Muusikoiden.net
20.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

26.03.2015: Aiersi - Resonaattori 26.3.2015 päivitys


Edit.
Koska asiaa on kysystty niin monta kertaa, niin lisään tähän alkuun tiedon että ostin kitaran täältä; "www.banjosdirect.co.uk".
Ilmeisesti ne ei enää myy näitä. Ja sitten itse juttu...

Halusin, kuten monet kitaristit, oppia soittamaan slide-kitaraa delta-blues jätkien tapaan. No, siihen tarvitaan resonaattori-kitara (jatkossa reso). Resoista ei Suomessa ole ainakaan ylitarjontaa. Tämän takia vertailukin on vaikeaa kun ei pääse testaamaan. Monesti torille myyntiin tulevat resot ovat joko hintahaitarin ala- ja yläpäätä. Keskihintaisia resoja ei juurikaan liiku. Tämän artikkelin reso on minun ensimmäiseni. Se on mallia "duolian", ja kun verrokkeja ei juuri ole niin kirjoitan nyt vaan omat huomioni tästä skitasta.

Halusin nimenomaan metallikoppaisen kitaran. Pitkällisen netistä etsimisen jälkeen päätin tilata kiinalaisen Aiersi-merkkisen reson (kuva 1 & kuva 2). Näitä samoja bodeja käyttävät useat amerikkalaisiksi mielletyt merkit (ei kuitenkaan National). Hintaa keskihintaiselle ameriikan resolle tulee helposti alveineen ja tulleineen 600-700¤. Tämän hinnaksi tuli puolet siitä. Kaupat tehtiin lopulta brittiläisen banjo-kaupan kanssa. Kysyin myös hintaa suoraan kiinasta joka oli rahteineen 475 taalaa+kulut, eli kalliimpi kuin britti-vaihtoehto.

Linkki valmistajan harmittavan vähän infoa sisältävälle sivustolle:
http://www.aiersiguitar.com/brass-body-singlecone-resonator-guitar/

Kitara tuli viikossa kotiovelle. Edessä oli jännittävä paketin aukaiseminen. Paketista löytyi onneksi ihan kelpo kitara. Ensin katsastin nauhojen päät (kuva 3), asia joka yleensä paljastaa paljon. Jälki ei ole ihan vimosen päälle mutta ihan OK, haavoja tuosta ei saa (näinkin on joskus käynyt). Kaulan liitos bodyyn on erittäin hyvän näköinen (kuva 4). Kaula tuntuu straton soittajalle aluksi paksulta, mutta siihen tottuu nopeasti. Intonaatio, joka resoissa on kuulemma usein murheellisen huono, on yllättäen lähes kohdallaan. Kielet on säädetty kompromissikorkeudelle sekä slide- että sormisoittoa varten juuri niin kuin toivoinkin, eli ovat melko korkealla (kuva 5). Kielten paksuuden veikkaan olevan 013, mikä on ohuenpuoleinen resonaattorille.

Entäs soundi? Kun en juurikaan ole muita resoja soitellut niin totean vaan että minua soundi tyydyttää. En väitä osaavani soittaa tätä, mutta laitetaan nyt vielä soundinäyte siitä miltä skitta kuullosta straight outta the box, brass-slide on mallia Dunlop 222.

Ääni on taltioitu Golden Age Project pienikalvoisella konkkamikillä n. 15 cm päästä kartion (eng. cone) keskikohdasta. Välissä on vielä ART Tube Amp-putkietuvahvistin.

http://maihinnousu.net/s/21935

Omaan käyttööni Aiersi-resonaattori oli hyvä hankinta. Tällä kitaralla on hyvä opetella slide-soittoa ilman että lompakkoon tulisi liian suuri lovi. Ai niin, hintaanhan kuului vielä kevyt, kelpo laukku (kuva 6).

Jos tästä oikein innostun, niin ehkäpä hankin vielä joskus kunnollisen isojen poikien Natikan. Toistaiseksi mennään kuitenkin Aiersi-resolla aika kauan!

27.3. Päivitystä - Mm. K&K mikin asennus ja kitaran sisuskalut

Kitara on ollut mulla nyt runsaan viikon. Olen erittäin tyytyväinen ja suosittelen lämpimästi tätä kaikille. Kävin testaamassa ne pari Helsingissä myytävää n. 600¤ resoa, ja ne jäävät kyllä tästä huonommiksi. Huomasin myös että valmistuksessa on selvästi kopioitu Nationalin ominaisuuksia. Sen voi nähdä vaikkapa tuosta slotted headstockista. Mikin asennuksen myötä pääsin kurkkaamaan kitaran sisäänkin. Siitä lisää alla...

K&K Pure Resonator BB
Uuteen resonaattorin piti saada joku mikitys. Mulla on hyviä kokemuksia K&K:n mikeistä sekä nailon- että varsinkin teräskielisessä akustisessa kitarassa. Samalla valmistajalla sattuu olemaan resollekin oma mikkinsä, joten valinta on helppo. K&K:ssa soundin lisäksi hyvää on se että ne ei aiheuta kiertoa (feedback) kovin helposti, eikä näiden kanssa tarvitse kikkailla pattereiden kanssa. Huomiotavaa tässä on vielä se että single-cone, spider-cone ja tricone malleille on kaikille oma mikkinsä. (kuva )

Asennus ja ohje
Mukana tullut ohje on tekstiltään selkeä, mutta kuvat ovat kummallisen heikkolaatuisia. Lisäksi jakin juottamista käsittelevässä osiossa viitataan kuvaan jota ei ole olemassa. Mikin voi asentaa joko kiinteänä tai ulkoisena asennuksena (externally or internally). Minä valitsen kiinteän asennuksen ja se asentuu lopulta melko helposti.
Mikki ei pysty tuottamaan yhtä voimakasta signaalia kuin teräskielisen akkarin mikki. Syynä on varmaankin se että akkari-versiossani on kolme liimattua anturia, tässä puolestaan vain yksi ruuvattu. (kuva )

Ääninäyte
Olisin halunnut taltioida yhdellä otolla sekä K&K:n että pienikalvoisen konkkamikin soundin. Tämä olisi antanut parhaat mahdollisuudet verrata näiden soundeja. Mutta kun mulla ei ole kuin yksi putkietunen, niin joudun tekemään kaksi eri ottoa. Uskon kuitenkin että erot selviää näinkin.

http://maihinnousu.net/s/22023
http://maihinnousu.net/s/22033

Vertailuääni vaihdettu. Alla olevaan versioon oli jäänyt matalien taajuuksien leikkuri päälle mikrofonissa.
http://maihinnousu.net/s/22024

Resonaattorin sisuskalut

Mikin asennuksen takia jouduin avamaan kitaran bodyn. Tämä antoi mahdollisuuden katsoa kitaran rakennetta, materiaaleja ym. vähän tarkemmin.

String holder - Kieltenpidin
Tässä löytyi nyt ensimmäinen (ja toistaiseksi ainoa) heikosti toteutettu asia kitarasta. Mikin asennusohjeessa neuvotaan laittamaan capo kiinni kaulaan, löysäämään kielet ja irrottamaan kieltenpidin. Tämä on käytännöllistä koska näin jokaista kieltä ei tarvitse irrottaa yksitellen. Tein näin ja ruuvasin hihnatapin irti. Samalla kuulin kun joku vastakappale putosi kitaran sisään. Kesti jonkin aikaa taiteilla hihnatappi ja kieltenpidin takaisin paikoilleen. Älä siis irroita kieltenpidintä Aiersista! Helpompaa on irrottaa jokainen kieli erikseen. (kuva )

Biscuit bridge - Talla
Puulaji on valmistajan mukaan vaahtera (maple), eli sama kuin National-kitaroissa. Oma osaaminen puulajien tunnistamisessa on heikko. Talla on kuitenkin laadukkaasti valmistettu, ja sen tuntee myös soittaessa (kuva, jossa jo reikä porattuna mikin ruuville). Tällä osalla säädetään ns. action joka tässä yksilössä on hyvä. Tämä osa on usein ruuvaamisen lisäksi liimattu kartioon (cone), mutta tämä on kiinni vain ruuvilla. Kun kasaan kitaran niin laitan vähän Tite-Bond liimaa väliin.

Cone - Kartio
Kartio on resonaattorikitaran sielu! Jos kartio on rutussa, rikki tai muuten huono niin se ei värähtele ja ääni tyssää siihen. Oikein valmistetut kartiot vaativat tarkkaa käsityötä ja tästä syystä esim. Nationalin kartiot maksavat 80 taalaa/kpl. Kunnolla tehty kartio sorvataan (? liekö oikea termi, eng. spin) käsin ohuesta alumiinilevystä muotoonsa. Halvoissa resoissa kartiot on tehty prässäämällä, eikä laatu ja ääni yllä samaan. Ilokseni näen heti että Aiersin kartiosta löytyvät nuo kierteen jäljet jotka syntyvät sorvaamisesta. (kuva ) Kun kartiota kopauttaa kevyesti jollain kovalla pitäisi hyvästä yksilöstä lähteä kellomainen ääni. No, tuosta alta voi kuunnella Aiersin kartion ääntä:

http://maihinnousu.net/s/22022

Metallibody
Halvoissa resoissa monet asiat on kopioitu kalliimmista. Joskus jopa speksiluettelo kopioidaan suoraan omalle nettisivulle. Totuus on kuitenkin usein jotain muuta. Esim. chromed brass body voi olla mitä tahansa metallia mitä on onnistuttu saamaan halvemmalla. Jouduin poraamaan Aiersin bodyyn pari reikää mikin kaapeleiden takia. Porauksesta syntyvä pöly oli kullan väristä joten oletan että kitaran metalli todella on messinkiä niin kuin valmistaja väittää. Bodyn sisäosan pinnassa on paikoin jotain epämääräistä (kuva). Liekö kitara saanut kosteutta vaikkapa merikontissa. En jaksa murehtia tätä, vanhoissa Natikoissa sisus näyttää usein vielä hurjemmalta.

Kitaran sisäosa on vähän viimeistelemättömän näköinen, mutta puuosat on tuettu hyvin bodyyn. Kitara on mielestäni melko hyvin rakennettu. Esimerkkinä voisin vielä mainita ruuvit. Kiinalaiset ruuvit ovat välillä kuin tinaa. Jos ruuvimeisseli on vähänkään vääränkokoinen pyöristyy kanta tosi nopeasti. Tämän kitaran kohdalla ongelmaa ei ole ja ruuvit ovat ensiluokkaisia.

Viikon käytön ja tutkailun jälkeen voin edelleen suosittella lämpimästi tätä kitaraa kaikille resosta haaveileville. Myös K&K:n mikki miellyttää minua. (kuva mikistä asennettuna) (kuva plugi-jakista)

Kirjoittanut DaMaz 15.03.2014

            368×614  -  35 kt.

338×563  -  31 kt.


Arvostelu

4,24,24,24,24,2    (22 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

petteri m: Minusta tuo soundaa ääninäytteellä oikein hyvältä.
Tind3: Vaikuttaa kiinnostavalta, ja kuulostaa hyvältä.
hallu: Hyvä artikkeli, miten sä nuo linkit oikein teit?
DaMaz: Mitä tarkemmaksi saan tämän arvion, sitä huonommaksi tämä artikkeli arviodaan. Aika hauskaa...
DaMaz: Teksitiin liitetään html-koodia =" http://maihinnousu.net/s/21935"
DaMaz: Enpäs osannut näköjään demota sitä. Oppaita löytyy netistä.

Yhteensä 6 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti