Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

04.08.2015: Sähkörumpusetit Roland TD-4 vs Alesis DM...


4.8. lisäys loppuun uudesta Hihat Pro -osasta

Näistä vermeistä ei kukaan ole vielä näköjään kirjoitellut ja kun palstallakin tietoa oli vähän niukasti, niin pistämpä omat ajatukset tähän nyt tyrkylle.

Olen itseoppinut kitaristi, joka basson soiton kautta päätyi myös soittelemaan rumpuja, joten tämä artikkeli on lähinnä kotisoittoharrastajan näkövinkkelistä, mutta sellaisenaan kuitenkin toivottavasti hyödyllinen ensimmäistä sähkörumpusettiään miettivälle.

Ostin Roland TD-4 setin muutamia vuosia sitten käytettynä. Setti koostuu TD-4 rumpuaivojen ympärille kootusta seuraavasta listasta:
1 x mesh snare pad
3 x tom-pad
1 x hi-hat pad
2 x cymbal pad
1 x bass drum pad
1 x hi-hat pedal

Eli ainoastaan Snaressa on aitoa rumpukalvoa "simuloiva" verkkomainen kalvo. Tom-padit ja bassorumpu ovat paksua kumia, samoin kuin periaatteessa kaikki lautaset.

Alesis DM10 Studio Mesh pitää puolestaan sisällään
1 x 10" mesh snare pad
4 x 8" mesh tom-pad
1 x 12" hi-hat pad
2 x 12" Crash pad
1 x 14" Ride pad
1 x bass drum mesh pad
1 x hi-hat pedal

Satsissa on siis yksi tomi ja yksi lautanen enemmän kuin Rolandilla ja lisäksi kaikki rummut, mukaan lukien bassorumpu ovat tuolle "mesh" verkkokalvolla päällystettyjä.

Jos settejä vertaa ensin ulkoiselta habitukselta, niin Rolandin räkki vie pisteet tukevuudellaan. Kaikin tavoin se on vakaampi ja vahvemman oloinen, se ei myöskään elä rumpuja soitettaessa yhtä paljon kuin Alesis. Toisaalta se on selvästi pienempi ja esimerkiksi lautasten varsista puuttuu Alesiksen rautoihin verrattuna yksi nivel. Alesiksen räkki on mielestäni monipuolisempi säätöjen osalta.

Kokonaistilavaatimuksen kannalta seteissä ei oikeastaan ole eroa, koska periaatteessa Rolandin räkissä olisi tilaa vielä Alesiksella löytyvälle neljännelle tomille. Toki Rolandin saa tarvittaessa vähän ahtaampaan koloon, ja räkki menee lautaset laskemalla ja sivut yhteen taittamalla suoraan farmarin peräkonttiin, sinänsä näppärää. Alesiksen roudauskestävyydestä ei toistaiseksi ole kokemusta, mutta vähän se hirvittää... paljon rumpuja siirtelevälle Roland vaikuttaisi varmemmalta vaihtoehdolta.

Bassorummuisa on iso ero. Rolandin versio ei pysy paikallaan oikein millään ja päädyinkin lopulta vetämään sen räkkirunkoon nippusiteillä kiinni. Alesiksella tätä ongelmaa ei ole johtuen osaltaan rummun suuremmasta koosta, painosta ja fiksummasta jalasta. Toisaalta myös Alesiksen verkkokalvo ottaa jonkin verran iskuvoimaa pois, kun taas Rolandin kumi tietysti ei ja ehkä siksikin rumpu pyrkii koko ajan "karkuun".

Piuhat ovat molemmissa viuhkana, mutta Alesis luottaa plugeihin molemmissa päissä (ja piuhat on täten korvattavissa vaikka yksitellen, jos tulee ongelmia) mutta Rolandilla on aivojen päässä oma liittimensä koko viuhkalle, ja täten vaatii oman piuhansa. toisaalta kytkentävaihe helpottuu, eli taas roudauspisteet Rolandille. Molemmissa seteissä on tilaa yhdelle lisäelementille, mutta toisaalta Alesis on jo valmiiksi pari elementtiä isompi setti ja silti laajennustilaa on tuon yhden verran, eli monipuolisempi on hän.

Saundeihin en nyt puutu, kuunnelkaa netistä kaupallisia demoja =) Mutta näin amatöörin arvio settien helppokäyttöisyydestä ja soittotuntumasta:

Tiivistäen voisi sanoa, että Roland on Roudausvarma paketti riittävillä saundeilla ilman mitään turhaa kikkailua ja hifistelyä. Töpseli seinään ja soittamaan ilman sen kummempaa. Alesis taas tarjoaa säätömahdollisuudet käytännössä melkein kaikkiin kuviteltavissa oleviin asioihin... ja samasta syystä kyllä sitä säätämistä ja viilaamista sitten onkin. Alesis lupaa paketista valmiin setin jolla eikun soittamaan, mutta minulta meni kyllä eri triggerien herkkyyksien ja settien äänenvoimakkuuksien ynnä muiden hienoviritysten kanssa yli viikko, ennenkuin kasassa oli pari soittokelpoista settiä.

Kolmen vuoden aikana Rolandin kanssa en koskaan törmännyt mihinkään triggerien ongelmiin tuplalyönteineen tai liian herkkine tai raskaine arvoineen, senkus soitat... Alesiksella laaja säädettävyys tuo kirouksena sen, ettei tehdas arvot selvästikkään ole viilattu loppuun asti. Milloin basari lyö nopeita tuplia turhaan tai hi-hat ei aukene. Ihan ensimmäisenä päivänä kytkin vahingossa Ride:n väärin (haluaa Alesiksessa kaksi johtoa), josta syystä koko systeemi oli aivan sekaisin triggerien osalta. Luulin jo koko setin olevan viallinen, ennen kuin tajusin käyttövirheeni. Samoin ensimmäinen päivä kului, ennen kuin opin miten saan basarin herkkyyden haluamalleni tasolla ja vielä tallennettua. Käyttöohje on pakollinen luettava ja vieressä pidettävä Alesiksella ensimmäisen viikon ajan, kun taas Rolandin kanssa pärjää oikeastaan maalaisjärjellä alusta pitäen. Samoin Alesiksen tuntuu saavan "sekaisin" säätöjen osalta aika helposti, jos muuttaa jotain varomattomasti tai kytkentöjen kanssa on epäselvyyksiä... arvaa vaan kuinka kivaa moinen on keikalla, jos näin käy...

Toisaalta sitten Alesis tosiaan tarjoaa säädettävyyttä, joka tuo soittoon ihan uuden alueen. Samoin mesh-kalvot ovat kyllä must. Kyllä noilla kumilätkillä agressioita hoitaa kun saa paukuttaa käsivartensa tunnottomiksi, mutta mesh-kalvot tuovat soittamiseen ihan uuden mukavuuden ja ulottuvuuden. Alesiksen Hi-hat toimii myös huomattavasti aidommin, kuin Rolandin ja kaikkinensa setin saundikirjo on aivan eri lukumäärissä kuin Rolandilla. Jos siis haluaa käyttää rumpuja yleispätevänä lyömäsoitinalustana vaikka kotistudiotarpeisiin, on Alesis aivan eri kastissa kuin Roland.

Eli taas tiivistäen, Roland on paljon roudausystävällisempi, varmatoimisempi ja ilman jatkuvaa säätökonstailua pärjäävä työjuhta esim bänditoimintaan. Mutta se täytyy sanoa, että kunhan Alesiksen aivojen kanssa pääsee sinuiksi, on sen käyttöliittymä kyllä paljon mielyttävämpi live-tilanteissa. Metronomi, tab-tempo, settien muokattavuus sekä sujuva setien vaihtaminen on helpompaa Alesiksen kanssa kuin Rolandilla, jossa kaikki asetukset ovat jostain syystä digitaalisten valikoiden takana. Alesiksessa tärkeimpiin asioihin pääsee suoraan fyysisellä painikkeella, kuten nyt vaikka ihan moduulikohtaisiin äänenvoimakkuuksiin. No sitten taas Rolandin aivot ovat sirot ja pienet ja Alesiksen rohjon oloiset... taas roudaus pisteet Rolandille, mutta Alesis vetää kyllä pidemmän korren keikkatilanteen monipuolisuudessa ja käyttäjäystävällisessä käyttöliittymässä.

Alesiksen DM10 settiä vastaava Rolandin setti olisi varmaan TD-15K (huomioiden aivojen ominaisuudet ja saundien määrät), vaikka siinäkin jäädään yhtä lautasta köyhemmäksi. Hinta ero on Alesiksen hyväksi silti heti noin 800.-
Minulla ei myöskään ole kokemusta tuosta 15K aivoista, onko sen käyttöliittymä keikkatilannetta paremmin tukeva kuin TD-4:sen (luulisi näin?)

Mutta siis jos haluat vain soitella tai tiedät roudauskestävyyden olevan sinulle Se Juttu, osta Roland ja rahatilanteen mukaan ehdottomasti mesh-kalvoilla, eli TD-11KV... jos taas raha on tiukassa ja säätäminen/virittely on mieleistä tai edes siedettävää, Alesis antaa kyllä rahoille monipuolisuuden kautta paljon enemmän kuin halvemmat Rolandin setit.

...sitten vielä muutamia yksittäisiä huomioita. Alesiksen Ride:ssä on käytännössä kolme eri soittoaluetta, kun Rolandilla on vain kaksi näissä halvemmissa seteissä. Alesiksella on tietysti rim-shot jokaisessa tomissa ja snaressa, joihin on kätevä lisäille esim percussioni soittimia tai lisäpeltejä. Alesiksen rimmien kumisuojat tulevat tehtaan paketissa irtaallaan ja haisevat aivan äärimmäisen pahalle ja pitkään... teollinen kumi haisee, ei voi mitään... talo haisi kumille kaksi viikkoa setin ostamisesta... teitä on varoitettu ;-)

No, siinä se, nyt en jaksa enempää. Kysykää jos on kysyttävää =)

Edit: Kysymykseen vastaten vähän enemmän noista aivoista. Kuuluvat yleensä aina sähkörumpupakettiin mukaan ja tosiaan karkealla tasolla rumpulätkät ovat vain triggereitä, jotka lähettävät rumpalin lyönti-impulssin "aivoille", jotka sitten omien äänimallennusten mukaan tuottavat äänen. Näissä kahdessa sähkörumpusetissä ei siis ole minkään sortin akustisia soitto-ominaisuuksia sinänsä, vain sähköä =)

Rolandin TD-4 aivot tarjoavat ~10 valmista settiä ja nipun erilaisia rumpumallennuksia, jotka ovat kautta linjan aika konservatiivisia ja sinänsä myös käyttökelpoisia. Alesiksen setissä on 100 valmista settiä ja toiset 100 paikka mihin voi rakennella omat settinsä aivan pöyristyttävästä määrästä eri saundeja... määrä ei välttämättä korvaa laatua tässä tapauksessa =) Taas siis Roland on helpompi ja yksinkertaisempi, mutta Alesis tarjoaa mahdolisuuden virittää saundeja hyvinkin tarkasti, esim hienosäätää tomien sävelkorkeutta yksilöllisesti ja jokaiselle ääninäytteelle voi myös rakentaa oman EQ-säädön... säätäjän unelma. Valmiista seteistä minun makuuni toimi 3-4 kpl koska haluan pääsääntöisest ihan normaalien akustisten rumpujen saundeja, mutta konemusiikin ystäville Alesis tarjoaa paljon enemmän kuin Roland, luulisin.

Saundien aitoudesta voidaan sitten käydä pitkään ja hartaasti filosofista keskustelua viskilasin ääressä, mutta siihen vaikuttaa kyllä hyvin paljon tietysti käytetty äänentoistotekniikka, olisin kuitenkin varovaisesti sitä mieltä, että Alesis tarjoaa paremmat edellytykset rakentaa saundillisesti "täydellinen" setti... siinä vaan menee juukelisti aikaa ;-)


lisäys 4.8.2015
Settiin hommattu Pro X Hi-Hat
Ja "pro" se sitten ei ole =) Jostain syystä Alesis on halunnut säästää ja painaa hinnan alle satasen euroissa, joka valitettavasti näkyy HiHat padin paksuudessa ja laadussa. Padi on samaa ohutta muovia ja kumia kuin setin halvin lautanen mikä aiheuttaa aivan järkyttävän akustisen mekkalan soitettaessa verrattuna tuohon vanhaan.

Triggeri on myös varsin haasteellinen, mutta uusin 1,01b firmware tekee säätämisestä suhteellisen inhimillistä. Paremman auki-kiinni soitton tällä saa ja aidon Hi-hat telineen käyttö on toki paljon mukavampaa kuin setin alkuperäinen lerpukka HiHat poljin. Mutta se akustinen melu....

Homma toimii niin, että ylemmässä pädissä on iskutriggeri ja alemman "lautasen" alla on varsinainen sensori lautasen kiinni-auki asennolla, joka haistelee tilaa hihatin rungossa olevan jousen painosta. Lisätietoa järjestelmä kerää alemman lautasen reunasta, mutta pääosin homma toimii tuolla jousella.

Pyrin aluksi eliminoimaan akustista "muoviämpärikolinaa" sijoittamalla lautasten väliin muotoonleikatun ohuen vaahtomuovin, joka painoi samalla tuota triggerijousta. Toimi kohtuudella tuhoamatta soittotuntumaa täysin.

Mutta sitten ulkomaisia foorumeita ihmeteltyäni kokeilin käyttää alkuperäistä Hihat-padia tässä päälimmäisenä. (sen saaminen Hihat standiin vaati lievää väkivaltaa... mutta sillai suomalaisen sopivasti, eli ei paljon =)

Tämä alkuperäinen Hihat lautanen on paljon painavampi kuin "pro", mutta siinä on sopivasti kumia iskupinnassa, jotta hakkaamisen äänet pysyvät kurissa ja hommahan toimi lopulta hienosti. Taman Hi-hat standi kantaa tuon ekstrapainon ihan mukisematta toistaiseksi ja triggerit sai kohtuu helposti kohdilleen.

Eli yhteenvetona: satasella saat aidon Hihat-standin mahdollistavat triggerit, mutta lautasena kannattaa käyttää sitä alkuperäistä... olisiko tässä nyt sitten se hinta-laatu taas kohdillaan? No en tiedä, kannattaa kokeilla tätä viritystä kaupassa ennen ostopäätöstä.

Nyt sitten puoli vuotta takana DM10:llä ja kyllä tuo muuten hintansa haukkuu. Keikoilla on kivaa, treenatessa on kivaa ja mikään ei ole vielä hajonnut... twiikatessa asetuksia on myös tullut opittua aika paljon enemmän rumpuilun filosofisesta maailmasta, elämästä, itsehillinnästä ja kaikesta, verrattuna Rolandin "senkus soitat" -kokemukseen... On tämä Alesis siis ihan eri harrasteen mahdollistava väline ;-)

Kirjoittanut Fide 03.02.2015

            1000×750  -  435 kt.

1000×750  -  451 kt.

1000×750  -  418 kt.


Arvostelu

3,33,33,33,33,3    (13 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

metlica: Haluaisn kulla noista rumpujen "aivoista", miten toimii, pitikö hankkia erikseen, onko eroja?
metlica: Hyvä kiitos, olen sentään hieman viisaampi! Tarkoitus joskus hankkia tällaset kun enempi tilaa.
lapinringo: Thanks a lot, ainakin minua auttoi.
Thompson_2: Hei, olen ajatellut ostaa tuon Alesiksen setin, ongelmana on rajallinen tila. Voisitko mitata ja kertoa miten pitkät nuo vaakatasossa olevat putket kehikossa ovat? Kiitos.

Yhteensä 4 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle