaa.
Alimmassa kuvassa näkyy rungon ja kaulan sävyero, joka omaan silmään näyttää todella hyvältä.

RAUDAT
Ensin ajattelin hommata raudoiksi ns.merkkiosat, mutta hintoja vertaillessani päädyin Sulo Vilen ratkaisuun. Sp-elektroniikan sivuilla nimittäin oli hyvä valikoima osia tarpeisiini halvalla.
Siitä sain ajatuksen hommata projektiin pelkkiä tarvikeosia ja samalla testata niiden käyttökelvollisuus.
Olin visioinut, että tässä bassossa tulisi olemaan täysin musta hardware ruuveja myöten joten ei muuta kuin tilaus vetämään.
Ainut käytetty osa raudoista on mustat Schallerin hihnalukot, jotka löytyivät torilta ostoilmoituksella.

MIKIT JA SÄHKÖT
Mikkien valinta tuntui olevan loputun suo ja löysinkin muutaman vaihtoehdon Seymour Duncanin ja Fenderin valikoimista.
Hakusessa oli ei niin kuumat suht vintage henkiset mikit, joita aikani pyöriteltyä ja vertailtuani päädyin taas selailemaan sp-elektroniikan sivuja ja sieltäpä löysin jatsarin mikit alnico 5 magneeteilla.
Tehoiltaan mikit ovat: etumikki 7,1k takamikki 7,9k.
Päätin ottaa pienen tietoisen riskin ja tilasin myös mikit puhtaasti testimielessä sp-elektroniikasta.
Sähköjen kasaamisessa sain apua bändini kitaristilta, joka tietää suurinpiirtein kaiken sähköistä. Itse taas olen aikaisemmin ainoastaan vaihdellut kitaroiden mikkejä, mutta en koonnut sähköjä alusta alkaen, joten apu tuli todella tarpeeseen.
Potikoiksi valitsimme CTS tyyliset potikat ja jakiksi Switchcraftin.
Lisäksi mukaan laitettiin Xicon kondensaattori testimielessä.

KASAAMINEN
Ensitöikseni poistin varovasti taltalla, puuviilalla ja santapaperilla rungon kaulataskun reunoilta ohuet puuviilut, jotka kavensivat taskua. Ennen operaatiota leveys oli 62mm ja viilun poistamisen jälkeen 63,5mm eli jatsarien standardi leveys. Samalla tukin tallan reiät tulitikuilla ja puuliimalla.
Sitten vaihdoin kaikki pleksin ja kontrollipaneelin kromiset ruuvit mustiin vastaaviin.
Seuraava homma oli kaulan sovitus ja sehän sopi nätisti paikalleen.
Sitten tähtäsin rungon reikien läpi kaulan ruuvin reikien kohdat ja porasin apureiät. Eikä muuta kuin ruuvit ja kaulalevy paikoilleen.
Seuraavaksi talla, hihnalukkojen tapit ja mikit paikoilleen.
Tässä kohtaa aloin jo ylpistymään, kun hommat etenee näin helposti.
Seuraavaksi kuitenkin putosin takaisin maanpinnalle, kun aloin sovittaa virittimien holkkeja paikoilleen ja siihen se helppous loppuikin, kun jouduin työstämään virittimien koloja vähän kerrallaan pikkuisen isommiksi. Käytin operaatioon hiekkapaperia , jonka kiedoin etusormen ympärille ja varovasti pyörittelin koloissa ( ei, tämä ei muuttunut seksinovelliksi:) Aikani hiottuani sain istutettua holkit tiukasti paikoilleen ja virittimet kiinni lapaan.
Sitten Warwick 105-45 roundit kielet kiinni ja kieltenohjain oikealle kohdalle, nopea viritys ja kädet täristen ensimmäiset sävelet otelaudalta ja se jumalauta soi, taisin onnistua!:) Ainoastaan A-kieli särisi vapaana soidessaan, mutta ongelma korjautui hiomalla satulanuraa leveämmäksi kielen avulla.
Mikit tinattiin kiinni muuhun elektroniikkaan kitaristin luona ja siitä samantien ensimmäiseen tulikokeeseen eli bänditreeneihin.
Sellainen källi osien kanssa sattui, että menin tilaamaan väärän kokoiselle potikalle tarkoitetut potikannupit prkl...
Nuo bassoon asennetut potikat ovat 6,3mm varrella, kun taas nupit oli tarkoitettu normi 6mm potikalle.
Sp-elektroniikan valikoimissa ei ollut 6,3mm potikalle sopivia nuppeja ja tilasin sopivan kokoiset Uraltonelta.
Ensin ajatuksena oli hommata mustat metalliset nupit, mutta Uraltonen valikoimista valitsinkin mustat perinteiset jatsarin malliset muoviset nupit. Tosin nuo ovat halkaisijaltaan 10mm leveämmät kuin tavalliset jatsarin nupit.

SOUNDIT
Täytyy myöntää, että suhtauduin varauksella tarvikemikkeihin, mutta heti kun ensimmäisen kerran bassosta sain vahvistettua ääntä ulos olin täysin myyty; soundi on todella selkeä, erotteleva ja kirkas jatsarille ominainen.
Tonea säätämällä todellakin tapahtuu ja mikkien välistä volumea säätämällä saa aikaan monenlaista soundia, eli monipuolisuutta löytyy.
Väitän, että jos mikeissä olisi jonkun tunnetun valmistajan logot, niin hinta olisi varmasti moninkertainen.
Runko resonoi soitossa mukavasti ja tuo varmasti oman lisänsä soundiin. Varmasti myös rungon käsittelyllä on osuutta asiaan, kun pinnassa on pelkkä lakka, eikä montaa kerrosta maalia tukkimassa sointia.

SÄÄDÖT
Tallasta sain säädettyä intonaation suht helposti kohdalleen ja se on myös pitänyt.
Virittimet olivat aluksi vähän jäykät, mutta ongelma korjautui suihkauksella CRC:tä.
Kaula asettui todella nätisti kieltenvedossa ja en ole joutunut säätämään sitä vielä ollenkaan.

YHTEENVETO
Noniin, tavoitteena oli saada kasattua soittokelpoinen ja käteen sopiva soitin ja mielestäni onnistuin tavoitteissani.
Käyttöpeli jatsarista selvästi tuli, sillä tällähetkellä se saa eniten soittoa bassoistani.
Kaula sopii käteen hyvin, eikä mitään ranne tai muita ongelmia ole tullut.
Testaus sp-elektroniikan tarvikeosien suhteen näyttää myös hyvältä ja osat laadukkailta.
Aika tietty näyttää, että miten kestäviä osat ovat, mutta luotto on kova.
Suosittelen varauksetta kaikille kääntymään kyseisen firman puoleen, jos mielessä on koota basso tms. kielisoitin.
Myös asiakaspalvelu kyseisessä liikkeessä on parasta A-luokkaa.
Jos pitää joku miinus mainita bassosta, niin se on paino. Henkilövaa'alla punnittuna vehjes painaa nimittäin miehekkäät 4,5kg.
Neljän tunnin treenien jälkeen kyllä huomaa soittaneensa, mutta onhan ainakin kunnon puuta eikä vaneria.

Alussa mainitsin, että projektilla ei ole kiire, mutta rungon ostosta basson soittokuntoon saattamiseen meni aikaa vain n.1kk.
Nälkä kasvoi syödessä, mutta tuli myös myytyä ylimääräistä rojua pois projektin rahoittamiseksi, kun köyhä harrastelija "muusikko" olen.

Olen aina tykännyt touhuta kaikennäköistä käsilläni ja tämä oli opettavainen ja hauska projekti ja saattaa olla, että joskus kasailen jonkun toisenkin basson:)

T. Sami

Edit 30.10.2015
Pieniä lisäyksiä, jäsentelyä ja parempi kuva takapuolelta lisätty.

Edit 31.10.2015
Pieniä lisäyksiä ja pari korjausta

Edit. 30.11.2015
Uusi (huono) kuva lisätty.
Pientä ulkonäkö päivitystä: Uusi pleksi, joka löytyi torilta. Näyttää ainakin omaan silmään todella hienolta, ROCK ON!

Pleksin sovitus paikalleen onnistui helposti hiomalla hiekkapaperilla n. 1mm kaulataskun kohdalta ja kontrollipaneelin viisteet hioin myös pois, jonka jälkeen pleksi istuu nätisti, niinkuin keskimmäisestä kuvasta voi huomata.

Edit. 17.12.2015
Uudet paremmat kuvat lisätty. Mikkien tehot lisätty.

On viime aikoina ollut mietinnässä, että hommaisinko tuohon valkoiset tms. väriset potikannupit tai kromisen kontrollipaneelin tukemaan tuon uuden pleksin väriä.
Toisaalta sitten taas nykyasussaankin laite näyttää hyvältä, sillä mustat nupit ja paneeli tuovat tuohon naturelliin pintaan kontrastia.
Jää nähtäväksi minkä ratkaisun keksin tähän "ongelmaan" :)

Täytyy kyllä hehkuttaa, että tämä oli todella onnistunut projekti, sillä valmistuttuaan basso on ollu ykkös bassona ja jättänyt mm. 3 kertaa kalliimman basson lojumaan laukkuunsa. Ei se hinta aina ratkaise:)

Edit. 1.7.2016
Niin hyvä kuin tästä projekti bassosta tulikin, totesin että Presarin soundimaailma palvelee paremmin mieltymyksiä tällä hetkellä, joten jatsarin ja meikäläisen tiet erosivat. Olisi ollut sääli pitää hyvä soitin pölyyntymässä. Jäsen Hecthor varmasti keksii bassolle arvoistaan käyttöä;)

Kirjoittanut Zambe88 30.10.2015

            1920×1080  -  2348 kt.

1920×1080  -  1347 kt.

1920×1080  -  1208 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (15 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Metallic-Fani: Hyvä artikkeli! Oli todella mielekästä lukea :) itsellänikin olisi tässä Jackson Kelly projekti ja ehkä sitä itsekin innostun kirjoittamaan.
Zambe88: Kiitoksia kommentista!:)
ruuhkatukka: Hyvä artikkeli ja hieno soitin!
Hecthor: Testattu on. Äärityylikäs ja hyvällä maulla kasattu. Siksipä vaihtoikin omistajaa ;-)

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti