Muusikoiden.net
19.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

11.07.2015: BluGuitar Amp1 - vaikutelmia


Kiinnostuksen kohteeksi muodostui nyt tällainen varsin omaperäinen efektilootan kokoinen kitaraeuaste-päätevahvistin jota käsittääkseni ei täällä ole vielä arvioitu.
Toivottavasti seuraavasta on jotakin hyötyä laitteesta kiinnostuneille.

Suurimman vaikutuksen alkuhuumassa luultavasti teki laitteen kehittäjän Thomas Blugin esittelyvideo jossa kaveri häikäilemättömästi vertailee tätä pedaalikokoista 100 wattista d-luokan vahvistintaan suoraan Marsunuppien kanssa.

Mutta vaikuttavin demo varmaankin oli seuraava jossa kuulee hyvin nuo hevimmät saundit:

www.youtube.com/watch?v=tz50JV1KiSw&index=10&list=PLTV77QbRyyUkBaaorZMRLgkwJx2BnmlJZ

Tilasin kaukoviisaasti myös laitteeseen sopivan midisovitepiuhan koska ajatuksena oli ohjata saundeja midipedaalilla tällaisenkin mahdollisuuden ollessa tarjolla.

Käyttö
Jos tuosta vekottimesta ottaa periaatteessa minkä hyvänsä kanavan ja vapaasti säätelee sekä selkeästi päällä olevia bass, middle ja treble säätöjä, särökanavien gain ja mastervolumesäätöjä SEKÄ vasemmalla sivussa olevia volume ja sävynuppeja, saapi tuosta kanavakohtaisesti kelpo saundeja.

Särökanavien, 3 kpl, lisäksi löytyy cleani jossa säädöt ovat volume ja koneen sivusta löytyvä sävysäätö. Ja joka saundissa on mahdollista käyttää boostia jonka volumesäätö myöskin löytyy laitteen sivunupiskuukkeleista.

MUTTA: koin varsin vaikeaksi saada tuosta neljän kanavan kokonaisuudesta toimivaa kirjoa. Ensimmäinen kompastuskivi on kaikille kanaville yhteiset tonesäädöt sekä varsinkin yhteinen gain.
Kanavakohtaista volaa ja sävyä pääsee säätämään sivun pikkunupeista (valitettavasti vintagekanavaa lukuunottamatta), eli tämä vähän helpottaa balanssin löytämistä.
Midiohjauksen kera selkisi karusti että behrun midipolkimella saattoi vaihtaa prg-changeja sekä jopa mastervolumea ja gainia (jos expresiopedaaleja riittää) mutta tonesäätöjä ei mitenkään voi tallettaa per kanava. Eli nyt oli opittava toimimaan kompromissien maailmassa, yllätys, yllätys..

Saundi
Kaikista lukemistani ennakkomielipiteistä huolimatta metal-osasto tarjoaa mielestäni parhaan vastineen. Pikkusärö ei ole ihan niin herkullinen kun voisi yläharmoonisineen toivoa ja ihan puhdas kanava omaa hiukan kumisevan yleissävyn.
Mutta kyllä tuosta myös rokkisäröt mallikkkaasti irtoaa.

(Kaiutinsimulaatioulostuloa en tähän hätiin ehtinyt kokeilla joten sitä en tässä voi kommentoida).

Parhaat kiksit tulivat boostilla ohjatusta metallikanavasta koska tuolloin sai erittäin kauniin ja laulavan soolosaundin, vähän tuollaisen Holdsworth/Santana -tyylisen.
Koneessa oleva noisegatekin toimii tuolloin ääriasetuksessaan jees. Tuon muuten hyvän noisegaten huono puoli on että se leikkaa samalla myös vehjeksessä olevaa reverbiä eli käytännössä noisegaten ainakaan rankemman asetuksen kanssa ei voi laitteen omaa kaikua käyttää (!).

Ratkaisu kompro-misseihin
Jotta laitteen sinänsä jees saundit saisi tonaalisesti ja äänenvoimakkuudellisesti balanssiin jouduin turvautumaan Tc-electronicksin g-majoriin efektiloopissa. Tasasin volumevaihtelut ja tweakkasin äänensävyjä haluamallani tavalla. Myös tuon hävinneen kaiunkin sain sen avulla takaisin + muut kivat normiefektit.
Ilman tuota ulkopuolista apua en kyllä pysty oikein kuvittelemaan kuinka kanavat saisi täysin balanssiin.

Rasitteena itsellä lienee tässä testissä EMG-humppareilla varustettu kitara: Thomas itsehän demoaa straton yksikelaisilla laitetta ja jotenkin kyllä tuntuu että yksikelaiset toimisivat tässä paremmin kuin humpparit, saati sitten tällaiset erittäin korkealla ulostulolla varustetut mikit. Keskimikki on omassa testikitarassani singlecoil ja se toimi paremmin varsinkin pikkuroson ja cleanin kanssa.
Yhdeksi aktiivihumppariongelmaksi muodostuu mm. saada cleanista täysin puhdas ilman että kanavan volumetaso putoaa liikaa muiden kanavien volaan nähden.

Päätevahvistimen volumet kyllä riittävät mielestäni mainiosti kovaotteisenkin rumpalin kanssa soitettaessa ja onhan se hauskaa vetäistä pedaalikokoisesta laitteesta suoraan kaiutinpiuha kaappiin!

Tässä "testissä" verrokkina muuten toimi Laneyn satawattinen vh100r -täysputkinuppi joten armoa ei kylläkään annettu.. :-)

Plussat
-koko
-hevi- ja rokkisaundit
-kitsun oma sointi kuuluu saundeissa läpi
-gate

Miinukset
-hinta
-midiohjauksen ja saunditallennuksen rajoitukset tone ja gain-säätöjen osalta
-gate kaiun osalta
-vähän komplikaatioinen cleani
-pikkuroson luonne hiukan koleahko

Täällä lisätietoja vehjeksestä ja kehittelijän demoa:
www.bluguitar.com/AMP1.html

Kirjoittanut medsta 11.07.2015

            1280×944  -  308 kt.

1280×506  -  163 kt.

630×354  -  29 kt.


Arvostelu

3,63,63,63,63,6    (11 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

ReBeat: Thomas Blug
medsta: Korjattu! :)
hemmo: Butt-Blug
medsta: Hmmmm...mistäshän moinen joulahti mieleesi? Ajattelin itse keskittyä tähän härpäkkeeseen... =D
Kallipää: Ääninäytettä noista sen kehumista/haukkumista asioista oisin kaivannu. Muuten hyvä artikkeli! Meinaan ehkä itekin hankkia mokoman
medsta: No ny se läx jo seuraavaan kotiin joten saundinäytteet jäi tekemättä, sorry! Ehkäpä kohta tulee Sansamp 1.1 artikkeli, kun kuulostaa nimittäin oikein lupaavalta tuo..

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti