Muusikoiden.net
07.07.2020
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

30.07.2014: Kozmic Company, Baltic Jazz, Taalintehda...


Baltic Jazz on vuosittain järjestettävä pääasiassa perinteisen jazzin suomenruotsalainen tapahtuma Kemiönsaaressa. Mukana on ollut yleensä myös rock/blues painotteista ohjelmaa.

Kozmic Company viittaa Janis Jopliniin tai ainakin hänen biisiinsä Kozmic Blues, joka esiintyy myös ensimmäisen albumin nimessä. En tiedä miten paljon festariyleisö tai edes tämän saitin lukijat tuntevat Janista. Esiintyjänä hän oli monella tavalla merkittävä: ensimmäisiä naispuolisia rock-tähtiä ja hippiliikkeen keulakuvia, ehkä myös tasa-arvonainen (myös ensimmäisiä naisesiintyjiä, joka käytti hameen sijasta housuja!) esim. biisillä Women is losers. Pikkukaupungista lähtöisin oleva kapinallinen ja valitettavasti 27-kerhon perustajajäseniä. Hänen esiintymisensä kiihkeys ja intensiteetti kompensoi melko rajoittunutta lauluääntä.

Janisina esiintyi minulle aiemmin tuntematon kemiönsaarelainen Piia Kolima, jonka saavutuksia spiikkaaja pitkään selosti. Taiteilija on toiminut mm. teatterissa ja mitä ilmeisimmin harrastanut tanssia. Konsertissa hänellä oli tekorastatukka, päätellen siitä että muutamaa kuukautta aiemmat kuvat näyttävät hänet lyhyttukkaisena. Kysymys on, miten vakuuttavasti spontaania, herkkää ja aitoa Janisina voi jälkikäteen kopioida? Vastaus: erittäin hyvin. Piian lauluääni oli teknisesti parempi kuin Janisin, voimakas ja laaja-alainen. Myös raspinen huuto sujui hyvin. Esityksessä oli iloa, itsevarmuutta, voimallista lavaliikehdintää ja aiemmasta esiintymiskokemuksesta tullutta harjaantumista. Suuri osa Janisin tärkeimmistä hiteistä vedettiin läpi tällä Kozmin Companyn g, dr, b, kb kokoonpanolla. Erityisesti kitaristi Mika Jokinen vakuutti tyylitajullaan, hyvällä soundillaan ja tekniikallaan muun bändin säestäessä tiukasti. Kappaleita oli jkv. sovitettu bändin soittimille sopiviksi. Esim. akustista kitaraa ei käytetty lainkaan, vaikka se on oleellinen Me and my Bobby McGee biisissä ja Janisin Summertimen kahden kitaran alkutilutus (joka on eräs kauneimmista rock-musiikin historiassa) oli jätetty pois. Hyvältä kuulosti kuitenkin.

Bändi oli sijoitettu illan alkuun kahden mielestäni selvästi heikomman esiintyjän lämppäriksi. Porukka keikalla oli varsin sekalaista: edessä tanssi parikymmentä lähinnä nuorta naista, kuulijoita vanhassa tehdashallissa (jossa on muuten hyvä akustiikka ja ainakin tämän bändin osalta oli myös hyvä miksaus) oli kohtalaisesti, mutta osa yleisöstä notkui varsinaisen soittotilan ulkopuolella enemmän seurustelun merkeissä. Melkein kuin jossain maatalousnäyttelyssä? Jotenkin tässä meni hyvää musaa osin hukkaan, ja pahoin pelkään, etteivät nämä soittajat tule saavuttamaan valtakunnanlaajuista huomiota. Covereita on usein kiva kuunnella, mutta eihän niiden kelaamisella historiaa tehdä. Tämä on kuitenkin jo jonkinlaista perinnemusiikkia, jonka välittäminen uusille sukupolville on kannatettavaa. Onneksi tässä ulkoilman lämpötilaa noudattavassa tehdashallissa oli kerrankin hyvästä säästä johtuen illalla lämmintä. Bändi poistui melko hyvien aplodien säestämänä. Kozmic Companyn esityksiä näkyy olevan YouTubessa.

Kirjoittanut Joosef 30.07.2014

            2048×1536  -  318 kt.


Arvostelu

3,43,43,43,43,4    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Keikkatunnelmat

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

 Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti