Muusikoiden.net
10.12.2018
Gibson Megakiertue | Esillä vuoden 2019 Gibson-uutuudet sekä paljon muuta! 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

06.08.2015: Metallibody telecaster rakentelu.


Mielessäni on ollut jo useamman vuoden metalli hollowbody telen rakentelu. Nyt ensiviikolla, 14.11 alkavalla metallikurssilla on vihdoin aika aloittaa projekti. Sain hankittua telen piirustukset ja bodymallineen, sekä suunniteltua keskitukirakennepalkin, joka on välttämätön metallibodyissä. Tukipalkki vakauttaa rakenteen. Erifirmat tekevät näitä esim. puusta, metallipalkista ja alumiinistä.

Metallibody kitaroita valmistaa jo kaupallisesti useampikin firma esim.: Tyyster Suomessa, DC metal body guitars Belgiassa, Hamilton steel guitars ja James Trussart custom guitars Jenkeissä.

Erilaisissa telerakentelu keskustelusivuilla on hyvin kuvattuja rakenteluprojekteja, joista itsekkin sain innostuksen tähän projektiin. Tässä muutama mainio linkki muitakin innostamaan.
http://www.tdpri.com/forum/tele-home-depot/193060-steel-aluminum-tele-project.html
http://www.tdpri.com/forum/2011-tdpri-tele-build-challenge/263927-vintage65-2011-tdpri-build-challenge-thread.html

Tässä artikkelissa esittelen ns. päiväkirja muotoisena joitain työvaiheita, ongelmia ja toivottavasti onnistuneen lopputuloksen.


15.11.2014
Aloitin homman tekemällä keskitukirakennepalkin, jonka ympärille body alkaa rakentumaan. Käytin 2 mm levyä ja huonekalu neliöteräsputkea. Ei ihmeempiä ongelmia hitsailla kasaan etukäteen tehdyn piirustuksen mukaan, tarkkaa hommaahan tuo on että kaulatasku istuu nätisti, suoraan linjassa ja oikealla korkeudella. Keskitukipalkki tyylisen rakenteen etuna on se, että voit tehdä kaulataskun lähes valmiiksi jo tässä vaiheessa, lukuun ottamatta reikiä.. Homma jäi ensimmäisellä kerralla hieman vaiheeseen kun oli hopeakoru ja kantasormus valuja myös tehtävänä.

28-29.11.2014
Jatkoin hommaa kansi ja pohjalevyjen mitoittamisella ja leikkaamisella, jotka tein 1 mm levystä. Wanhanliitontyyliin leikkasin ne 0,8 mm laikalla rälläkällä, sain leikattua ne yllättävän mittatarkasti ja nopeasti. Hion osat loppumittoihin nauhahiomakoneella. Näitä jos tekisi enemmän, niin kannattaisi käydä leikkauttamassa laserilla. Toki silloin tulisi hintaakin jokunen satanen, kuin ei osaa tehdä mitoituksia Autocadilla, leikkaushan ei maksa hirveitä. Kaulataskun viimeistelin myös kaularuuvin reikiä vaille valmiiksi, kaula istuu taskuun mainiosti. Ihmeempiä ongelmia ei ole vielä ilmaantunut. Kokonaisuudessaan bodyssä hieman liikaa painoa, tehtävä tukipalkkiin kevennyksiä.

Juttelin kurssin vetäjän kanssa bodyn ruostuttamisesta. Todettiin että varmaan helpoiten homma hoituu suolahapolla, jolla olen tehnyt ruostutuksia ennenkin, haju vaan siinä on aika helvetin paha ja hengityssuojaimet oltava päällä ehdottomasti. Etsauksia ja kuviosyövytyksiäkin voisi tehdä ferrikloridilla, mutta taidan jättää tähän tekemättä. Erilaisia värjäyksiäkin olisi mahdollista tehdä Antique Black metallinvärjäys nestellä. Katsotaan mihin viimeistelyyn päädyn, se on varma että maalia tähän ei tule.

12-13.12.2014
Tein kevennyksiä tukipalkkiin ja hitsasin migillä sen pohjalevyyn sekä reunakappaleen ja kannen paikoilleen. Kanteen jäi vielä hitsattavaa kun pienellä virralla hitsatessa sauman tunkeutuvuus ei ollut riittävä. Oli oma moka kun en uskaltanut hitsata kovemmilla virroilla että kansi ei lähtisi vetelemään. Viimeistelin myös kaulataskun, joka istuu mainiosti.

9-10.1.2015
Hitsasin Tigillä saumat uudelleen. Vähän tuli vetelyitä eli kansi on hieman kaareva mutta ei onneksi aaltoileva. Valmiina luulen että sitä ei silmällä erota. Hiekkapuhalsin bodyn kevyesti että värjys ja ruostutus onnistuu paremmin. Kaulankin sain viimeisteltyä. Otelautaa tummensin hieman grafiitilla ja osmocolor päälle. Lapaan laitoin mustan petsivahan, jonka kiilloitin puhki että puuta näkyy läpi ja on kulutetun näköinen. Mätsää sitten paremmin bodyyn.

23-24.1.2015
Kaikki aukot leikattu ja body viimeistelty. Seuraavaksi talla kohdilleen, bodyn värjäys ja ruostutus.

3.2.2015
Koriste hannunvaakuna ja joutsenpleksi hahmoteltu. Koristekaiverrusta luvassa reilusti...

6-7.2.2015
Plexit kaiverrettu ja aloitin jo minibirdin teon. Sain osat leikattua ja hepattua kasaan loppuhitasusta varten. Homma sujui todella nopeasti kun tiesi jo mitä tehdä.

15.2.2015
Patinoin telebodyn ja laitoin suolahapot kanteen. Tarkoitus saada nätti läikykäs ruoste tummemman patinoitivärin päälle. Levitin hapon pensselillä, rypistin paperia kannelle ja kostutin vielä kunnolla. Laitoin muovipussissa parvekkeelle ruostumaan, saa nähdä millainen tulee. Sitten olisi enää kasaus ja hannunvaakuna koristeen viimeistely. Kaikki metalliosat vanhensin ferrikloridilla jo valmiiksi. Toivo jo elää, että tämä ikuisuusprojekti valmistuu...

22.2.2015 Body otettu pois ruostumasta, tuli aika hauska pinta. Laitoin puhdistamisen jälkeen kolme kerrosta karnaubavahaa pintaan. Seuraavaksi sähköjen laitto ja kasaus vihdoin.

22.2.2015 Kitara kasassa ensimmäisen kerran. onhan tuossa vielä paljon tekemistä ja säätämistä.

7.4.2015 Nyt reilu kuukausi kitaralla soitelleena voin kirjata hyvät ja huonot puolet.
+ soi hyvin ja kovaa ilman vahvistintakin
+ resonoi loistavasti, sustaini
+ keskiäänivoittoinen soundi
+ pitää hyvin vireen
+ ulkonäkö
+ häiriöttömyys, faradayn häkki automaattisesti

-paino noin 4 kg
-muutama pieni lommo jäi takakanteen
-aikaa meni liikaa valmistumiseen

Ääninäyte akustisesti.
https://www.youtube.com/watch?v=tQvvwa6u1kI

Kaikinpuolin oli mielenkiintoinen projekti. Toinen metallibodykitara valmistumassa. Tulevaisuudessa tulee varmaan tilaisuuden sattuessa tehtyä lisääkin.edit.
6.8.2015 Sain vasta nyt laitettua kitaraan kaulamikin, Fender nocaster 7 kohm. Ajaa minulla asiansa ihan mainiosti. Ei onneksi tullut ennakkoon pelättyä volume eroa tallamikin kanssa. Tallassa DiMarzio DP112 Pre B-1, 14 kohm. Nyt kitaralla pitempään soitelleena ja säädöt kohdilleen saatuna, olen enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen. Ensitalven kitarat ovat jo suunniteltu kurssia varten, yritetään vielä saada petrattua lopputuloksia paremmiksi, vaikka ei tämä tele ja HRG minibirdikään hassummin onnistuneet.

Kirjoittanut RAUMALA 08.11.2014

            1200×900  -  869 kt.

960×540  -  79 kt.

1200×903  -  240 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (22 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

deeaa: Mielenkiinnolla odotan! Kiintoisa aihe. Arvostelen sitten vasta myöhemmin.
Funkyshiva: Hienoa nähdä mitä syntyy...Mulla on 1mm paksusesta mustastaraudasta tehty tehty tele, vaahtera kaulalla...Ja sustaini on ihan omaa luokkaansa...
Funkyshiva: Siis mun on suomalaisen JHS:n tekmä: https://www.facebook.com/pages/JHS-Guitars/140005742845615
RAUMALA: http://4.bp.blogspot.com/_bAGq3eocS … k/fxmlkDXHoGY/s400/insidewblock.JPG
RAUMALA: Onneksi löytyi kuva tuosta tukirakenteesta, niin loppu on sitten vain tekemistä.
PIM: Ei mun alumiinisessä telessä ainakaan ole mitään keskipalkkia, vaan pelkästään palikka kaulan kiinnityskohdassa.

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti