Muusikoiden.net
17.01.2019
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

26.02.2014: Diddley bow:n rakentaminen


Moro!

Huvitti tehdä käsillä jotain muutakin kuin masturboida, niin päätin rakentaa Afrikkalaishenkisen perinnesoittimen, eli diddley bown. Kyseinen soitin on periaatteessa pala puuta ja soittimen kieli yhdistettynä, joten viisivuotiaskin lapsi osaa semmoisen vartissa kasata. Koska ei ollut viisivuotiasta lasta käytössä, niin rakensin itse. Itselläni viimeisin kerta kun olen askarrellut on yläasteelta yli kymmenen vuoden takaa, joten tämä on hyvä aloituskohde.

* Mitä tarvitaan? *

- Laudanpätkä (2x4 on hyvä)
- Pari naulaa
- Pari ruuvia
- Tyhjä pullo (olutpullo on mitä mainioin, takaa hyvän Mojon)
- Kitaran kieli

Lisäksi perinteiset puutyökalut (vasara, porakone, viila, saha) on hyvä olla käytössä.

* Tuumasta toimeen! *

1. Laita toiseen päähän ruuvi kiinni, ja kiinnitä kieli siihen. Itse laitoin kielen itsensä ympäri lenkistä ja kiristin tiukalle. Mitä tiukempi, sen parempi. Eipähän pomppaa kannan yli.

2. Mitoita olutpullon sijainti lähelle, ja naulaa naulat siten, että olutpullo ei pääsisi mielellään liiemmin liikkumaan. Ainakaan eteenpäin. Olutpullon tarkoitus on nostaa kieltä korkeammalle, jotta soittaminen on mielekkäämpää. Slidesoitinhan tämä on, joten kielten korkealla oleminen ei ole ongelma.

3. Vedä kieltä pullosta eteenpäin, ja pidä ruuvi ja porakone lähellä. Kun kieli alkaa olemaan mukavassa kulmassa olutpullon ylitettyään, niin ota olutpullo hetkeksi pois, kierrä kieltä vapaan ruuvin ympäri ja poraa kielen kiertämää ruuvia pari milliä. Tässä vaiheessa kielen on hyvä olla suhteellisen kireä ennen ruuvin poraamistakin, mutta pullo pitäisi saada vielä pois.

4. Kielen pitäisi kiristyä, ja olutpullon takaisinlaitosta pitäisi tulla hankalampaa. Hyvä, sitten kaikki on tehty oikein.

5. Laita olutpullo takaisin, ja ruuvaa loppuun. Mitä syvemmälle ruuvaa, sitä varmemmin kieli ei karkaa tästä(kään) päädystä. Ja kieli kiristyy.

Presto, se toimii! Mutta, mikrofoni olisi vielä hyvä laittaa jotta äänestä saisi kantavemman. Itse laitoin Harley Bentonin halpismikrofonin teipillä paikalleen. Ja, kaikki toimii!

* Miltä se sitten kuulostaa? *

Tämä malli on äärimmäisen yksinkertainen virittimetön malli, joten soundia tuskin voi hirveän kauniiksi sanoa. Mutta, onhan tässä semmoinen vallan mainio roots-soundi. Patterimarsun läpi soitettu ääninäyte. http://maihinnousu.net/s/21780

* Voiko tämän rakentaa toisinkin? *

Voi tietenkin. Tämä on vain tapa, minkä itse koin helpoksi. Koska oli ensimmäinen kerta ikinä minkään soittimen rakentamisessa minulla, niin tästä tuli hyvin karkea. Ensi kerralla hion/höylään lautaa sileämmäksi ja niin edelleen. Ja laitan virittimen. Ei varmasti jää viimeiseksi rakentamakseni diddley bowksi. :)

Kirjoittanut Funkånaut 26.02.2014

            720×960  -  113 kt.

720×960  -  112 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (19 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti