Muusikoiden.net
13.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

01.09.2015: TEE ITSE UNELMIESI PEDAALILAUTA ALLE PÄI...


No niin, nyt sitten hölmön otsikon jälkeen asiaan ;)

Tässä vinkkejä miten on mahdollisimman helppo saada seuraavista laitteista mahdollisimman helposti editoitavia ja niihin mahdollisimman paljon ominaisuuksia käyttöön.

Behrun FCB1010 lauta vaikkapa t-kaupasta (169 euroa)

Lauta ruuvataan auki ja siihen laitetaan
Uno chip täältä (24 euroa): http://www.ossandust.be/

Orkkis chip pois ja uuden asennus paikalleen.

Midipiuhat kytketään kaksisuuntaisesti oman äänikortin in ja out liitäntöihin.

-Editointi FCB/UnO Control center -ohjelmalla (16 euroa) tai ilmaisella Ripwerx FCB1010 Editorilla (silloin Uno chip pitää olla korkeintaan 1.2f versio). Löytyvät helposti guuglettamalla.

Kätevää on ohjelmoida ylärivi efekteiksi ja alarivi prg-vaihdoiksi.
Tässä tapauksessa ohjelmoin vasemman exp-pedaalin mastervolaksi ja oikean delayn mixiksi (kantapää alhaalla delay on nollassa).
Ja ylärivin viimeinen nappi on kätevästi delayn tap.
Muut efektit ylärivillä vasemmalta oikealle (on/off): oktaaveri, tremolo, chorus/vibrato ja reverb.
Mutta nämähän voi ohjelmoida kuten itse parhaaksi näkee.

Tc-Electronics G-Major 1 (käytettynä 150-200 euroa, eroa uudempaan G-major versioon käytännössä ulkonäkö, nappien logiikka ja harmoniaefektipuoli -itselleni ainakin riittää harmoniaefektiksi pelkästään jo vanhemman hyvin träkkäävä oktaaveri).
G-majorissa saa jokaisen program changen taakse efektien lisäksi myös eq-asetuksen ja kohinasalvan.

Tarvittaessahan sekä g-majorista että behrun laudasta saa myös kanavanvaihdot switcher-toiminnolla mikäli käytettävässä vahvistimessa ei ole midi-toimintoa kanavanvaihtoon.
Tällöin laita esimerkiksi g-majorin ja vahvistimen kanavanvaihtosisäänmenon väliin 6,3 mm "stereoplugeilla" varustettu välipiuha (tarkista kuitenkin varmuuden vuoksi että kanavanvaihto tapahtuu tällaisella liittimellä vahvistimessasi).

-G-majorin editointi Real_Major -softalla, ilmainen, täältä: http://realmajor.haax.se/

Lopuksi midipiuha laudan ja efektilaitteen väliin + efektilaite vahvistimeen kiinni, efektilenkkiin mikäli sellainen on.

Nautitaan soitosta ja todella hyvän kuuloisista efekteistä ilman että tarvitsee osata irlantilaista kansantanssia tai maksaa maltaita.

EDITEDITEDITEDITEDITEDITEDIT
Koska kommenteissa on sivuttu G-Majorin "syövän" signaalia, tuli mieleeni josko tarkoitetaan tuolla äänenvoimakkuustasoja?
Alla on kaksi kokoonpanoa joissa olen G-Majoria käyttänyt ja molemmissa pitää säätää ihan eri tavalla volumetasot, eli Laneyssä pitää olla paljon hiljaisemmat sisääntulotasot ja voimakkaammat ulostulot kuin tuossa räkkisetupissa.
Ihan heti en itsekään oivaltanut kaikkia eri mokamahdollisuuksia G-Majorin volumien kanssa (itsestäänselvyyksinä tietenkin ne etuseinän in- ja outputtason pyöreät namiskat):
1. preset volumet, preset-kohtaisesti
2. inputin SISÄISET volumesäädöt, eli inputissa "pro range" tai "consumer range", joista tietty jälkimmäisessä herkempi sisääntulo (valittavissa laitteen I/O -napin takana olevasta valikosta).
3. outputin SISÄINEN volumetaso säädettävissä: 2-20 dBu range (tämäkin valittavissa laitteen I/O -napin takana olevasta valikosta)

PSA 1.1. > G-Major > Mesa 20/20 pääte
Laney 100 VH100R preamp > G-Major > Laneyn pääte

Ja saundin laadusta: A/B -vertailun (laite välissä, laite pois) jälkeen olen sitä mieltä että ainakaan näillä omilla kokoonpanoillani ei voi sanoa tuon saundia "huonontavan" kitarakäytössä millään oleellisella tavalla. Ja laitehan on itselläni "serial" -tyyppisenä koska muuten ei kohinasalvalla, equlla ja kompuralla tee oikeastaan mitään (paralleelina suora signaalihan pitää sulkea efektilootasta kokonaan muuten syntyvän ja ikävältä kuulostavan vaihevirheeen takia).

Kirjoittanut medsta 01.09.2015

            1909×881  -  170 kt.

996×739  -  109 kt.


Arvostelu

2,42,42,42,42,4    (10 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

MiNopa: g-major on ihan pätevä laite, paitsi että syö rotan lailla signaalia.
MiNopa: Hyöty voi silti olla suurempi kuin haitat. Syöhän se 20m kaapeliakin loopin ja laudan välillä jotain..
medsta: Millä lailla syö? Tummentaa saundia? Huonontaa saundia? En ole tehnyt täyttä A/B vertailua mutta en ole tuota pannut merkille.
medsta: Varmaan riippuu myös onko efektiloopissa vai esim räkkilaitteiden etusen ja päätteen välissä -ja minkä laitteiden ym.
Mindrevolution: Oon kuullut samaa. Vaihtelee ilmeisesti vahvarikohtaisesta loopista riippuen, suositellaan kai käytettäväksi serial loopissa parallelin sijaan. Global In/Out säätämällä pääsee kai ainakin osittain tone-probleemasta eroon.

Yhteensä 5 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti