Muusikoiden.net
14.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

16.12.2014: Carl Martin Plexitone -klooni


(Päivitetty 16.12.2014 vastaamaan nykytilannetta)

Nyt on hieman pakko hehkuttaa tätä.

Tuossa vajaa vuosi takaperin liityin blues/southernrock bändiin, joka vei meikäläisen syvien sinisten sävelien äärelle ja hippasen ulos omasta hiekkalaatikosta, niin osaamisen kuin soundimieltymystenkin vinkkelistä.

Mitäpä siitä, armoitettu kamar****ari näki tässä valtaisan tilaisuuden kamarumbaan. Onneksi nykyelämäntilanteessa kuukausittainen budjetti on rajallinen, joten ihan lapasesta homma ei lähtenyt. Ehkä.

En puutu tässä nyt prosessin yksityiskohtiin, vaan pureudun lähinnä siihen, mikä sen toistaiseksi pysäytti (ainakin hetkeksi).

Aikalailla summamutikassa, YouTube -klippien perusteella ja vahvalla 'musta tuntuu' -meiningillä tilasin Mnetin tunnustetulta pedaalinikkarilta, jäsen s0r0666:lta Carl Martin Plexitone kloonin muutamilla parilla muutoksella.

Homma hoitui sutjakkaasti ja melkeinpä ennen kuin ehdin kissaa sanoa, möllötti pöydän nurkalla kuvan mukainen loota. Siitäpä haukankatseiset lukijat jo huomaavat, että vehkeestä puuttuu yksi potikka alkuperäiseen verrattuna. Tämä on toinen selkeä muutos, en kokenut (volume)boostia tarpeelliseksi tässä pedaalissa. Näin saatiin koko maltillisemmaksi. Toinen isompi muutos on se, että tämä loota syö 9 V DC:tä eli sitä tavallista pedaalivirtaa. Originaali Plexitone haluaa 230 V verkkovirtaa, mikä mielestäni on kitarapedaalille täysin älyvapaa ratkaisu, jos kerran sama lopputulos voidaan saavuttaa 9 V virrallakin... Tosin tähän varmaan on joku peruste, jota en ymmärrä.

Lootassa on siis neljä potikkaa. Kaksi gainille (higain ja crunch), tone ja volume. Aika ilmiselvää. Jalkakytkimillä valitaan on/off ja toisesta, kumpi gain-asetus on päällä. Simppeliä, ja toimivaa. Lootan maalauksessa on pyritty luomaan mielikuvaa vanhan Marshallin etupaneelista, kuulemma.

Aika paljon tekstiä, eikä vielä sanaakaan soundista. Muutama ylistyssana kertoo paljon:

a) ihan paras

b) vitum awesome

En osaa ottaa kantaa siihen, miten hyvin tai huonosti tämä jäljittelee pleximarsua, eikä se minua missään vaiheessa kauheasti kiinnostanutkaan. Soundista kyllä tulee selviä assosiaatioita erään tunnetun australialaislähtöisen orkesterin äänimaailmaan. Tärkeintä kuitenkin on, että vehjes tuottaa hienoa muroa.

Pedaalin perussoundi on kirkas, mutta tonepotikka toimii hienosti, ja soundin saa aika hyvin aseteltua tarpeen ja käytettävissä olevan vahvistimen mukaiseksi. Tone-säätimen alue on laaja mutta suht kapea, eli se toimii ylämiddlen ja treblen aluella, ainakin mun korvan mukaan. Mitään radikaalia muokkausta tietenkään ei voi tehdä, jos soundi ei miellytä lähestulkoon ensipuraisusta alkaen, ei se säätämällä siitä juuri parane.

Vaihto jalkakytkimellä eri gain-asetuksien välillä on saumaton. Lisäksi soinnin väri tai laatu ei muutu juurikaan, vain gainia tulee lisää, mikä on hieno asia. Gainia on tarjolla ihan pienestä reunamurosta hyvinkin hard rock -osastolle. Metallimiehet katsonevat toisaalle jo pedaalin ominaissoinninkin puolesta. Gainit kaakossakin voi paiskoa menemään avosoinnuilla huoletta. Vaikka säröä piisaa varsin kohtuudella, pysyy sointi silti hyvin kasassa ja erottelevana. Pienemmillä gaineilla ja straton kaula- ja keskimikillä löytyi todella makoisa funkkinytkytys, jonka ääressä valkonaama funkkasi ns. perseensä irti hymy huulessa. Ihanaa.

En osaa verrata tätä alkuperäiseen, koska en ole sellaista koskaan kokeillut. Tämä käsintehty, parilla huomionarvoisella modauksella toteutettu custom-pedaali syrjäytti laudastani kaikki muut säröpedaalit. Plexitonen kaveriksi hankin kuitenkin vielä samalta nikkarilta MI Audio Crunch Box -kloonin, tämänkin pienillä viilauksilla. Noilla harjaa jo melkein mitä vaan.

Vielä kun hinta oli vähintäänkin kilpäilukykyinen ja toimitusaika lähestulkoon verrattavissa Thomannin toimitusaikoihin, ei voi kuin ihmetellä, miten joku viitsii tuhlata rahansa originaaliin. Jälleenmyyntiarvo? Höpsis. Jos Plexitone ei maistukaan, voit lähestulkoon heittää tämän kloonin jorpakkoon. Rahallista tappiota ei tule paljoakaan enempää kuin ostamalla alkuperäisen uutena ja myymällä sen käytettynä eteenpäin. Miettikääpä sitä.

Kuvan on ottanut pedaalin tekijä, lainaan sitä härskisti tässä.

JuSu

Kirjoittanut JuSu 14.07.2014

            679×489  -  436 kt.


Arvostelu

3,93,93,93,93,9    (24 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

s0r0666: Virran puolesta mainittakoon, että tässä pumpataan sisään annettava jännite 18V:iin, joka on maksimi tuolle LF347-lastulle. Enempää lastulle ei voi antaa verkkovirrankaan jälkeen. En siis keksi järkevää perustetta sisäiselle verkkomuuntajalle.
s0r0666: Ja saa käyttää kuvaa. ja erikseen vielä kiitos kirjoituksesta.
MP123: Tämän artikkelin innoittamana otin itsekkin yhteyttä s0r066 ja pyysin josko minullekkin voisi tehdä samanlaisen. Onneksi sain myönteisen vastauksen ja tänään saapui paketti. Ei voi muuta sanoa kun että hunajaa on soundi :)
wuchi: Ei kyllä JuSun arvostelu johda yhtään harhaan. Vitun awesome! Alleviivattuna! :)
mikaki: Täältä myöskin plussat plexitonelle ja mirolle ! Tänään saapui pedaali sitten omalle laudalle ja kyllähän tuo plexin saundi vaan on sellainen moneen menevä. Erittäinkin suositeltava kokemus.Toinenkin hyvinkin vastaava saundinen löytyy barberilta (tonepump)
s0r0666: Tuo Barber-samankaltaisuus tuli täysin puskista. Noilla kun ei olektronisesti ole juuri mitään yhteistä. Mutta kyllä. Sama soundi irtoaa molemmista.
mikaki: Kyllä ! Barberin ero plexiin on sen laajempi säädettävyys ja matalampi gain määrä.koneiden sisukset on täysin erilaiset
Birger: Sain omani muutama päivä sitten ja täytyy sanoa että perinne säröä ja crunchia hakevalla tämä on loistava boksi. Toimi hyvin vintage modernin ja jopa blackstar id 60 kanssa!
JohnPatrick: Teetin myös tällaisen ja hyvä on. Yllätyin kuinka hyvin toimi JCM800:sen kanssa!
janskuukkeli: Aivan mahtava pedaali, viisi tähteä
seppot: Omani sain eilen käytettynä. (Joku hurja luopui) En osaa verrata mihinkään, eikä tarvitsekaan, tämä on vain yksinkertaisesti erinomainen, kiitos tekijälle!

Yhteensä 11 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti