Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

06.03.2015: Gigrig Remote Loopy-2


Moni voi varmasti samaistua tunteeseen, että soittokalusto ei vaan ikinä ole valmis. Aina yrittää etsiä itselleen sitä optimaalisinta kalustoa, jolla saisi hyvän soundin lisäksi helppokäyttöisyyden mukaan. Isokokoisen kitaravahvistimen ja kaapin rinnalle olikin jossain vaiheessa kasaantunut melkoisen iso kasa pedaaleita lautaan kiinni. Osan bändiprojekteista väistyttyä huomasin kuitenkin käyttäväni vahvistimen kliini ja särökanavan rinnalla vain chorus+reverQ-komboa cleanien maustamiseksi ja delayta soolojen päällä. Noise suppressor ja viritin kuuluvat tietenkin pakettiin kitaran ja vahvistimen väliin.

Laudalla steppailun sijaan päädyin hommaamaan kaksikanavaisen loopperin. Alun perin käytin täältä käyttäjän segajam rakentamaa kahden kanavan true-bypass loopperia ja jonkin aikaa myös Bossin LS-2 pedaalia. Pidemmän päälle pitkien johtojen vetäminen laudalle alkoi kuitenkin ärsyttää. Johto kitarasta pedaalilautaan josta vahvistimeen, josta johdot effect-loopin sendistä lautaan ja takaisin returniin. Suoraan sanottuna ärsytti vedellä kolmea kymmenmetristä piuhaa jokaisen treenin ja keikan aluksi ja lopuksi. Pitkät piuhat söivät muka niin järkyttävästi soundia, että ajatus räkkiin sijoitetuista pedaaleista ja vaihtajasta tuli tuli mieleen. Midivehkeisiin tai multiefektihärpäkkeisiin en kokenut tarvetta muutaman hassun pedaalin takia. Pienellä etsinnällä löysin sitten Gigrig Remote Loopy-2:n, joka oli juuri sitä mitä tarvitsin.

Gigrig on vuonna 2003 Isossa-Britanniassa perustettu pedaalivärkkeihin erikoistunut valmistaja. Tuotevalikoimassa on niin kitarapedaaleita, midivaihtajia, kaapeleita, virtalähteitä jne. Loopy2 on tuoteperheen kaksikanavainen true-bypass kauko-ohjattava pedaalinvaihtaja. Valmistajan vehkeistä ei kovin paljoa tietoa tai arvostelua löytynyt (ostohetkellä vuosi sitten vielä vähemmän) ja vielä vähemmän kotimaisella kielellä, joten päätin kerrankin avata sanaisen arkkuni tarvittavan testauksen jälkeen.

Ostopäätöksen jälkeen tarvitsin pari kuukautta aikaa etsiä tarvittavat räkit, kiskot sun muut tarvikkeet valmiiksi, että laite tulee ikään kuin valmiiseen pöytään. Lopulta tilasin laitteen ja siihen pakettiin liitetyn kanavanvaihtajan. Loopy2 maksaa 99 puntaa ja bundle-kanavanvaihtajan kanssa 179 puntaa. Postituskulut taisivat olla 15 punnan luokkaa.

Vehje saapui noin viikon odottelun jälkeen. Ensimmäinen (ja ainut) pettymys oli, että mukaan laitettu kanavanvaihtaja tarvitsi oman 9v virtalähteen. Eli kun ensin yritit päästä siitä johtohelvetistä jaloissa pois, niin sinne piti vielä yksi virtapiuha saada mukaan. Toisaalta joillakin saattaa olla siellä jaloissa joku wah-pedaali tai muuta sellaista, niin ehkä tämä olisi käytännöllinen niille soittajille. Loopy2 tarvitsee myös oman 9v virtalähteen, mutta tämä oli jo ostohetkellä tiedossa.

Laatikot vaikuttavat olevan jämptiä tekoa. Metalliset kuoret ja plugipaikat vaikuttivat laadukkailta. Kanavanvaihtajassa ei ole sisäänrakennettua piuhaa, eli kissan syödessä piuhan ei tarvitse tilata uutta vaihtajaa vaan riittää että vaihtaa normaalin instrumenttipiuhan siihen. Mukaan oli tietysti laitettu tarvittava piuha.

Kanava vaihtuu perinteisen tip & ring tekniikalla, eli siinä toimii periaatteessa perinteiset marsun kaksikanavaiset (jack-liitännälliset) vaihtajat. Tilasin aluksi jonkun rämäpaskan 5¤ maksaneen vaihtajan vapauttamaan mukana tulleen kanavanvaihtajan virtatarvetta, mutta sillä värkki ei toiminut. Lopuksi päädyin Engl Z4:een, koska oma Z5 oli toiminut jo vuosikausia ikinä hajoamatta. Neuvona voin antaa, että kannattaa mennä musaliikkeeseen loopy2:n kanssa kokeilemaan eri vaihtajia ja katsoa mikä toimii.

Miten se toimii käytännössä. Koitan selittää yksinkertaisesti ja miten itse en käytä, eli vahvistimen edessä.

Vedät ensin kitarasta piuhan kitarasta loopy2:n. Loopy2:sta voit vetää kaksi eri looppia normaaleilla kitarapiuhoilla. Esimerkiksi voit laittaa ensimmäiseen looppiin:n fuzz-pedaalin ja toiseen loopiin overdrive-pedaalin. Loopy2:n outputista piuha sitten takaisin vahvistimeen. Loopy2:sta lähtee oma piuha soittopaikalle, jossa kaksikanavaisella vaihtajalla pystyt vaihtamaan kumman tahansa tai molemmat, fuzzin ja-tai overdriven päälle. Juju tässä on siinä, että Remote loopy2 voi olla vaikka vahvistimen päällä, jolloin pitkiltä signaalia syövältä piuhanvedoilta vältytään ja pystyt silti vaihtamaan pedaalit päälle ja pois.

Sitten toiseen esimerkkiin, eli siihen miten itse käytän sitä effect loopissa. Katsotaan ensin signaalitie.

Kitara -> langaton -> Boss TU-3 -> Boss NS-2 -> Vahvistin

Vahvistimesta Effect Loop send -> Gigrig remote loopy2 input (Loop 1 send Boss CE-2 -> Boss RV-5 -> Loop 1 return (Loop 2 send -> Ibanez DDL-10 -> Loop 2 return)) Remote loopy 2 output -> Effect loop return

Miten tämä käytännössä toimii? Räkissä on kaikki pedaalit kerralla päällä lukuun ottamatta viritintä (joka katkaisee signaalin). Virittäessä siirryn vain vahvistimen viereen, vedän kiskoilla pedaalit esiin ja viritän. Läjästä lähtee vain kaksi piuhaa jalkamaailmaan. Vahvistimen kanavanvaihto toimii normaalisti säröjen ja puhtaidaen välillä ja Remote loopy2:lla pystyy vaihtamaan suoraan joko delayn, chorus+reverb duon tai molemmat yhtä aikaa päälle.

Värkki toimii juuri niin kuin sen pitääkin. Mitään erikoisempia rasahduksia vaihdettaessa ei kuulu. Jonkin verran surinaa katosi myös signaalista, tiedä johtuuko vanhan pedaalilaudan kytkennöistä, pitkistä piuhoista vai molemmista. Treenisolosuhteissa eläminen on helppoa, kun tarvitsee vain avata pedaalilauta, vetää loopy2:n ja vahvistimen kanavanvaihtajien piuhat kiinni, tarkistaa että kaikki pedaalit on päällä ja laitteisto on valmiina soitettavaksi! Livetilanteessa pitää muistaa tarkistaa, että effect loop send ja -return tulee oikeille paikoille remote loopy2:n inputin ja outputin kanssa. Piuhoihin olen valmiiksi kirjoittanut pienelle maalarinteipinpätkälle mikä tulee mihin asian helpottamiseksi. Livesoittaminen on helppoa eikä tarvitse steppailla tai pelätä, että joku kaataa kaljat rakkaiden pedaalien päälle.

Kokeilin Remote loopya myös vahvistimen edessä parilla säröpedaalilla ja toimi moitteetta.

Tämän toteuttamiseen olisi varmasti ollut helpompia ja halvempiakin ratkaisuja. Hintaan kuitenkin tuli lisänä räkki, kiskot jne. Toisaalta hankkeen sain osittain rahoitettua myymällä vanhaa pedaalitavaraa pois. Jääräpäisyys ja kiintymys omien pedaalien soundiin kuitenkin esti hankkimasta esimerkiksi räkkimultiefektiä. Loopy2 oli itselle kuin nakutettu ratkaisu tähän kaikkeen, enkä kadu sen hommaamista.

Voisin suositella Gigrig loopy2:sta mukavuudenhaluiselle pedaalirunkkarille, jolla on käytössään vain pari eri efektiluuppia joihin kuuluu useampi pedaali.

+ True-bypass
+ Helppokäyttöisyys ja yksinkertaisuus
+ Yhteensopivuus useiden kanavanvaihtajien kanssa
+Piuhojen vetäminen helpottuu
+ Kestävä
+ Kalliit vintagepedaalit ei kulu (kun niitä polkee)

- Kallis(räkkien sun muiden kanssa?)
- Bundle-kanavanvaihtajassa oma 9v virtapaikka

Valmistajan kotisivut:
http://www.thegigrig.com/

Kirjoittanut Skende 06.03.2015

            600×375  -  134 kt.

3552×2000  -  2362 kt.


Arvostelu

3,63,63,63,63,6    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle