Muusikoiden.net
19.03.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

06.03.2014: Delay Taivaanlahja: Flashback Delay and ...


Flashback Delay and Looper, TC Electronic

Asiaa:

-Hinta 149 euroa
-Digitaalinen
-9 factory + 1 user erityyppistä kaikua, analogisia ja digitaalisia mallinnuksia
-maksimi delay aika 7 sekuntia
-Looper, 40 sekuntia yhteensä muistia
-stereo sisään, stereo ulos
-tap tempo (audio tap)
-minikytkin toistojen rytmin jakoa varten
-true bypass/buffer valittavissa
-easy access pohjalevy.
-miniUSB toneprint siirto ja firmware päivitykset

mitat:
72 x 122 x 50 mm (WxDxH)


Tajunnanvirtaa:

Nyt kun pedaalia on käytellyt jonkin aikaa, hämmästelen edelleen miten paljon itse käyttäjää on ajateltu sen sijaan että olisi toimittu tutun kaavan mukaan ja "tehdään vain nyt se pedaali".

Mitenköhän on mahdollista että tämä pedaali ja koko toneprint konsepti on päässyt itseltä jäämään täysin huomiotta. Kenties olen joskus pikaisesti vilkaissut pedaalia, huomannut että siinä on USB-liitin ja tehnyt omia kehäpäätelmiäni ja todennut sen olevan todellisille soundin jahtaajille aivan turha leikkikalu. Tässä päättelyketjussa vaimennettiin järjen ääni, joka olisi kertonut että tanskalainen TC Electronic on tunnetusti valmistanut erittäin kovatasoisia räkki- ja pedaaliefektejä, joista muun muassa delayt ovat alansa kärkikastia.

Flashbackin ominaisuuksista ensimmäisenä esiin tulevat footswitch-painikkeen kaksitoimisuus. Painamalla napin pohjaan kytkeytyy efekti päälle ja pois. Painamalla napin puoleen väliin ja komppaamalla kitarankieliä saadaan asetettua tap-tempo ilman jalalla polkemisen kehnoa tarkkuutta. Kitaristi osaa luonnollisesti iskeä tahtia tarkemmin kädellään kuin jalalla. Kun tempo on kohdillaan voidaan delay ajoittaa minikytkimellä pisteellisen kahdeksasosanuotin tahtiin (ns. dotted eight) jolloin mukavat off iskulle osuvat kaiut onnistuvat vaivatta. Minikytkimellä voidaan valita toistumaan myös sekä neljäsosa- että dotted eight- iskut yhtäaikaa. Lisää innovaatioita löytyy pedaalin pohjasta. Takakannen saa auki yhdellä sormiruuvilla neljän ristipääruuvin sijaan kuten suuressa osassa pedaaleja. Kannen alta paljastuu paikka patterille ja voidaan asettaa pedaali toimimaan joko true bypass tai buffered bypass tilassa ja jälkimmäisen ollessa päällä voivat hifistit käyttää pedaalia parallel efektiloopissa mykistämällä pedaalista kitaran kuivasignaalin. Kuivasignaalin mykistäminen toimii myös reverse kaiun tunnelman tehostamiseen kun kuivasignaali ei soi lainkaan. Buffer bypassin etuja on myös pitkien kaapeleiden aiheuttaman soundin tunkkaisuuden välttäminen, mikä oli itselleni uutta tietoa pidettyäni pitkään true bypassia ainoana oikeana vaihtoehtona. Kaikki on nimittäin kiinni bufferin laadusta. True bypass tarkoittaa myös sitä että kun solon päätteeksi painat delayn pois päältä, katkeaa myös kaiun häntä.

Tavallisen kaikupedaalin time, feedback ja mix -säätöjen lisäksi flashbackista löytyy valintapotikka erityyppisille kaiuille lähtien täysin värittämättömästä digitaalikaiusta, analogisen ja nauhakaiun kautta efektoituihin kaikuihin ja looperiin. Jos tässä olisi kaikki mitä Flashbackilla ja muilla toneprint sarjan pedaaleilla olisi tarjottavana, olisivat ne jo varsin maukkaita pedaaleja. Tässä pedaalien kehityksestä vastannut Tore Mogensen vie homman uudelle tasolle. Viimeinen valintapotikan asento on Toneprint, johon käyttäjä voi ladata uudet sisukset koko delaypedaalin toimintaan. Toisin kuin perinteiset presetit, joissa on olennaista tietty tempo ja tietty feedback jne, Toneprint asettaa potikoiden koko toiminnan uusiksi. Voit määrittää haluamasi haitarin jolla time-potikka toimii, esimerkiksi 50 millisekunnista 700 millisekuntiin. Voit myös asettaa potikoihin useamman kuin yhden muuttuvan parametrin. Tästä hyvänä esimerkkinä analogidelayn mallintaminen Toneprint-editorilla tarkoittaisi delay timeä säädettäessä myös hi-cut taajuuden muuttumista eli pitemmillä kaiuilla soundi muuttuu tummemmaksi. Pro guitar shopista tutut Andy ja Aaron ovat mallintaneet editorilla Binson Echorec nauhakaiun tyypillisen chorusmaisen huojunnan joka aiheutuu magneettinauhatekniikasta. Virkistävä poikkeuksena myös sen sijaan että nettisivuilta joutuisi etsimään amatöörien tekemien satojen toneprinttien seasta edes paria käyttökelpoista soundia, on Tore rampannut ympäri kyliä artistien luona tekemässä heidän mielensä mukaisia Toneprinttejä ja näistä sessioista on videot TC:n toneprint sovelluksessa aina kyseisen Toneprintin kohdalla. Videolla esiintyy esimerkiksi Guthrie Govan, Doug Aldrich, Steve Morse ja Brent Hinds. Jotkut heistä kertovat mistä heidän Toneprintissä on kyse, mitä potikat tekevät, ja mistä he pitävät pedaalissa. Toiset heistä vain soittelevat ja diggailevat pedaalia tehden samalla jonkinlaisen Toneprintin, vailla sen suurempaa huolta lopputuloksesta. Ja jos tässä sitten viimein olisi kaikki mitä pedaalilla on näytettävänä olisin jo sulaa vahaa, mutta tapa jolla toneprintit on mahdollista siirtää pedaaliin mykistää insinöörismiehen täysin. Mykistymisen jälkeen tulee kyynel silmään. Kun napautat Android tai IOS -laitteen toneprint sovelluksesta "Beam it" ja asetat laitteen kaiuttimen kitaran mikin kohdalle, alkaa kaiuttimesta kuulua vanhemmille jääräpäille tuttua lankamodeemin pirskahtelevaa pirinää ja pörinää, josta pedaali lukee Toneprintin asetukset ja tallentaa ne Toneprint muistipaikkaan. USB-kaapelilla suoritat saman asian aivan yhtä hyvin, mutta miksi ikinä tekisit enää niin?

Lopuksi vielä ajatuksia nimenomaan Flashback delaysta. Jos et pidä chorus- tremolo- flanger- jne pedaaleista, mutta haluaisit jotain eloa soundiisi, niin kannattaa harkita Flashbackia koska voit lisätä näitä efektejä pelkkään kaikuun, jolloin lopputulos on hillitympi ja varsin tyylikäs.

Soundeihin en puutu muuten kuin sanomalla pedaalia melko hiljaiseksi suhinoiden ja kohinoiden osalta ja äänenlaatua erittäin hyväksi. Nauhakaikujen ja muiden mallinnusten todenmukaisuuden saavat arvioida kukin itse.


EDIT: euforisesta vuodatuksesta toivuttuani ynnäilin koko paketin huonoja puolia yhteen.

1, manuaali vain sähköisessä muodossa netistä ladattuna. Kun on lukenut Mesa Boogien ja SWR:n vanhoja kunnon manuaaleja joissa oikeasti kerrotaan asiaa (mm. biasoinnin tarpeettomuudesta, vahvistimen testaamisesta keittolevyn päällä) jää näin täydellisen kokonaisuuden kiiltoa tahraamaan ikävästi kehnosti hoidettu manuaali. Tore kuitenkin on tehnyt mainioita youtube-videoita jossa hän selittää editorin toimintaa ja pedaalin hienouksia joten ei tästä viivan alle nyt pelkkää sappea jää.

2, Alter Egon Binson Echorec ja Deluxe Memory Man toneprintit EIVÄT ainakaan vielä ole ladattavissa vaan ainoastaan Alter Ego pedaalin kiinteinä toneprintteinä.

3, Dynamic Delay-asento on hieman tökerö säädöiltään ja ei toimi ihan pureskelematta joka paikassa. Koska Dynamic delay on pedaalin kiinteä toneprint, et pysty muokkaamaan ja tallentamaan muutoksia tähän paikkaan vaan sinun on tehtävä oma custom toneprint aiheesta, mikä on hieman harmittavaa koska käyttäjän omia paikkoja on vain yksi. Toneprintin vaihtaminen on kuitenkin niin hauskaa puuhaa että eipä tästäkään kovin pahoillaan voi olla.

4, Toivon mukaan seuraava toiminto lisätään pedaaliin päivitysten myötä sillä muissakin digitaalisissa pedaaleissa, jotka mallintavat analogidelayta ja äänitysohjelmien delay plugineissa homma onnistuu. Eli feedbackin ollessa maksimissa alkaa kaiku oskilloimaan itsensä kanssa ja toistot voimistuvat kerta kerralta sen sijaan että häipyisivät pikkuhiljaa kuulumattomiin. Tämä yhdistettynä delay timen säätöön, joka muuttaa toistojen sävelkorkeutta, saadaan aikaan uskomattomalta kuulostava synteettinen mäjäys kun delay time säädetään hitaasti lyhyemmäksi ja lyhyemmäksi kunnes kuuluu korkea kirskahdus ja äkisti käännetään time jälleen hitaaksi.

Kirjoittanut AnttiKautto 06.03.2014

            768×1024  -  111 kt.

620×348  -  33 kt.

1024×783  -  311 kt.


Arvostelu

3,93,93,93,93,9    (19 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

AnttiKautto: mahdolliset kirjoitusvirheet by autocorrect
Keke Urlaub: Mulla on tuo Alter Ego, tykkään kovasti. Pedaalissa olevat tekstit ei tahdo näkyä, se on toki miinusta, mutta soundit korvaa kyllä ko. puutteen...
oksatboys: Toneprintti-muistipaikkaan saa myös pelkän choruksen, vibraton tai vaikkapa ringmodulaattorin tuolla softalla.
dr_solo666: Flashback on kyllä täydellinen delay. Itselläni on X4 malli. Analogi- ja nauhadelay ovat eniten käytössä.
AnttiKautto: Kiitoksia kommenteista!. Jos löytyy lisää vinkkejä käyttömahdollisuuksista niin laittakaa alle vaan.
18is9: Onko nuo retrodelayt monoja vai stereoita? Esim Bossin RE-20:ssä delay on mono, vaikka inputti olisi stereo.
AnttiKautto: ilmeisesti vain ne delayt joissa on efektinä jotain panorointia ja tietysti ping pong delay ovat aidosti stereo delayta, muut tulevat sitten vain tuplattuna monona kahdesta outputista. Kuitenkin säilyttäen sisääntulevan signaalin left ja right erillään.
BubbleBob: Kyllä RE-20:ssä stereo input tulee stereo outputtina ulos. Paitsi reverb(-moodit) ne ovat osittain monona.
18is9: Tämä oli mielenkiintoinen tieto. Ite kun olen tottunut pelaamaan pääasiassa plugareilla, ja niissä stereo on yleensä stereo, myös delayssä.
BubbleBob: Stereo voi olla kaksi erillistä kanavaa, tai stereo-efekti joka esim. hyppii oikealta vasemmalle joka toisella kaiulla, tai moduloi L-R. Mm. EHX SMM Hazarai tekee näitä.
Aurora Borealis: Vaikuttaapa melkoisen mielenkiintoiselta purkilta tämä. Käytän itse TC:n Coronaa, jossa on myös toneprint-ominaisuus. Omasta mielestäni se on kyllä varsin nerokas tapa tuoda lisää monipuolisuutta valmiiksi laadukkaaseen pakettiin.
MiNopa: mitenkäs tuo tupla-delay 1/4 + dotted 8, onko rinnan vai sarjassa?

Yhteensä 12 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle