Muusikoiden.net
19.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

10.12.2014: Castrolele - gallonan sopraanouke


Heipä hei. Yksi omituinen soitin on taas valmistunut, koska satuin löytämään oikean Castrol-kanisterin. Jos tämä ei ole hyvä syy soittimen rakentamiselle niin mikä sitten?

KAULA
Otelaudan osalta kysymyksessä on ihan tavallinen sopraanouke (mensuuri 345 mm) jonka nauhojen paikat ovat Stewmacin mainiosta nauhalaskurista. Kaula on samaa ikivanhaa kaapin koivupuista välihyllyä josta jo Jerrylelen kaulan tein vuosia sitten. Viritinkoneistoina Groverin Sta-Tite avovirittimet. Lapa on suora Fender-tyyppinen, koska se on helpompi tehdä kuin kaulakulmallinen. Rakenteesta johtuen tarvittiin myös kielenpidin, johon sopiva puolipyöreä muoto löytyi vanhan muovisoljen puolikkaasta.

"RUNKO"
Jerrykannuihin verrattuna öljykanisteri on hyvin ohutta peltiä. Se on tietysti helppo työstää mutta ei kestä kielten vetoa tai tallan puristavaa painoa. Siksi kaulapuu on aivan "kannessa" kiinni, mikä tietysti ei ole hyväksi akustisen värähtelun kannalta. No, kaikkea ei voi saada. Opettajani yllytti kasvattamaan kaulakulmaa sanoen että ääni voimistuu kun talla on korkeampi. Se pitää tosiaan paikkansa, älkää minulta kysykö mistä se johtuu. Tallan yläpuolella on Woody Guthrie-vaikutteinen mietelause.

PIKKUOSAT
Talla on kirsikkapuuta, kun sitä kerran oli sopivan kokoinen pala pakissa. Peräkappaleena pienempi pala kai cocoboloa, joka on ihan vaan ruuvattu kannen läpi kaulapuuhun. Kielinä sopraanouken Low G-satsi. Kannun ylälaidassa oli sopiva paikka ääniaukolle, josta tuli todella hieno resonaattorikitaran "teesihdillä". Satula on tehty suvun suurimman koiran esipuremasta hirvenluusta, josta olen viilannut niitä ennenkin ja vielä jäi tuleviin tarpeisiin.

Erityisen ylpeä olen sisäänrakennetusta nuottitelineestä, jonka innoittaja on torvisoittokuntien mukana kulkevat telineet. Kapea muutaman rivin nuotti- tai tabiliuska pysyy kannussa kahdella pienellä magneetilla.
Voipi olla että laitan tähän joskus mikin tai sitten en.

MAINOS MAINOS
Periaatteessa voisin yrittää tehdäkin tällaisen vaikka "asiakkaan astiasta" jos joku on kiinnostunut. Hintaa en ole ehtinyt miettiä, mutta ei se minnekään Gibson-luokkaan mene. Sanotaan että kyllä tässä iässä pitää saada turvaton kymppi tunnilta ja alle 30 tuntia menee + kulut. Tästäkin yksilöstä voidaan keskustella, on jonkinlainen hellasärö...
MAINOS MAINOS

Kirjoittanut Fat Masterson 10.12.2014

            800×293  -  156 kt.

840×630  -  221 kt.

1079×806  -  299 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (19 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

kalakukko: On muuten tyylikäs! Ääninäytettä olis mukava kuulla :D
Fat Masterson: Kiitoksia! Täytyisi yrittää opetella niiden ääninäytteiden laittamista jonnekin.
Descartes: Hieno!

Yhteensä 3 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti