Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

01.11.2016: TC Helicon Voicelive 3 - laulajakitarist...


TC Helicon on tanskalaisen TC Electronicin kanadalainen(?) sisar/tytäryhtiö, joka on erikoistunut lauluprosessorien rakenteluun. Muutama sananen firman uusimmasta prosessorista, Voicelive 3:sta, johon olen itse tutustunut tammikuun lopulta alkaen.

Harjoitelmiani laitteen käytössä voi käydä kurkkaamassa youtubekanavaltani: https://www.youtube.com/user/Jnnskrkskl

Monipuolinen vehjes

Voicelive 3 vie pidemmälle muutama vuosi sitten julkaistun Voicelive Play GTX:n ideaa yhdistetystä laulu-kitaraprosessorista. Heliconin ollessa kyseessä painopiste on laulussa, se kun on heidän syömähampaansa. Kitaraefektejä rakentaa paljon suurempi joukko valmistajia kuin keikkakelpoisia, laulajalle kontrollia efekteihinsä suovia lauluprosessoreita. Laite siis seisoo tai kaatuu lauluosastonsa kanssa. (Ja oman kokemukseni perusteella seisoo hyvin vahvasti.)

VL3 tahtoo todella monipuolisen lauluprosessoinnin lisäksi tarjota täyden kattauksen vahvistin- ja efektiosastoa kitaristille, ja kolmantena palikkana vielä monipuolisen, kolmiraitaisen looperin muistipaikoilla. Laulukerroksesta kitarakerrokseen ja looperiin navigoidaan kätevällä Layer-napilla. Kun nappulat ohjaavat lauluefektejä, ne hohkaavat juureltaan sinistä valoa. Kitarapolkimina napit ovat punaisia ja loopertilassa violetteja. Kätevätä. VL3:ssa on kolme prosessoria, yksi joka toiminnolle, jotta laskentatehot eivät loppuisi kesken. Kaikki mahdolliset parametrit ovat muokattavissa niin, että laitteen kanssa saa ajan kulumaan, vaikka ei koskaan enää ehtisi keikoillekaan.

Laulusta

Nykytekniikka mahdollistaa reaaliaikaisen vireenkorjauksen ja sangen realististen harmonioiden ja tuplauksien rakentamisen lauluäänelle livetilanteessa. Nämä toimivat myös Voicelivessa hienosti - ja ainakin valmistajan mukaan algoritmeja on entisestään kehitetty ja parannettu edellisistä malleista. VL3 "kuuntelee" kitaran tai muun harmoniasoittimen (myös midi), tai sisäänrakennettujen tilamikkiensä kautta koko bändin sointuja ja rakentaa kuulemansa pohjalta lauluäänen päälle halutunlaiset stemmat, joissa duurit ja mollit on kohdallaan. Enimmillään stemmoja saa soimaan samanaikaisesti oman äänensä ympärille neljä, ja tähän kun lisätään vielä tuplausosastolta löytyvät oktaavi ylös ja alas (molemmat tietysti tuplana), ollaan jo melkoisessa mekkalassa. Riippuen tietysti omasta lauluäänestä.

Stemmavaihtoehtoja löytyy yksinkertaisesta "terssi ylös" -duetosta kokonaisiin kuoroihin. Harmoniainstrumentin sointujen kuuntelemisen ("natural play") lisäksi tai sijasta voit valita stemman määräytymisen periaateeksi kiinteän sävellajin, tai soinnun perussävelen tai vaikka yhden kiinteän sävelen - laulatpa miten melismaattis-kiehkuraisesti tahansa, stemma junnaa yhtä ja samaa Eetä tai Aata. Jokaisen stemman voimakkuuden, paikan stereokuvassa ja määräytymisperiaatteen voi säätää erikseen.

Näiden edellämainittujen lisäksi lauluefekteistä löytyy. Hyviä kaikuja ja delayta (tap temmolla tietysti), modulaatioefektejä, yliohjauksia, suotimia, talk boxia, synasoundia, tremoloa ym. Melko lailla kaiken laulutuotannon, mitä nykyisessä tuotetussa musiikissa kuulet, pystyt tämän laatikon kanssa rakentamaan myös keikalle, jos aikaa ja viitseliäisyyttä riittää. Tuskin pystyt kilpailemaan sadantonnin räkkihäkin kanssa, mutta luultavasti ainakin saat luotua illuusion, ja useinhan se riittää.

Kitaroista

Helicon on lainannut isosiskonsa Electronicin tietämystä kitaraosaston suunnittelussa. Vortex Flanger, Corona Chorus ja Hall of Fame reverb on kaikki lainattu suoraan TC E:n pakista. Tässä heti tunnustan, että olen itse enemmän kitaran soittelija kuin kitaristi, ja vielä paljon enemmän akustinen kuin sähköinen veikko. Omiin tarpeisiini saan kaiken tarvittavan kitaraosastosta. Minulle yleensä riittää parametrinen EQ (tässä post ja pre), kiva reverb, rytmiseksi mausteeksi delayta ja tremoloa, pehmeää overdrivea ja vähän chorusta ja wahia. Niin ja tietysti oktaaveri bassolinjojen loopaukseen. Melko monta irtopurkkia ja purnukkaa sain myydä pois, kun VL3 tuli taloon, ja todella riittävien illuusioiden luomiseen kaikki on toiminut oikein mukavasti! Ja taidot loppuvat kauan ennen kuin editointimahdollisuudet. Paketin mukana tulee kätevä kitara-kuuloke -johto, jossa normaalin plugi-plugi -kitarapiuhan sisällä kulkee myös kuulokejohto, jonka toisessa päässä on 3.5mm stereoplugi ja siellä kitarapäässä 3,5mm stereojakki. Et siis tarvi kallista korvamonitorisysteemiä, jos on monitorikäyttöön sopivat kuulokkeet jo omasta takaa.

Looperista

Voicelive 3:ssa on tarjolla sangen monipuolinen luupperi. Vai looperiko se on? Vai loopperi? Vai silmukoitsija? Vai lööperi? Ei ole just nyt tässä Suomen kielitoimiston toimipiste auki että voisin tarkistaa. Looperissa on kolme raitaa ja monta erilaista tapaa hyödyntää niitä. Voit käyttää loop assist -toimintoa, jolloin laite synkkaa sisäisen metronomin kanssa (jonka saa kuulumaan pelkästään kuulokkeisiin sen kätevän johdon kautta) raidat metronomin iskuihin ja toisiinsa nähden. Tällöin käytössä ovat raita A sekä B tai C. B ja C -raidat soivat vuorotellen/peräkkäin, mutta eivät yhtä aikaa. Toisena vaihtoehtona on, että kaikki kolme raitaa soivat peräkkäin. Ja kolmantena "free", jossa kaikki raidat soivat itsenäisesti ja vapaasti ilman synkronointia ja muita rajoitteita. Itse olen käyttänyt tuota A ja B/C -vaitoehtoa ilolla. A-raidalle lyhyt rytmiraita, B-raidalle kappaleen a-osan soinnut ja C-raidalle kertsi. Esimerkiksi siis.

Käyttäjäfoorumilla on paljon muristu looperin toiminnasta - monet eivät ole kokeneet osaavansa sitä käyttää. Itselläni ei ole isompia ongelmia ollut, kun olen päässyt sinuiksi laitteen kanssa. Joka tapauksessa Heliconin tiimi on sorvaamassa uutta firmwarea, jossa näihin joidenkin enemmän kohtaamiin vaikeuksiin on tulossa parannusta lähiaikoina.

Käyttöliittymä

VL3 ei ole maailman yksinkertaisin laite. Vaihtoehtoja on paljon, ja siksi myös mahdollisuuksia. Laulu- ja kitaraefektit ovat kytkettävissä päälle ja pois jalkakytkimillä, ja jalkakytkimet ovat jokaisessa presetissä (muistipaikka, johon tallentuvat kaikki kitara- ja lauluefektiasetukset) kohdennettavissa ohjaamaan mitä tahansa efekteistä. Yksittäisten efektikytkinten lisäksi tarjolla on hit-nappi, jolla voi kytkeä haluamansa joukon efektejä päälle/pois yhdellä painalluksella. Itse käytän Vocal Hit -nappia momentary-tilassa aika paljon. Tällöin esim stemmat ja muut haluamani laulukikkailut ovat päällä vain sen aikaa, kun painan napin pohjaan.

Itse olen iloinnut siitä, että voin rakentaa jokaiselle kappaleelle oman muistipaikan kappaleen nimellä tarvittavine soundeineen ja efekteineen. Kun looppaan, tarvitsen erilaisia soundeja kappaleen eri elementtien luomiseen. Tässä isona apuna on se, että jokaiseen muistipaikkaan voi ohjelmoida maksimissaan kymmenen erilaista askelta (step). Aloitan siis rytmiraitaan sopivalla delaylla kitarassa, ja seuraavassa stepissä delay vaikenee ja korvautuu oktaaverilla, sitten yliohjatulla tremolokitaralla vasemmassa kanavassa, sitten distortion-kitaralla oikeassa kanavassa, sitten akkarilla keskellä Pienellä suunnittelulla, valmistelulla ja harjoittelulla hyvin monipuolisesta soundivalikoimasta selviää minimaalisella steppailulla - ja yhdellä akustisella kitaralla.

VL3:een saa kiinni kolminappisen jalkakytkimen (Switch 3) jollainen on hyvin helppo rakentaa itse, ja expressionpedaalin. Pedaalin voi ohjelmoida tekemään hyvin monenmoista kussakin presetissä/stepissä - stemmoja, kitaravolaa, delayta, looperin toistovoimakkuutta

Input-osastosta löytyy xlr-plugi mikkisisäänmeno (phantomilla), guitar in sekä aux in ja midi. Ulostulopuolella on balansoitu xlr stereo main out (L/mono) ja 6,3mm stereo guitar out. Jos haluaa skipata kitaraosaston kokonaan ja vain ohjata stemmoja kitaran harmonioilla, guitar thru -jakista pääsee haluaamaansa efektiketjuun ja vahvistimeen.

Output-osastolla voi valita stereoäänen, dual monon (jolloin toinen kanava kuiva ja toisessa efektit) tai pelkän monon. Jos kitaraouttiin on kytketty johdot, kitaraosasto tulee niitä johtoja pitkin vaikkapa vahvistimeen. Myös kitaralla äänitetyt loopit eriytyvät tällöin omiin outputeihinsa. Tämä on kätevätä varsinkin liveäänityksissä äänen jälkikäsittelyä ja balanssien tarkistusta ajatellen.

Lopuksi

Omaa soittamista ja sovittamista tämä laite on helpottanut ja monipuolistanut mukavasti. Hinta ei ole kovin halpa (liki 800¤ kai Suomessa, itse ostin omani malttamattomana vajaalla 700¤:lla ebayn kautta jo silloin, kun Euroopan toimitukset oli vielä kaukana tulevaisuudessa), mutta melkoisen läjän tavaraa saattoi myös panna myyntiin tämän yhden tehtyä muut tarpeettomiksi. Ruuvaamista ja speksaamista laitteen kanssa riittää, mutta käyttöliittymä on intuitiivinen - ja ei lopu säätövara heti kesken vaativammaltakaan. Suosittelen!

Kirjoittanut JSKos 25.04.2014

            3264×2448  -  3795 kt.

4160×3120  -  2003 kt.

2269×3738  -  1258 kt.


Arvostelu

3,93,93,93,93,9    (15 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

fudger: Asiallinen värkki. Eritonen kun saa voksut ja skebat samasta purtilosta ulos. Oletko tuolla livenä kovin paljon päästellyt menemään? Meneekö nappulat parin tuopin jälkeen sekaisin? :)
JSKos: Tuopeista en osaa sanoa. Jos nappulat tuppaa sekoittumaan yleensä tuoppien jälkeen, varmaan se on tässälin vaarana. Mutta hyvinhän nuissa aina lukee mitä mikäkin nappula milloinkin o. tekemässä
Tuomo_: Hyvä ja monipuolinen sekä käytäntöön pureutuva kirjoitus.
JSKos: Sen verran edittiä, että uusi firmware tuli pari päivää sitten Beta-versiona testiin, ja toi jo ennestään hyvää looperiin todella paljon parannusta.
JSKos: Ja vielä edittinä, että juuri ulos tullut viimeisin FW-päivitys tuo mukaan kivasti soundinparannusta akustisen kitaran äänimaailmaan BodyRez-osastolla.
Oliverio: Sullahan on nyt se uudempi xtrm. Miten sen uusia ominaisuuksia pääsee hyödyntämään livenä?
JSKos: Voicelive 3 Extremen ominaisuuksista itse tykkään eniten mahdollisuudesta tallentaa stereoääntä suoraan USB-tikulle. Itselleni ei backing track automaatiolla ole ollut toistaiseksi käyttöä, mutta vaikkapa koverkeikkailuun voisi olla kova juttu!
JSKos: Edellisten päivitysten jälkeen on VL3:ssa saatu myös USB audio I/O toimimaan, joten ääntä saa sisään ja ulos myös usbin kautta.

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle