Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

12.05.2015: IK Multimedia StealthPedal


YLEISTÄ

Stealth Plug on audiointerface/kitarasoftan ohjaukseen tarkoitettu wah-pedaalin näköinen, kokoinen ja oloinenkin laite. Jos tietokoneessasi on Amplitube tai varmaankin mikä tahansa vastaava kitaravahvistin/efekti/tms. mallinnin, niin tämä toimii silloin sille äänikorttina ja ohjaimena ja tekee koneestasi / audiojärjestelmästäsi vahvistimen ja efektipankin. Soundi tietenkin on riippuvainen käytettävästä mallinnusohjelmasta, mutta tämä fyysinen kapine siinä välissä antaa kyllä ihan uutta ulottuvuutta normaalien pedaalien kytkemiseen myös plugarien kanssa. Tässä artikkelissa kuitenkin Amplitube 3:sta jonka kanssa laite toimii täydellisesti. IMO Amplitube 3 on paras mallinnin varsinkin rocksoundeiltaan. Vaikka presetit ovatkin pääosin surkeita, pienellä rassaamisella voisin pärjätä melkolailla pelkästään sen Marshall-emulaattoreilla.

Varsinkin ultrariisutun studion omistavalle kitaristille tällainen on potentiaalisesti aivan mahtava laite. Ei muuta kuin vaikka läppäriin kiinni ja sinulla on siinä rajattomasti melkeinpä käytettävissä vahvistimia waheja, whammyjä ja ties mitä - vain käyttämäsi softa rajoittaa - eikä tarvitse puljailla monitorointien eikä minkään kautta. Usbilla kiinni koneeseen ja vaikka kuulokkeet pedaaliin, tai sitten piuhalla vaikka kotistereoon ja pääset testailemaan kaikkia mahdollisia efektejä mitä voi kuvitella. Kyllä maar, mutta entäs äänittely? Yhteistyö DAWin kanssa ei sitten olekaan ehkä niin helppoa aina mutta siitä tässä ei loppujen lopuksi olekaan kysymys.

LAATU
Itse laite on varsin jykevä ja hyvin tehty, ei todellakaan mikään muovinen/peltinen kapistus vaan kuten mikä tahansa paremman luokan wah. Kumipinta on pitävä ja tyylikäs ja kytkin toimii varsin hyvin sekä liikevaraa on ihan mukavasti ja pedaali tarjoaa sopivan vasteen jalalle. Kytkin toimii varmasti ja napakasti, ja lisäksi laitteeseen on helppo kytkeä 2-nappinen kanavanvalitsin jolla voi vaikkapa kelata soundipankkeja edestakaisin. Virtansa laite saa suoraan USB:stä.

Äänellisesti laitteen parasta antia on se, että instrumentti-sisääntulossa riittää headroomia ja se nielee pedaaleja ja yliajamista todella nätisti. Tuota sisääntulon yliajamista käyttäen saa varsin näppärästi lisättyä oikein hyvää analogisoundia myös. Käytän laitteen edessä ART:n pientä putkietusta millä saan kivasti hieman lisälämpöä, ja sen edessä aina tarpeen mukaan ihan normaaleja säröpedaaleja. Stealth Pedal reagoi pedaaleihin aivan kuin vahvistin, ei kuten äänikortin sisääntulo, joten pedaaleja edessä käyttämällä sen tarjoamaa äänipalettia voi laajentaa rajattomasti.

Lisäetuna oikeat pedaalit ennen inputtia aiheuttavat huomattavasti vähemmän kohinaa ja melua kuin Amplituben omat säröpedaalimallinnukset varsinkin rajummilla gaineilla.


KÄYTTÖ

Luonnollisesti näitä Amplitubea jne. voi käyttää plugareina ilmankin omaa äänikorttia ihan tavallisen äänikortin kautta, mutta tällöin ääni joudutaan reitittämään ohjelmiston monitoroinnin kautta ja siihen tulee väkisellä viivettä. StealthPedalilla taas saadaan paitsi ääntä 'narulle' myös helposti kuulokeliitännästä ulos suoraan monitorointia varten ilman latensseja. Tällä on kyllä vissi merkitys soittajalle. Ei tarvitse kärsiä ärsyttävästä viiveestä soittaessa tai vaihtoehtoisesti soittaa vain puhtailla sisään ja efektoida jälkeenpäin. Ero siihen että soittaa vain äänikorttinsa avulla vaikka Amplitubea viiveineen kaikkineen on aika iso, ellei sitten ole onnistunut saamaan äänikorttinsa latenssia todella olemattomaksi.

Kääntöpuolena systeemissä on se, että joko käytät tätä Stealth Pedalia ainoana äänikorttina jolloin valjastat koneesi pelkästään kitaravahvistimeksi, tai sitten käytät sitä erillisenä äänikorttina ja vedät äänet ulostuloista kaapelilla varsinaiseen äänikorttiisi aivan kuin mikittäisit vahvistimenkin. Helpottaisi jos DAWiin saisi kaksi äänikorttia mutta ASIO systeemi ei anna tehdä niin ainakaan Cubasessa.

Huomionarvoista voi olla sekin että jos äänitettäessä isompaan projektiin kone joutuu käyttämään kahta äänikorttia, saattaa joutua bufferia kasvattamaan ettei tule ratinoita DAWin playbackissä.

KYTKENNÄT JA SOUNDI

Aiemmin laite oli minulla kytketty useimmiten niin että ensin jaoin kitaran signaalin D/I boxilla siten että yksi raita meni täysin 'puhtaana' tallentumaan jotta sitä voisi myöhemmin muokata ja vaihdella soundeja, ja toinen lähtö meni vahvistimeen josta D/I emuloituna sekä mikitettynä myös raituriin, josta sain samalla monitoroinnin soittaessani. Eli kun soitin kitaraa sain aina kolme raitaa, puhtaan, mikitetyn vahvistimen ja sen stealth pedalin kautta jo valmiiksi amplitube-soundeilla varustetun, mutta kuuntelin siis oikeaa vahvistinta monitorina joten en voinut käyttää Amplituben wahia jne.

Sitten kuitenkin möin pois kaikki vahvistimeni ja käytän aivan pelkästään StealthPedalia ja Amplitube 3:sta kitaroille. Ostin muutamalla kympillä vanhan 14" HP läppärin tuplaydin-Celeronilla ja valjastin sen pelkästään tähän käyttöön. Eli nyt läppäri + StealthPedal muodostaa paketin aivan kuten joku POD tai Axe-FX, ja siitä lähtee valmiiksi tehty soundi DAW:ille. (ja lisäksi äänitän toki kuivan DI raidan).

Tällainen systeemi on kyllä aivan yhtä juhlaa. Ei mitään latenssiongelmia eikä itse äänityskoneen tehoja käytetä ollenkaan. Kontrollit ovat aina siinä esillä läppärin ruudulla. Ja nyt se on tosiaan ihan kuin vahvistin, eli voisin hyvin mennä vaikka keikalle tämän kanssa. Piuha Stealthiin ja siitä miksaajalle > PA-systeemiin ja läppäri vaikka laatikkoon suojaan jonnekin. En tarvitsisi kuin asettaa Ampin melko puhtaalle Marshall-patchilleni ja hoitaa säröt ihan normaaleilla pedaaleilla, ja wahit ja delayt jne. saa Amplitubesta.

TROUBLE IN PARADISE

Tästä pääseekin sitten sopivasti näiden mallinnusohjelmien normaalisti suurimpaan kompastuskiveen eli siihen että paraskaan soundi jonka näillä kehität ei ole järin yleiskäyttöinen vaan pitää tehdä lähes joka tarkoitukseen uusi.

Tarkoitan sitä että normaalilla vahvistimella soittaessa pystyy käyttämään periaatteessa vain yhtä soundia todella pitkällekin. Pienet muutokset soittotyylissä ja voimassa jne. saavat aikaan isoja eroja, ja soundi siten muokkautuu soittajan sormilla kuhunkin kohtaan sopivaksi. Näissä mallintavissa ei niin oikein tunnu koskaan käyvän. Mutta juuri tähän ongelmaan pääsee kiinni käyttämällä edessä pedaaleja. Pedaalien ketju ja StealthPedal - miksei vaikka putkietunenkin siinä välissä - reagoi soittoon ja kitaraan jo AIVAN eri tavalla kuin joku äänikortin lo-z- sisääntulo.

Tästä nimenomaisesta syystä meinasin tässä välillä myydä jo koko vehkeen, kun en sen koko potentiaalia tajunnut valjastaa kuunnellessani oikeaa vahvistinta monitorina...mutta nyt olen myyty. En minä tuota Amplitube3:n marshallia erota oikeasta 'nauhalla' ollenkaan, ja nyt spedujen jne. kanssa se on livenäkin parempi kuin mikään koskaan. Ainoastaan tietysti se lahkeita lepattava kaapin ilmanliike uupuu.

Ja onhan se joskus ihan mahdottoman siistiä heittää vaikka se whammy tai ihan tajuton blackmetal-soundi kehiin napin painalluksella.

Kun sitten myöhemmin keksin vielä että kannattaa ehdottomasti tehdä joka kitaralle omat soundipankkinsa joissa on juuri sille mikille/skeballe viritetyt soundit, niin nyt olen ollut todellakin enemmän kuin tyytyväinen laitteen soundeihin. Ikinä en saisi näin hyviä soundeja mikittämällä minkäänlaista vahvistinta aivan saletisti.

FINAL VERDICT

Omistin laitteen vuosia ja se oli hauska lelu ja välillä kätevä monitorointiinkin. Mutta vasta kun tajusin valjastaa sen ihan stand-alone etuasteeksi halvan läppärin kanssa, tajusin lopullisesti mikä tämän funktio voikin olla. Eli interface jolla saat analogiset pedaalisi ja muut saumattomasti siirrettyä digitaalimaailmaan ilman taso-impedanssi- tms. ongelmia. Vaikka käyttäisin pelkästään Amplituben kaappi- ja mikrofonimallinnuksia homma pelaisi aivan loistavasti. Enkä oikeastaan juuri muuta vahvistinmallinnusta käytäkään kuin perus Marshallia lähes puhtaana tai vähän rutulla, loput pedaaleilla. Aivan kuin olisi joku Axe-FX mutta sentään isolla ruudulla ja hiiriohjauksella. Eikä mitenkään sidottu yhteen ohjelmistoon tai versioon voin ajaa tässä samalla tavalla mitä tahansa plugaria, vaikka tusinoittain freewareja sitten, tai pelkkiä VST-plugeja VST-host ohjelmalla. Ei todellakaan tule käymään ikävä sitä isoa äänekästä vahvistinta studiossa tilaa viemässä. Eli perkeleen hyvä laite, ei voi muuta sanoa, mutta vasta juuri tässä käytössä, oman koneensa kanssa rakennettuna ikään kuin vahvistimeksi. Ei tätä tarvitse jos äänität kitarasi muuten ja vain efektoit jälkikäteen plugareilla.

Ääniklippejä voit seurailla sivuiltani, vaikkapa youtube/deeaa tai fandalism/deeaa tai facebook/deeheikkinen. Teen nykyisin kaiken tällä systeemillä.

Kirjoittanut deeaa 18.12.2014

            500×434  -  40 kt.


Arvostelu

2,12,12,12,12,1    (15 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

blacknex: Tämä ei ole arvostelu vaan myyntipuhe.
horseface: Toimisikos tämä Garagebandin kanssa?
N. Månni: Sait kiinnostumaan masiinasta. Mistäs näitä saa?
deeaa: Niin, myyntipuhetta kyllä, mutta ihan totta myös. Ja mulla olis yks turhana.
deeaa: Tuohon viimeiseen kommenttiini viitaten, enpä myykään tätä kun vermes on välillä niin sairaan kätevä kyllä. Eli ei ole myynnissä mulla enää!

Yhteensä 5 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle