Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

11.09.2015: Roland FA06


Hei,

Ajattelin kirjoittaa lyhyen arvostelun hetken itselläni olleesta työasemasynasta.
Taustoista sen verran, että kosketinsoitto on ollut itselläni pitkään jäissä. Nyt tuli kuitenkin tarve kaivaa vanha Korg Trinity naftaliinista todetakseni sen olevan huollon tarpeessa ja siitä se ajatus sitten lähti.

Hintahaarukka oli siinä 1000 ¤ hujakoilla ja viimekädessä vaihtoehdot jäivät Yamahan (Moxf6), Rolandin ja täysin softiin siirtymisen välille. Eri vaihtoehtojen puntarointiin tuli käytettyä kymmeniä tunteja. Lähinnä nettitutkiskelun merkeissä, mutta myös musiikkiliikkeissä. En ole mikään soundien vääntäjä ja Rolandin n. 2000 ääntä sekä helppokäyttöisen oloinen liittymä kallistivat valinnan kyseiseen laitteeseen. Ja sitten itse asiaan

Roland on nätti ja kevyt soitin. Hintaa on selvästi saatu alas siirtymällä metallista muoviin. Soittimen kiiltävä pinta kerää varmasti sormenjälkiä, mutta eipä se ajoittainen pyyhkiminen mitään haittaa. Osa teksteistä on ehkä pimeällä lavalla hieman hankalalukuisia, mikä ei itselle taas kotioloissa merkannut mitään. Erilaisia pikanäppäimiä löytyy mukavasti, millä tuo ongelma on helppo keikoillakin sivuuttaa. Näyttö on nätti ja Korgista tottuneena sitä tuli vaistomaisesti aluksi sormella tökittyä vaikka kyseessä ei ole kosketusnäyttö. Eri valikot jne. on melko helposti tavoitettavissa yhden tai kahden nappulan takaa. Käytön helppoutta ja valikkojen selaamistarvetta on saatu hyvin minimoitua.

Eli virrat päälle ja ilokseni voin sanoa, että n. 10 sekunnissa laite on soittovalmis. Se on mielestäni kunniallinen käynnistysaika ja oli selkeästi yksi valintaa puoltava seikka; kun idea iskee, se pitää päästä saman tien testaamaan. Sitten soundien kimppuun ja niitähän siis riittää, paljon eli yli 2000. Valtaosa on erinomaisia ja niitä on helppo muokkailla vieläkin paremmiksi. Näitähän saa sitten ilmaiseksi Rolandin Axial sivustolta lisää ja kaksi äänikirjastoa kerrallaan. Eri kerroksien ja jakojen tekeminen on helppoa ja jokaiseen soundiin pystyy laittamaan oman efektin, mikä on aika makeeta. Lisäksi tärkeitä parametreja voi muokata reaaliajassa 6 säätimellä, mikä tekee soittamisesta hauskaa. Fazerin musiikissa esillä ollut soitin ei ollut kosketintuntumaltaan niin kuin esim. Yamaha oli. Itselläni taisi käydä tuuri, sillä tässä soittimessa se oli oikeasti ihan hyvä, mikä oli tietenkin positiivinen yllätys. Tuntuma on kevyt, mutta riittävän jämäkkä ainakin omiin näppeihin.

Itselleni sekvensseri ja sen ominaisuudet olivat erittäin tärkeitä valintakriteerejä ja muutamassa minuutissa ensimmäisen käynnistyksen jälkeen sain jo testinauhoituksia tehtyä; eli tämä on helppokäyttöinen. Se mikä vaati hieman totuttelua, oli tuo Rolandin järjestelmän rakenne. Eli rakenna ensiksi studiosetti missä 16 eri ääntä ja tee siitä sitten se kipale. Nämä asiat pitää vielä muistaa tallentaa tuossa järjestyksessä, jotta kokonaisuus on seuraavalla latauskerralla halutunlainen. Tallentaminen tapahtuu flash kortille ja mukana tulee 4gb kortti, millä pääsee jo hyvin alkuun. Sitten vaan antaa ideoiden lentää ja nauhoittamista ei tarvitse missään vaiheessa keskeyttää, kun vaihtaa esim. soittimesta toiseen. Kaikki toimii erittäin helposti ja loogisesti. Soittimessa oli yksi ominaisuus mistä en tykännyt ja mikä ei sopinut omaan työskentelytapaani. Kun esim. looppi soi ja haluat kokeilla jollain soittimella jotain uutta juttua vanhan äänityksen päälle, sen mute ominaisuus sammuttaa koko soundin eikä testailua voi tällä tavalla tehdä. Tämä vähän ärsytti, koska Korgilla leikin looppien päälle uusilla jutuilla juuri näin.

Perushommat ovat siis hyvin kunnossa; soitin kuulostaa hienolta ja on helppo käyttää. Mitä muuta? Tässä on 16 pädiä, joille voi ladata sämplejä tai niitä voi hyödyntää vaikka mihin (esim. soitinten vaihtamiseen tms.). Nämä eivät kuitenkaan ole kosketusherkkiä ja itse sämplerin ominaisuudet ovat erittäin rajalliset. Mutta, jos haluaa esim. soittaa kitaraa tai laulaa taustoja ja tallentaa ne noiden pädien taakse, tämä onnistuu hienosti. Toinen vaihtoehto on tehdä valmiit sämplet koneella ja ladata sitten soittimeen. Laitteen controlleri -ominaisuudet pitäisi olla hyvät ja valmiit pohjat löytyvät isoimpiin softiin. Itse en ole vielä tätä testaillut. Biisit pystyy myös tallentamaan flash kortille erillisinä wav raitoina, jolloin ne on helppo viedä suoraan sellaisinaan tietokoneelle työstettäviksi. Tässä on myös wifi ominaisuus (lisävaruste), millä voi esim. noita sämplejä siirreellä alustalta toiselle.

Kyseessä on oikeasti hieno laitos, mikä sopii niin lavalle kuin studioonkin. Jo pelkkänä ideapankkina tämä toimii loistavasti, mutta ominaisuudet riittävät vaativaankin käyttöön. Ei tämä ehkä täydellinen ole, mutta ei kaukanakaan siitä.

PS: Omani pistin myyntiin, koska haluan pianon olohuoneeseen. Näiden laitteiden kanssa leikkiminen ja vaihtaminenhan on hauskaa puuhaa ja tätä voi jo kutsua harrastukseksi.

Kirjoittanut doggie79 11.09.2015

            480×640  -  100 kt.

640×250  -  63 kt.


Arvostelu

3,93,93,93,93,9    (7 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle