Muusikoiden.net
20.11.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

17.09.2014: Fender Kurt Cobain Jaguar + video


Ominaisuudet
- 24 tuuman skaala
- leppärunko, vaahterakaula ja ruusupuinen otelauta
- kaulaprofiili: C
- Dimarzio-mikrofonit: Super Distortion ja 36th Anniversary PAF
- Adjusto-Matic -tallapala ja Jaguarin perinteinen vibrato
- 3-asentoinen mikkivalitsin sekä kaulamikille oma "rhythm circuit" volumella ja tonella
- Gotohin modernit virittimet
- väri: 3-tone sunburst
- kova laukku


Taustaa
Tämä Jaguar on Fenderin Meksikon tehtaan tuotos, jonka esikuva on Kurt Cobainin vahvasti modifioitu '65 Jaguar. Hän osti kitaran valmiiksi modattuna. Tässä hiukan infoa kitaran mahdollisesta alkuperästä:
http://www.musicradar.com/news/guit -kurt-cobains-fender-jaguar-603509/

Kuin vuoden 1965 kitara?
Ensimmäinen huomio kitarassa on sen vahvasti "vanhennettu" Road-Worn-viimeistely. Tässä kohtaa Fenderillä on tehty todella tarkkaa työtä. Esimerkiksi lavan lakka halkeilee juuri kuin oikeassa vintage-soittimessa. Lakka ja maali rungossa näyttää pois halkeilleelta, eikä siitä irti revityltä. Kaulan takana on myös pieniä lommoja, mutta muuten kaula tuntuu samalta kuin uudessa kitarassa. Rautaosista ei kiiltoa löydy, mikkien ruuveissa on jopa jonkin sortin töhnää. (Kuka ties mitä möhnää on tuonne tungettu, "älä laita suuhun".) Pieni kauneusvirhe on täysin valkoiset reunalistat kaulassa.

Soittotuntuma
Kitara on ollut minulla vajaat kaksi vuotta, joten sen temput ovat tulleet tutuksi. Lyhyt 24" skaala oli minulle ennestään tuttu juttu, mutta se saattaa yllättää soittajan ensimmäisellä kerralla. Kielten jännite on pienempi ja tatsi hiukan ahtaampi kuin normi-skaaloilla. Itse soittelen tällä skaalalla siinä missä muillakin, hetkellisen orientoitumisen jälkeen.

Kaula ei ole paksu eikä ohut - hiukan Fenderin nykyistä suht ohutta "modern-C" -profiilia paksumpi. Vibra-kammen kunnollista käyttöä varten kitara pitäisi ehkä säätää uusiksi, mutta omalla kohdalla kampi jää muutenkin vähälle käytölle. Erikoisen hauska ominaisuus Jaguarissa on pitkät pätkät kieltä tallapalan takana - niitä painamalla saa todella hauskaa nostoa yksittäisiin kieliin (vs kaikki kielet kammella). Ja kitaran vire vielä kestää näitä temppuja mainiosti.

Kitaran sähköt
Hyvin epä-Jaguarmaisesti, tätä kitaraa voi soittaa kuin Les Paulia ikään. Siinä on perinteinen 3-asentoinen kytkin ja erittäin hyvin keskenään toimivat humbuckerit. Vaikka kitaran soundi on suhteellisen vaimea ja keskialuepainotteinen ilman sähköjä, se suorastaan pomppaa eloon kun sitä soittaa vahvistimen läpi.

Jaguarissa on myös oma erikoisuutensa soundi-politiikassa: ns. rhythm-piiri. Tämän säätimet löytyvät kielten päältä, yläsarven tienoilta. Oman volumen ja tonen ansiosta tällä saa säädettyä yhden ylimääräisen soundin perus-säätöjen lisäksi. Tästä asennosta saa tummempaa ääntä kaulamikistä, kaiketi 60-luvun jazz-miehiä silmällä pitäen. Monelle soittajalle tämä kytkin on varmasti erittäin toimiva ratkaisu, mutta omalla kohdalla se toimii useimmiten kill-switchinä, kuten videossa.

Soundit
Super Distortionista on tullut itselle uusi suosikki isotehoisten humbuckerien maailmassa tämän kitaran kautta. Tehoa on mikissä paljon, mutta se silti puhdistuu nätisti volume-potikalla ja jopa hiukan helähtää tarvittaessa. Isommilla säröillä se murisee kuin kitaran nimen esikuva viriileimmillään. Itse asiassa, hieman erikoisempaa hevikitaraa etsivälle tämä Jaguar on oikein hyvä vaihtoehto. (Vaikkakin 24" skaala asettaa tietyt rajoitukset reippaissa alavireissä.)

Kaulamikin paikalla Dimarzion 36th Anniversary PAF tuottaa kauniit puhtaat soundit ja suorastaan loistaa kun vahvistimesta on pieni pohjasärö - soittajan maun mukaan sekaan heitettynä reilu reverb vie kitaran helposti jättimäisiin post-rock -maailmoihin. Isolla säröllä soundi pysyy kirkkaana ja selkeänä. (Näistä syistä ostin samanlaisen mikin toiseenkin kitaraani.)


Loppuarvio
Tämä Kurt Cobainin nimikko-Jaguar on paljon muutakin kuin aikamatka 90-luvulle ja grungen valtakauteen. Se on monipuolinen ja omalaatuinen versiointi jo itsessään omalaatuisesta kitaramallista. Itse olen iloinen, että Fender teki edes tämän yhden vasenkätisen sarjatuotantomallin näistä "offset" -kitaroista. Seuraavaksi ehkä se Jazzmaster?


Plussat ja miinukset
+ Dimarzio-mikit ja soundi
+ rautaosat
+ huolellisesti hajoitettu viimeistely
+ hyvä kaula ja soittotuntuma

- puhtaan valkoinen reunalista
- hienoinen nauhojen törrötys pakkasilla
- potikat liian lähekkäin (otin nupin pois keskimmäisestä)
- pieni lapa (makuasia)

Video-arvostelu kitarasta
https://www.youtube.com/watch?v=g__KGcpiDss

Kirjoittanut Ziggy Bubba 17.09.2014

            1280×848  -  104 kt.

1280×848  -  70 kt.

1280×848  -  85 kt.


Arvostelu

3,43,43,43,43,4    (7 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Macgowan: Kuinka paljon kitara maksoi? Mistä ostit?
zmb: kvg
Ziggy Bubba: Thomannilta, noin 1300e
Gabe: Hyvä arvostelu ja upea kitara.
sickboy: Heh, olisit nyt soittanut videolla ees vähän Nirvanaa ku on Cobaini-Jaguar kuitenkin kyseessä ;)
Ziggy Bubba: Oli siellä Nirvanaa, parin riffin verran. Nyt tarkkana!
Ziggy Bubba: Territorial Pissings ja hidastettu Teen Spirit -kierto.

Yhteensä 7 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti